SPOČÍTÁNO: DPH se zvedne, kolik a komu zmizí z peněženky

Takzvaný daňový balíček i technická novela k DPH nyní čekají na podpis prezidenta (ilustrační foto).

V oblasti daní by měla příští rok nejen vzrůst daň z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, což zvýší domácnostem v průměru výdaje o tisícikorunu ročně, ale zákony zavádějí také například institut takzvaného nespolehlivého plátce daně a ručení za nezaplacenou DPH. Živnostníky postihne omezení výdajových paušálů, lidem s vyššími příjmy se mají dodatečně zdanit příjmy nad 48násobkem průměrné mzdy a pracující důchodci by neměli mít nárok na daňovou slevu.

Takzvaný daňový balíček i technická novela k DPH nyní čekají na podpis prezidenta, a není tak jisté kvůli zákonným lhůtám, zda změny budou platit hned od 1. ledna.

Pracující důchodci by podle balíčku neměli mít nárok na daňovou slevu (ilustrační foto).Firem se výrazně dotkne institut takzvaného nespolehlivého plátce daně schválený v rámci technické novely zákona o DPH. Takový status může získat ten plátce DPH, jenž závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Firmy, které by s takovým plátcem obchodovaly, by se vystavily riziku ručení za nezaplacenou DPH. Zda je obchodní partner firmy důvěryhodný, bude možné zjistit v seznamu zveřejňovaném finančními úřady.

Norma rovněž pro většinu podnikatelů zavádí povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky, což má platit až od roku 2014. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně. Nicméně od Nového roku jsou papírové a elektronické daňové doklady formálně rovnocenné.

Novela obsahuje i další změny, zejména v definicích a struktuře ustanovení upravujících registraci, vznik plátcovství a zrušení registrace k DPH. Mění se také definice stálé provozovny pro účely daně z přidané hodnoty. Novela rovněž významně upravuje definici pojišťovacích a zajišťovacích činností, které jsou od DPH osvobozeny.

Nově tak zákon zavádí primárně měsíční zdaňovací období pro všechny plátce včetně těch se sídlem mimo Českou republiku. Existující plátci se budou moci rozhodnout, zda budou mít měsíční období, či zachovají čtvrtletní zdaňovací období. Noví plátci budou moci přejít při splnění určitých podmínek na čtvrtletní zdaňovací období až ve třetím roce od své registrace.

Daňový balíček pak dále snižuje pro příští rok vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce, od následujícího roku pak takzvaná zelená nafta zanikne. "Tato změna s největší pravděpodobností povede ke zvýšení cen všech zemědělských produktů," uvedl Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Zvýšit by se měla daň z převodu nemovitosti a zrušit by se měly horní hranice odvodů na zdravotní pojištění.

Novinkou je také institut tzv. nespolehlivého plátce daně týkající se firem. Zda je obchodní partner firmy důvěryhodný, bude možné zjistit v seznamu zveřejňovaném finančními úřady (ilustrační foto).U daně z přidané hodnoty se mění nejen její výše, ale i zboží, které patří do snížené sazby daně. "Snížené sazbě daně by nadále neměly podléhat dětské pleny a částečně bude omezeno uplatnění snížené sazby daně na zdravotnické prostředky. Ty budou nově určeny pro výlučnou osobní potřebu zdravotně postižených," upozornil Petr Toman z KPMG.

Schválené zvýšení DPH by mělo z peněženky průměrné rodiny podle odhadů ředitele v daňovém a právním oddělení PwC Martina Diviše odsát zhruba tisícovku ročně. "Kdyby však návrh úsporného daňového balíčku neprošel a počátkem roku začala platit jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta, lidé by naopak ušetřili zhruba 270 Kč ročně," dodal. Podle analytika ČSOB Petra Dufka změna DPH nejvíce dopadne na rozpočet domácností bez dětí, jimž se měsíčně zvýší výdaje o 130 korun.

Změny se dotknou firem i v souvislosti se zavedením druhého pilíře v rámci důchodové reformy. "Markantně se tím zvýší administrativa pro zaměstnavatele, kteří budou povinni odvádět důchodové pojištění na Českou správu sociálního zabezpečení i finanční úřad. Sem budou muset rovněž podávat nová hlášení a vyúčtování," upozornila Markéta Kozáková z KPMG. Druhý pilíř totiž zavádí možnost posílat sociální pojištění na účty u soukromých penzijních fondů.

Změny zaváděné takzvaným daňovým balíčkem

1. Solidární zvýšení daně z příjmu u fyzických osob. V letech 2013 až 2015 zavede zákon sedmiprocentní zdanění nadlimitních příjmů nad 48násobkem průměrné mzdy.

2. Omezení výdajových paušálů u živnostníků. Vláda navrhla omezit absolutní výši těchto paušálů, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů (například lékaři, advokáti, exekutoři) a u výnosů z autorských práv na 800 000 korun a u příjmů z pronájmu majetku zařazeného do obchodního majetku na 600 000 korun. Osoby využívající výdajové paušály nebudou moci uplatňovat ani daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manžela či manželku bez vlastních příjmů, pokud budou mít příjmy pouze z podnikatelské a jiné výdělečné činnosti.

3. V letech 2013 až 2015 se zruší základní sleva na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce.

4. Zvýšení srážkové daně z příjmů u poplatníků, kteří mají sídlo v zahraničí, ze současných 15 na 35 procent od 1. ledna 2013. Tato úprava podle vlády napomáhá řešit problematiku zdaňování příjmů plynoucích do některých takzvaných daňových rájů. U příjmů daňových rezidentů České republiky by se nadále odváděla daň 15 procent. Od roku 2014 budou od daně osvobozeny dividendy.

5. Zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Opatření má platit v letech 2013 až 2015. Současně s tím se kvůli námitkám EU přesunou do vyšší sazby některé zdravotnické pomůcky a dětské pleny. Sjednocení sazeb na úrovni 17,5 procenta se odkládá na rok 2016.

6. Zrušení takzvané zelené nafty. Zákon pro příští rok sníží vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce ze 60 na 40 procent. Od roku 2014 ji zruší úplně. Vláda původně chtěla zrušit zelenou naftu již od příštího roku, poslanci to pak zmírnili na snížení vratky a odklad zrušení o rok.

7. Zvýšení daně z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta.

8. Pro roky 2013 až 2015 budou zrušeny maximální vyměřovací základy, tedy takzvané stropy pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

9. Změna rozpočtového určení daní. Kraje budou nově dostávat menší podíl z vybraných daní, aby větší výnos z vyšší DPH a daně z příjmu zaměstnanců připadl pouze státu. Kraje budou dostávat 7,86 procenta z vybrané daně z přidané hodnoty (nyní 8,29 procenta) a 8,65 procenta z daně z příjmu zaměstnanců (nyní 8,92 procenta).

Foto: Profimedia

Autor: ČTK





Čtěte dále

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí...

Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku

Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku

Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a...

Becherovka bude od 1. května definitivně patřit polské skupině Maspex

Becherovka bude od 1. května definitivně patřit polské skupině Maspex

Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1....

O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun

O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun

Operátorovi O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily o 2,4 procenta na 35,04...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi