Nástupce Concordu? Ve hře jsou čtyři supersoniky

Ilustrační foto.

V říjnu to bude patnáct let od posledního komerčního nadzvukového letu. Concorde, symbol pokroku a luxusu v letecké dopravě, brázdil vzdušné koridory déle než třicet let. Čtveřice výrobců však chce v příští dekádě supersoniky na oblohu vrátit. Nové materiály i nový design jim v tom mají pomoci.

Tu scénu z července 2000 si vybaví snad každý pamětník. Letoun s charakteristicky zalomeným čumákem se odlepuje od rozjezdové plochy pařížského letiště Charlese de Gaulla a za ním se táhne ohnivý ocas, jako by kolem právě prolétala Halleyova kometa. O pár desítek sekund později Concorde společnosti Air France, jenž měl namířeno do New Yorku, padá k zemi a zahyne všech 109 lidí na palubě a další čtyři na zemi.

Byla to jediná nehoda za celou historii nadzvukových komerčních letů, která však uspíšila jejich konec. Pravou příčinou stažení supersoniků z provozu byla jejich stále se horšící rentabilita, již prohloubil všeobecný útlum letectví způsobený útoky z 11. září 2001 a následnou mírnou hospodářskou recesí. Už tehdy se ale opatrně začalo spekulovat, že se nadzvukové letouny na mezinárodní linky vrátí.

Lockheed-NASA

O jejich comeback se snaží minimálně čtyři výrobci včetně Lockheed Martin ve spolupráci s NASA. A právě tradiční výrobce civilních i vojenských letadel je k supersoniku možná nejblíže. Je to zhruba měsíc, co letecká společnost získala od NASA kontrakt téměř za čtvrt miliardy dolarů (zhruba 5,2 miliardy korun) na vývoj a dodání nadzvukového letounu.

Lockheed Martin postaví experimentální letadlo označené X-Plane, které by mělo být schopno přejít na rychlost přesahující jeden mach jen s minimálním charakteristickým zvukovým doprovodem. Přílišná hlučnost je jeden z důvodů, proč je provoz nadzvukových komerčních letadel nad územím Spojených států v současnosti zakázán.

Podle konstruktérů by však rázová vlna měla vyprodukovat hluk maximálně 75 decibelů, což je srovnatelné s hlasitostí zavření dveří u automobilu. NASA očekává, že jí Lockheed Martin dodá první letadlo ještě před koncem roku 2021. Poté bude testováno také v prostoru nad americkými městy, aby byla ověřena hladina hluku. Na základě sesbíraných dat se regulátoři nejen v USA rozhodnou, zda X-Planu udělí povolení k začlenění do komerčně nabízených spojů.

Slavná letecká značka mohla na vývoji nadzvukových vzdušných korábů spolupracovat s jinými společnostmi. Jenže podle Davida C. Richardsona, šéfa technologické divize v Lockheed Martin, to vždy mělo nějaký háček. Buď peníze, nebo nepropracovaný byznysplán, nebo nejistotu, kterým směrem se budou ubírat pravidla pro provoz takových letounů. "Vždy jsme narazili na to, že vlastně nevíme, jaký potenciál by taková spolupráce měla," řekl Richardson. Podle různých odborníků dává spojení smysl už jen proto, že Lockheed bude díky Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku moci uplatňovat vliv právě na zmíněnou regulaci.

Boom Technology

Denverská společnost Boom Technology byla založena v roce 2014. Jejím cílem je učinit nadzvukové lety dostupnými. Momentálně se chlubí stavbou dvoumístného letounu XB-1, který má ambici stát se nejrychlejším civilním strojem v historii. Mimo jiné poslouží k dalšímu vývoji, na jehož konci má být letadlo, které pojme 55 cestujících a bude se běžně pohybovat rychlostí 2,2 machu, tedy zhruba 2700 kilometrů za hodinu.

Výrobce si je vědom, že pro komerční úspěch nadzvukových letů je důležité, aby pro běžné pasažéry nebyly příliš drahé. Dosáhnout toho je přetěžký úkol. Nicméně firma chce docílit takové ceny za letenku, jaká je v současné době obvyklá u cestování v kategorii business class. Dnes stojí zpáteční let z Londýna do New Yorku v této třídě 90-165 tisíc korun a jedna cesta trvá osm hodin. Stroj XB-1 by to zvládl za tři hodiny a nějaké drobné.

Boom Technology už stačila posbírat více než 75 předobjednávek a první letadla má dodat v roce 2023. Zatím největším zákazníkem jsou Japan Airlines, které hodlají odebrat dvacet strojů. Současně do společnosti investovaly deset milionů dolarů. Majetkově do Boom Technology před dvěma lety vstoupila také Virgin Group britského miliardáře Richarda Bransona, s níž se počítá coby s provozovatelem nových nadzvukových letadel.

Spike Aerospace

Rovněž třetí plánované letadlo má pocházet ze Spojených států. Bostonská společnost Spike Aerospace chce do pěti let uvést na trh svůj osmnáctimístný Spike S-512. Výrobce se podle svého šéfa Vika Kachorii zaměří především na rázovou vlnu při přechodu letounu na nadzvukovou rychlost. Zatímco Lockheed Martin má v plánu dostat se na hranici 75 decibelů, Spike S-512 se hodlá propracovat ještě níže.

"Dnes máme technologie, o kterých si konstruktéři Concordu mohli nechat jen zdát," uvedl Kachoria, podle něhož má S-512 být nejen tišší, ale i méně žíznivý než jeho francouzský vzor. Design S-512 z Concordu vyšel zejména při konstrukci křídel, která sice zachovávají typicky "concordovský" tvar, ale mají větší vybrání.

Paluba bude namísto oken vybavena obrazovkami po obou stranách prostoru pro pasažéry. Ti si budou moci pouštět filmy, přehrávat powerpointové prezentace nebo pozorovat záběry průběhu letu pořízené externími kamerami. Spike Aerospace předpokládá, že ještě do konce letošního roku se uskuteční první zkušební nadzvukový let. Zatím má na kontě několik podzvukových testů z léta loňského roku.

Aerion Supersonic

Produkt z dílny nevadské společnosti Aerion Supersonic představuje pro Spike Aerospace přímého konkurenta. Na vývoji nadzvukového letounu AS2 se pracuje už od roku 2003 a zatím má za sebou úspěšné testy rychlostí těsně pod hranicí jednoho machu. To z AS2 činí momentálně nejrychlejší proudový stroj. Cílové rychlosti 1,4 machu má být dosaženo během následujících sedmi let.

Již dnes má společnost Aerion Supersonic dvacet objednávek a podle jejího šéfa Briana Barentse budou zmíněné stroje "opravdovým hitem" na trhu. "Jsme na dobré cestě k tomu, abychom byli první, kdo takto rychlá letadla nabídne," řekl mimo jiné Barents. Firma klade důraz na použití materiálů založených na uhlíku, které letounu dodávají potřebnou pevnost, ale zároveň nízkou hmotnost. Díky tomu se například plochu křídel podařilo v porovnání s Concordem snížit o dvacet procent, což se nutně projeví na efektivitě provozu.

Aerion na konci loňského roku přišel s oznámením, že na dalším vývoji letadla bude spolupracovat se společností Lockheed Martin. Ta však krátce nato uvedla informaci na pravou míru a sdělila, že bude zhruba rok zvažovat, zda se k projektu připojí, či nikoli. Aerion se také pyšní spoluprací s GE Aviation na vývoji motorů, s jejichž pomocí má AS2 cílové cestovní rychlosti dosáhnout.

Autor: Petr Musil





Čtěte dále

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Končící topnou sezonu v Česku výrazně ovlivnilo teplé počasí. Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry,...

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Americký dolar dnes mírně oslabuje vůči euru, drží se však v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Jednotná...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi