Zdravě jíst musíme děti naučit

Zdravě jíst musíme děti naučit

O tom, jak by měla vypadat ideální dětská strava, kolikrát denně bychom měli jíst a proč jsou důležité svačiny, jsme si povídali s nutriční specialistkou MARKÉTOU VEVERKOVOU.

Výživě dětí se věnujete dlouhodobě. Jaké jsou dnešní trendy a jaké jsou největší nešvary?

Trendů ve výživě je řada. Od masivnějšího nárůstu zájmu o rostlinné výrobky přes znovuobjevování fermentovaných potravin a jejich benefitů až po snahu připravovat pokrmy s co nejmenším potravinovým zbytkem. Vývoj v potravinářství také přinesl velké výhody pro děti i dospělé s různými alergiemi a intolerancemi, jako jsou například laktóza či lepek. Nabídka těchto specifických potravin je čím dál tím širší a pohodlně dostupná i v běžném obchodě. Velkým nešvarem mezi dětmi a dospívajícími je konzumace energetických nápojů. To přináší jak rizika spojená se zdravím, například nemoci kardiovaskulárního systému, vyšší kazivost zubů, tak podle odborných studií často vede i k rizikovému chování, jako je kouření. To na sebe navazuje další problémy.

Jsou i nové trendy v denním rozvržení konzumace, nebo stále platí pravidlo pěti jídel denně?

Určitě platí. Aby měly nejen děti dostatek energie po celý den, je potřeba jíst pětkrát denně v rozumných intervalech (2-3 hodiny). Pokud se nějaké jídlo pravidelně vynechává nebo jsou intervaly delší, mohou být děti ve škole nebo během odpoledních mimoškolních aktivit a kroužků unavené a nepozorné.

Čím by měly děti ráno začít? Co by měly snídat?

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Správná snídaně doplní energii po spánku. Pokud dítě pravidelně nesnídá a nesvačí, může dojít ke kolísaní hladiny cukru v krvi. To způsobí větší únavu a nesoustředěnost nebo chuť na sladké potraviny. Ideální snídaně by měla obsahovat všechny tři hlavní živiny - sacharidy, bílkoviny i tuky. Příkladem takové vyvážené snídaně může být neslazené müsli s ovocem, ořechy a jogurtem, celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a zeleninou nebo kaše z ovesných vloček s ořechy a ovocem.

Zmínila jste i svačiny. Jak by měly vypadat?

Pravidelnými svačinami můžeme předejít případnému přejídání nebo chutím na sladké. Je ale důležité je správně sestavit, aby vedle energie doplnily také důležité makroživiny, vitaminy a minerální látky. Svačinky mohou být různorodé, což je zvlášť pro děti přitažlivé a podpoří je to v tom, aby svačinu snědly.

Podle vašeho průzkumu v ČR a SR vyšlo, že přes 71 % dotázaných rodičů dětem svačiny připravuje každý den. Mezi hlavní složky patří ovoce a pečivo, například namazaný chleba nebo buchty. Je to v pořádku?

Pečivo, ideálně celozrnné, které obsahuje více živin než světlé, a zelenina či ovoce představují skvělou volbu. Můžete kombinovat celozrnné pečivo s libovou šunkou, sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou, skvělou volbou mohou být pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami, sezonní ovoce nebo nepražené a nesolené ořechy. Vhodné mohou být také mléčné výrobky - kefír, jogurt s müsli nebo cottage.

Zhruba polovina rodičů přemýšlí nad svačinami už při nákupu surovin. Do jakých uliček v obchodě je dobré zajít, abychom v lednici měli vždy suroviny pro vyváženou svačinu?

Spíše než na uličky v obchodě bych doporučila dívat se na složení a původ potravin. U ovoce a zeleniny se zaměřit na sezonní produkty. Mezi pečivem vybírat celozrnné nebo kváskové, dát přednost čerstvému pečivu před baleným, jako jsou například toastové chleby nebo rýžové pufované chlebíčky se sladkou polevou. V uličce s mléčnými výrobky je vhodné vybírat polotučné výrobky, neochucené jogurty nebo zakysané nápoje - kefír a acidofilní mléko. V rámci cereálií sáhnout po takových, které jsou zdrojem vlákniny, to znamená, že mají více než 3 g vlákniny na 100 g výrobku, a jsou bez sladké polevy.

Vypadá to, že část rodičů upravuje velikost svačin podle rozvrhu. Když mají děti tělocvik nebo kroužky, přidají něco navíc. Je třeba to řešit? Případně co by mělo být "to navíc" a co je "odpovídající množství"?

Svačiny jsou pro děti důležité, jejich velikost by měla odpovídat dennímu režimu. Pokud během dne mají děti kroužky se zvýšenou pohybovou aktivitou, je dobré mít větší svačinu a naopak. Dopolední svačina, kdy je pauza mezi snídaní a obědem kratší, může být menší a lehká. Měla by poskytnout přibližně 5-10 % energie z celkového denního příjmu. Naopak odpolední svačina může být vydatnější, tedy asi 10-15 % energie z celkového denního příjmu.

Jak je to se sladkostmi? Podle průzkumů je jednou z častějších součástí svačin také sladké - buchty, sušenky nebo čokoláda.

Buchty či jiné sladké pečivo, čokoláda, dokonce ani proteinové nebo müsli tyčinky ve sladkých polevách nejsou příliš vhodné svačinky. Obsahují jednoduché cukry, tedy energii, která nezasytí na delší dobu. Navíc jim chybějí tolik důležité živiny jako bílkoviny, vláknina, vitaminy nebo minerální látky. U těchto výrobků je třeba klást velký důraz na kvalitu, množství a pohybové aktivity dítěte. Pokud dítě chce sladké, skvělým doplněním vyvážené svačiny může být třeba kousek vysokoprocentní hořké čokolády.

Důležitý je i pitný režim. Na Slovensku pije podle průzkumu přes tři čtvrtiny dětí čistou vodu, u nás je to půl na půl se slazenými nápoji. O energetických nápojích jsme se již bavily, ale typickým českým nápojem je také šťáva ze sirupu a vody. Je to v pořádku, nebo to dětem škodí? Je lepší pít šťávu než nic?

Nápoje jsou důležitou součástí vyváženého stravování. Obecným doporučením pro děti i dospělé jsou 1,5-2,5 l neslazených tekutin denně. Ideálním příkladem může být čistá nebo slabě mineralizovaná voda, neslazený čaj, 100% ovocný džus naředěný vodou v poměru 1 : 1. Je v pořádku dopřát dítěti vodu se sirupem, pokud není základem denního pitného režimu. Důležitá je koncentrace, je vhodné držet se doporučené porce uvedené na lahvi oblíbeného sirupu. Zároveň doporučuji vybírat kvalitnější sirupy, které obsahují co nejvíce ovocné šťávy, nebo domácí sirupy. Naopak nejsou úplně vhodné slazené a sycené limonády.

Tradiční česká kuchyně se obecně nepovažuje za nejzdravější. Jak pomoci dětem k vyvážené stravě, když často chybí základ z domova?

V České republice máme velký výběr potravin a surovin, z nichž můžeme vytvořit vyvážená a pestrá jídla. Ideální je, pokud dítě má vzor v rodině, je zvyklé pravidelně jíst a mít zdravý pohyb. To ale není samozřejmostí. Také proto vznikl v roce 2015 program Nestlé pro zdraví dětí, který je určený pro žáky základních škol. Motivuje děti k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům, podporuje jejich zájem o pohybové aktivity, ale zároveň dětem nedoporučuje žádné konkrétní značky potravin. Program má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a vznikl ve spolupráci s odborným garantem Společností pro výživu, v čele s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc.

Jaký je o takové vzdělávací projekty zájem?

Zájem je velký. Naším programem prošlo od roku 2015 více než 130 tisíc žáků, zapojilo se přes tisíc škol po celé České republice. Program nabízí ukázkovou hodinu vedenou zkušeným lektorem a návazné výukové materiály jsou připraveny tak, aby s nimi mohl pedagog dané školy dál pracovat samostatně. Materiály neustále aktualizujeme na základě zpětné vazby a současných trendů. Cílem programu je předat žákům, rodičům a učitelům informace, které mohou ihned prakticky využít a jež budou užitečné v průběhu celého života. Školy se nám ozývají samy, některé oslovují naši lektoři. Zájem ze strany škol ale rapidně rostl v období pandemie, tehdy téma zdraví získalo ještě více na významu.

Co se děti během ukázkové lekce naučí?

Program má šest modulů - hygiena potravin, energie, pitný režim, ovoce a zelenina, vyvážená strava a rizika nevhodného chování. Součástí modulů jsou interaktivní tabule, žáci se díky nim aktivně zapojují do řešení dané tematiky. Dále jsou pro rodiče s dětmi k dispozici sociální sítě, hlavně  YouTube, kde najdou další tipy a hry, kterými u dětí podpoří pohyb a správné stravovací návyky.

Zmínila jste, že s dětmi hovoříte také o rizicích nevhodného stravování. O jaké problémy se jedná?

V rámci našeho programu se děti také dozvědí o rizicích spojených s nevhodným stravováním. Žáci se dozvědí, jaké jsou příznaky, důvody a dopady poruch příjmu potravy, mentální anorexie a bulimie, ale také rizika nadměrného přejídání a nedostatku  pohybu.

Mohou se na tyto programy podívat i rodiče? Kde je najdou?

Zmíněné sociální sítě či web jsou dostupné komukoli. Děti dostanou k dispozici pracovní listy, které si mohou odnést domů a dále je probírat s rodiči.

Součástí vyváženého stravování je také pohyb. Jaké jsou ty nejjednodušší tipy, jak děti přimět více se hýbat?

Ideální opět je, pokud jdou příkladem rodiče. Sezení u televize může skvěle nahradit procházka nebo výlet na kole. Je také dobré sledovat nabídku mimoškolních aktivit a nevyhýbat se tělesné výchově. Pohyb by měl být pravidelný a měl by dětem přinášet hlavně radost. Děti by si na něj měly zvykat již od raného dětství, ale nikdy není pozdě začít. Děti by měly denně věnovat hodinu až hodinu a půl pohybu se střední a vyšší intenzitou. Do toho se nezapočítává přirozený pohyb, jako je chůze či domácí práce. Pohyb a vyvážená strava by měly být základem dne nejen u dětí, ale také u dospělých. Vedle již zmíněných výhod zvyšují také obranyschopnost našeho organismu.

Co dělat, když už mají děti nadváhu?

Každé dítě je individuální, proto na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Je dobré naučit děti pravidelnosti v jídle a pohybu, rodina by měla motivovat a jít příkladem, dlouhodobě uplatnit správné stravovací návyky. Za problémem nadváhy nebo obezity nemusí být jen špatný denní režim, ale jiné zdravotní nebo psychické problémy. V těchto případech je nutné problém řešit s lékaři a odborníky.

Nějaká rada na závěr?

Dítě je často odrazem rodičů, proto je důležité jít příkladem jak v pravidelném a vyváženém jídle, tak pohybu.

Foto: Nestlé





Čtěte dále

Lékový ústav řeší desítky případů, kdy výrobce nehlásí dodávky léků

Lékový ústav řeší desítky případů, kdy výrobce nehlásí dodávky léků

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) řeší desítky případů, kdy výrobce porušuje novou povinnost hlásit dodávky léčiv. V...

Co laserové operaci očí NEbrání?

Co laserové operaci očí NEbrání?

Laserové operace očí patří spolu s brýlemi a kontaktními čočkami ke způsobům řešení běžných očních vad včetně krátkozrakosti a...

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza 400.000 zdravých dospělých osob. Lidem tyto...

Je reálná šance, že na Angelmanův syndrom bude lék

Je reálná šance, že na Angelmanův syndrom bude lék

Získat údaje o počtech pacientů k jakékoli diagnóze je mimořádně obtížné kvůli nedostatku centralizovaných dat. To má závažné...

Jak zlepšit a urychlit hojení po úrazech během letních sportů

Jak zlepšit a urychlit hojení po úrazech během letních sportů

Léto je již plném proudu, blíží se čas dovolených a prázdnin. Nastává ideální doba pro venkovní sporty. Konečně již nemusíte být...

Nitroděložní tělísko.

Jak může antikoncepce pomoct při obtížích kolem padesátky?

Kolem padesátého roku života ženy probíhá v těle spousta změn spojených s hormonální (ne)rovnováhou, resp. dysbalancí. Menopauza...

Baculatá rýže - Tajemství rychlého dobití energie

Baculatá rýže - Tajemství rychlého dobití energie

Je tu něco, co si většina lidí neuvědomuje při pohledu na talíř plný nadýchané rýže – tato malá bílá zrna jsou doslova nabitá...

Většina případů zhoubných onemocnění krve není přímo dědičná.

Mýty o zhoubných onemocněních krve

Zhoubná onemocnění krve, jako jsou leukémie, lymfomy a myelomy, jsou často zahalena mýty a nedorozuměními. Tyto mylné představy...

Vyzkoušejte 10 vychytávek, jak přežít vedra v interiéru

Vyzkoušejte 10 vychytávek, jak přežít vedra v interiéru

Teploty stoupají a slunce pálí jako divé. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si zpříjemnit pobyt v interiéru i v těch...

Zákeřná "skříňová" bakterie odolává antibiotikům a může i zabíjet

Ekzémy, ječná zrna, ale i zápaly plic, záněty střev a poškození životně důležitých orgánů. Zlatý stafylokok dokáže člověka v...

Trápí Vás kolotoč myšlenek, potřebujete ho zastavit?

Trápí Vás kolotoč myšlenek, potřebujete ho zastavit?

Zvykli jsme si žít v neustálém poklusu, kdy odpočinek je skoro sprosté slovo. Povinnosti a starosti se kupí a my jsme neustále...

Příjem ovoce a zeleniny u Čechů klesá.

Příjem ovoce a zeleniny u Čechů klesá

V České republice se v posledních letech snížil příjem ovoce a zeleniny na každého obyvatele, přestože i tak mají Češi dlouhodobě...

Tradiční evropská medicína pomůže přesně tam, kde je jí potřeba – zahrnuje kuchyni, pohyb i duchovní rozměr

Tradiční evropská medicína pomůže přesně tam, kde je jí potřeba – zahrnuje kuchyni, pohyb i duchovní rozměr

Možná jste se s ní ještě nesetkali, ale v žilách Evropy proudí starobylý léčebný systém, který si pomalu získává zpět své...

Umělá inteligence jako součást boje proti srdečním arytmiím

Umělá inteligence jako součást boje proti srdečním arytmiím

Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích světa, včetně České republiky. Choroby oběhové...

Tomáš Hlošek, jeden z organizátorů turnaje pro handicapované stolní tenisty

"Ze strany státu je podpora rok od roku menší,” říká Tomáš Hlošek, jeden z organizátorů turnaje pro handicapované stolní tenisty

Tomáš Hlošek stolní tenis původně vůbec hrát nechtěl. Nakonec mu láska k tomuto u nás velmi oblíbenému sportu vydržela celý...

Proč se před spaním nekoukat do mobilu?

Proč se před spaním nekoukat do mobilu?

Pokud se rozhodnete těsně před spaním zkontrolovat e-maily nebo relaxovat při sledování sociálních sítí, ospalost vás...

Studie prozradila, jak udržujeme domácnosti s našimi mazlíčky

Studie prozradila, jak udržujeme domácnosti s našimi mazlíčky

Chlupatí mazlíčci jsou nedílnou součástí života mnoha domácností po celém světě. Podle nedávného průzkumu vlastní zvíře více než...

Stres se udává jako jeden z faktorů vzniku sítnicové choroby

Dobrý zrak a stres: Jak spolu souvisejí?

Na první pohled se může zdát, že ostrý zrak je pouze otázkou fyziologie oka, ale ve skutečnosti může být propojen s celkovou...

Úzkost v ženských žilách: Tichý nepřítel korporátního světa

Úzkost v ženských žilách: Tichý nepřítel korporátního světa

Moderní doba přináší ženám nebývalé možnosti profesní seberealizace. Od asistentky, přes analytičku, až po střední či vrcholový...

Jak jsou na tom Češi s úklidem domácnosti

Jak jsou na tom Češi s úklidem domácnosti

Domácí úklid baví asi málokoho, ale sotva se mu vyhneme. V takovém případě je nejlepším pomocníkem vysavač. V některých...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi