S přijetím eura nespěchejte, radí profesor Lausannské univerzity

Ilustrační foto.

Česká národní banka si v intervencích vedla lépe než Švýcarská národní banka. Kurz může být efektivní hospodářskopolitický nástroj. "Koruna nemá důvod ke kolísání," říká Philippe Bacchetta, profesor Lausannské univerzity.

Česká národní banka jen před několika týdny zrušila uměle zafixovaný kurz koruny vůči euru. Trval tři a půl roku. Myslíte, že obstála?

Ano, už jen proto, že kurz koruny je stabilní. Přisuzuji to transparentní politice České národní banky. Všichni dopředu věděli, dokdy bude závazek dodržen, takže se na to mohli připravit.

Tvrdíte, že režimy fixních kurzů nikdy netrvají dlouho. Eurozóna je vlastně také takové území s fixním kurzem. Platí vaše přesvědčení i pro ni a rozpadne se v dohledné době?

Eurozóna není úplně stejný případ jako obvyklý systém fixních kurzů. Je to vlastně takový extrém, území se společnou měnou. V historii najdeme možná některé podobné systémy, ale eurozóna se liší v tom, že jde o silnější spojení než například éra zlatého standardu v devatenáctém století. Je to politický projekt, ze kterého se špatně odchází. Predikovat, zda se rozpadne, je proto velice těžké. Bude to primárně záviset na politické vůli, tedy na ochotě zemí řešit problémy eurozóny společně.

Často se hovoří o tom, že by bylo efektivnější eurozónu rozdělit na několik menších "eurozón". Jednu by tvořily například Německo, Francie a země Beneluxu, jinou země jižního křídla a třetí třeba země střední a východní Evropy. Je to podle vás rozumná alternativa?

Teoreticky se nabízí, že by něco takového bylo funkční, protože by společnou měnu používaly opravdu ty země, které si jsou podobné. V praxi si ale příliš nedovedu představit, že by se dalo rozumně něco takového zrealizovat. Musel byste koordinovat v tomto případě tři eurozóny a v rámci nich ještě koordinovat členské státy, to by bylo příliš komplikované. Podle mě se lepší řešení nabízí v tom, že se současná eurozóna nebude rozšiřovat příliš rychle. Čím více zemí se k ní připojí, tím více musíte myslet i na fiskální politiku a podobně.

Doporučil byste tedy Čechům v tuto chvíli se vstupem do eurozóny počkat?

Ano, jednoznačně. Podle mého byste si měli vzít ponaučení ze zemí jako Španělsko nebo Portugalsko. V jejich případě vidíme, kam může vést příliš rychlé přijetí společné měny. Ukvapený vstup do eurozóny může za část problémů, kterým zmíněné státy čelily.

Přijel jste do Prahy debatovat o měnovém kurzu jako nástroji měnové politiky. Měly by podle vás centrální banky na devizových trzích zasahovat, nebo nechat kurz napospas silám nabídky a poptávky?

Na to rozhodně neexistuje jednoznačná odpověď. Nemůžeme říct, že fixní kurzy jsou univerzálně vhodné nebo že flexibilní nevhodné. Použití konkrétního kurzového režimu záleží na mnoha okolnostech.

Co považujete za klíčové faktory pro rozhodnutí o použití toho či onoho kurzu?

Určitě je to velikost ekonomiky, její otevřenost, vzájemné obchodní vztahy se zahraničními zeměmi a zejména pak politický kontext. Přirovnávám to k závodu formule 1. Představte si, že nebe je na začátku oblačné, nevíte, jestli bude sucho, nebo začne pršet. Tudíž ani nevíte, jestli je vhodnější použít pneumatiky na suchou, nebo mokrou silnici. V úvahu přitom berete předpověď počasí, schopnosti vozu, dovednosti jeho pilota a také to, jakou máte pro závod strategii. Jenže vyměnit pneumatiky během závodu je snazší než náhle změnit kurzový režim.

Poměrně čerstvou zkušenost se zavedením fixního kurzu má nejen Česká republika, ale i Švýcarsko. Vidíte v konání centrálních bankéřů obou zemí nějaké rozdíly?

Naše centrální banka zavedla kurzový závazek z jednoho jednoduchého důvodu. Švýcarský frank začal krátce po propuknutí finanční a ekonomické krize prudce posilovat. Od počátku roku 2008 až do července 2011 to bylo skoro o třetinu. Cílem Švýcarské národní banky bylo tomuto trendu zabránit, a proto v září 2011 frank oslabila a držela kurz na úrovni 1,2 franku za euro. V případě České republiky šlo o něco jiného. Česká národní banka oslabila korunu z důvodu deflační hrozby a také kvůli tomu, aby pomohla oživit hospodářský růst.

Domníváte se, že švýcarské intervence proti franku byly nutné?

To si úplně nemyslím, i když chápu tu motivaci. Vždycky se ptáte, zda má takové opatření smysl, zda za to stojí. Samozřejmě s ohledem na to, co bylo cílem opatření centrální banky, bych mohl říci, že fungovalo dobře. Na druhé straně, když se dnes podíváte na kurz franku vůči euru, zjistíte, že jsme vlastně tam, kde jsme byli před zavedením intervencí v roce 2011.

U nás byly intervence České národní banky po celou dobu předmětem vášnivých debat. Lidé měli pocit, že jim centrální bankéři znehodnotili úspory a snížili jejich příjmy. Jak byl podobný krok vnímán veřejností ve Švýcarsku?

Řekl bych, že zpočátku švýcarská veřejnost zavedení kurzového závazku kvitovala a podporovala. Frank skutečně posiloval příliš prudce a už reálně hrozilo, že se to na švýcarských exportech, a tedy na celé ekonomice projeví negativně. Lidé viděli, že centrální banka situaci řeší, a byli s tím v zásadě spokojeni. Co je ale poněkud naštvalo, byl proces, jakým národní banka období zafixování kurzu ukončila. To přišlo prakticky ze dne na den, nedala dopředu nic vědět a lidé byli tímto krokem překvapeni.

Švýcarská národní banka tedy zafixování franku ani takzvaný exit nijak nekomunikovala?

Ne, vůbec, naše centrální banka nedávala vůbec dopředu vědět, jak dlouho chce frank fixovat. Proto byli lidé tak rozčilení, když kurz pustila. Byl to šok. V tom byl další velký rozdíl oproti tomu, jak kurzový závazek prováděla vaše centrální banka.

Jak si vysvětlujete, že během kurzového závazku příliv zahraničního kapitálu do švýcarské i české ekonomiky zesílil? Byla to spekulace na to, že jak frank, tak koruna po ukončení závazku posílí, nebo tam vidíte i jiné příčiny?

Zde je zapotřebí období kurzového závazku rozdělit. Bezprostředně po jeho zavedení příliv kapitálu do Švýcarska ustal, dokonce došlo k malému odlivu. Investorům došlo, že centrální banka může frank klidně znehodnotit ještě více a že není důvod do něj investovat. Pokud se nepletu, v České republice nastalo něco podobného. Příliv kapitálu přišel až v době, kdy trh cítil, že by oslabování franku mohlo skončit. U vás to měli investoři snazší, protože Česká národní banka dávala dopředu vědět, dokdy bude kurz koruny stoprocentně držet. A samozřejmě tam hrály roli i další faktory, zejména důvěra v ekonomiku jako celek.

Když byl fixní kurz švýcarského franku zrušen, začal velmi silně kolísat. Naproti tomu u nás jsme nic takového s korunou zatím nezažili. Čím to podle vás je?

Jak už jsem řekl, transparentně prováděnou politikou České národní banky. Naše centrální banka nic dopředu nedeklarovala, proti franku přestala intervenovat překvapivě, a trh se tím pádem rozkolísal. Další věc je, že frank podléhá většímu mezinárodnímu tlaku, je více používán jako obchodní a rezervní měna, což jeho kurz vystavuje určitému riziku kolísání.

Devizové rezervy se u nás během závazku prakticky zdvojnásobily. Očekával byste tedy, že koruna ještě nějaké turbulence zažije?

To je velmi těžké předpovídat. Samozřejmě že se pohybujeme na trhu, kde vše závisí na poptávce a nabídce. Pokud by se investoři rozhodli, že korunu začnou prodávat, je jasné, že by oslabila. Ale aby k něčemu takovému došlo, museli by mít investoři důvod se z České republiky ve větším měřítku stahovat.

Philippe Bacchetta (57)

Philippe Bacchetta.

Švýcarský profesor makroekonomie na Lausannské univerzitě, doktorát získal na Harvardově univerzitě. Má na kontě stáže coby hostující profesor v Londýně, Paříži nebo Barceloně. Spolupracoval s Mezinárodním měnovým fondem a také jako poradce několika centrálních bank. Ve svém výzkumu se zaměřuje na mezinárodní ekonomii. Spolupracuje rovněž s think-tankem IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR, kde přednášel o měnových kurzech.

Foto: ČTK/AP

Autor: Petr Musil





Čtěte dále

Průmyslu ani obchodu se v červenci nedařilo, stavebnictví meziročně stouplo

Průmyslu ani obchodu se v červenci nedařilo, stavebnictví meziročně stouplo

České průmyslové výrobě se ani v červenci nedařilo a pátý měsíc za sebou se meziročně propadla, naopak výsledky stavebnictví po...

Po 15 letech se do ČR vrátila katarální horečka ovcí, chovatelé čekají problémy

Po 15 letech se do ČR vrátila katarální horečka ovcí, chovatelé čekají problémy

Po 15 letech se v Česku vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot. Potvrzená je ve dvou chovech na...

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně se poprvé otevřel před 65 lety

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně se poprvé otevřel před 65 lety

Nejstarší pravidelně realizovanou akcí na brněnském výstavišti je Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Jeho první ročník se...

Maloobchodní tržby v Česku v červenci zrychlily meziroční růst na 4,5 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v červenci zrychlily meziroční růst na 4,5 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v červenci dál zrychlily růst. Stouply meziročně o 4,5 procenta po revidovaném růstu o 3,7 procenta v...

Úspěšné podniky mohou nabírat „sirotky“ po zombie firmách

Úspěšné podniky mohou nabírat "sirotky" po zombie firmách

Silné firmy hledají schopné lidi, firmy "na přístrojích" však šikovné lidi zbytečně blokují. Pracovní trh se ale podle expertů...

Novým generálním ředitelem Zepter pro Česko a Slovensko je Jakub Šmatlák

Novým generálním ředitelem Zepter pro Česko a Slovensko je Jakub Šmatlák

Jakub Šmatlák se 11. července stal novým generálním ředitelem společnosti Zepter International pro Českou republiku a Slovensko....

Digitální archiv vám šetří čas, prostor a nervy

Digitální archiv vám šetří čas, prostor a nervy

Většina dokumentů dnes vzniká elektronicky. Ale jen v málo firmách bychom nenašli množství šanonů s vytištěnými dokumenty, které...

Podepisujte smlouvy digitálně a zdarma

Podepisujte smlouvy digitálně a zdarma

Pronajímáte na léto chatu nebo chalupu? A víte, že se kvůli podpisu smlouvy nemusíte s nájemcem scházet? Oba můžete kontrakt...

Měli vydělat, místo toho hlásí dluhy. Insolvenční návrh na Glocin projedná soud

Měli vydělat, místo toho hlásí dluhy. Insolvenční návrh na Glocin projedná soud

Krajský soud v Ostravě nařídil jednání k insolvenčnímu návrhu podanému na firmu Glocin kontroverzního podnikatele Aleše Kohoutka....

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Akciové trhy v Evropě kvůli výpadku IT systémů ztrácejí vyšší desetiny procent

Akciové trhy v Evropě jsou dnes v souvislosti s celosvětovým výpadkem IT systémů v obavách a odepisují vyšší desetiny procent....

Nabídka zánovních vozů meziročně vrostla o 11 %, ceny jsou stabilní

Nabídka zánovních vozů meziročně vrostla o 11 %, ceny jsou stabilní

Za první pololetí letošního roku český trh ojetin nabídnul 45 153 zánovních automobilů, tedy aut s nájezdem do 50 000 kilometrů a...

Úspěšná aukce domény Virtualnisidlo.cz dokazuje zájem nejen o dražby domén

Úspěšná aukce domény Virtualnisidlo.cz dokazuje zájem nejen o dražby domén

Virtuální sídla představují moderní a úsporné řešení pro podnikatele a firmy v České republice. Tento trend potvrzuje rekordní...

Nové slínkové silo v čížkovské cementárně pomáhá snížit prašnost v okolí

Nové slínkové silo v čížkovské cementárně pomáhá snížit prašnost v okolí

Nové silo na uskladnění slínku v areálu Holcim Česko pojme až 50 000 tun této základní suroviny pro výrobu cementu, jeho stavba...

Testbed naučí výrobce snížit spotřebu energií díky přesnému měření

Testbed naučí výrobce snížit spotřebu energií díky přesnému měření

Přesná evidence spotřeby energií, její vizualizace i následná kontrola. To je téma dalšího z řady tzv. Testbed Oped Day, které...

Správné nástroje digitalizace usnadňují cestovkám byznys

Správné nástroje digitalizace usnadňují cestovkám byznys

České cestovní kanceláře a agentury zaznamenávají stále rostoucí zájem o své služby. V letošním roce opět rostou nejen jejich...

Palírna u Zeleného stromu loni zvýšila prodeje, chce investovat do technologií

Palírna u Zeleného stromu loni zvýšila prodeje, chce investovat do technologií

Palírna u Zeleného stromu, největší ryze česká rodinná palírna, zvýšila v loňském roce prodeje o 3 % na 150 tisíc hektolitrů...

Nedostatek IT zaměstnanců zpomaluje českou ekonomiku. Řešením jsou externí specialisté

Nedostatek IT zaměstnanců zpomaluje českou ekonomiku. Řešením jsou externí specialisté

V IT a komunikacích se české firmy dlouhodobě potýkají s problémem sehnat IT pracovníky. Více než polovina společností uvádí už...

Vyhořelí top manažeři mohou na nižší pozici zazářit

Vyhořelí top manažeři mohou na nižší pozici zazářit

Na trhu přibývá propuštěných či vyhořelých manažerů, kteří hledají uplatnění na nižších pozicích. Firmy je však odmítají jako...

I přes zvyšující se životní náklady roste poptávka po prémiových značkách, jejich prodeje v AURES Holdings vzrostly za 5 let čtyřnásobně

I přes zvyšující se životní náklady roste poptávka po prémiových značkách, jejich prodeje v AURES Holdings vzrostly za 5 let čtyřnásobně

Přestože velká část Čechů stále častěji kupuje automobily úspornější na provoz i levnější na pořízení, roste každým rokem i...

Do dvou let plánuje více než polovina Čechů změnu bydlení

Do dvou let plánuje více než polovina Čechů změnu bydlení

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti IKEA, který zkoumal vztah Čechů k domovu, plánuje v příštích dvou letech změnit své...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi