"Hospodářské rozdíly se téměř setřely"

Ekonom Libor Žídek.

Rozdělení společného státu Čechů a Slováků oběma zemím prospělo. Mečiarovy vlády Slovensko o několik let zbrzdily. "Bez nich by ale třeba neproběhly radikální reformy Ivana Mikloše," říká ekonom LIBOR ŽÍDEK z Masarykovy univerzity, který se hospodářstvím Československa dlouhodobě zabývá.

Měly odstředivé tendence v Československu nějaké ekonomické příčiny?

Podle mě byly ekonomické příčiny naprosto zásadní. Obvykle se zmiňují jen politické aspekty rozdělení, jako byly pomlčková válka nebo dlouhodobé emancipační snahy na Slovensku. Ale aspekty hospodářské byly přinejmenším stejně důležité. Byly dvojího druhu. Zaprvé: po celou dobu trvání československa docházelo k fiskálním transferům z českých zemí na Slovensko. Zadruhé: odlišný průběh transformačního procesu, který byl v té době velmi živý a dotýkal se veškerého obyvatelstva. Transformace byla v době voleb v roce 1992 v České republice vnímána jako úspěšná a voliči chtěli pokračování její relativně radikální verze - volby vyhrála ODS. Na Slovensku byla oproti tomu vysoká nezaměstnanost - třináct procent, u nás tři procenta. To se v hodnocení transformace pochopitelně odráželo. Slováci chtěli nějakou alternativu a volili Vladimíra Mečiara. Reprezentace zvolené v obou zemích tím pádem nebyly schopny skloubit ekonomické programy.

Co ještě bylo na Slovensku vnímáno negativně? Často se mluvilo o tom, že idealistický Havel dal zavřít slovenský zbrojní průmysl.

Ano, to je jeden z mýtů, který se na Slovensku traduje do současnosti. Je možné, že se prezident Havel v tomto směru vyjádřil. Nicméně si nemyslím, že mohl mít jakýkoli přímý vliv na zavření továren. Ale důvody byly primárně ekonomické. V zemích, kam jsme za socialismu zbraně dodávali, došlo k obrovskému hospodářskému propadu. Zatímco u nás hrubý domácí produkt klesl jen asi o patnáct procent, v postsovětských republikách to bylo až o šedesát procent. V této situaci nikdo moc zbraně kupovat nechtěl, zvláště pokud jich státy měly velké zásoby z minulosti. Dále jsme dodávali zbraně do zemí jako Sýrie, Libye či Irák a do těch se už po roce 1989 z politických důvodů dodávat nedalo. Ony nám navíc za dodávky zbraní dlouhodobě neplatily. A konečně: celosvětově došlo k velkému poklesu výdajů na obranu z důvodů optimismu po zhroucení východního bloku. Nicméně na Slovensku byl jako jasný viník označen pragocentrismus a rozhodování o Slovácích bez Slováků. To zapadalo do celkového vnímání ekonomické transformace, která byla v absolutní míře dílem hlavně českých ekonomů - stačí se jen podívat na složení federální vlády v tomto období.

Každého jistě napadne, zda by českému a slovenskému hospodářství prospělo, kdybychom zůstali federací. Prospělo?

Ekonomové obecně preferují větší ekonomické celky, takže z tohoto úhlu pohledu by nám udržení prospělo. Ale pokud by bylo toto období naplněno spory a dohady, které by znejišťovaly investory, mohlo by to ekonomice i uškodit. Nástupnické státy byly navíc schopny se dohodnout na celní unii, jež přetrvala až do společného vstupu do Evropské unie, takže ekonomické prostředí se zase tak moc reálně nezměnilo.

Rozpad Československa byl tedy spíše politický než ekonomický...

Přesně tak, ekonomické vazby zůstaly víceméně zachovány.

Dá se nějak vyčíslit, jaké národohospodářské náklady oběma zemím plynuly z rozdělení Československa? A kdo na rozdělení tratil více?

Z dlouhodobého pohledu byly přímé náklady relativně malé - například na nové ambasády, průkazy či bankovky. Největší změnou bylo ukončení fiskálních transferů do slovenské části federace.

Co bylo z ekonomického hlediska největším úskalím dělení federace? Měnová odluka?

Měnová odluka jistě představovala složitý proces. Původní záměr byl, že společná měna vydrží rozhodně déle než pět týdnů - tedy déle než do února 1993. Ale současně se obě strany na odluku připravovaly. Čeští představitelé zadali tištění kolků v zahraničí již v červenci 1992. Odluka sama potom proběhla velmi klidně a úspěšně, přestože šlo o technicky a logisticky značně náročnou operaci. V České republice se zavedla nová dvousetkorunová bankovka a vyšší denominace nad sto korun byly okolkovány. Guvernéru Tošovskému byl hlavně za průběh odluky v roce 1993 udělen titul Guvernér centrální banky roku.

Pokud se nepletu, daleko bolestivější byla otázka dělení majetku, které se táhlo ještě dlouho po oficiálním rozdělení země.

Základní rozdělení proběhlo většinou poměrně hladce. Byly aplikovány dva principy: podle území, a pokud nemohl být tento princip použit, pak podle počtu obyvatel. Ten byl většinou uvažován jako dva ku jedné a většina federálního majetku od zbraní až po státní dluh byla rozdělena tímto poměrem. Objevily se některé dílčí problémy, větší byly ale jen v případě dělení majetku Státní banky československé, kde existovaly pohledávky za slovenskou stranou ve výši šestadvaceti miliard korun. Česká strana v reakci zadržovala slovenské zlato v České národní bance. Češi se nakonec pohledávky vzdali.

Když Slováci začali usilovat o samostatnost, Češi často říkali: "Ať si jdou, stejně jsme na ně dopláceli." Dá se vyčíslit, kolik peněz plynulo během společného státu z českých zemí na Slovensko?

Jak jsem již uvedl, ekonomické transfery probíhaly po celou dobu trvání společného státu a nepochybně přispěly ke sblížení hospodářské úrovně obou částí, a to zejména po roce 1948. Odhady transferů i podle nezávislých institucí jako OECD se pohybují v rozsahu několika procent HDP ročně. Takže z Česka na Slovensko rozhodně plynuly nezanedbatelné peníze.

Může vůbec existovat nějaký státní útvar, aniž by jeden region doplácel na jiný? Vybavuji si sjednocení Německa - západní spolkové země také dlouho posílaly miliardy marek na východ.

V některých letech přišly ze západu subvence ve výši až padesáti procent východoněmeckého HDP. Podle mě má obecně každý státní útvar zájem na nějaké rámcově podobné životní úrovni uvnitř a nechce velké rozdíly. Jinak bude mimo jiné docházet k velké migraci.

Těsně po rozpadu federace se slovenská koruna vůči té české výrazně propadla. Odráželo to rozdíly v ekonomické úrovni nově vzniklých států?

Z mého pohledu to byl spíše důsledek očekávání trhů ohledně budoucího politického vývoje. Rozdíl v hodnotě české a slovenské koruny, který se vytvořil, nebyl adekvátní rozdílu v ekonomických úrovních obou zemí.

Mám dojem, že Češi se dlouho na Slováky vytahovali, protože naše životní úroveň byla vyšší. Nastal už čas, kdy se Slováci mohou vytahovat na nás?

Mezinárodní měnový fond obě země - na rozdíl například od Polska nebo Maďarska - zařadil mezi vyspělé státy. Statistiky Světové banky říkají, že Česko má HDP na osobu podle parity kupní síly necelých třicet pět tisíc amerických dolarů a Slovensko asi třicet a půl tisíce. Rozdíly se tedy do značné míry setřely, i když ještě ne úplně.

Vy sám patříte spíše k příznivcům zachování federace, nebo jejího rozdělení?

Já si myslím, že rozdělení země bylo dobré politicky, protože Slováci dlouhodobě usilovali o to, aby si mohli vládnout sami. Pokud by k rozdělení země nedošlo, byli by pořád považováni za mladšího bratra, který má víceméně poslouchat. Myslím, že je dobře, že si mohou rozhodovat sami a také za tato rozhodnutí nést odpovědnost. Nezapomeňme, že rozdělení země proběhlo v politické i ekonomické rovině velmi klidně. To bylo v té době vnímáno pozitivně, protože ve vzdálenosti pouhých osmi hodin cesty autem od našich hranic probíhala občanská válka. Na Balkáně.

Libor Žídek (44)
Je docentem katedry ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Dlouhodobě se zabývá výzkumem fungování světového hospodářství, zejména centrálně plánovaných ekonomik a následnou transformací. Přednášel v Kanadě, Německu, Velké Británii, Polsku, Maďarsku, Finsku či na Ukrajině. Je autorem několika odborných monografií a řady článků.

Foto: archiv

Autor: Petr Musil





Čtěte dále

Vysokorychlostní trať Moravská brána zabere 4,3 mil. metrů čtverečních půdy

Vysokorychlostní trať Moravská brána zabere 4,3 mil. metrů čtverečních půdy

Chystaná stavba vysokorychlostní železniční trati Moravská brána z Prosenic na Přerovsku do Ostravy si vyžádá trvalý zábor 4,3...

Do Británie se už 30 let dá dostat i jinak než lodí nebo letadlem

Do Británie se už 30 let dá dostat i jinak než lodí nebo letadlem

Angličané a Francouzi byli po stovky let velkými rivaly, ve 20. století ale dokázali nalézt společnou řeč, a to nejen během...

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

Italská automobilka Fiat byla vždy odborníkem na malé vozy, po druhé světové válce slavila ohromné úspěchy s modely 500 a 600,...

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi