Pivovary Lobkowicz mají za sebou velmi úspěšný rok 2017

Ilustrační foto.

Tradiční, český a precizní způsob vaření piva skupiny Pivovary Lobkowicz Group slaví úspěchy na domácím i zahraničních trzích. Skupině pivovarů Lobkowicz, která provozuje sedm regionálních českých pivovarů, v loňském roce rostl prodej, posílil export a s výhledem na další růst investovala do nových technologií, zajišťujících pokrytí zvyšující se poptávky. Velmi pozitivní výsledky růstu za leden 2018 potvrzují správně nastavenou strategii pod vedením stoprocentního akcionáře, skupiny CEFC China.

Rok 2017 byl pro Pivovary Lobkowicz Group (PLG) skutečně zlomový. Nový stoprocentní akcionář - skupina CEFC China, přišel se změnami managementu, kdy se řízení skupiny PLG z pozice předsedkyně dozorčí rady ujala Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka společnosti CEFC Group (Europe) Company. Novým generálním ředitelem skupiny se stal Kamil Špendla. Změnami v managementu bylo možné nastartovat novou obchodní strategii, která vedla k zastavení propadů prodeje daných negativními okolnostmi let minulých, následnému růstu a upevnění pozice PLG na trhu.

"Cílem změny řízení a nové strategie je rozvoj celé skupiny s důrazem na vaření tradičního českého piva s použitím původních receptur a těch nejkvalitnějších surovin. Takové pivo vracíme na stůl zákazníků a současně se chceme výrazně etablovat na zahraničních trzích," uvedla Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka společnosti CEFC Group (Europe) Company.

Celý trh klesal, ale Pivovary Lobkowicz rostly

Tuzemský trh s pivem se v roce 2017 nevyvíjel příznivě, a to zejména v restauracích. Negativní dopad měl podle vyjádření Českého svazu pivovarů a sladoven zákaz kouření v restauracích, zavedení EET, a také následná regulace hazardu. Podle údajů svazu klesl celkový tuzemský prodej piva za prvních 10 měsíců roku 2017 meziročně o čtyři desetiny procenta.

Oproti tomu je znatelný velký potenciál skupiny Pivovary Lobkowicz, u které navzdory republikovému trendu celkové prodeje piva v roce 2017 ve srovnání s rokem 2016 stouply o 3,8 %. Celkově v loňském roce prodala skupina Pivovary Lobkowicz 725 953 hektolitrů piva a její podíl na tuzemském pivním trhu dle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl z lednových 3,3 % na 4,4 % v listopadu.

"Z výsledků skupiny za rok 2017 je jasně vidět, že nový management pivovarů a investice do technologií nesou ovoce. Novému týmu se podařilo během několika měsíců zastavit negativní trend z předchozích let a nastartovat růst skupiny Pivovary Lobkowicz. A to i přes to, že celková situace na trhu piva v ČR není příznivá, jelikož trh stagnuje, nebo mírně klesá. Dle nastolené strategie očekáváme růst prodeje našich piv i v roce 2018 a dalších letech. Jako akcionář bude CEFC China podporovat pivovary zejména v oblasti investic do nových technologií, navýšení kapacity a při rozvoji exportu na čínský a asijský trh," uvádí z pozice předsedkyně dozorčí rady Pivovary Lobkowicz Group a.s., Marcela Hrdá.

Srovnání prodejních výsledků v prvním a druhém pololetí roku 2017 jasně ukazuje pozitivní dopad změn, které nové vedení pivovarů udělalo. Zatímco celkový objem prodaného piva v prvním pololetí poklesl o 3 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2016, ve druhém pololetí již prodeje předčily předchozí rok o 10 %. Významný růst zaznamenal segment prodeje piva do obchodů. Za prvních 6 měsíců roku 2017 stoupl prodej o 2,4 %, v druhém pololetí to bylo dokonce již o 34 %. Výrazný rozdíl v pololetích roku 2017, a tím i potvrzení pozitivního dopadu učiněných změn, ukazuje situace vývozu piva na Slovensko, kde PLG posílila svoji pozici. Export do ostatních zemí kromě Slovenska také změnil trend a z poklesu 4,5 % v prvním pololetí dosáhl ve druhém pololetí 2017 meziročního růstu 20,9 %.

Z hlediska objemu prodaného piva byly v uplynulém roce nejsilnějšími značkami Černá Hora a Rychtář. Významně rostou prodeje i dalších značek skupiny. Značka Lobkowicz, vlajková loď PLG, zaznamenala v roce 2017 nárůst prodejů v obchodech o 45 %. Druhou velmi úspěšnou značkou v prodejích v obchodech byl Rychtář, který se v roce 2017 zvedl o 40 %. I další značky, jako například Klášter a Platan, významně meziročně zvedly objemy prodejů v obchodech.

Rok 2017 přinesl nové technologie a nové produkty v portfoliu

Významný vliv na prodej piv skupiny mělo zprovoznění nové plechovkové linky instalované v pivovaru Protivín. Ta se naplno rozjela od března loňského roku, investice do ní přesáhla sto milionů korun. "Přizpůsobujeme se trendu, kdy podíl piva prodaného v plechovkách na českém i světovém trhu neustále roste. Na zahraničních trzích je tento podíl dokonce mnohem vyšší než v ČR. V současné době jsou z našich značek v plechovkách v prodeji piva Lobkowicz, Platan a Rychtář. V roce 2018 toto portfolio rozšíříme o další naše značky," říká Kamil Špendla, generální ředitel skupiny PLG.

Jedním z pilířů skupiny je kvalita produktů a sledování celosvětových pivních trendů. "Zákazníci vyhledávají rozmanité chutě a druhy, proto je naším cílem vařit piva, na kterých si zákazník pochutná a s oblibou se k nim vrátí. V létě jsme uvedli na trh jablečný cider Black Hill, který si velmi rychle získal oblibu u našich zákazníků. A významně rozšiřujeme a inovujeme portfolio speciálních piv jako jsou ALE, IPA, bock nebo ležák vídeňského typu, která nově uvádíme na trh v rámci programu Speciály Lobkowicz do restaurací i obchodů," doplnil Špendla.

Slovensko a země Visegrádu táhnou export dnes, Čína přijde na řadu v roce 2018
Zvýšení objemu piva vyvezeného do zahraničí byl jeden z hlavních cílů v roce 2017 a dařilo se jej plnit. "Významným momentem bylo zahájení spolupráce s řetězci v rámci visegrádského regionu. Značka Lobkowicz je nově od podzimu loňského roku k dostání ve velkých prodejních sítích nejen v Čechách a na Slovensku, ale také v Maďarsku a Polsku," uvedla Marcela Hrdá.

Na Slovensku prodává skupina od září svůj sortiment výhradně prostřednictvím své nově založené dceřiné společnosti Pivovary Lobkowicz Slovakia. Od zahájení činnosti slovenské společnosti se daří zvyšovat každý týden objem prodávaného piva o stovky hektolitrů. Prodeje značky Lobkowicz na Slovensku tak meziročně vzrostly o 108 %. "Některé naše značky, jako například Černá Hora či Uherský Brod, jsou na slovenském trhu tradiční a známé. Další značky Lobkowicz a Platan si své zákazníky velmi rychle hledají. Naším cílem je v roce 2018 významně posílit postavení na slovenském trhu, a to jak v restauracích, tak i v samoobsluhách," objasnil Peter Majtán, ředitel exportu Pivovary Lobkowicz Group.

Na druhém místě v objemu exportu v roce 2017 bylo Německo, kam Pivovary Lobkowicz vyvezly celkem přes 22 000 hektolitrů piva. Třetí nejsilnější exportní zemí je pak Itálie. V celkovém objemu rostl export skupiny napříč evropskými trhy o desítky procent. Nejrychleji rostoucím exportním trhem byla v roce 2017 Moldávie s nárůstem 174 % a například Maďarsko vykázalo meziroční nárůst o 149 %.

Došlo také k posílení exportu do Číny, kde je patrný neustálý vzestup obliby tradičního českého piva ze skupiny PLG. "Čínský trh a další asijské země jsou pro nás velkou výzvou s obrovským potenciálem. V následujícím období očekáváme výrazné navýšení objemu piva exportovaného do Číny. Maximálně využijeme zázemí a partnerstvíCEFC China pro vybudování silné pozice na čínském trhu. Jsme v pokročilé fázi procesu založení joint-venture společnosti se silným čínským partnerem, která bude zajišťovat naše obchodní aktivity na tamním trhu," uvádí Marcela Hrdá.

V roce 2018 očekávají Pivovary Lobkowicz další růst
Pivovary Lobkowicz očekávají jak na tuzemském, tak na zahraničních trzích růst i v letošním roce, kdy se v plném rozsahu naplno projeví pozitivní dopad uzavřených kontraktů. Již výsledky za leden 2018 svědčí o správně nastaveném trendu. Celkový objem prodaného piva v lednu 2018 byl o 27% vyšší než v lednu minulého roku. Lednové prodeje v tuzemských obchodech stouply meziročně dokonce o 63%. Vývoz na Slovensko pak meziročně v lednu vyrostl o 31% a do ostatních zemí o 44%.

"Významně rozšíříme distribuci značek Lobkowicz a Platan v několika řetězcích. Posílíme také společnou marketingovou podporu produktů. Spotřebitelé v obchodech v roce 2018 nově najdou piva z řady Speciály Lobkowicz," uvádí Kamil Špendla.

Dál bude posilovat export skupiny. "Významně rozšíříme naše portfolio prodávané v celém visegrádském regionu. Nově začneme vyvážet pivo do Bulharska, Rumunska a Řecka a jednáme s významným maloobchodním řetězcem na ruském trhu. Nově uvedeme značky Lobkowicz a Platan na italský trh. Naplno se také projeví kontrakty uzavřené vloni se zákazníky v Polsku a Maďarsku," dodává Kamil Špendla.

Pivovary Lobkowicz Group, a.s.
Pivovary Lobkowicz Group, a.s., jsou jednou z vedoucích českých pivovarnických skupin podle tuzemských prodejů a celkové produkce.

Zahrnuje sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černá Hoře.

V souladu s příklonem spotřebitelů ke kvalitnější a rozmanitější nabídce piva skupina produkuje rozsáhlé portfolio různých druhů piva, která se od sebe liší širokým spektrem chutí. Při výrobě klade důraz na původní receptury a používání těch nejkvalitnějších surovin.
Mezi hlavní značky skupiny Pivovary Lobkowicz Group patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora, Uherský Brod. Kromě tradičního piva, jako je světlý ležák, nabízí skupina širokou škálu pivních specialit - od polotmavých piv a piv s vyšším obsahem alkoholu až k tmavým ležákům a nealkoholickým pivům. Skupina rovněž nabízí řadu stále žádanějších svrchně kvašených piv typu IPA, ALE, pšeničné. Kromě piva jsou vyráběny i cider, nealkoholické nápoje a stolní vody.

Skupinu Pivovary Lobkowicz Group ovládá společnost CEFC China, jedna z největších soukromých společností v Číně. CEFC China je na 222. pozici mezi pěti sty největšími společnostmi celého světa v prestižním žebříčku Fortune Global 500 pro rok 2017. Společnost zaměstnává globálně více než 30 tisíc lidí. CEFC si Českou republiku vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit a realizovala zde a ve střední Evropě řadu významných investic například v oblasti financí, letectví, průmyslu, cestovního ruchu či real estate.

Foto: ČTK , Václav Pancer

Autor: - red -





Čtěte dále

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Teplárny v Česku dodaly v končící sezoně méně tepla, důvodem bylo počasí

Končící topnou sezonu v Česku výrazně ovlivnilo teplé počasí. Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry,...

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Americký dolar dnes mírně oslabuje vůči euru, drží se však v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Jednotná...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi