Rádi se spoléháme sami na sebe

rozhovor„Kolem Neratovic neseženeme ani nekvalifikované dělníky,“ říkají David Urban (32) a Tomáš Dygrýn (35), spolumajitelé společnosti Styrotrade, největšího ryze českého výrobce pěnového polystyrenu.

U vchodu do firmy stojí socha vojáka v nadživotní velikosti, pod nástřikem se ale skrývá polystyren. Vyrábíte na zakázku kulisy pro divadlo a film?

Urban: Dělali jsme dříve kulisy a rekvizity pro řadu pražských divadel, mimo jiné pro muzikál Drákula a pro filmy točené na Barrandově. Pro Tmavomodrý svět jsme třeba vyřezávali letadla v reálné velikosti. Dnes si rekvizitáři kupují bloky od nás a modelují si je sami.
Dygrýn: Od kulis se ustupuje, filmy jsou dotvořené počítačem.
Urban: Z polystyrenu se ale dají dělat na zakázku dekorace do saun – umíme vyřezat římské lázně, také klenbové stropy, sloupy, sedačky. Potáhnou se několika vrstvami lepidla a tkaniny a ozdobí mozaikou.

Jak jste se k polystyrenu dostali?

Urban: Začali s tím moji rodiče. Otec, stavař, věděl, že izolační polystyren má budoucnost. Z dekoračního polystyrenu je snazší dělat profily na fasády, jako jsou lišty a římsy, je to náhrada sádry. Moji rodiče v Čakovičkách vyklidili stodolu, založili firmu Polymex a já musel o prázdninách pomáhat. Stroje jsme získali z jedné zrušené továrny za Prahou, výměnou za staré železo v poměru kilo za kilo. Řezaly se polystyrenové bloky nakoupené z Teplotechny, dělaly se návlekové izolace na potrubí a dekorační kazety.

Kdy se přidal váš společník Tomáš Dygrýn?

Dygrýn: V roce 1995 mě David přemluvil. Za rok se rodina Urbanova rozhodla postavit továrnu s technologií na výrobu polystyrenu.
Urban: Brzy jsme už nestíhali řezat. Od výrobců polystyrenu jsme kupovali nejen bloky, ale i desky, a prodávali je dál, stali jsme se tak trochu velkoobchodem. Různě po okolí jsme měli najaté objekty, protože polystyren je velice objemný.

Proč jste přešli od zpracování pěnového polystyrenu k jeho výrobě?

Dygrýn: Polotovar na řezání býval často nekvalitní, a tak se ještě rodiče Davida rozhodli „péct“ své vlastní bloky.
Urban: V roce 2000 jsem založil firmu Styrotrade. Od rodičů jsme odkoupili technologii a pak i celou fabriku. V roce 2003 jsme investovali do nové výrobní haly v Čakovičkách. Loni byl spuštěn závod v Rýmařově.

Jak se pozná nekvalitní polystyren?

Urban: Specializovali jsme se jeden čas na dekorační jemné profily, třeba dva krát půl centimetru. A k tomu bylo zapotřebí mít pěkně spečený polystyren z malých kuliček. V sezoně, kdy všichni „jeli“ izolační bloky, ho nikdo neměl čas pro nás vyrábět.

Jakou část vaší výroby tvoří dekorační polystyren?

Dygrýn: Malou. Dekorace byly zajímavé před pěti až deseti lety, kdy si lidé dávali na ošklivý strop či do umakartových koupelen dekorační kazety. Bylo to levné, rychlé a zvládl to každý. Základem celého obchodu s pěnovým polystyrenem jsou dnes fasádní desky. V posledních pěti letech se rozmáhají i izolace plochých střech.

Výroba polystyrenu je sezonní záležitost, stavby se zateplují, jen když nehrozí mráz. Propouštíte na zimu lidi?

Dygrýn: Lidi nepropouštíme. Leden a únor využíváme víceméně na údržbu, loni jsme například výrobu zastavili na pouhých čtrnáct dní. Spíše máme problém s nedostatkem lidí. V okolí Neratovic neseženeme ani nekvalifikované dělníky, a přitom pořád slyšíme o zdejší vysoké nezaměstnanosti. Naopak v Rýmařově je lidí dost.

Průmyslovou zónu v Rýmařově se delší dobu nedařilo obsadit. Co vás tam přilákalo?
Dygrýn: Stavět novou továrnu jsme chtěli v každém případě, protože konkurence také stavěla.

Urban: Vyhovovalo nám, že už měli všechno připravené, stavba mohla být rychle hotová. Stačilo jen představit projekt městu a zastupitelstvo nám to odsouhlasilo. Přitom si ťukali na hlavu, proč jdeme do hor, nikdo v tom kraji nechtěl investovat. To, že je v zimě problém s přístupem do hor, nás netrápí, stejně toho mimo sezonu moc nevyrobíme.

Jaké dotace byly spojeny s příchodem do Rýmařova?

Urban: Na každé ze 120 vytvořených pracovních míst dostaneme 200 tisíc korun. Postavili jsme jednu z nejmodernějších továren na výrobu pěnového polystyrenu, zatím tam funguje třísměnný provoz, čtvrtou směnu nabíráme. Druhá dotace je úleva na daních ve výši 37,5 procenta z celkové investice do projektu. Bohužel jsme do žádosti napsali asi o čtyřicet procent nižší částku, než kolik byla konečná investice. Bylo to asi 200 milionů korun.
Dygrýn: Ani jsme nepočítali s tím, že něco dostaneme. Dovolilo nám to rozvíjet firmu rychleji. Mohli jsme díky tomu koupit od rodiny Kouteckých továrnu v Bruntále K form press (loňské tržby činily 160 milionů korun, pozn. red.).

Ta také vyrábí polystyren?

Dygrýn: Vyrábí doplňky k zateplovacím systémům – tedy nejen k pěnovému polystyrenu, ale k vatě či extrudovanému polystyrenu. Jsou to soklové desky, hliníkové rohy bez tkaniny i s tkaninou, konstrukčně-stavební profily na sádrokartony. Dosud jsme s těmito doplňky pouze obchodovali, teď si je budeme produkovat sami.

Je dnes polystyren jiný než před dvaceti lety?

Dygrýn: Je samozhášivý, obtížně hořlavý. Takto se upravuje už ve stadiu perliček, které nakupujeme většinou z bývalého Kaučuku (dnes Synthos Kralupy, pozn. red.) nebo od BASF. Dělá se také šedý až černý polystyren s obsahem grafitu, který má o dvacet procent lepší izolační vlastnosti. Je ale dražší.
Urban: Standardní polystyren, neupravený, se nadále používá v potravinářství a v obalové technice.

Co se dělá s odpadem z výroby?

Urban: Odpad nemáme, protože ořezy či zmetky rozdrtíme a v určitém poměru přidáváme k mateřské surovině do některých druhů polystyrenu. V cizině polystyren přidávají do hnojiv – nakypřuje hlínu.

Do jaké vzdálenosti se vyplatí vozit polystyren? Obsahuje 98 procent vzduchu, jak jsem se dověděla na vašich internetových stránkách, kubík polystyrenu váží obvykle patnáct kilogramů.

Dygrýn: Doprava se zpravidla vyplatí do 150 kilometrů od výrobny, záleží, jaké množství se veze. Kdybychom nepostavili továrnu v Rýmařově, zabrala by prostor konkurence.

Vyvážíte i do zahraničí?

Dygrýn: Vyváželi jsme do Německa nebo Rumunska. Kupodivu se to vyplatilo. Před dvěma lety nebyly v Rumunsku továrny na polystyren, sami jsme uvažovali, že tam jednu postavíme.

V Rumunsku teď probíhá stavební boom, mohli jste být při tom. Proč jste od „rumunské“ myšlenky upustili?

Dygrýn: Neznáme tamní trh a lidi. Museli bychom se spojit s někým, kdo to tam zná, a to my neděláme. Rádi se spoléháme sami na sebe.

Loni jste založili několik nových společností, které nesou stejnou předponu „Styro“. Co chystáte?

Dygrýn: Chceme lépe uspořádat činnosti firmy. Bruntál se stal součástí Styroprofile, Styrofinance přebere za všechny holdingové firmy starost o peníze od fixace cizích měn po úvěry.
Urban: Styroproperty se bude starat o naše nemovitosti. Styrodevelop začne během jednoho roku až dvou let s developerskou činností v okolí Neratovic. Vstoupíme do nového oboru.

Setkali jste se s nějakým nečekaným využitím polystyrenu?

Urban: Nově se používá na dálnicích, například v Německu. V Česku zatím jen při stavbě jednoho nadjezdu. Bloky polystyrenu se naskládají pod dálnici, ušetří to práci se zavážením štěrku. Viděl jsem, že domy na vodě se staví z polystyrenu, stejně tak ostrůvky uprostřed jezírek na golfovém hřišti, četl jsem dokonce o nějakém letišti u japonských ostrovů.

Foto: Jan Schejbal




Čtěte dále

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Končící topnou sezonu v Česku výrazně ovlivnilo teplé počasí. Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry,...

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Americký dolar dnes mírně oslabuje vůči euru, drží se však v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Jednotná...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi