Mejstřík z NERVu: Počítáme se záporným HDP

Jestli se něčeho obávat, tak toho nejprimitivnějšího způsobu reakce na krizi, a to je silný protekcionismus, říká v rozhovoru pro TÝDEN.CZ Michal Mejstřík, člen Národní ekonomické rady vlády.

Jak obtížná je komunikace deseti rozdílných osobností?
Je to brainstorming. S členy vlády jsme nadefinovali pesimističtější variantu, která počítá až s dvouprocentním poklesem HDP. S tou nyní pracujeme. Jediným exekutivním orgánem je ale vláda, ta bude mít samozřejmě poslední slovo.

K tomu personálnímu složení: nechybí vám v radě nějaké jméno z odborných ekonomických kruhů? V této souvislosti je zmiňována absence expertů na školství a trh práce, třeba Daniela Münicha nebo Štěpána Jurajdy z CERGE.
Máte úplnou pravdu, jsou tam určité deficity tohoto charakteru. Proto jsem už některé kapacity ze sesterského CERGE přizval ke spolupráci. Samozřejmě, od bývalého ministra Rusnoka, který řadu let pracoval i pro odboráře, asi nikdo nečeká tvrdě pravicové názory. Ale vítám pracovní ovzduší našich debat.

Lobbisté v NERVu?

Někteří členové, například Martin Jahn, jsou úzce spjati s určitými zájmovými skupinami. Nebojíte se, že to naruší důvěryhodnost NERVu a že rada bude prosazovat politické handly či zvýhodňovat některé zájmové skupiny?
Pan Jahn není jenom exponentem určité skupiny podnikatelů, ale současně řadu let působil ve vládě nebo v agentuře CzechInvest.

ČTĚTE TAKÉ: Martin Roman "radí" NERVu: 30 korun oživí ekonomiku

Myslíte si, že i u nás nakonec dojde k zavedení takzvaného šrotovného, tedy že stát bude dotovat nákup nových aut jako v Německu?
To už je specifické opatření, které na radě zaznělo, ale já si myslím, že v té sadě návrhů může hrát doplňkovou roli. Prostudovali jsme balíčky německé, dánské, rakouské, francouzské i britské - do popředí vystupují úplně jiná opatření. Zejména financování provozního kapitálu, neboli způsob, jakým překlenout nedůvěru, jež panuje mezi bankami a společnostmi.

ČTĚTE TAKÉ: Jahn chystá příspěvek na nové auto

Buďte konkrétní...
Firmy se mnohdy dostávají do sekundární platební neschopnosti a tím, že ztrácejí část zakázek, ztrácejí důvěru bank. Část dopadů té nedůvěry se dá pokrýt aktivní firemní politikou. Ale v části druhé, která je způsobena externím šokem, tam je role pro přebírání rizika ze strany vlády, například právě formou záruk Českomoravské záruční a rozvojové banky. V garancích vidím daleko vyšší význam.

Navrhujeme opatření, která by měla urychlit hledání práce.Co dalšího navrhujete?
Také navrhujeme opatření, která by měla hledat co nejrychlejší uplatnění lidí na pracovním trhu. Přišli jsme s plánem odečitatelné položky vůči daňové základně u sociálního pojištění. Cílem je, aby lidé byli motivováni pracovat třeba i na poloviční úvazky. Těch je v Česku hrozně málo, lidé říkají, že se jim to nevyplatí. Myslíme si, že je důležité, aby neztráceli pracovní návyky a aktivně si hledali práci. Stát těmto skupinám může pomoci nejen nízkou daňovou sazbou, ale i odpustit jim odečitatelnou položku z daňového základu. Vše je ale samozřejmě na úkor státního rozpočtu a musíme zajistit, aby nepřevážily ty záporné stránky.

Co úvěrový garanční program, který prosazujete a jehož úkolem je ubrat úvěrového rizika bankám? Jak by měl program fungovat?
Ty garance formou záruk Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČZRB) byly udělovány převážně investičním úvěrům. Byla snaha motivovat podnikatele a teď většina podnikatelů hlásí, že jsou již dostatečně zainvestováni, takže to už není primárním problémem. První část toho manévru, která zřejmě ve vládě svou podporu najde, je přesunout garance investičních úvěrů na garanci provozních úvěrů. Druhou operací je, že část strukturálních fondů se vrací a tyto fondy se uvedou rychle do provozu. V rámci nich máme k dispozici řekněme 750 miliard, z nichž v důsledku omezeného čerpání by mohl státní rozpočet za rok získat 150 miliard. Mimo jiné by se část toho čerpání přesunula přímo do příjmových položek Českomoravské záruční a rozvojové banky. To je krok, který by celý proces výrazně urychlil. Třetí operací je nastavit lepší kanály mezi bankami a ČZRB. Již teď je nastavení příznivé v tom, že banky nakonec rozhodují společně s ČZRB o udělení úvěru na základě úvěrového záměru, a to se jedná nejen o balíčky úvěrů, ale i o drobné úvěry.

Myslíte si, že vládě chybí instituce vicepremiéra pro ekonomiku, kterou chtěl premiér obsadit, ale nenašel na ni vhodného kandidáta?
Samozřejmě by to nebylo od věci, je ale záležitostí vlády, jak si své fungování nastaví. Pokud sám premiér do věci takto aktivně vstoupil, a v takto krizových chvílích to bez premiéra prostě nejde, a má kapacitu sám tu věc prosadit, tak jeho slovo platí.

V horizontu tří týdnů lze podle MM očekávat konkrétní opatření.Takže u probíhajících jednání nepostrádáte nějakou osobnost, lídra týmu?
To rozdělení rolí v kritickém krátkém období je podřízeno snaze připravit návrh co nejrychleji a dopočítat jeho dopady. Řada nápadů neprojde ani vládou, i poté je nápadů stále moc a musíme si rozmyslet, které jsou ty nejúčinnější. Takže pár kroků ještě zbývá, ale jestliže jsme se tomu začali věnovat takto intenzivně, myslím, že výsledek lze očekávat v brzké době.

Výsledky? Za tři týdny

Řekněme v horizontu dvou týdnů?
Ty první výstupy vlády ano. Ale ty definitivní legislativní kroky spíše v období tří týdnů. Už v tuto chvíli se pracuje na paragrafovém znění některých našich návrhů, což je věc nevídaná.

Myslíte si, že vláda v řešení krize zaspala?
To nechme historikům, já se teď musím dívat dopředu. Kritika opozice je v tomto směru naprosto v pořádku a ke správné demokracii patří. Já myslím, že fakt, že naše finanční instituce v té první vlně krize velmi dobře obstály, mluví sám za sebe. Je důležité, abychom získali podporu uvnitř parlamentu, což u některých věcí jistě nebude snadné.

ČTĚTE TAKÉ: Paroubek: NERVáci, začněte už konečně pracovat

Současným trendem v Evropě je předhánění se ve fiskálních stimulech vlád. Česká vláda ale zaujala střízlivý postoj k těmto výdajům. Jak se vy díváte z hlediska ekonomických teorií na současné vládní utrácení?
81 procent českého HDP je exportováno, a proto je pro nás fundamentální podpora poptávky v celé Evropě. Balíček v Německu může být pro nás důležitější než ten náš, a proto velmi podrobně analyzujeme podpory v zahraničí. A to i z hlediska negativního, protože deformují trh. I na to musíme být připraveni, tj. na situace, které se již staly v minulosti, kdy si například čeští zemědělci stěžovali, že dostávají nižší dotace než jejich kolegové v zahraničí. V tuto chvíli je tedy snahou podpořit zahraniční balíčky a dohlédnout na jejich dopady směrem k nám. Fiskální opatření mají vždy omezený charakter a je nutno je hlídat z hlediska určité vyrovnanosti financí.

To se ale příliš nedaří.
Fakt, že některé země se dostávají do dvojciferných deficitů, jako například Irsko, je pro mě dokladem toho, že se jisté věci hodně nepovedly, a jestli se něčeho obávat, tak toho nejprimitivnějšího způsobu reakce na krizi, a to je silný protekcionismus. U nás jde 75 procent produktu na import, a při této otevřenosti, kdyby se trhy uzavřely, je to pro nás vůbec nejhorší možná zpráva. Pokud bych chtěl před něčím varovat a využít k něčemu naše předsednictví, tak to je k obraně zájmů volného trhu, a to nejen v rámci evropského prostoru. Rozvojové země, které si vždy stěžovaly na vykořisťování, poprvé v historii volají po zachování volného obchodu. To je věc naprosto nebývalá.

Myslíte si, že v souvislosti s rychlým zadlužováním některých zemí je reálný vznik bubliny na trhu vládních dluhopisů?
Nic nelze vyloučit.

Absolventy máme třeba i v Evropské komisi 

Řadu let vedete Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy. Čím je škola výjimečná?
Vycházím z toho, že tato škola je založena na netradičním principu, kterým se liší od VŠE. Některé ekonomické školy vybavují studenty praktickými dovednostmi, my se snažíme zpopularizovat ekonomii a vychovat samostatné studenty, kteří by překonali sebe sama a nebáli se pustit do řešení problémů, nejen matematických, které jsou pro mnohé za hranicemi jejich dosahu. Tři z šesti českých partnerů McKinsey jsou našimi absolventy a to vůbec není firma, která by se zahlcovala vzorečky. Někteří z našich absolventů také přicházeli do českých i evropských institucí řešit problémy státní pomoci českým bankám.

VŠE je pro nás dobrý partner, řada našich studentů tam taktéž působí.Co tradiční rivalita mezi vaším institutem a Vysokou školou ekonomickou? Kdo je lepší?
Bereme VŠE na jedné straně za našeho dobrého partnera, řada našich studentů tam taktéž působí. Na druhé straně, co se týče otázky uplatnění, odpověď je průkazná porovnáním počtu takzvaných "chairs" (finanční podpora vybraným učitelům od významné firmy, která spolupracuje například i při dalším zaměstnávání studentů).

Máte nějaká srovnání absolventů?
Podíváme-li se do poradenských společností (například McKinsey) nebo největších společností provozujících rozvodné sítě, takzvaných utilit (například RWE), naši absolventi se prosadili velmi úspěšně, nemluvě o spoustě absolventů na vedoucích pozicích v bankách či v ČNB. Absolventy máme třeba i v Evropské komisi. Tedy ačkoli naše škola ani zdaleka nemůže soupeřit s VŠE co do počtu studentů, a to ani nebylo naším záměrem, musím říci, že pro mnohé z mých kolegů je až překvapující, jakými nabídkami jsou naši studenti zahrnováni. Studují navíc dvojjazyčně. Není pro ně problém třeba přechod z pobočky v Praze do centrály v Londýně.

Jste pro zavedení školného?
Pro mě financování v žádném případě není jen financování ze státních peněz. Trvale usiluji o to, aby podíl externích peněz na příjmu našeho institutu rostl, a to jak cestou právě sponzorských "chairs", tak nejrůznějšími konzultačními pracemi.

Profil

Michal Mejstřík promoval v roce 1975 na VŠE, pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV a v roce 1990 odjel na rok na London School of Economics and Political Science. V roce 1993 spoluzakládal Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde již šestnáctým rokem působí jako ředitel a vyučující. Podílel se také na založení ústavu CERGE, kde později působil jako výkonný ředitel. V roce 1997 získal titul profesora bankovnictví a podnikových financí, mezi svými studenty je populární především díky praktickému nadhledu na svých přednáškách. Je jedním z deseti členů Národní ekonomické rady vlády (NERV), v rámci níž vyzval ke spolupráci i vysokoškolské studenty. V soukromé sféře působí jako ředitel společnosti EEIP, která poskytuje poradenství ve finanční oblasti (fúze a akvizice, restrukturalizace, financování).

Foto: Lucie Pařízková, Karel Šanda, archiv  

 

Autor: Tomáš Čása, Barbora Malá





Čtěte dále

Vysokorychlostní trať Moravská brána zabere 4,3 mil. metrů čtverečních půdy

Vysokorychlostní trať Moravská brána zabere 4,3 mil. metrů čtverečních půdy

Chystaná stavba vysokorychlostní železniční trati Moravská brána z Prosenic na Přerovsku do Ostravy si vyžádá trvalý zábor 4,3...

Do Británie se už 30 let dá dostat i jinak než lodí nebo letadlem

Do Británie se už 30 let dá dostat i jinak než lodí nebo letadlem

Angličané a Francouzi byli po stovky let velkými rivaly, ve 20. století ale dokázali nalézt společnou řeč, a to nejen během...

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

Italská automobilka Fiat byla vždy odborníkem na malé vozy, po druhé světové válce slavila ohromné úspěchy s modely 500 a 600,...

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi