ČEZ vyřadil Arevu z tendru na dostavbu Temelína

ČEZ vyřadil z tendru společnost Areva.

Francouzská společnost Areva nesplnila požadavky veřejné zakázky pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ ji z tendru vyřadil. Sdělil to v pátek mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. V tendru zůstávají dva účastníci - americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Areva se může proti rozhodnutí odvolat. Podle ČEZ však nesplnila zákonné požadavky na stavbu dvou nových bloků v Temelíně. Důvody vyřazení Arevy z tendru jsou podle ČEZ obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru.

Areva v reakci na rozhodnutí ČEZ vyjádřila přesvědčení, že všechna zadávací kritéria tendru splnila a je připravena otázky vznesené společností ČEZ řešit. "Jsme přesvědčeni, že pro ČEZ máme tu nejkonkurenceschopnější nabídku a náš závazek k projektu dokončení Temelína zůstává nezměněn," uvedla francouzská firma v tiskové zprávě.

"Nedostatky jsou velmi vážné, neshodují se ani se zákonným rámcem České republiky, ani s našimi požadavky, které byly definovány v zadávací dokumentaci," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ Barbora Půlpánová, tisková mluvčí skupiny ČEZ. Dopředu se podle ní odmítnutí nedalo čekat: "Vyplynulo to až z posuzování odborníků."

Podrobnosti zatím zadavatel tají. "Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, tak aby byla naplněna korektnost tendru," uvedl Kříž v tiskové zprávě.

Ani další představitelé nejsou konkrétnější: "Dohodli jsme se s ČEZ, že věc nebudeme dále komentovat," sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. "Vše je obsaženo v prohlášení."

Krok nechce komentovat ani předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová: "Z technického pohledu byly všechny nabídky licencovatelné, aspoň v oblasti bezpečnosti."

Na podání námitek má Areva patnáct dní, odmítnutí se firma dozvěděla chvíli před novináři. Následně by ČEZ měl deset dní na reakci, Areva pak ještě může oslovit Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Půlpánová sdělila, že ČEZ nezveřejní podrobnosti, dokud nebude reagovat Areva.

U ostatních uchazečů zatím nebylo shledáno, že by v některých bodech nesplnili požadavky zadavatele, jejich nabídky už přitom prošly stejným posouzením.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun, přičemž stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Příliš velké reaktory

Areva chtěla v Temelíně uplatnit dva reaktory o celkovém výkonu 3300 megawattů, což jsou mnohem větší zdroje, než které nabízela konkurence. Ostatní dva uchazeči chystají dvojici reaktorů s výkonem kolem 2200 MW. Odborníci poukazují na to, že v Česku je nadbytek elektřiny a po dokončení Temelína v roce 2025 nebude po energii ze zdroje nad 3000 MW poptávka.

Pro odborníky je vyřazení Arevy překvapením. "Bez znalosti dalších detailů se tento krok hodnotí velmi obtížně. Pro mě osobně sice Areva nebyla favoritem tendru, přesto je zřejmé, že rozdíl v průběhu soutěže mezi dvěma a třemi hráči může být docela podstatný," uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron minulý týden v rozhovoru s ČTK připustil, že výstavba větších reaktorů může být dražší než konkurenční reaktory. "Ovšem návratnost projektu je ekonomicky výhodnější."

Temelínské peripetie

Únor 1979 - Investiční záměr na výstavbu jaderného zdroje; počítal se stavbou čtyř bloků.

Březen 1990 - Vláda pozastavila práce na plánovaném třetím a čtvrtém bloku.

10. června 2002 - Zkušební provoz prvního bloku, druhého bloku v dubnu 2003.

Květen 2003 - V médiích se objevily zprávy, že nová energetická koncepce od ministerstva průmyslu a obchodu pod vedením Milana Urbana (ČSSD) počítá s dostavbou dalších dvou bloků.

10. února 2004 - Zastupitelstvo Jihočeského kraje odmítlo záměr dostavět třetí a čtvrtý blok a vybudovat na území kraje hlubinné úložiště radioaktivního odpadu.

11. července 2008 - ČEZ požádal ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu případné dostavby JETE na životní prostředí. Studie byla hotová v květnu 2010.

7. dubna 2009 - Jihočeský kraj revokoval část svého usnesení z roku 2004.

3. srpna 2009 - ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v JETE. Do tendru se přihlásil americký Westinghouse, Atomstrojexport z Ruska a francouzská Areva.

12. dubna 2010 - ČEZ oznámil, že nové bloky Temelína budou zřejmě nezávislé na stávajícím zařízení elektrárny.

19. října 2010 - Premiér Petr Nečas potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu elektrárny by měl být vybrán v roce 2013. Jako o pravděpodobném termínu dokončení se hovořilo o roce 2020.

9. února 2011 - Vláda schválila kroky státu nutné k dostavbě Temelína, včetně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

18. února 2011 - ČEZ posunul termín dokončení dostavby o pět let na rok 2025, mimo jiné kvůli snížení poptávky po elektřině za ekonomické krize.

15. září 2011 - Funkce se ujal nový šéf ČEZ Daniel Beneš, podle kterého je prioritou výstavba nových bloků v Temelíně.

25. října 2011 - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) podmínil souhlas s dostavbou Temelína vyčleněním peněz na významné dopravní stavby v kraji.

27. října 2011 - Nečas jednal v USA s americkým prezidentem Barackem Obamou o dostavbě Temelína, již dříve jednal i s představiteli francouzské vlády. V listopadu 2010 mluvil od dostavbě Temelína i prezident Václav Klaus během moskevského setkání s tehdejším premiérem Vladimirem Putinem a tématu se věnoval i prezident Dmitrij Medveděv během návštěvy Prahy v prosinci 2011.

31. října 2011 - Zájemci o dostavbu JETE si od ČEZ převzali zadávací dokumentaci. O dostavbu se ucházejí Westinghouse, Areva a česko-ruské konsorcium MIR.1200 složené ze společností ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress. Zájemci o dostavbu posléze začali uzavírat smlouvy s českými firmami o případné spolupráci.

20. června 2012 - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) řekl, že kraj plně podporuje dostavbu JETE, když vláda rozhodla posílit dopravní infrastrukturu kraje.

2. července 2012 - ČEZ obdržel nabídky od všech tří uchazečů.

Foto: archiv

Autor: - mav -, ČTK





Čtěte dále

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

V insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil soud tříměsíční moratorium

Českobudějovický krajský soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil...

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

ČNB snížila úrok na 5,25 procenta a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Rozhodnutí...

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

ČR získala z rozpočtu EU více, než do něj vložila

Vybrané údaje o výdajích ČR do unijního rozpočtu a o příjmech ČR z unijního rozpočtu k 20. výročí (1. května 2004) vstupu ČR do...

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí...

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing a jeho formy v praxi

Phishing je forma kybernetického podvodu, jejímž prostřednictvím se útočník pokouší získat citlivé informace od obětí, a to často...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi