Pohádka ze mlejna aneb Další klenot Českého ráje

Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova.

Malebný Český ráj skrývá mnoho pokladů. Majestátní hrady, historické skanzeny, tajuplné zříceniny i pohledná skalní města. V místě, kde pod zámkem Hrubým Rohozcem šumí řeka Jizera, se nachází další, tentokrát gurmánský klenot.

Údolí Jizery vedoucí z Malé Skály do Dolánek a dále pak po proudu řeky do Turnova svádí k příjemným procházkám a výletům na kole. Zvolíte-li směr opačný, z Turnova proti proudu řeky, zahlédnete po levé ruce bělostnou dominantu na kopci, turisty vyhledávaný zámek Hrubý Rohozec a dojdete až k neméně oblíbenému Dlaskovu statku. Tuto stavbu ocení hlavně obdivovatelé tradiční architektury. Milovníci jídla ovšem musí popojít kousek vedle, do Ábelova mlýna. Již třetím rokem je v místě bývalého mlýna otevřena tak trochu "jiná" restaurace.

"Tiše stojí dolánecký mlýn, jehož klapot ztichl za nacistické okupace. Mlčí, skončil svůj úkol, ale je milou památkou na doby, které dávno přešly. Kéž je tato zachována i budoucím," přál si spisovatel Vilém Žďárský v Letopisech Bukovinských a tak se i stalo. Mlýn byl zrekonstruován a "je zachován i budoucím", ačkoli změnil užívání a stal se restaurací.

Zrekonstruovaný interiér staré mlýnice.Náhoda a šťastný návrat

Budova mlýna zažívala po válce mrzutý osud, chátrala. Na její opravu neměli potomci posledního mlynáře, a následně i další majitel, dostatek sil. Přání kronikáře vyslyšela až turnovská rodačka Pavlína Šámalová, která si všimla, že státem chráněná budova, stojící na více než 400 let starých základech, je na prodej.

Dle jejích slov tomu přál osud. "V době, kdy jsem objevila mlýn v jednom odkazu mého kamaráda, jsme se zrovna s mým budoucím manželem Josefem odhodlávali k návratu z Prahy, zpět do rodného Turnova. Poohlížela jsem se tenkrát po nějaké dobré práci pro Josefa, protože jsem věděla, že je šikovný kuchař, a v tom jsem narazila na mlýn," popisovala pro časopis INSTINKT.

Duch místa zafungoval okamžitě a finance na náročnou rekonstrukci se rodině nakonec také podařilo sehnat. Vystudovaná grafička se společně se svým bratrem architektem, otcem a oběma rodinami manželů pustila do náročné, rok trvající rekonstrukce. Otec Pavlíny si podobu mlýna pamatoval z dob svého mládí, a také se podařilo sehnat několik dobových fotografií, podle kterých se odvodila nynější podoba mlýna.

Zachránci mlýna, manželé Pavlína a Josef Šámalovi.Veškeré snažení vyvrcholilo svatbou Pavlíny a Josefa právě na Ábelově mlýně. "Pojali jsme to jako deadline, kdy musí být vše připraveno. Za čtrnáct dní po svatbě jsme pak otevřeli pro první hosty a od té doby se nezastavili" vzpomíná s úsměvem mladý manželský pár. Po třech letech se stala z hostince jedna z hlavních atrakcí malé vísky, hned vedle Dlaskova statku vybudovaného roku 1716 a nedalekých říčních pláží Jizery.

"Původně jsme si mysleli, že budeme mít jen malý sousedský hostinec, který zvládneme táhnout ve dvou. Trošku se to ale zvrtlo," usmívá se šibalsky šéfkuchař a majitel Josef Šámal na svou choť. I v neděli odpoledne se téměř nedá najít v hostinci volné místo. I přes sychravé počasí je plno.

Maso z farem a sádek

Hosté se mohou uvelebit buď na zahrádce, v krbem vyhřáté mlejnici, nebo útulné sednici s rohozeckou pípou. Jelikož venku už o sobě dává vědět přicházející podzim, volíme třetí možnost. V sednici již praská plápolající dříví v peci a místností se rozléhá vůně čerstvých buchet, pomalu chladnoucích na baru. Dezerty se však není radno nacpat hned na úvod.

Další zajímavé restaurace v okolí:

Boučkův statek
Roubená dvoupatrová usedlost z roku 1817 láká turisty ve vyhledávané obci Malá Skála starobylou atmosférou i lidovými cenami za tradiční české pochutiny. Hned na zahrádce si můžete vychutnat pivo a chladit si přitom nohy v řece Jizeře.

Boučkův statek.

 

Kovárna Frýdštejn

Zrekonstruovaná usedlost z roku 1835 ještě za 1. světové války fungovala jako kovárna. Dnes už láká na výbornou českou kuchyni v moderním pojetí i speciality z grilu. Z terasy se mohou hosté kochat nádherným výhledem do krajiny České ráje.

Kovárna Frýdštejn.

Pozornost je třeba věnovat už předkrmům, velký úspěch má kozí sýr či výborná husí jatýrka. Skoro každý den můžete ochutnat jinou polévku, na sezonním jídelním lístku však naleznete i tradiční stálice. Třeba lahodná, pod náporem příboru se rozpadající vepřová líčka na víně s bramborovou kaší. Při ochutnání jehněčího čevapčiči rychle zapomenete na odstrašující zkušenosti ze školních a závodních jídelen a nic nezkazíte ani výběrem poctivě připravené ryby.

Například pstruhy do mlýna dováží čerstvé z nedalekých sádek, jehněčí zase z místní farmy. "Rybky se mi občas hýbou ještě v autě. Je pak báječné, když je do půl hodiny vidím na talíři, který se odnáší našim hostům," popisuje situaci spolumajitelka restaurace.

"Opravdu se snažíme dělat domácí, poctivou kuchyni ze sezonních produktů a mít co nejjednodušší jídelní lístek," říká nad výběrem jídel, který neobsahuje více než deset hlavních chodů, Josef. "Jakmile přijdu do restaurace, kde nabízí více jak patnáct hlavních jídel, už kvalitě příliš nevěřím."

Má pro to svůj důvod. "Vím, co jsme schopni zvládnout, aby mělo jídlo potřebnou kvalitu. Raději jich vybereme jen pár, ale budou čerstvé a kvalitní. Prostě žádné jízdní řády," je přesvědčený o své vizi chvíli poté, co si odskočil z kuchyňského chaosu. "Snažíme se vše dělat tak, jak to cítíme. Dětem místo smažených jídel nabídneme třeba poctivou bramborovou kaši se smetanovou omáčkou. Tu miluju už od dětství." zasní se Pavlína. Z rozjímání ji vytrhne až promoklý zrzavý kocour Boris, samozvaný maskot hostince.

Za pivem po stopách otce

Mlýnské kolo se za usedlostí již netočí, naopak řízné rohozecké pivo teče zejména v letních měsících proudem. "Byla to logická volba, pivovar je hned za kopcem," vypráví Josef Šámal nad třetinkou rohozecké jedenáctky, zatímco se venku spouští prudký liják. Hosté si mohou vybrat i ze zajímavé nabídky vín či místních lažanských moštů. Právě ty si pomalu vychutnává manželský pár z nedalekých Pelešan, než jim na stole přistane sladký dezert.

Interiér sednice.

Poté, co zaboří lžičku do fondánu, vyteče z něj teplá čokoláda. "Je to paráda, moc jim fandím. V okolí Turnova bylo dlouhou dobu těžké nalézt dobrou restauraci," pochvalují si. Kukačka v hodinách už o sobě po několikáté dala vědět. Zatímco jen o pár desítek metrů dál se údolím řeka Jizera jen líně táhne, gurmánské chvíle ve mlýně utíkají mnohem rychleji.

Místní učitel a spisovatel Vladislav Studnička o zdejší rodné vísce před lety napsal: "V okolí vidíme tolik krásy: Kozákov, Trosky, Hrubý Rohozec. Každý výhled do světa až dojímá... Na Turnovsku je jako málokde, rouhali bychom se, kdybychom tvrdili, že u nás doma je jen doma." Také v Ábelově mlýně se tak budete cítit.

Recept: Vepřová líčka na červeném víně

Ingredience na čtyři porce:
800g vepřových líček
500ml dobrého červeného vína
1 cibule
2 mrkve
½ celeru
50ml oleje
půl lžíce cukru
3 větvičky tymiánu
sůl, pepř

Vepřová líčka na víně.

Líčka očistíme, odblaníme a v míse zalijeme červeným vínem. Nejlépe přes noc necháme marinovat. V hrnci rozpálíme olej a ze všech stran opečeme namarinovaná a osušená líčka. Orestované maso osolíme a opepříme, vyjmeme z hrnce a přidáme nasekanou cibuli a očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu. Přidáme cukr a za občasného míchání opečeme do zlatova. Do zeleninového základu vrátíme maso, zalijeme vínem z marinády a přidáme tymián. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi hodinu a půl. Dle potřeby doléváme vodou. Hotovou omáčku dochutíme solí a cukrem. Podáváme se šťouchaným bramborem nebo bramborovou kaší.

Foto: Robert Sedmík

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Ke křišťálově čisté vodě v bazénu stačí pár minut vašeho času týdně

Stojí za čistou vodou v bazénu hromada času a práce? Spousta těch, co bazén nikdy neměli, to tvrdí… Tak se pojďme podrobněji...

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Vysávání a vytírání snadno: Srovnání robotických vysavačů s mopem od Dreame

Robotické vysavače Dreame se stávají stále oblíbenějšími pomocníky v domácnosti. V našem srovnání modelů L20 Ultra, L10s Ultra,...

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

3 věci, které mohou zkomplikovat rekonstrukci domova

Čeká vás doma rekonstrukce? Domácí renovace může být vzrušující dobrodružství, ale také může být zdrojem nečekaných problémů a...

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Aktivní pobyt v lázních? Bez stylového oblečení ne!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Střílečka Gray Zone Warfare dorazí už dnes!

Madfinger Games, brněnské herní studio, nás konečně informovalo o datumu vydání jejich očekávané taktické střílečky Gray Zone...

Nebojte se menstruace.

Mějte ráda své dny a nestyďte se za ně

Přemýšlela jste někdy o tom, kolik jednorázových hygienických pomůcek za svůj život vypotřebujete? Ženy menstruují v průměru 7...

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Další bezplatná hra přichází! Histera vyjde v polovině května

Pokud jde o hry zdarma, tento rok se jich rozhodně nedočkáme málo. Další v řadě je multiplayerová FPS arénovka, která spustí svůj...

Restart pro poškozené vlasy.

Restart pro poškozené vlasy

Vlasy jsou korunkou krásy a často i zrcadlem vlastního zdraví. Vlasy i pokožka hlavy totiž odrážejí celkový životní styl,...

Zábava s přáteli.

Hurá na zahradní party

Tento víkend a předpověď počasí na další dny slibuje konečně jarní, ne-li letní atmosféru. A to si říká o pořádnou zahradní party...

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Získejte zdarma střílečku Industria a plošinovku Lisa

Pro získání zdarma steampunkové FPS hry Industria se stačí připojit k obchodu Epic Games Store. Tato hra zavede hráče na konec...

Jak se kávou nepředávkovat?

Čtyři negativní dopady nadměrného pití kávy

Milujete kávu? A kolik šálků denně vypijete? Káva může být dobrý sluha, ale i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám...

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

Šest her, na které se můžeme těšit příští měsíc

I když duben ještě neskončil, už se můžeme začít těšit na hry, které nám přinese následující měsíc. Máme tu pro vás seznam těch...

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Kingdom Come: Deliverance je nyní v obrovské slevě

Po oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 se ukázalo, že mnoho českých hráčů ještě nezkusilo ani první díl. Jestliže ho máte v...

Originální vikingské příslušenství od Konix odliší váš herní setup

Chcete se odlišit a ukázat ostatním, že máte slabost pro severskou mytologii? Konix má něco přesně pro vás. Sada Drakkar nabízí...

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes vychází slovenská verze GTA

Dnes mají hráči možnost vydat se do virtuálních ulic Bratislavy. Na scénu přichází slovenská verze "GTA" pod názvem Vivat...

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Vyzkoušejte bezplatnou verzi hry Assassin's Creed: Mirage

Společnost Ubisoft nedávno spustila trial verzi Assassin's Creed: Mirage. Čas na její vyzkoušení je omezen, nicméně tato hra je...

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Na kolik vyjde půjčení auta na víkend?

Do půjčoven aut chodí lidé z různých důvodů. Někteří hledají větší vůz, do kterého se naskládají s celou partou přátel na výlet....

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Nabídka her v PS Plus Extra a Premium na duben je nyní k dispozici

Odběratelé služby PlayStation Plus v provedeních Extra a Premium si již od dnešního dne mohou přidat do své sbírky novou nabídku...

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Peníze, nebo partnerský život? Každý šestý Čech věří, že mu výhra v loterii přinese lásku. Obzvlášť to platí pro Gen Z

Loterie Korunka oslaví svátek lásky Ultimátním Love Festem v Brně na 1. máje. U té příležitosti připravila reprezentativní...

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Warhorse se připravují oznámit novou hru

Domácí studio Warhorse, které je zodpovědné za slavné RPG Kingdom Come: Deliverance, se chystá oznámit novou hru. Podle obrazu,...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi