TÝDEN.CZ otestoval nový tablet iPad 2. Jaký opravdu je?

iPad 2 přišel na trh ve dvou barevných variantách.

Lehčí, tenčí, rychlejší - tak popsal šéf Applu Steve Jobs novou generaci tabletu iPad. Zatímco většina výrobců se chlubí u svých nových zařízení technickými specifikacemi, Apple očividně hraje na emoce. Těm se zřejmě neubráníme ani v recenzi iPadu 2. S Jobsovým triumvirátem musíme souhlasit.

Hned první potěžkání v ruce odhalí, jak moc se iPad 2 i přes drobné designové změny liší od svého předchůdce. Nový tablet je o třetinu tenčí a o 80 gramů (v případě verze s 3G modulem dokonce 120 gramů) lehčí. Na pohled zanedbatelná odtučňovací kúra ale přispěla k výrazně pohodlnějšímu používání.

Jedním z nejpříjemnějších překvapení je multifunkční kryt Smart Cover.Zařízení působí kompaktněji a při jeho držení konečně nemáte pocit, jako byste měli v ruce menší monitor, ale spíše elektronickou čtečku knih. Pohodlné držení v jedné ruce přesto stále nepřipadá v úvahu. Během testování jsme měli po jedné dvou minutách nutkání opřít tablet o klín nebo ho podepřít druhou rukou.

Dobrý zvuk a logo s otisky

K pozitivnímu dojmu přispívají i zvolené materiály. Ostřeji řezaná hliníková zadní část dobře odvádí teplo a jednoduše skryje veškeré otisky prstů. Kvůli tenčímu profilu jsme bohužel trochu zápasili s připojením kabelového konektoru. Menší výhradu máme i k provedení loga Applu, které kvůli použitému lesklému černému plastu naopak otisky prstů přímo přitahuje.

O dostatečně hlasitý a relativně čistý zvuk bez nepříjemných rezonancí se stará mono reproduktor, iPad 2 má ale i 3,5 mm zdířku pro připojení sluchátek a pomocí dokoupitelného AV adaptéru dokáže zprostředkovat i vícekanálový přenos.

Kryt a stojánek v jednom

Smart Cover slouží i jako stojánek.Přední krycí sklo je sice tenčí než u prvního modelu, nepůsobí ale nijak chatrně. Před poškozením ho navíc může ochránit dokoupitelný kryt Smart Cover; jedna z nejgeniálnějších inovací, kterou Apple v souvislosti s iPadem 2 představil. Prodává se v kožené a polyuretanové verzi a k iPadu 2 se připevňuje pomocí postranních magnetů. Po přikrytí displeje navíc zařízení automaticky uspí.

Hlavní deviza krytu ale spočívá v jeho ohebnosti. Dá se jednoduše složit do trojúhelníkovitého podstavce, který zařízení podepře ve dvou polohách - mírný náklon usnadňuje psaní na digitální klávesnici, podepření tabletu ve vertikální poloze pak například sledování videí.

Vnitřní povrch z mikrovláken však navzdory slibům Stevea Jobse nezbavuje displej při vzájemném tření od otisků prstů tak, jak bychom si představovali, matné šmouhy v nejlepším případě zůstávají v třech prostředních drážkách. Pokud chcete mít displej dokonale čistý, neobejdete se bez kusu látky.

Displej, nebo zrcadlo?

Na slunečním světle tak jasný není.Pro svůj nový model iPadu použil Apple stejný multidotekový LED displej o úhlopříčce 9,7 palce jako v případě původní verze. Zařízení, které měla redakce on-line deníku TÝDEN.CZ k dispozici, netrpělo ani jedním z často hlášených problémů, mezi něž patří po čase mizející žluté skvrny či světlo proudící z rámu.

S rozlišením 1024x768 pixelů jsou však jednotlivé pixely stále snadno rozlišitelné (v tomto ohledu má konkurenční tablet Motorola Xoom náskok). O používání na přímém světle takřka nemůže být řeč - místo obsahu uvidíte odraz vlastního obličeje. Jak je však u dotekových displejů, které Apple vkládá do svých mobilních zařízení, zvykem, nabízejí při interiérovém používání příjemný kontrast i barevné podání a zároveň bleskovou odezvu.

Výkon především

Té samozřejmě napomáhá i výkonnější dvoujádrový procesor A5 taktovaný na 1GHz a mnohonásobně (podle Applu až 9x) rychlejší grafický čip, který zatím uživatel ocení především při spouštění náročnějších aplikací a her. Některé z nich (například hororová střílečka Dead Space, fantasy bojovka Infinity Blade či závodní simulátor Real Racing 2) se dokonce s představením iPadu 2 dočkaly výrazné grafické aktualizace.

Novému výkonu se přizpůsobuje i řada starších her.Na záplavu aplikací, jež plně využijí vyššího výkonu nového tabletu, si ale musíme počkat. Apple schopnosti nového iPadu zatím prezentuje na dvou novinkách - aplikaci pro filmový střih iMovie a hudební aplikaci Garage Band. Ta za pomoci zabudovaného gyroskopu, který sleduje polohu zařízení v prostoru, efektně simuluje hru na různé hudební nástroje.

Vyšší výkon však využijí i lidé, kteří si chtějí tablet pořídit kvůli pohodlnému prohlížení webu a sociálních sítí; iPad 2 oproti svému předchůdci udrží v paměti více načtených webových stránek (k rychlejšímu prohlížení webu přispívá i nová verze operačního systému OS 4.3). Výrazně ale usnadňuje i multitasking. Ověřili jsme si, že uživatel tak může mít bez dramatického zpomalení v jednu chvíli spuštěné i dvě desítky různě náročných aplikací.

Výdrž a videohovory

Přes výrazný skok ve výkonu neztratil iPad 2 výdrž původního modelu. Po týdnu testování musíme Applu zatleskat - zařízení se skutečně nikdy nevybilo dříve než po deseti hodinách intenzivního používání, což je udávaná hodnota pro první i druhou generaci tabletu. Vysoká kapacita baterie se však odráží v dlouhých nabíjecích časech, které se mohou vyšplhat až na 4,5 hodiny.

Hovor přes FaceTime není kvůli kamerám s nižším rozlišením tak kvalitní jako na snímku, obraz se ale netrhá a kvalita je uspokojivá.Apple vyšel vstříc uživatelům původního iPadu, kteří si stěžovali na absenci kamer pro videohovory. iPad 2 je proto osazený čelní (VGA) a zadní (HD) kamerou. I když obě umí fotit i natáčet video, Apple na nich očividně šetřil. Kvůli mizernému rozlišení však většina uživatelů nejspíš využije kamery jen na zmíněné videohovory, které jsou zatím uskutečnitelné pouze přes applovskou aplikaci FaceTime. Videohovory kvůli vysokému datovému toku vyžadují připojení přes wi-fi (nefungují tedy přes sítě 3G), odvděčí se ale relativně kvalitním přenosem videa i zvuku.

Parametry

Výška 241,2 mm

Šířka 185,7 mm

Hloubka 8,8 mm
Hmotnost (wi-fi) 601 g

Hmotnost (wi-fi + 3G) 613 g
Vnitřní paměť 16GB, 32GB, 64GB

Displej 9,7palcový, LED, multidotekový Rozlišení 1024 x 768 pixelů

Procesor 1 GHz, dvoujádrový Apple A5

Kamery zadní (HD 720p) přední (VGA)
Udávaná výdrž baterie 10 hodin
Reproduktor mono, kmitočtový rozsah 20Hz - 20 000 Hz
Cena nejlevnější verze (16GB, wi-fi) cca 11 700 korun
Cena nejdražší (testované) verze (64GB, wi-fi + 3G) 19 500 korun

iPad 2 lze přes HDMI kabel nově propojit s televizorem. Slouží k tomu zmíněný dokoupitelný AV adaptér, výsledný dojem je však rozpačitý. Na televizní obrazovku se totiž přenese obraz z displeje v původním rozlišení. V případě televizorů, které nabízejí rozlišení Full HD, to znamená, že obraz z iPadu se zobrazí jen ve výřezu a zbytek obrazovky vyplní černá plocha. To neplatí v případě, že si uživatel přehraje z iPadu film; ten je možné roztáhnout na celou úhlopříčku.

Není na výběr

Uživatelé, kteří doposud nedrželi tablety ani telefony od Applu v ruce, se po koupi iPadu 2 mohou dočkat menšího "kulturního" šoku. Apple vytváří díky uzavřenému operačnímu systému velmi stabilní zařízení, díky čemuž jsme nemuseli iPad 2 během testovacího týdne ani jednou restartovat.

Uzavřenost si ale vybírá daň na uživatelském komfortu. Audiovizuální obsah stále není možné nahrát jinak než přes aplikaci iTunes. Ani iPad 2 navíc nepodporuje řadu rozšířených videoformátů, jako je .avi nebo .mkv - ty je tak před přenosem do zařízení nutné zdlouhavě konvertovat pomocí speciálních (a často placených) programů. Jiná bezplatná alternativa přitom v Česku není - funkci iTunes, přes níž si uživatelé mohou koupit a jednoduše stáhnout muziku nebo filmy, Apple na českém území doposud nezpřístupnil.

Verdikt

Lidé, kterým omezení spojená s uzavřeným systémem vadí, možná raději sáhnou po konkurenčních zařízeních fungujících na platformě Android. Pro uživatele, jimž se líbil první iPad, ale čekali na výkonnější tablet s možností videohovorů, je však iPad 2 jasnou volbou. Nový tablet je ve všech ohledech jednoznačně lepší než jeho předchůdce. Majitelé loňského modelu budou mít rozhodování o něco těžší. iPad 2 nepřináší žádnou výraznou revoluci; o to však Apple nejspíš ani neusiloval. Přestože společnost Stevea Jobse o svých budoucích produktech mlčí, je navíc téměř jisté, že se do dubna příštího roku vyklube na svět třetí - opět o něco lepší - nástupce.

Foto: Profimedia , Apple

Autor: Petr Vnouček





Čtěte dále

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil...

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Rozhodnutí...

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

Vybrané údaje o výdajích ČR do unijního rozpočtu a o příjmech ČR z unijního rozpočtu k 20. výročí (1. května 2004) vstupu ČR do...

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi