Čas podání daňového přiznání se blíží. Co je důležité vědět?

Ilustrační foto.

Při pohledu do kalendáře mnohým zatrne. Již za pár dní je nutné odevzdat přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2014. Co při vyplňování neopomenout a jaké jsou možnosti podání daňového přiznání.

Týká se Vás podání daňového přiznání?

Povinnost podat daňové přiznání má každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu, přesáhly v roce 2014 částku 15 tisíc korun. Nezapočítají se sem příjmy osvobozené a příjmy zdaňované tzv. srážkovou daní. Jako zaměstnanec, který má pouze příjmy ze zaměstnání, nemusíte podávat daňové přiznání za těchto podmínek:

• Máte příjmy pouze od jednoho nebo nebo postupně od více zaměstnavatelů, u kterých je váš podpis prohlášení k dani.

• V roce 2014 jste neměl, kromě příjmů osvobozených od daně a příjmů zdaňovaných srážkovou daní, jiné příjmy (například z pronájmu, podnikání, prodeje majetku apod.) vyšší než 6000 korun.

• Roční příjem nepřesáhl 1 245 216 korun.

Ilustrační foto.Vybrané nezdanitelné části základu daně

Poplatník nemusí při splnění zákonných podmínek zdaňovat část svého daňového základu. Celkový základ daně může být snížen např. o:

• Dary poskytnuté na zákonem konkrétně vymezené charitativní účely, úhrnná hodnota všech darů přitom musí být vyšší než 2 % základu daně nebo převyšovat tisíc korun. Maximálně lze odečíst 15 % ze základu daně.

• Úroky zaplacené ve zdaňovacím období ze stavebního spoření nebo hypotečního úvěru, podmínkou uplatnění odpočtu je, že peněžní prostředky byly použity na financování vlastního bydlení poplatníka (popř. osob jemu blízkých). Maximálně si lze takto snížit základ daně o 300 tisíc korun za rok.

• Příspěvky zaplacené poplatníkem na penzijní připojištění a životní pojištění (každé maximálně do výše 12 tisíc korun).

• Zaplacené příspěvky odborové organizaci, nejvýše lze odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů ze zaměstnání. Nejvýše lze odečíst tři tisíce korun za rok.

• Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, maximálně lze odečíst deset tisíc korun (případně 13 tisíc nebo 15 tisíc korun, je-li poplatník osobou se zdravotním postižením).

Novinkou je možnost zahrnout příjmy, které byly v průběhu roku 2014 zdaněny srážkovou daní a sraženou daň započítat jako zálohu na konečnou daňovou povinnost.

"Jde o příjmy z dohod o provedení práce do částky deset tisíc korun za měsíc, v případech kdy zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani a o příjmy autorů do částky deseti tisíc korun za měsíc. Vzhledem k tomu, že je v daňovém přiznání možné uplatnit slevy na dani a různé odpočty, v řadě případů může dojít k vrácení části sražené daně. Podmínkou je, že si poplatník u plátce zajistí potvrzení o sražené dani," řekl Ivan Fučík z daňové a auditorské společnosti Fučík & partneři.

Další novinkou je, že pokud bylo u zaměstnance v jednom nebo více měsících uplatněno solidární zvýšení daně u měsíční zálohy na daň, ale u jeho celkové daňové povinnosti za rok 2014 se solidární zvýšení daně neuplatní (tj. hrubá mzda nepřesáhne 1 245 216 korun), nemá povinnost podávat daňové přiznání a může, za předpokladu, že podepíše prohlášení k dani, požádat o provedení ročního zúčtování daně za rok 2014 svého zaměstnavatele.

Ilustrační foto.

Jaké příjmy se zahrnují do daňového přiznání?

Zákon o daních z příjmů vymezuje, které příjmy mají poplatníci v daňovém přiznání zohlednit a které ne. Předmětem daně z příjmů fyzických osob nejsou například některé úvěry a půjčky a řada příjmů je od daně osvobozena - např. příjmy z prodeje vybraných movitých věcí, ve formě důchodů a dávek do výše stanovených limitů, z prodeje podílů a cenných papírů za podmínek a do výše stanovené zákonem. Tyto příjmy fyzická osoba v daňovém přiznání vůbec nevykáže.

Děti a senioři

Výdělečně činní senioři, kteří pobírají starobní důchod, mohou za rok 2014 opět uplatnit základní slevu na dani ve výši 24 840 korun rok. Tuto slevu mohou uplatnit i za rok 2013 zpětně prostřednictvím dodatečného daňového přiznání popř. v ročním zúčtování u zaměstnavatele.

Za rok 2014 je poprvé možné uplatnit slevu ve výši vynaložených nákladů na umístění dítěte v předškolním zařízení, pokud toto dítě žije s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. Odečíst lze skutečně uhrazené poplatky (výdaje na dopravu a stravování nelze zohlednit), a to za rok 2014 v maximální výši 8,5 tisíce korun na rok a dítě, což je věc, která jistě potěší mnohé rodiče.

Další novinku ocení osoby, které jsou zaměstnány a zároveň podnikají a z podnikání vykázaly ztrátu. Tyto mohou za rok 2014 pro účely kalkulace výše solidárního zvýšení daně snížit základ pro jeho výpočet (tj. hrubou mzdu) o tuto ztrátu.

Ilustrační foto.Možnosti podání daňového přiznání

Daňové přiznání je možné na finanční úřad podat různými způsoby. Kromě osobního doručení na podatelnu či odeslání poštou je možné využít elektronický způsob podání:
• prostřednictvím aplikace EPO http://adisepo.mfcr.cz se zaručeným elektronickým podpisem,

• prostřednictvím aplikace EPO bez zaručeného elektronického podpisu, pokud bude toto podání finančnímu úřadu do 5 dnů potvrzeno nebo opakováno písemně nebo ústně do protokolu - na tento způsob je tedy třeba nahlížet spíše jako na nouzové řešení,
• prostřednictvím datové schránky, kterou má poplatník zřízenu nebo si ji dobrovolně nechá zřídit,

• přes aplikaci EPO s ověřenou identitou podatele, tj. přihlášením se do aplikace prostřednictvím datové schránky (není vyžadován elektronický podpis).

Zároveň je třeba zdůraznit, že od letošního roku jsou všichni, kdo mají zpřístupněnu datovou schránku, povinni podávat daňové přiznání elektronicky.

"V případě elektronických podání je třeba mít na paměti že podání daňového přiznání je nutné učinit ve formě datové zprávy v excelovém formátu .xml a podání provést tak, aby bylo možné finančnímu úřadu doručit i všechny předepsané přílohy k daňovému přiznání," dodal Fučík.

Úlevná zpráva na závěr. Pokud k přípravě a podání daňového přiznání zplnomocníte daňového poradce a plná moc bude na finanční úřad doručena do 31. března, pak může být daňové přiznání podáno až 1. července. Jestli tedy již nyní víte, že nebudete schopni včas shromáždit všechny potřebné podklady, zbytečně neotálejte a kontaktujte daňového poradce, neboť ani zde není času nazbyt.

Foto: ČTK , Švancara Petr, Malý Martin, Šulová Kateřina, Vostárek Josef

Autor: - red -





Čtěte dále

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních...

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Ceny, jaké tu dlouho nebyly: ARMEX ENERGY nabízí elektřinu za 3 255 Kč s DPH

Český dodavatel ARMEX ENERGY se silně hlásí o slovo a přináší elektřinu a plyn za ceny, které odběratelům ušetří tisíce korun na...

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Euro sílí, dolar oproti němu naopak klesá, vůči jenu se však drží

Americký dolar dnes mírně oslabuje vůči euru, drží se však v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Jednotná...

Tržby RegioJetu loni vzrostly o 600 milionů na víc než 3,4 miliardy korun

Tržby RegioJetu loni vzrostly o 600 milionů na víc než 3,4 miliardy korun

Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12...

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě

Skupina Holcim investuje do modernizace čížkovické cementárny, nový projekt Airlock se zaměřuje na snížení emisí CO2. Tato...

Zleva Ing. Ondřej Pastucha, Mgr. Lenka Tomanová, MUDr. Martin Kacerovský, doc. MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA a PharmDr. Michal Krejsta, MBA., LL.M.

Lexum potvrzuje pozici lídra poskytovatelů privátní oční péče. Expanduje nejen v České republice, ale i na Slovensku

Lexum, síť očních klinik, ambulancí a optik, významně expanduje a potvrzuje své postavení lídra poskytovatelů komplexní a...

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je...

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Společnost Philip Morris urychluje cestu k budoucnosti bez kouře; v Česku představila inovativní náplně bez tabáku

Česko je jednou z prvních zemí na světě, kde společnost Philip Morris představila pro svou vlajkovou loď IQOS ILUMA zcela nové...

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Koupit zlato se vyplatí! Víte, jak na to?

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o...

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Odvážnější vzhled a více technologií: Modernizovaná i30

Inovovaný model i30 disponuje modernizovanými technologiemi v oblasti konektivity a komfortními prvky. Hyundai i30 je díky tomu...

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Společnost Holcim Česko se připravuje na výrobní sezónu zimní odstávkou

Pravidelná zimní odstávka provozu v čížkovické cementárně Holcim letos probíhá v období ledna až polovinu března. Odstávky...

Nové SANTA FE má české ceny

Nové SANTA FE má české ceny

Na český trh přijíždí zbrusu nová generace prostorného SUV Hyundai SANTA FE. Hybrid je nabízen s pohonem předních nebo všech čtyř...

Co znamená, když se řekne „greenwashing“?

Co je to greenwashing a jak s ním bojuje evropská unie

Evropská unie přichází s návrhem nové směrnice o environmentálních tvrzeních, podle níž budou výrobci mít povinnost prokazovat...

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Hyundai vylepšuje modelovou řadu IONIQ 5 inovativními prvky a novou verzí N Line

Značka Hyundai dnes odhalila vylepšení modelové řady IONIQ 5 a nové verze IONIQ 5 N Line v rámci své oceňované produktové řady...

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Hlavními zbraněmi lovců hlav jsou i v éře robotů zkušenost a intuice

Dejte nám popis pracovní pozice a představu ideálního kandidáta, my zapojíme roboty a umělou inteligenci, projedeme databáze a do...

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není "zelený" výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš "zeleně"? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající...

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Modernizovaný Hyundai i20 N Line se sportovnějším designem a rozšířenou výbavou

Značka Hyundai představila nový model i20 N Line s vylepšeným vzhledem se svěžími designovými prvky v interiéru i exteriéru....

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

BAT spouští kampaň Weirdly Wonderful. Postupně představí novou podobu produktové řady VELO

Společnost British American Tobacco spustila v těchto dnech v rámci online kanálů a v místech prodeje kampaň s názvem Weirdly...

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Nový Bayon: Elegantní SUV s nejlepší praktičností ve své třídě

Značka Hyundai představila facelift modelu Bayon s odvážným a robustním designem. Jeho rozsáhlá výbava v oblastech inteligentní...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi