Děti musejí nést následky svých činů, říká psycholožka

Klinická psycholožka Hana Fechtnerová.

I ten nejodvážnější člověk občas pocítí strach. Strach o své dítě. Někdy je ho ale příliš. "Rodiče se dnes o děti bojí více, než je zdrávo," říká Hana Fechtnerová, klinická psycholožka a ředitelka Střediska Rosa v Kladně.

Čím to je, že jsme tak přecitlivělí?

Působí na nás mnoho informací, média chrlí tragédie z celého světa, a to nás svádí k tomu vnímat svět jako nebezpečné místo. I proto je pro spoustu rodičů obtížné dát dítěti důvěru. Obávají se i běžných situací: že potomek nepřejde silnici, že se bude bavit s cizími lidmi. Přitom pokud dítě cítí naši důvěru, zvládne to. Když někteří rodiče vozí dítě ještě v sedmé třídě do školy autem kvůli strachu, není něco v pořádku.

Používá se také pojem skleníkové děti, co si pod tím máme představit?

To jsou děti, o něž rodiče až přehnaně pečují a ochraňují je jako rostliny ve skleníku, které dostanou optimální podmínky a živiny, aby vyrostly. Rodiče se snaží odklidit dětem z cesty všechny negativní vlivy.

To asi není správné, že?

Pro vývoj dětí je potřeba, aby se postupně učily, jak různé situace vyřešit samy. Když se jim to povede, zažijí skvělý pocit úspěchu. A pokud se to nepodaří, naučí se alespoň vyrovnat se s frustrací, a to je pro život stejně důležité.

Co z takových skleníkových dětí vyroste?

Nesamostatní jedinci, kteří nejsou schopni stát na vlastních nohou. Pak mají problémy i v partnerských a pracovních vztazích, protože kolem sebe potřebují lidi, kteří řeší věci za ně.

Co tedy rodičům radíte?

Dítě by ideálně mělo chodit na dva kroužky - sportovní a umělecký, radí psycholožka.

Aby dětem neumetali cestičky a nechali je nést následky svých činů. Když se potomek dostane do prekérní situace a naučí se, jak se z ní dostat, je to pro jeho život hrozně důležité. Rodič musí být podporou, ne tím, kdo za ně všechno vyřeší. Může za to jednak strach, ale také neustálé srovnávání s ostatními. Všichni chtějí být dokonalými rodiči.

Mohou za to i sociální sítě, kde se chtě nechtě navzájem porovnáváme?

Určitě. Jsme neustále konfrontováni s tím, zda to děláme jako ostatní. Zjišťujeme, zda stejně staré dítě už umí tohle a tamto. Pokud to považujeme jen za informaci, je to v pořádku. Ale vezmeme-li to jako dogma, může nám to způsobit velké potíže a stres. My jsme se před dvaceti lety porovnávali jen s několika maminkami na pískovišti. Kolovaly tam informace typu, že Pepíček už chodí na nočník a Anička se pořád počurává. Dnes je pole pro porovnávání obrovské, a to právě kvůli sociálním sítím. Některé matky byly úzkostlivé už tehdy... a co teprve dnes.

Není tedy to množství informací spíše na škodu?

Hlavně je potřeba používat zdravý selský rozum. Dát na svůj pocit a zkušenost z rodiny. Vychovávat dítě intuitivně, nejen podle příručky. A nastavit dítěti jasné hranice.

Proč děti potřebují hranice?

Dávají jim jistotu. Vědí, že když se v těchto mezích budou pohybovat, jsou v bezpečí. Hranice by neměly být příliš široké, ale ani příliš striktní, aby nevyrůstaly děti zakřiknuté. Rodiče mají pocit, že když praktikují liberální výchovu, vyrostou z jejich potomků osobnosti. Vytrácí se ovšem pocit bezpečí, dítě má v hlavě zmatek. Je dobré mu jasně určit, co smí a co ne.

Mnoho již předškolních dětí chce mít svůj tablet či počítač. Jak mají rodiče přistupovat k technologiím?

Rozhodně bychom měli korigovat výběr her a sledovat, kde se dítě na internetu pohybuje. Kdybychom mu to úplně zakázali, bylo by vyloučené ze společnosti svých vrstevníků, to nejde. Opět jde o nastavení hranic. Domluvit si s dítětem předem, kdy a jak dlouho bude hry hrát. Říct mu: "Teď si můžeš hrát na počítači, ale jen hodinu."

To se lehko řekne, ale co když potomek nechce hru ukončit?

Jistě, když má rozehranou hru a dospělý mu řekne, aby s tím hned teď přestalo, dítě se začne logicky vztekat. Tenhle přístup by se nelíbil nikomu. Musíme tedy dítě upozornit předem, že se blíží konec. Po padesáti minutách mu řekneme: "Máš už jen deset minut." A pak bychom také měli mít promyšlené, co dělat dále. Jdeme na procházku, postavíme si puzzle... Pak se dítě spíše nechá od tabletu odlákat. Nejde jen říct dost a nechat ho, aby se samo nudilo v pokojíčku.

Nemáte pocit, že si až příliš stěžujeme, jak často jsou dnešní děti u počítače?

Naše babičky si zase stěžovaly, že my pořád koukáme na televizi. Jsou to fenomény doby, ty budou vždycky, kdyby nebyly, lidstvo se nebude rozvíjet. Třeba můj syn měl na gymnáziu žákovskou knížku pouze na internetu. Takže už jen sednout si k ní znamenalo, že musí být v rodině zapnutý počítač. A to svádí: když už se podívám na tu žákovskou, mrknu i na e-maily, na zprávy, zahraju si hru.

Ano, někdy dětem nejdeme zrovna příkladem...

Hana Fechtnerová.

Je potřeba, aby rodina trávila určitý čas i bez technologií. Abychom například u večeře neposílali esemesky nebo nečetli, co se děje ve světě. Jsou děti, které mi v poradně řeknou, že po obědě přijdou ze školy a do jedenácti hodin večer se nehnou od počítače.

Myslíte si, že rodiče tráví s dětmi málo času?

Neřekla bych, že málo. Spíše je málo opravdu společného času. I když je celá rodina doma, často nejsou spolu. Maminka vaří, tatínek je u počítače, děti v pokojíčku. A ty nám pak v poradně říkají, že jsou sice všichni doma, ale vůbec o sobě nevědí. Měli bychom si s dětmi více povídat, zeptat se jich, co zajímavého ten den prožily, vědět, jak se cítí, jaké mají kamarády, jak zvládají školu... Pořád mě překvapuje, kolik rodičů je každý rok zaskočeno tím, jak špatné známky dítě přineslo na vysvědčení. Pokud se rodič o dítě zajímá, musí přece tohle tušit.

Jistě máte zkušenosti i s příliš ambiciózními rodiči, kteří děti vozí z kroužku na kroužek.

Ano, setkávám se s nimi - chlubí se, že jejich potomek má každý den jeden, někdy i dva kroužky. A některé z těch dětí jsou pak přetížené.

Jak takové dítě poznáte?

Je unavené, trpí bolestmi břicha nebo hlavy, nic ho nezajímá.

Dá se říct, kolik kroužků je ideál?

Dva kroužky, ideálně kombinace sportu s nějakou hudební či výtvarnou aktivitou. Je důležité, aby z nich dítě mělo radost a nebralo to jako nepříjemnou povinnost. Nemělo by být přetíženo, ale ani necháno osudu napospas. Vždy u nich najdete nějaký zájem. Nezažila jsem dítě, které by nebavilo vůbec nic.

Pracujete také s rodinami s handicapovaným dítětem. Nepřijdou vám pak problémy týkající se počítačů a kroužků malicherné?

Kdepak. Všichni rodiče, kteří k nám přicházejí, vidí svou situaci jako velký problém. Každý vnímáme problémy na jiné škále. Neznamená to, že když se nám narodilo zdravé dítě, nemůžeme dát nějakému problému desítku.

Jsou rodiče postižených dětí něčím specifičtí?

Mají o ně větší strach, jsou postaveni před jiné situace a problémy. Jejich děti vyžadují větší péči, jsou na rodičích závislé. Když máte zdravé dítě, vrátíte se do práce a ono bude chodit do školky. Matky postižených dětí ovšem často zůstávají doma i po ukončení rodičovské dovolené. Snažíme se rodiče podporovat, aby jejich život nespočíval jen v péči o dítě, ale aby měli i své zájmy a manželský život.

Jak je vnímá okolí?

Pořád je to tak, že když někam přijdou rodiče postiženého dítěte, často se na ně pohlíží právě přes něho. Jsou to prostě rodiče postiženého dítěte. Je ale dobré v nich vidět běžné lidi. Je to paní, která má tuto práci, tohoto koníčka, umí tohle a tamto... A k tomu má postižené dítě. Každý rodič má svoje já, které by si měl uchovat, ať už se mu narodí jakékoli dítě.

Foto: Robert Sedmík, pixabay.com/janeb13

Autor: Lucie Macháčová





Čtěte dále

Přibývá pacientů ve specializovaných centrech, mají modernější léky

Přibývá pacientů ve specializovaných centrech, mají modernější léky

Více než 126 tisíc českých pacientů využívá centrovou léčbu, tedy léčbu nejmodernějšími léčivy ve specializovaných centrech. To...

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Podle předního zubního chirurga Reného Foltána se musíme připravit na to, že bez přímých plateb si naše zdravotnictví současnou...

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony byl poctěn titulem Produkt roku 2023 v kategorii čaj na portálu Heuréka.cz. Díky nepřetržité podpoře a...

Jak se zbavit pigmentových skvrn a mateřských znamének?

Pigmentové změny nejsou na naší kůži ničím výjimečným, tvorba pigmentu a jeho distribuce není rovnoměrná, proto může dojít ke...

Jak mít pánevní dno v dobré kondici.

Jak mít pánevní dno v dobré kondici

Dámy, najděte si každý den malou chvilku jen pro sebe a posilujte pánevní dno. Představíme vám několik pomůcek, které jsou pro to...

Znáte nejčastější důvod návštěv praktického lékaře?

Jde o akutní infekce horních cest dýchacích. Dospělí pacienti onemocní průměrně 3 x do roka a děti bohužel až 12 x ročně. Tato...

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jaro je ideálním časem pro venkovní sporty. Konečně již nemusíte sedět doma a mít tak nedostatek pohybu. Díky sportovním...

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM . V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM. V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Když finišujete jarní úklid, možná si myslíte, že jste veškeré nečistoty zlikvidovali. Ale co třeba prostor mezi nohami židlí...

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Zápach, atopický ekzém, akné, vrásky. To vše mohou způsobovat některé přemnožené kožní bakterie. Brněnští vědci dokážou díky...

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Presbyopie je přirozený proces stárnutí oka. Projevuje se ztrátou pružnosti čočky, tj. schopnosti plynule zaostřovat na blízké...

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Atraktivní opálení, které však může přinést trvalé následky. Pravidelné vystavování pokožky silnému slunečnímu záření vám může...

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Nepříjemná a bolestivá infekce močového ústrojí je hlavně mezi ženami tak častým onemocněním, že mívají tendenci ji...

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Jaro patří k nejkrásnějším ročním obdobím, dny se prodlužují, sluníčko nám vlévá spousty energie a radosti do žil a teploty na...

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

Období po porodu je pro ženu náročné v mnoha různých ohledech. Náhle se například nedostává času na dříve běžné činnosti, a to i...

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Život je plný okamžiků, které si chceme pamatovat v živých barvách a ostrých detailech. Už kolem čtyřicítky si ale mnozí z nás...

Lékař vám během vstupního vyšetření řekne vše potřebné.

Zbavte se tuku problematických partií jednou provždy

Zdravý životní styl a pravidelný pohyb jsou klíčem nejen k vitalitě, ale také k ideální postavě. Někdy však i nejpevnější úsilí a...

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Nejen díky pokrokům v léčbě, ale i umělé inteligenci by se mohl snížit počet pacientů, kteří ztrácí zrak kvůli zelenému zákalu....

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Fyzickou kondici si zlepšíte a udržíte díky sportovním aktivitám, dostatku zdravého pohybu i kvalitní výživě. Jak ale zůstat fit...

Jak na styling bez poškození vlasů

Jak na styling bez poškození vlasů

Za skvělý účes už nemusíte platit vysokou daň v podobě zničených vlasů. Čemu se při stylingu vyhnout, abyste svou hřívu zbytečně...

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Ač se psychický stav české mládeže nadále zhoršuje, nezdá se, že by personální krize v oblasti dětské a dorostové psychiatrie a...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi