Události roku 2008 ve světě aut

Škoda Superb se představila na jarním autosalonu v Ženevě.Druhá generace superbu a modernizovaná octavia byly hlavními českými příspěvky do palety modelů představovaných v roce 2008. Ženeva nudila a Paříž fascinovala, ceny nových vozů v Česku pokračovaly v poklesu. A policisté si pořídili nová auta.

Snižování výroby, plány na propouštění zaměstnanců, zkrátka všeobecná skepse zasáhly automobilový průmysl v posledním čtvrtletí roku 2008. Navzdory pochmurným vyhlídkám se však novým automobilům v Česku dařilo lépe než loni. Jenže ani ve světě po většinu roku nevládla blbá nálada.

Tata Nano by měla stát kolem 50 tisíc korun.Indický koncern Tata představil už počátkem ledna nejlevnější automobil na světě, jehož základní verze se měla ještě do konce roku začít prodávat v přepočtu za necelých 50 tisíc korun. Lidové vozítko by se mělo pro mnoho indických rodin stát prvním autem, které si budou moci dovolit. Model Tata Nano vzbudil nejen velký ohlas médií, ale také vyvolal reakci konkurenčních automobilek.

Aliance Renault-Nissan se spojila s indickým výrobcem motocyklů Bajaj kvůli výrobě stejně levného vozu. Na podobná auta si však všichni ještě počkají. S globální krizí přišly zároveň škrty v nákladech, takže Nano ani jiný levný vůz k výrobě zatím příliš blízko nemá.

ČTĚTE TAKÉ: Indové představují nejlevnější auto světa

V listopadu vzniklo první české hyundai.Česko naopak zaznamenalo jednu z nejvýznamnějších událostí až počátkem listopadu. Z pásu továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku sjel první Hyundai i30. V roce 2009 má továrna třetí "české“ automobilky vyrobit 200 tisíc vozů a o rok později zvýšit produkci o dalších sto tisíc aut. Tuzemské zastoupení korejské značky nelenilo a okamžitě uvedlo třísetkusovou sérii "Made in CZ“ v barvách trikolory.

ČTĚTE TAKÉ: V Nošovicích sjelo z pásu první sériové hyundai

Pro český trh jsou nejdůležitější dva autosalony – jarní ženevský a podzimní, v jehož organizaci se střídá Frankfurt nad Mohanem s Paříží. Jak byla Ženeva 2008 podprůměrná, o to příjemnější byly dny u Porte de Versailles.

Toyota iQ se začne prodávat v příštím roce.Ženevský autosalon ve srovnání s ostatními vyčníval jen tím, že se na něm nic opravdu nečekaného neukázalo. Tedy kromě zákazu kouření ve výstavních halách. Světovou premiéru si odbylo méně nových modelů i studií, opět se "představila“ auta, jejichž podobu všichni znali z už dříve zveřejněných fotografií, a čím dál více automobilek předvedlo prototypy hybridních pohonů. Kdo chtěl být rychle ekologický, upravil svá benzinová auta na spalování bioetanolu.

Překvapení obstarala jen drzost čínských plagiátorů z automobilky BYD, kteří přivezli své kopie do jedné ze dvou hlavních hal a vystavili je několik desítek metrů od expozice "postižené“ značky Toyota.

Největší ženevskou událostí se tak stala evropská premiéra luxusní značky Infiniti vytvořené japonským Nissanem, jež se u nás začne prodávat během jara 2009. Nejsledovanější událostí pro Čechy bylo představení nové generace Škody Superb.

ČTĚTE TAKÉ: Největší hvězdy ženevského autosalonu 2008
                        Nový superb zářil v Ženevě

V Paříži bylo jedním z mnoha překvapení Lamborghini Estoque.Podzimní Paříž naopak oslňovala. Nejen že se v ní odehrálo více světových premiér, než je obvyklé, ale nechyběl ani nový trend. Po fantazírování s vodíkovými palivovými články se automobilky obrátily k elektrickému pohonu. Akumulátory totiž začínají být finančně dostupné a mají dostačující kapacitu.

Návštěvníci autosalonu mohli mimo jiné na vlastní oči spatřit prototyp prvního hybridního elektromobilu Chevrolet Volt, který se má začít prodávat v roce 2010. Tento vůz bude pohánět elektřina z akumulátorů, jež v případě potřeby dobije malý benzinový motor. Takový hybrid obráceně...

Na autosalonu se ukázalo také několik opravdu nečekaných novinek, což je v posledních letech čím dál vzácnější úkaz. Do pařížského festivalu se podařilo utajit nejen podobu studie nového čtyřdveřového modelu Lamborghini, ale také modernizované Škody Octavia.

ČTĚTE TAKÉ: Pařížský autosalon 2008 v obrazech

S faceliftem Octavie přišly první plošné slevy Škody v Česku.Prodeje nových aut v Česku rostly, ale domácí Škoda toho využít nedokázala. Někteří její prodejci během roku vykazovali čím dál méně spokojenosti s vysokými cenami oproti konkurenci i vzhledem k cenovkám v zahraničí a jejich pocity v číslech vyjádřily stagnující prodeje automobilky. Oproti loňsku Škoda prodala méně osobních aut, naopak užitkové vozy situaci částečně zachraňovaly. Přestože v celkovém souhrnu trh nových osobních a lehkých užitkových vozů zaznamenal zhruba desetiprocentní růst, škodovek bylo podle Svazu dovozců automobilů zaregistrováno podobné množství jako loni.

Pozitivní výsledky trhu měly na svědomí zejména klesající ceny. Pod hranicí dvou set tisíc korun se ocitlo už kolem deseti nových modelů, základní ceny nižší střední třídy -například Škoda Octavia, Ford Focus nebo Volkswagen Golf – se přiblížily třem stovkám tisíc a v několika případech se dostaly i níže.

Škodovka nakonec nevydržela a od června zavedla plošné akční slevy v takzvané Edition 08. Koncem října při zveřejnění cen faceliftované octavie šla s cenami ještě níže, a to u všech modelů včetně nového superbu.

ČTĚTE TAKÉ: Jak jezdí faceliftovaná Škoda Octavia?

Nafta se dostala cenou nad benzin už na konci roku 2007, což zdánlivě zpochybnilo výhodnost tohoto paliva. Na prodeji nových aut se však tato skutečnost odrazila jen mírně. Větší rozmach nezažil ani tekutý propan-butan (LPG), ani stlačený zemní plyn (CNG).

Ojetiny nesplňující základní emisní normy už nikdo nechce.I kdyby se však automobilky o snižování emisí nových vozů snažily sebevíc, stále tu jsou ještě ojetá auta. A těch se opět prodávalo téměř dvakrát více než nových, přičemž nárůst trhu činil obdobných deset procent. Svaz dovozců automobilů zaregistroval ve svých statistikách nejvíce aut ve stáří od šesti do deseti let, a to přes čtyřicet procent. Není divu, že se průměrné stáří českého vozového parku pod třináctiletou hranici neposunulo.

Od září dovoluje legislativa řidičům s trestnými body tři z nich odečíst po absolvování sedmihodinového kursu bezpečné jízdy. Pravomoc pořádat tyto kursy dostal pouze polygon Most. Sice nejvybavenější, ale také nejdražší v ČR, což se neobešlo bez protestů konkurence.

Ministerstvo dopravy také utratilo 150 milionů korun za reklamní kampaň, která chce naučit české piráty silnic slušnému chování. Nakolik je záběry nehod jako vystřižené z béčkových akčních filmů dokážou odradit od riskantního počínání za volantem, se teprve ukáže.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil se raduje z nových passatů R36.Po mnoha letech se také změní barva a označení policejních aut. Koncem listopadu policisté převzali první várku škodovek, jejichž notoricky známou zelenobílou kombinaci vystřídá nová barevná smršť. Auta budou stříbrná a polepená vzorem z modré a žluté reflexní fólie. Použití dražšího metalického laku místo základní bílé vyvolalo kritiku, ministr vnitra Langer však tvrdil, že se mu podařilo dojednat octavie za cenu fabií. Polepší si také dálniční policisté, kteří osedlali šestnáct nových stíhacích vozů. Na sedan Volkswagen Passat R36 ve světle a tmavě modrých barvách by si měli dávat na dálnici pozor všichni, kdo porušují dopravní předpisy.

Závěr roku přinesl tradiční ankety o auto roku, tentokrát už 2009. V té evropské se do sedmičlenného finále probojovala i nová Škoda Superb, nakonec však skončila na šestém místě. Vítězem se stal nový Opel Insignia, který nahradil ve střední třídě model Vectra.

ČTĚTE TAKÉ: A evropským autem roku 2009 se stává... Opel Insignia
                       Superb ve finále evropského auta roku

Evropským autem roku 2009 je Opel Insignia.České auto roku trpí od letošního roku schizofrenií. Neshody mezi Klubem motoristických novinářů a Svazem dovozců automobilů vyústily ve dvojici anket. Novináři si zvolili Mazdu 6, druhé české auto roku 2009 jsme se zatím nedozvěděli.

Ekologický poplatek přinesl v prosinci víc práce státním úředníkům. Při prodeji nebo přepisu ojetého vozu, který nesplňuje patnáct let staré emisní normy, bude od příštího roku povinnost platit až deset tisíc korun. Na dopravních inspektorátech se proto stály celý měsíc dlouhé fronty.

Foto: Karel Šanda, archiv

Autor: Tomáš Pohanka, Jan Stacha





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi