Ritalin jako dětský kokain: prostě vás to "nastřelí"

Problém zneužívání Ritalinu nebo Concerty a podobných léků obecně spočívá v tom, že tolerance k nim se zvyšuje.

Říká se mu droga chudých nebo dětský koks. A už několik let ho na černém trhu shánějí hlavně uštvané matky a studenti před zkouškami. Řeč je o Ritalinu, léku pro hyperaktivní děti. Ale zatímco děti s ADHD uklidňuje, na ostatní působí jako nakopávák. Najednou nastoupí síla, příval vtipu a nápadů. A s nimi i chybějící energie, popsal TÝDNU účinky medikamentu Ondřej z Prahy. "Dělal jsem tehdy práci, která byla psychicky i fyzicky dost vyčerpávající, a kolega přišel s tím, že si odkudsi přivezl dokonalý životabudič. Vyzkoušel jsem ho a je fakt, že mi dokázal vrátit soustředěnost a energii, zahnat únavu," vypráví o svém setkání s lékem. Užíval ho prý čím dál více, což souvisí s tím, že v té době kombinoval alkohol s metamfetaminem. "Nejčastěji jsem ho nakonec bral jako lék na kocovinu, kterou dokázal rozehnat, aniž bych byl nějak vysloveně sjetý," dodává. Mělo to ale prý i negativní účinky, protože musel neustále zvyšovat dávky, aby lék zabíral.

Na slabší povahy prý působí už požití jediné tablety. Vyzkoušeli jsme ho i my, respektive spoluautorka tohoto článku Pavlína Wolfová: "Dvacet minut poté, co jsem tabletu spolkla, ze mě spadly všechny úzkosti a stres a asi čtyři hodiny jsem jela naplno."

Zdravému člověku preparát přináší pocit náhlého přívalu energie, za nějž však po několika hodinách, obvykle čtyřech až pěti, zaplatí zvýšenou únavou. Problém zneužívání Ritalinu nebo Concerty a podobných léků obecně spočívá v tom, že tolerance k nim se zvyšuje. K pocitu "nejvyšší jasnosti", jak ho nazývají studenti, se propracujete zpočátku při požití jedné tablety denně, pak dvou, tří... Výsledkem dlouhodobějšího užívání jsou vedlejší účinky jako křeče, bolesti hlavy, poruchy příjmu potravy nebo halucinace. "Může přímo dojít k psychotickým stavům," upozorňuje Lucie Přinesdomová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Jako v šedesátých letech

Nudně modrobílá krabička Ritalinu - třicet tablet, každá o deseti miligramech látky methylphenidati hypochloridum, jak se jmenuje jeho účinná složka podobná amfetaminům - se dá pořídit na předpis za dvacet korun. Nebo až za 1300 korun na černém trhu.

"Je to bomba," napsal TÝDNU o léku Petr z Brna. "Mám ADHD, takže to mám na předpis. Ty, co ADHD nemají, to prej úplně nastřelí. Mně to nikdy moc nenastřelilo, ale bylo to dobrý na soustředění, líp fungoval mozek. Teď mě zrovna vyhodili ze školy, takže to neberu, dávám si pauzu. V lékárně nafasuju čtyři krabky a dvě rozprodám - v Brně plato pro kámoše za pět stovek, pro nekámoše za sedm. Teď když byly reparáty, mi pořád někdo volal," svěřil se sedmnáctiletý středoškolák. Řadí se k mnoha lidem, kteří s lékem v Česku kšeftují.

"Je to módní droga, každý by ho chtěl," říká psycholog Ivan Douda ze střediska prevence drogových závislostí Drop In. Jeho kolega, vedoucí lékař střediska Jiří Presl, zneužívané léčivo přirovnal ke kdysi oblíbenému fenmetrazinu. "Jsou to v zásadě stimulační drogy, které potlačují chuť k jídlu, způsobují euforii, ovšem mohou postupně poškodit mozek," říká Presl.
Fenmetrazin byl nejvíc in v šedesátých až osmdesátých letech, kdy ho s oblibou braly české "máničky". Jak zpívá Jim Čert na albu Poutník z Transporty (1997) "Vezu, vezu fermetrák, mám ho něco přes metrák. V blázinci se dobře máme, fetujem a neděláme." V začátcích Beatles na stimulantu ujížděl i John Lennon, kterému pomáhal zvládnout každodenní noční hraní v klubech. Bral ho i Paul McCartney, ale pouze jednu tabletku denně na povzbuzení. Dnes už jsou léky na bázi fenmetrazinu ve většině zemí kvůli častému zneužívání zakázány, trh si ale našel náhradu - Ritalin.

Cola light, lentilky, bonbonky...

Ani Ritalin ovšem není nový - psychiatři ho svým pacientům předepisují již od roku 1953. "Původně byl využíván pro své psychostimulační účinky, ale také pro celkem bezpečný farmakologický profil hlavně u epileptiků," říká Jaroslav Matýs, předseda koordinačního výboru Asociace dětské a dorostové psychiatrie. Jinými léky byli totiž epileptici tak utlumeni, že nedokázali v průběhu dne fungovat. Následně se zjistil jeho příznivý efekt u lidí s ADHD, zejména dětí.

Ritalin uklidňuje děti s hyperaktivitou, ostatní dokáže pořádně nakopnout.Jenže zároveň s tím se ve Spojených státech objevily i první případy jeho zneužívání. Podle statistik z přelomu tisíciletí lék užívalo celých deset procent amerických dětí. A protože jejich matky záhy přišly na to, že po požití tablety lépe zvládají péči o divoké potomky, začalo se Ritalinu říkat "lék amerických matek". Podle americké protinarkotické agentury DEA narostl v USA od roku 2000 počet uživatelů tohoto medikamentu o osmdesát procent bezmála na sedm milionů.

I v Česku existují slangové výrazy pro Ritalin: kokain chudých, cola light, dětský koks, vitamin R, lentilky či bonbonky. A čile se s ním obchoduje - navzdory možným postihům. "Co se týká trestů, jsou obdobné jako u tradičních drog," říká mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková s odkazem na paragraf 283 trestního zákoníku. Ten počítá i s několikaletým trestem vězení či peněžitou pokutou pro toho, kdo drogu prodává nebo jinak šíří.

Ani to však lidi od kšeftování s lékem neodradí. Studenti zvláště exaktních věd se po něm při zkouškovém období mohou utlouct. Učení jim jde, nemusejí spát ani jíst, vydrží dny a noci bdělí. "Hledám rozumného psychiatra, který by mi předepsal Ritalin. Neznáte někoho, prosím?" píše na sociální síti studentka ČVUT, která si říká Jane. Asi už ví, že psychiatrů "rozumných" podle jejího gusta moc není.

Není sama, kdo se léčiva přes internet domáhá. Redakci TÝDNE se pouhým zadáním slov "Koupím Ritalin" do vyhledávače podařilo najít desítky inzerátů, které někdo v průběhu posledních měsíců vložil na inzertní servery. Ceny se pohybují i hodně přes tisícovku za jedno balení. "Koupím Ritalin a podobné medikamenty," píše například Petr z Frýdku-Místku.

"Pokud ještě máte Ritalin k prodeji, můžete se mi prosím ozvat na e-mail," vnucuje se Zuzana. "Je tu někdo z Prahy, kdo by mi opatřil Ritalin? Jak tak koukám, vypadá to beznadějně u doktorů i tady! Mám vážný zájem a za kvalitu a diskrétnost si ráda připlatím," prosí zase další pisatelka.

Prodej Ritalinu, případně sesterského léku Concerta, strmě vzrůstá. Ještě v roce 2011 se prodalo 63 tisíc balení, loni to bylo už skoro 93 tisíc (viz Jak roste spotřeba Ritalinu). Část nárůstu jde na vrub tomu, že lékaři diagnostikují více případů dětí s ADHD. Zbytek ale mají na svědomí i překupníci.

Cesta k silnějším drogám

"Nelegální obchod s tímto typem léků probíhá nejčastěji prostřednictvím nabídky na sociálních sítích, často přes oprávněné pacienty," konstatuje mluvčí protidrogové centrály Kudláčková. Daleko více než její úřad to prý řeší regionální policejní oddělení či specialisté na internetovou kriminalitu.

Zdravému člověku preparát přináší pocit náhlého přívalu energie, za nějž však po několika hodinách, obvykle čtyřech až pěti, zaplatí zvýšenou únavou.Přesto již před několika lety centrála ve svém bulletinu před černým trhem s Ritalinem varovala. "Pokud jste studentem střední nebo vysoké školy, je velmi pravděpodobné, že máte jeho hojné dodávky doslova po ruce - díky 'dealerům' (kolegům, studentům) ochotným na vás snadno vydělat," konstatuje se v bulletinu. Zneužívání léku prý může sloužit jako cesta k silnějším drogám.

Zdánlivě neškodný prášek má i své oběti. Před několika lety spáchal v Česku sebevraždu Švýcar, který ho kombinoval s antidepresivy. Časopis Národní protidrogové centrály se pak zmiňuje o chlapci, který v důsledku užívání tohoto stimulantu zkolaboval během jízdy na skateboardu.

Zbytečné předpisování

Dětští psychiatři nebo neurologové předpisují lék výhradně dětem s poruchou soustředění a při diagnóze ADHD (viz Co je ADHD).

Každý takový recept váží na lékárnických vahách. Dětí s diagnózou ADHD je v české populaci asi šest až osm procent a lékaři se shodují na tom, že Ritalin je pro ně velmi účinný a potřebný.

Snad i kvůli tomu, aby to lék nepoškodilo v očích rodičů a pacientů, se k němu příliš vyjadřovat nechtějí. Novináře podle jednoho z pražských psychiatrů na Ritalinu zajímá pouze to, že se mu začalo říkat "dětský koks", a potřebnému preparátu to jenom ubližuje. Tak jako mu kdysi uškodilo prohlášení Courtney Love, že sebevraždě jejího manžela Kurta Cobaina napomohly drogy a že Kurt bral Ritalin od sedmi let.

"Přibylo dětských diagnóz a Ritalin - podle toho, co vidím - opravdu skvěle funguje. Dítě se zlepší, učiteli se zpravidla uleví a uleví se pochopitelně i rodičům. Někdy hlavně těm. Někdy se ale předepisuje zbytečně. To znamená, že potkávám děti, které jsou prostě jen zlobivé a nesoustředěné. Pozornost a soustředění se dají dost dobře trénovat i bez medikamentů," říká psycholožka Ladislava Trpáková z Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 3 a 9.

Zneužívání Ritalinu potvrzují i někteří psychiatři. "Ano, dochází k němu stejně jako u jiných léků. Zneužívaly ho ženy k hubnutí, ale také studenti, kteří mají pocit, že se budou rychleji a lépe učit. Není to pravda, je to přesně opačně," říká Jaroslav Matýs z Asociace dětské a dorostové psychiatrie. Varuje, že užíváním si mohou přivodit psychotický stav s halucinacemi a paranoidními myšlenkami - tedy toxickou psychózu podobnou schizofrenii. V extrémních případech může dojít ke zvýšení krevního tlaku, srdečnímu selhání nebo krvácení do mozku.
Matýs zároveň dodává, že nezná případ, kdy by k něčemu takovému došlo u dětí s ADHD. "Nevyvolává psychickou ani fyzickou závislost na rozdíl od pervitinu, se kterým je laiky srovnáván a straší se tím rodiče," říká.

Co je ADHD
Zkratka pochází z anglického attention deficit hyperactivity disorder, porucha pozornosti s hyperaktivitou. Jde o vývojovou poruchu mozku, která se objevuje především v raném věku dítěte. Projevuje se poruchou pozornosti, impulsivitou a zvýšenou aktivitou dítěte. To se například těžko soustřeďuje, a proto se hůře učí. U hyperaktivních dětí dochází k neúčelným, nadbytečným pohybům. Ve škole tyto děti často opouštějí své místo, hrají si s předměty, které nemají vztah k učivu, skáčou druhým do řeči a přehnaně moc mluví.

Foto: Radek Cihla

Autor: Pavlína Wolfová, Pavel Cechl





Čtěte dále

Přibývá pacientů ve specializovaných centrech, mají modernější léky

Přibývá pacientů ve specializovaných centrech, mají modernější léky

Více než 126 tisíc českých pacientů využívá centrovou léčbu, tedy léčbu nejmodernějšími léčivy ve specializovaných centrech. To...

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Podle předního zubního chirurga Reného Foltána se musíme připravit na to, že bez přímých plateb si naše zdravotnictví současnou...

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony byl poctěn titulem Produkt roku 2023 v kategorii čaj na portálu Heuréka.cz. Díky nepřetržité podpoře a...

Jak se zbavit pigmentových skvrn a mateřských znamének?

Pigmentové změny nejsou na naší kůži ničím výjimečným, tvorba pigmentu a jeho distribuce není rovnoměrná, proto může dojít ke...

Jak mít pánevní dno v dobré kondici.

Jak mít pánevní dno v dobré kondici

Dámy, najděte si každý den malou chvilku jen pro sebe a posilujte pánevní dno. Představíme vám několik pomůcek, které jsou pro to...

Znáte nejčastější důvod návštěv praktického lékaře?

Jde o akutní infekce horních cest dýchacích. Dospělí pacienti onemocní průměrně 3 x do roka a děti bohužel až 12 x ročně. Tato...

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jaro je ideálním časem pro venkovní sporty. Konečně již nemusíte sedět doma a mít tak nedostatek pohybu. Díky sportovním...

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM . V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM. V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Když finišujete jarní úklid, možná si myslíte, že jste veškeré nečistoty zlikvidovali. Ale co třeba prostor mezi nohami židlí...

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Zápach, atopický ekzém, akné, vrásky. To vše mohou způsobovat některé přemnožené kožní bakterie. Brněnští vědci dokážou díky...

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Presbyopie je přirozený proces stárnutí oka. Projevuje se ztrátou pružnosti čočky, tj. schopnosti plynule zaostřovat na blízké...

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Atraktivní opálení, které však může přinést trvalé následky. Pravidelné vystavování pokožky silnému slunečnímu záření vám může...

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Nepříjemná a bolestivá infekce močového ústrojí je hlavně mezi ženami tak častým onemocněním, že mívají tendenci ji...

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Jaro patří k nejkrásnějším ročním obdobím, dny se prodlužují, sluníčko nám vlévá spousty energie a radosti do žil a teploty na...

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

Období po porodu je pro ženu náročné v mnoha různých ohledech. Náhle se například nedostává času na dříve běžné činnosti, a to i...

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Život je plný okamžiků, které si chceme pamatovat v živých barvách a ostrých detailech. Už kolem čtyřicítky si ale mnozí z nás...

Lékař vám během vstupního vyšetření řekne vše potřebné.

Zbavte se tuku problematických partií jednou provždy

Zdravý životní styl a pravidelný pohyb jsou klíčem nejen k vitalitě, ale také k ideální postavě. Někdy však i nejpevnější úsilí a...

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Nejen díky pokrokům v léčbě, ale i umělé inteligenci by se mohl snížit počet pacientů, kteří ztrácí zrak kvůli zelenému zákalu....

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Fyzickou kondici si zlepšíte a udržíte díky sportovním aktivitám, dostatku zdravého pohybu i kvalitní výživě. Jak ale zůstat fit...

Jak na styling bez poškození vlasů

Jak na styling bez poškození vlasů

Za skvělý účes už nemusíte platit vysokou daň v podobě zničených vlasů. Čemu se při stylingu vyhnout, abyste svou hřívu zbytečně...

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Ač se psychický stav české mládeže nadále zhoršuje, nezdá se, že by personální krize v oblasti dětské a dorostové psychiatrie a...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi