Neumannovou opouští výkonná ředitelka

Prezidentka organizačního výboru MS Liberec 2009 Kateřina Neumannová.Prezidentce Kateřině Neumannové se rozpadá vedoucí tým organizačního výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci. Sedm měsíců před startem akce dává výpověď výkonná ředitelka šampionátu Renata Abtová. Stejný krok navíc již učinili i koordinátorka dobrovolníků Vanda Šulcová a manažer sekce akreditací Jan Dvořáček.

Podaří se uspořádat mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci? Pravděpodobně ano. O jeho kvalitě však již pochybují i nejbližší spolupracovníci Kateřiny Neumannové. Výkonná ředitelka šampionátu Renata Abtová, která má řídit denní provoz příprav, podala k 23. červenci výpověď.

Největší sportovní akce na území samostatné České republiky tak dostává další vážné trhliny.

„Dnes jsem opravdu Kateřině ústně podala svou výpověď," potvrdila informace serveru TÝDEN.CZ Renata Abtová, která však nechtěla důvody svého odchodu komentovat před osobní schůzkou s Neumannovou.

Abtová se dostala do konfliktu s Neumannovou a jejím poradcem Josefem Jindrou. Jménem zaměstnanců organizačního výboru se 12. června zeptala, na základě jakého oprávnění řídí partner a manažer olympijské vítězky v běžeckém lyžování chod příprav šampionátu.

ČTĚTE TAKÉ: Liberecký šampionát ovládl manažer Neumannové

Renata Abtová v areálu ve Vesci při návštěvě prezidenta Václava KlauseNeumannová na to zareagovala vnitřním nařízením, které jako první uveřejnil on-line deník TÝDEN.CZ. Jindra podle textu obsaženého v prezidentčině vyjádření prakticky přebírá v době nepřítomnosti Neumannové veškeré její pravomoci. „Pan Josef Jindra mě zastupuje a uděluje souhlas ve všech věcech obchodních, organizačních a administrativních celého vnitřního chodu organizačního výboru," specifikovala Neumannová.

Ministr nesouhlasil, premiér brání

Nové Jindrovy pravomoci rozezlily ministra školství Ondřeje Lišku, pod jehož resort šampionát spadá. Jsou totiž zcela v rozporu s veřejným slibem, který učinila jeho předchůdkyně Dana Kuchtová společně s Neumannovou, když byla olympijská vítězka jmenována do čela organizačního výboru místo kontroverzně odvolaného Romana Kumpošta.

Kuchtová i Neumannová tehdy slíbily, že Josef Jindra ani jeho společnosti se nebudou jakýmkoliv způsobem podílet na chodu příprav akce.

"Poslední vyjádření prezidentky Neumannové jsou v rozporu s naší dohodou, proto jsem ji důrazně požádal, aby své kroky vysvětlila a zjednala nápravu," řekl Liška.

ČTĚTE TAKÉ: Ombudsman: Státní správa u areálu na Ještědu selhala

Na stranu Neumannové se naopak velmi rázně postavil premiér Mirek Topolánek, který během tiskové konference na Úřadu vlády dokonce obvinil novináře z pokusu zdiskreditovat šampionát. Ministr Liška se setkání s médii překvapivě nezúčastnil. Topolánek jeho neúčast nevysvětlil, jen uvedl, že ministr neměl o dění kolem organizace šampionátu správné informace.

Renata Abtová v areálu ve Vesci při návštěvě prezidenta Václava KlauseOdchází i šéfka dobrovolníků

Výkonná ředitelka Abtová není jediná, která míří z organizačního výboru pryč. Ve stejný den jako ona zaslala k rukám Kateřiny Neumannové svou výpověď i šéfka úseku dobrovolníků Vanda Šulcová. V odůvodnění adresovaném členům výkonného výboru, které má on-line deník TÝDEN.CZ k dispozici, upozorňuje na nepřehledné rozhodování v čele přípravného týmu.

„Vzhledem ke skutečnosti, že výkonná ředitelka Renata Abtová byla zbavena většiny pravomocí vyplývajících z její funkce, spočívá veškeré rozhodování, vedení a řízení na prezidentce a jejím poradci," píše v prohlášení Šulcová. „Ostatní pracovní vytížení Kateřiny Neumannové a Josefa Jindry však způsobují jejich nadměrnou absenci na Organizačním výboru (OV) - ta má za následek neznalost běžného chodu jednotlivých oblastí OV a nemožnost učinit adekvátním způsobem závažná rozhodnutí."

Současný stav příprav podle Šulcové dokonce ohrožuje konání celého šampionátu. „Pokud mám ze své funkce komunikovat a řídit činnost tisícovky dobrovolníků, měla bych být sama vnitřně přesvědčena, že šampionát se konat bude, a to alespoň na průměrné organizační úrovni. O této skutečnosti však v současné chvíli přesvědčena nejsem," vysvětluje koordinátorka dobrovolníků.

Odchod podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ zvažují i další manažeři. Definitivně už jej oznámil Jan Dvořáček, který měl na starosti akreditace. "Mám jinou představu o fungování společnosti, především, co se týká vnitřní komunikace," vysvětlil Dvořáček. Odpovědi na otázku, zda je tím důvodem právě Jindra, se však vyhnul. "Tohle bych nechal bez komentáře," odvětil kdysi velmi blízký spolupracovník Josefa Jindry.

Vyjádření Kateřiny Neumannové: Mistrovství to neohrozí

Renata Abtová udělala za poslední rok v Organizačním výboru a při přípravě Světových pohárů kus dobré práce. V posledních týdnech však docházelo k názorovým neshodám mezi vedením OV a výkonnou ředitelkou především ohledně řízení a fungování OV poté, co Kateřina Neumannová před několika týdny provedla reorganizaci práce v rámci OV a některé její aktivity přešly na další zástupce OV. V mnoha věcech se tak její práce dublovala. Po řádně ukončené dovolené Abtová informovala presidentku Organizačního výboru o své výpovědi. Ta její výpověď přijala.

Odchodem Abtové není a nebude nijak omezen provoz Organizačního výboru, ani nedochází k jakémukoli ohrožení mistrovství. Jedná se o standardní interní proces uvnitř živoucí organizace, který bude v následujících dnech vyřešen. Některé její pravomoci již dlouhodobě zastávali generální sekretář, finanční a obchodní ředitel OV.

Současně podala výpověď také koordinátorka sekce dobrovolníků Vanda Šulcová, která se dosud starala o kontakt s dobrovolníky. Vzhledem k osobním vazbám, které s mnoha z nich navázala, a proaktivnímu přístupu v její práci toto rozhodnutí vedení OV mrzí, především proto, že před několika dny s presidentkou výboru hovořila o svém dalším působení na přípravě šampionátu. Její rozhodnutí ale presidentka OV akceptovala. Organizační výbor ujišťuje všechny dobrovolníky, že změna jejich koordinátora se jich žádným zásadním způsobem nedotkne a komunikace s nimi bude pokračovat jako dosud.

Zároveň se v těchto dnech rozhodlo o nástupci Jana Dvořáčka v sekci Akreditace, který svůj odchod z Organizačního výboru oznámil před několika týdny. Jméno jeho nástupce bude zveřejněno po uplynutí výpovědní lhůty, během které Dvořáček řádně dokončuje své projekty.

V současné době má Organizační výbor téměř 40 zaměstnanců a spolupracovníků, kteří se podílejí na přípravě Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci na začátku roku 2009. Změna na několika málo pozicích v současné době není ničím jiným, než interním procesem, ke kterému dochází v každé, normálně fungující živoucí organizaci. Je třeba zdůraznit, že zásadně nebude mít vliv na přípravu šampionátu, ani na jeho kvalitu.



Foto: liberec2009.com, archiv

Autor: Ondřej Suchan





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi