Zdravě jíst musíme děti naučit

Zdravě jíst musíme děti

Výživě dětí se věnujete dlouhodobě. Jaké jsou dnešní trendy a jaké jsou největší nešvary?

Trendů ve výživě je řada. Od masivnějšího nárůstu zájmu o rostlinné výrobky přes znovuobjevování fermentovaných potravin a jejich benefitů až po snahu připravovat pokrmy s co nejmenším potravinovým zbytkem. Vývoj v potravinářství také přinesl velké výhody pro děti i dospělé s různými alergiemi a intolerancemi, jako jsou například laktóza či lepek. Nabídka těchto specifických potravin je čím dál tím širší a pohodlně dostupná i v běžném obchodě. Velkým nešvarem mezi dětmi a dospívajícími je konzumace energetických nápojů. To přináší jak rizika spojená se zdravím, například nemoci kardiovaskulárního systému, vyšší kazivost zubů, tak podle odborných studií často vede i k rizikovému chování, jako je kouření. To na sebe navazuje další problémy.

Jsou i nové trendy v denním rozvržení konzumace, nebo stále platí pravidlo pěti jídel denně?

Určitě platí. Aby měly nejen děti dostatek energie po celý den, je potřeba jíst pětkrát denně v rozumných intervalech (2-3 hodiny). Pokud se nějaké jídlo pravidelně vynechává nebo jsou intervaly delší, mohou být děti ve škole nebo během odpoledních mimoškolních aktivit a kroužků unavené a nepozorné.

Čím by měly děti ráno začít? Co by měly snídat?

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Správná snídaně doplní energii po spánku. Pokud dítě pravidelně nesnídá a nesvačí, může dojít ke kolísaní hladiny cukru v krvi. To způsobí větší únavu a nesoustředěnost nebo chuť na sladké potraviny. Ideální snídaně by měla obsahovat všechny tři hlavní živiny - sacharidy, bílkoviny i tuky. Příkladem takové vyvážené snídaně může být neslazené müsli s ovocem, ořechy a jogurtem, celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou a zeleninou nebo kaše z ovesných vloček s ořechy a ovocem.

Zmínila jste i svačiny. Jak by měly vypadat?

Pravidelnými svačinami můžeme předejít případnému přejídání nebo chutím na sladké. Je ale důležité je správně sestavit, aby vedle energie doplnily také důležité makroživiny, vitaminy a minerální látky. Svačinky mohou být různorodé, což je zvlášť pro děti přitažlivé a podpoří je to v tom, aby svačinu snědly.

Podle vašeho průzkumu v ČR a SR vyšlo, že přes 71 % dotázaných rodičů dětem svačiny připravuje každý den. Mezi hlavní složky patří ovoce a pečivo, například namazaný chleba nebo buchty. Je to v pořádku?

Pečivo, ideálně celozrnné, které obsahuje více živin než světlé, a zelenina či ovoce představují skvělou volbu. Můžete kombinovat celozrnné pečivo s libovou šunkou, sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou, skvělou volbou mohou být pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami, sezonní ovoce nebo nepražené a nesolené ořechy. Vhodné mohou být také mléčné výrobky - kefír, jogurt s müsli nebo cottage.

Zhruba polovina rodičů přemýšlí nad svačinami už při nákupu surovin. Do jakých uliček v obchodě je dobré zajít, abychom v lednici měli vždy suroviny pro vyváženou svačinu?

Spíše než na uličky v obchodě bych doporučila dívat se na složení a původ potravin. U ovoce a zeleniny se zaměřit na sezonní produkty. Mezi pečivem vybírat celozrnné nebo kváskové, dát přednost čerstvému pečivu před baleným, jako jsou například toastové chleby nebo rýžové pufované chlebíčky se sladkou polevou. V uličce s mléčnými výrobky je vhodné vybírat polotučné výrobky, neochucené jogurty nebo zakysané nápoje - kefír a acidofilní mléko. V rámci cereálií sáhnout po takových, které jsou zdrojem vlákniny, to znamená, že mají více než 3 g vlákniny na 100 g výrobku, a jsou bez sladké polevy.

Vypadá to, že část rodičů upravuje velikost svačin podle rozvrhu. Když mají děti tělocvik nebo kroužky, přidají něco navíc. Je třeba to řešit? Případně co by mělo být "to navíc" a co je "odpovídající množství"?

Svačiny jsou pro děti důležité, jejich velikost by měla odpovídat dennímu režimu. Pokud během dne mají děti kroužky se zvýšenou pohybovou aktivitou, je dobré mít větší svačinu a naopak. Dopolední svačina, kdy je pauza mezi snídaní a obědem kratší, může být menší a lehká. Měla by poskytnout přibližně 5-10 % energie z celkového denního příjmu. Naopak odpolední svačina může být vydatnější, tedy asi 10-15 % energie z celkového denního příjmu.

Jak je to se sladkostmi? Podle průzkumů je jednou z častějších součástí svačin také sladké - buchty, sušenky nebo čokoláda.

Buchty či jiné sladké pečivo, čokoláda, dokonce ani proteinové nebo müsli tyčinky ve sladkých polevách nejsou příliš vhodné svačinky. Obsahují jednoduché cukry, tedy energii, která nezasytí na delší dobu. Navíc jim chybějí tolik důležité živiny jako bílkoviny, vláknina, vitaminy nebo minerální látky. U těchto výrobků je třeba klást velký důraz na kvalitu, množství a pohybové aktivity dítěte. Pokud dítě chce sladké, skvělým doplněním vyvážené svačiny může být třeba kousek vysokoprocentní hořké čokolády.

Důležitý je i pitný režim. Na Slovensku pije podle průzkumu přes tři čtvrtiny dětí čistou vodu, u nás je to půl na půl se slazenými nápoji. O energetických nápojích jsme se již bavily, ale typickým českým nápojem je také šťáva ze sirupu a vody. Je to v pořádku, nebo to dětem škodí? Je lepší pít šťávu než nic?

Nápoje jsou důležitou součástí vyváženého stravování. Obecným doporučením pro děti i dospělé jsou 1,5-2,5 l neslazených tekutin denně. Ideálním příkladem může být čistá nebo slabě mineralizovaná voda, neslazený čaj, 100% ovocný džus naředěný vodou v poměru 1 : 1. Je v pořádku dopřát dítěti vodu se sirupem, pokud není základem denního pitného režimu. Důležitá je koncentrace, je vhodné držet se doporučené porce uvedené na lahvi oblíbeného sirupu. Zároveň doporučuji vybírat kvalitnější sirupy, které obsahují co nejvíce ovocné šťávy, nebo domácí sirupy. Naopak nejsou úplně vhodné slazené a sycené limonády.

Tradiční česká kuchyně se obecně nepovažuje za nejzdravější. Jak pomoci dětem k vyvážené stravě, když často chybí základ z domova?

V České republice máme velký výběr potravin a surovin, z nichž můžeme vytvořit vyvážená a pestrá jídla. Ideální je, pokud dítě má vzor v rodině, je zvyklé pravidelně jíst a mít zdravý pohyb. To ale není samozřejmostí. Také proto vznikl v roce 2015 program Nestlé pro zdraví dětí, který je určený pro žáky základních škol. Motivuje děti k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům, podporuje jejich zájem o pohybové aktivity, ale

zároveň dětem nedoporučuje žádné konkrétní značky potravin. Program má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a vznikl ve spolupráci s odborným garantem Společností pro výživu, v čele s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc.

Jaký je o takové vzdělávací projekty zájem?

Zájem je velký. Naším programem prošlo od roku 2015 více než 130 tisíc žáků, zapojilo se přes tisíc škol po celé České republice. Program nabízí ukázkovou hodinu vedenou zkušeným lektorem a návazné výukové materiály jsou připraveny tak, aby s nimi mohl pedagog dané školy dál pracovat samostatně. Materiály neustále aktualizujeme na základě zpětné vazby a současných trendů. Cílem programu je předat žákům, rodičům a učitelům informace, které mohou ihned prakticky využít a jež budou užitečné v průběhu celého života. Školy se nám ozývají samy, některé oslovují naši lektoři. Zájem ze strany škol ale rapidně rostl v období pandemie, tehdy téma zdraví získalo ještě více na významu.

Co se děti během ukázkové lekce naučí?

Program má šest modulů - hygiena potravin, energie, pitný režim, ovoce a zelenina, vyvážená strava a rizika nevhodného chování. Součástí modulů jsou interaktivní tabule, žáci se díky nim aktivně zapojují do řešení dané tematiky. Dále jsou pro rodiče s dětmi k dispozici sociální sítě, hlavně YouTube, kde najdou další tipy a hry, kterými u dětí podpoří pohyb a správné stravovací návyky.

Zmínila jste, že s dětmi hovoříte také o rizicích nevhodného stravování. O jaké problémy se jedná?

V rámci našeho programu se děti také dozvědí o rizicích spojených s nevhodným stravováním. Žáci se dozvědí, jaké jsou příznaky, důvody a dopady poruch příjmu potravy, mentální anorexie a bulimie, ale také rizika nadměrného přejídání a nedostatku pohybu.

Mohou se na tyto programy podívat i rodiče? Kde je najdou?

Zmíněné sociální sítě či web jsou dostupné komukoli. Děti dostanou k dispozici pracovní listy, které si mohou odnést domů a dále je probírat s rodiči.

Součástí vyváženého stravování je také pohyb. Jaké jsou ty nejjednodušší tipy, jak děti přimět více se hýbat?

Ideální opět je, pokud jdou příkladem rodiče. Sezení u televize může skvěle nahradit procházka nebo výlet na kole. Je také dobré sledovat nabídku mimoškolních aktivit a nevyhýbat se tělesné výchově. Pohyb by měl být pravidelný a měl by dětem přinášet hlavně radost. Děti by si na něj měly zvykat již od raného dětství, ale nikdy není pozdě začít. Děti by měly denně věnovat hodinu až hodinu a půl pohybu se střední a vyšší intenzitou. Do toho se nezapočítává přirozený pohyb, jako je chůze či domácí práce. Pohyb a vyvážená strava by měly být základem dne nejen u dětí, ale také u dospělých. Vedle již zmíněných výhod zvyšují také obranyschopnost našeho organismu.

Co dělat, když už mají děti nadváhu?

Každé dítě je individuální, proto na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Je dobré naučit děti pravidelnosti v jídle a pohybu, rodina by měla motivovat a jít příkladem, dlouhodobě uplatnit správné stravovací návyky. Za problémem nadváhy nebo obezity nemusí být jen špatný denní režim, ale jiné zdravotní nebo psychické problémy. V těchto případech je nutné problém řešit s lékaři a odborníky.

Nějaká rada na závěr?

Dítě je často odrazem rodičů, proto je důležité jít příkladem jak v pravidelném a vyváženém jídle, tak pohybu.

Foto: Nestlé

Autor: ČTK





Čtěte dále

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Zuby budou běžně operovat roboti a my se toho ještě dožijeme

Podle předního zubního chirurga Reného Foltána se musíme připravit na to, že bez přímých plateb si naše zdravotnictví současnou...

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony získal po osmé titul Produkt roku a potvrzuje svou vedoucí pozici na trhu s čaji

Bio Matcha Tea Harmony byl poctěn titulem Produkt roku 2023 v kategorii čaj na portálu Heuréka.cz. Díky nepřetržité podpoře a...

Jak se zbavit pigmentových skvrn a mateřských znamének?

Pigmentové změny nejsou na naší kůži ničím výjimečným, tvorba pigmentu a jeho distribuce není rovnoměrná, proto může dojít ke...

Zajímavé odhalení: Přírodní enzym, který zmírňuje zánětlivá onemocnění

Zajímavé odhalení: Přírodní enzym, který zmírňuje zánětlivá onemocnění

V historii tradiční medicíny objevila moderní věda fascinující enzym – Serrapeptázu. Tento zázračný enzym, který byl původně...

Znáte nejčastější důvod návštěv praktického lékaře?

Jde o akutní infekce horních cest dýchacích. Dospělí pacienti onemocní průměrně 3 x do roka a děti bohužel až 12 x ročně. Tato...

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jak na hojení po úrazech během jarních sportů

Jaro je ideálním časem pro venkovní sporty. Konečně již nemusíte sedět doma a mít tak nedostatek pohybu. Díky sportovním...

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM . V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Společnost Dyson představuje nástroj Dyson CleanTraceTM. V reálném čase zobrazuje místa, kde jste uklízeli, a díky tomu umožňuje rychlejší a přesnější hloubkové vysávání

Když finišujete jarní úklid, možná si myslíte, že jste veškeré nečistoty zlikvidovali. Ale co třeba prostor mezi nohami židlí...

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Čeští vědci vyvinuli kožní probiotika. Pomohou s ekzémy i akné

Zápach, atopický ekzém, akné, vrásky. To vše mohou způsobovat některé přemnožené kožní bakterie. Brněnští vědci dokážou díky...

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu. Díky unikátní laserové metodě Presbyond

Presbyopie je přirozený proces stárnutí oka. Projevuje se ztrátou pružnosti čočky, tj. schopnosti plynule zaostřovat na blízké...

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA

Atraktivní opálení, které však může přinést trvalé následky. Pravidelné vystavování pokožky silnému slunečnímu záření vám může...

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Zánět močových cest může skončit i onemocněním ledvin. Je dobré ho řešit včas

Nepříjemná a bolestivá infekce močového ústrojí je hlavně mezi ženami tak častým onemocněním, že mívají tendenci ji...

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Trápí vás cholesterol, problémy s trávením či únava? Řešení problémů nabízí odlehčená strava. Začněte s ní na jaře!

Jaro patří k nejkrásnějším ročním obdobím, dny se prodlužují, sluníčko nám vlévá spousty energie a radosti do žil a teploty na...

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

5 rad, jak účinně shodit kila nabraná po porodu

Období po porodu je pro ženu náročné v mnoha různých ohledech. Náhle se například nedostává času na dříve běžné činnosti, a to i...

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Zrak stárne už od čtyřicítky. Co oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle?

Život je plný okamžiků, které si chceme pamatovat v živých barvách a ostrých detailech. Už kolem čtyřicítky si ale mnozí z nás...

Lékař vám během vstupního vyšetření řekne vše potřebné.

Zbavte se tuku problematických partií jednou provždy

Zdravý životní styl a pravidelný pohyb jsou klíčem nejen k vitalitě, ale také k ideální postavě. Někdy však i nejpevnější úsilí a...

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Umělá inteligence bude za pár let pomáhat i při léčbě zeleného zákalu

Nejen díky pokrokům v léčbě, ale i umělé inteligenci by se mohl snížit počet pacientů, kteří ztrácí zrak kvůli zelenému zákalu....

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Systémová enzymoterapie urychluje hojení po úrazech

Fyzickou kondici si zlepšíte a udržíte díky sportovním aktivitám, dostatku zdravého pohybu i kvalitní výživě. Jak ale zůstat fit...

Jak na styling bez poškození vlasů

Jak na styling bez poškození vlasů

Za skvělý účes už nemusíte platit vysokou daň v podobě zničených vlasů. Čemu se při stylingu vyhnout, abyste svou hřívu zbytečně...

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Sebevražda je druhým nečastějším důvodem úmrtí mezi mladými. Citelně chybí odborníci

Ač se psychický stav české mládeže nadále zhoršuje, nezdá se, že by personální krize v oblasti dětské a dorostové psychiatrie a...

Doba workoholismu v digitálním světě

Doba workoholismu v digitálním světě

Mít hodně práce ještě není workoholismus. Pokud ale člověk pracuje stále a vytváří si další a další práci, měl by se mít na...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi