Bonusy bankéřům? Zrušit!

rozhovorJak být v životě co nejšťastnější? „Nepřeceňovat význam materiálního zboží,“ říká Bruno Frey, přední světový ekonom, jenž převratně uvádí psychologické prvky a patří k průkopníkům „ekonomie štěstí“.

Jak se dívá akademický ekonom jako vy na americkou hypoteční krizi, aktuálního strašáka tvůrců hospodářských politik?

Především musím říci, že jsem byl nepříjemně zaskočen, že opravdu velmi dobře placení bankéři nevěděli, co dělají. Neměli nejmenší tuchu, čím jsou reálně kryty cenné papíry, s nimiž obchodovali. A že za to ještě dostávali tak závratné bonusy, byla neskutečná chyba, z níž jsem mrzutý. Motivace v bankách pak fungovala úplně pokřiveně: kdo nakoupil nejvíce – bez ohledu na kvalitu –, měl nejvyšší bonus. Tohle se, teď když bublina splaskla, musí od základů změnit.

Kde začít?

Už dlouho tvrdím, že lidé by měli mít fixní platy. Dobré, tržní, ale fixní. Zavádějící jsou i matematické modely rizik, jež banky používají. Jsou užitečné při tvorbě zisků z malých cenových změn v sekundových rozmezích, nelze s nimi ale pohlédnout na finanční trh komplexně a v globálu. Dobří bankéři by si měli umět udělat celkový obrázek, nespoléhat se tolik na matematické modely.

Jenže celá ekonomie hlavního proudu – ta, co se přednáší na univerzitách – je nyní nerozlišitelná od exaktních věd typu matematiky. Přestože pojednává o chování lidí, ne strojů.

Jsem rozhodně proti přemíře vzorečků a rovnic v ekonomii. Matematizace ji smrskává na vědu, která si hraje s vnitřně definovanými vzorečky a nehledí na skutečný svět kolem nás. Nejsem proti užívání technických modelů, ale všeho s mírou. Současná ekonomie už ve snaze napodobit matematiku zašla příliš daleko. Vlastní obsah, na rozdíl od formy, nehraje roli, a to je špatně. Ekonomie se tím též vzdává vlivu na politiku.

Je možné tohle změnit?

Pravděpodobně ne. Dnes celý svět akceptuje matematizovanou ekonomii. Možné však je ukázat, že nematematická ekonomie, jež pohlíží na skutečný svět a zabývá se opravdovými, nikoli modelovými problémy, je fascinující a že ji lze pojmout verbálně – zejména, je-li následována empirickým výzkumem.

Váš výzkum je typický právě tím, že se snaží dívat na opravdový svět. Jste průkopníkem ekonomie ocenění. Proč právě toto „exotické“ zaměření?

Lidé milují medaile, řády, tituly, vyznamenání, čestné tituly... Je to druh motivace, jež je svým způsobem významnější než obyčejné peníze. Má to co dělat s uznáním, jehož se vyznamenanému dostává. Uznání od ostatních, to je totiž jedna z nejdůležitějších věcí v životě – důležitější než peníze. Nejde jen o vyznamenání ve státní sféře, od prezidentů či monarchů, ale i ve sféře byznysu: třeba „manažer roku“.

Jedinou zemí na světě, kde se ocenění na státní úrovni neudílejí, je vaše domovina, Švýcarsko. Jak si to vysvětlujete?

Švýcarsko je velmi malá, hornatá země, jež je navíc rozdělena na mnoho odlišných regionů. Lidé žijí převážně v údolích. V každé dolině všichni docela dobře vědí, kdo a čím je významný – není potřeba to vyzdvihovat státními medailemi. Přesně naopak je tomu ve vysoce centralizovaných státech, jako je třeba Francie. Také platí, že čím méně demokratická země či čím méně tržní ekonomika, tím více státních ocenění.
 
Přesto jsou ocenění oblíbena i v tradičně tržních zemích. Proč nestačí jen peníze?

Řád ani státní medaili si nemůžete koupit. Kdyby tomu tak bylo, lidé by se jen smáli:„Ó, vždyť jste si to koupil.“ Opravdové uznání jde ruku v ruce právě s faktem, že ocenění nelze zakoupit. Vidí-li ostatní, že jste nositelem vyznamenání, řeknou si, že jste musel odvést skutečně velmi dobrou práci – a to právě vytváří společenské uznání. To zvyšuje vaši spokojenost mnohem více než koupě za peníze.

Co se v mysli oceněného po obřadu změní?

Určitě se upevní loajalita vzhledem k instituci, jež jej vyznamenala. To se odráží ve vyšším uspokojení z práce, ve vyšší vnitřní motivaci odvést skutečně dobrý výkon.  

To je spokojenost s prací. Vaše studie ale ukazují, že lidé nedokážou dobře posoudit, co je učiní spokojenými obecně.

Ano, lidé přeceňují význam materiálních statků. Míní, že až si koupí nové auto či nový byt, pak budou mnohem, mnohem šťastnější. Náš empirický výzkum ale ukázal, že lidé si během krátké doby na novou věc zvyknou, berou ji za samozřejmou, normální – a to i v případě, že jde o opravdu luxusní vůz nebo drahý byt. Na druhou stranu podceňují „statky“ nemateriální povahy, jako je přátelství, vztah k ostatním, rodinný život. Považují je za nedůležité, ačkoli ve skutečnosti jsou to právě tyto nehmatatelnosti, jež jsou podstatné. A není to tak, že bychom my jako výzkumníci hlásali, že takto je to správně, naopak, lidé na to přicházejí nakonec sami od sebe.

Kde je příčina tužby po pozlátku „materie“?

Je dána psychologickým vychýlením: auto nebo byt jsou mnohem více viditelné. Lidé si snáze představí, vizualizují, jak to bude vypadat, až si tyhle věci dopřejí. Je jednoduché toužit po mercedesu. Obtížnější je docenit hluboké přátelství.

A vaše rada, jak být v životě stále šťastný?

To není možné univerzálně vyslovit, lze jen podat několik „zlepšováků“. Zásadní je určitě nepřeceňovat materiální zboží.   

Království Bhútán měří kromě hrubého domácího produktu též „hrubý produkt štěstí“. Měly by je následovat i jiné země?

Ne, dává to vládě přílišnou moc nad lidmi. Vlády nejsou od toho, aby lidem říkaly, co je učiní šťastnými. Měly by pouze vytvářet podmínky, v nichž je možné být šťastným – tedy prosazovat demokracii a decentralizaci. Navíc, štěstí není jediná věc, o niž se má usilovat – odpovědnost, sebezdokonalení, loajalita jsou neméně podstatné.

 Pocit štěstí ale mohou narušit i jevy na nás zcela nezávislé, třeba terorismus.
 
Současná opatření vycházejí ze strategie odrazování – z tvrdého postupu vůči předpokládanému i skutečnému terorismu, a to ve stylu „uvěznit nebo zabít“. Tuto politiku prosazují po jedenáctém září bohužel i Spojené státy. Výzkum ale ukazuje, že je nefunkční: jedni teroristé jsou uvězněni či zabiti, nově nabraní zájemci putují do výcvikových táborů – žene je tam touha po pomstě. Terorismus tu bude vždy, stejně tak i to, že tu v minulosti vždy byl. Musíme se s tím naučit žít, vymýtit jej je v otevřené společnosti vyloučené.

Co tedy dělat? Jak se s tím naučit žít? 

Jednat s teroristy a možnými teroristy, snažit se je integrovat do politického procesu – například jako IRA v Severním Irsku –, dokonce jim i poskytnout prostor v médiích, aby kladli své požadavky. Často totiž žádají blázniviny. Nepochybuji o tom, že veřejnost je v takovém případě odmítne. Požadují-li ale teroristé něco, co má i pro veřejnost smysl, je nakonec asi dobré o tom diskutovat. Spáchají-li útok, je lépe v médiích nejmenovat konkrétního viníka. K akci se obyčejně hlásí čtyři až pět skupin a není-li jasné, kdo to provedl, pachatel se přirozeně velmi rozlítí: provést atak bylo tak nebezpečné, a kýžená publicita nikde. Může se snažit veřejnost opakovaně přesvědčovat, že je strůjce, a udělat chybu. Pak bude snazší jej vypátrat.

Ekonomicky zkoumáte nejen terorismus, leč i příjemnější fenomén – umění. Co jste zjistil?

Ekonomie a umění jsou spojené nádoby: umělci musejí být z něčeho živi, z ekonomického hlediska jsou zajímavé mechanismy dražeb a v neposlední řadě i chování kulturních institucí typu muzeí. Třeba hledat odpověď, jaké stanovit vstupné. V Praze jsem zatím navštívil tři muzea – pokaždé tam bylo prázdno. Je to tím, že ceny lístků jsou velmi vysoké. V Lobkowiczkém paláci třeba zaplatíte 275 korun – viděl jsem dost lidí, co se u pokladny otočili zády. Z ekonomického hlediska to není efektivní. Vstupenky by měly zlevnit. Dodatečný návštěvník totiž nezvyšuje dodatečný náklad na provoz a návštěva muzea zvýší jeho potěšení. Lze i měnit ceny v závislosti na denní době, po ránu začít levně a pak postupně zdražovat.

Možná ale síně zejí prázdnotou, poněvadž Češi se o kulturu a památky zase tolik nezajímají.

To si nemyslím. Češi mají ke kultuře velký vztah: nyní čtu výtečnou knihu Obsluhoval jsem anglického krále. Vícekrát jsem četl i Kafkův Proces.

Máte pocit, že žijeme v kafkovském světě?

Nyní již ne. Míval jsem jej před pádem komunismu. Když jsem navštívil Prahu v roce 1969, zašel jsem do restaurace, byla prázdná, ale číšník mi řekl, že je plno. To bylo vskutku kafkovské.

***
Bruno Frey (66)
Kritik konceptu „homo oeconomicus“ (předpokladu mnohých ekonomů, že člověk je vždy plně racionální bytostí) se narodil v roce 1941 ve švýcarské Basileji, kde navštěvoval univerzitu. Zatímco bratr René získal na této univerzitě profesuru, Bruno zakotvil po pobytech v britské Cambridgi a v USA na univerzitě v německé Kostnici. Po sedmi letech přešel na Curyšskou univerzitu, kde je nyní zejména výzkumným pracovníkem na pomezí ekonomie a psychologie – učí pouze v několika seminářích. S bratrem jsou editory významného ekonomického žurnálu Kyklos. Z ostatních ekonomů obdivuje nejvíce Alberta Hirschmana, Mancura Olsona a Jamese Buchanana. Do Prahy přijel počtvrté, tentokrát jako jeden z hlavních řečníků konference Prague Conference on Political Economy, jejímiž hlavními pořadateli jsou Liberální institut a Vysoká škola ekonomická. Jediné slovo, jež umí Frey říci česky, je „pivo“. Dříve se věnoval lehké atletice. Auto momentálně nevlastní, neboť žije v  centru Cyruchu a po světě výhradně létá. Líbí se mu vozy značek BMW a Alfa Romeo.




Čtěte dále

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

"Osmsetpadesátka" navázala na úspěšné malé modely automobilky Fiat

Italská automobilka Fiat byla vždy odborníkem na malé vozy, po druhé světové válce slavila ohromné úspěchy s modely 500 a 600,...

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil...

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Rozhodnutí...

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

Vybrané údaje o výdajích ČR do unijního rozpočtu a o příjmech ČR z unijního rozpočtu k 20. výročí (1. května 2004) vstupu ČR do...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi