Mini Cooper S Cabrio: minuty bez střechy

Nové mini se těžko rozezná od původní verze. Je ale trochu větší, má vyšší kapotu a blinkry v předních světlometech. Legendární britské autíčko mini právě oslavilo padesátiny. Nejnovější verze kabriolet láká intenzivnějším zážitkem z jízdy pod otevřeným nebem a kontaktem s okolím. Ale neztratila se střechou také vlastnosti, pro které si Mini tak oblíbili nároční řidiči?

Novodobému mini se podařilo dobře navázat na svého legendárního předchůdce. Vyrostlo oproti němu o více než půl metru (a druhá generace nové verze je o dalších sedm centimetrů delší), ale základní rysy si ponechalo, včetně jisté roztomilosti. Na první pohled je to prostě mini. Poznají je i lidé, kteří se o auta vůbec nezajímají.

Interiér s tachometrem o velikosti talíře je originální a pěkně vyrobený, ale některé věci jsou jinde, než kde byste je hledali. Efekt občas dostal přednost před funkcí.Leccos se však změnilo. Dnešní mini už není levným autem, které chce na co nejmenším půdorysu nabídnout co nejvíce prostoru. Stala se z něj stylová, možná až módní záležitost, což ale není vývoj až tak překvapivý. Poslední verze původního malého mini, které se přestalo vyrábět v roce 2000, si kupovali spíš nadšenci než motoristé, kteří dnes řeší nákup malé škodovky či fordu.

ČTĚTE TAKÉ: Mini pro čtyři pivaře slaví padesátku

Elektricky ovládaná plátěná střecha se stáhne či natáhne za pouhých 15 sekund, a to i za jízdy. Pokud ovšem nepřekročíte rychlost 30 km/h.Poslední verze mini se představila roku 2006, otevřená verze na sebe nechala čekat až do letoška. Právě kabriolet slibuje nejintenzivnější zážitky z jízdy. Vítr ve vlasech, kontakt s okolím a zvuk motoru nezkreslený izolující střechou. Kabriolet má plátěnou skládací střechu jako předchůdci, bez ní by nebyl pravým mini. Jen s tím rozdílem, že dnes ji obsluhují elektromotory. Stačí zmáčknout chromovanou „leteckou" páčku u horního rámu předního okna a střecha se sroluje do první polohy, kdy posádce otevře podobně prostoru jako střešní okna. Když ji podržíte, během patnácti sekund se shrne celá do „harmoniky" za zadní sedadla. To je u současných kabrioletů jeden z nejlepších časů.

ČTĚTE TAKÉ: Deset kabrioletů s nejrychlejší střechou

Kvůli skládací střeše už nezbylo moc místa na kufr, ale většina majitelů Mini Cabrio bude stejně jezdit maximálně ve dvou. Takže využijí sklápěcí zadní sedačky.Střechu lze navíc natahovat a stahovat do rychlosti 30 km/h, takže nebudete zdržovat na křižovatkách, pokud se rozsvítí zelená dříve, než jste odhadovali. Pro opravdové blázny do ježdění bez střechy nabízí mini unikátní měřič sčítající čas, kdy máte střechu sundanou. Jenže tenhle „ciferník", sídlící nalevo od otáčkoměru, se kupodivu dodává za příplatek a po šesti hodinách se sám vynuluje. Dá někdo přes čtyři tisíce korun za takovou ptákovinu?

Složená střecha zmenší objem kufru z miniaturních 170 litrů na ještě menších 125 l, ale že by to někomu nějak zvlášť vadilo? Mini totiž ve skutečnosti není čtyřmístné, jak tvrdí prospekty či propagační materiály. Za průměrně vzrostlého řidiče a spolujezdce se stěží vejdou děti,  nejlépe beznohé. Tohle auto se bude využívat jako dvoumístné. Pak se stane mnohem praktičtějším. Sklopená opěradla zadních sedadel zvětší kufr na použitelný objem a kdo bude s Mini Cabrio jezdit rychleji, nově nabytý prostor zakryje větrnou clonou, dodávanou opět za příplatek. Pak může bez rizika radikální změny účesu jezdit i dálničními rychlostmi.

ČTĚTE TAKÉ: Test Mini Cooperu

Cooper S pohání benzinová šestnáctistovka přeplňovaná turbodmychadlem. S ní je kabriolet Mini podobně rychlý, jako ostré verze malých aut.Kabriolet je přibližně o 100 kilogramů těžší než hatchback, a asi proto se prodává jen se silnějšími motory ve verzích Cooper, Cooper S či nejostřejší Mini John Cooper Works. My jsme jezdili tou prostřední, kterou pohání turbodmychadlem přeplňovaná šestnáctistovka s výkonem 175 koní/128 kW. Cooper S už nemá vtipný zvuk připomínající autíčko na setrvačník jako jeho minulá generace, působí dospěleji. Od dvou a půl tisíc otáček mocně zatahuje a po každém ubrání plynu efektně zapráská z výfuků. Zvláště když zmáčknete tlačítko sport (opět příplatkové), po kterém mini ještě více ožije. Motor zrychlí své reakce na plynový pedál a stabilizační systém dovolí autu sklouznout do mírného, dobře kontrolovatelného přetáčivého smyku, až v zatáčce prudčeji uberete plyn.

ČTĚTE TAKÉ: Test Mini Clubman

Mini na silnici trochu připomíná motokáru. Je mrštné, miluje zatáčky a skoro se nenaklání.Tohle auto totiž není jen o parádě. To vám bude jasné, jakmile se do něj poprvé posadíte. Pozice za akorát tak velkým volantem je perfektní, pedály ideálně rozmístěné pro podřazování s meziplyny, přesná řadicí páka po ruce... Až se rozjedete, bude to ještě lepší. Vše jde trochu více ztuha, takže víte, co přesně děláte. Tady je znát, že značka Mini patří BMW.

ČTĚTE TAKÉ: Test Mini Cooperu John Works

Jeden z nejnesmyslnějších ukazatelů v historii automobilismu. Tento „Jeden z nejnesmyslnějších ukazatelů v historii automobilismu. Tento „ciferník“ sčítá čas, který jste ujeli bez střechy. Dodává se za příplatek.I kabriolet jezdí spíš jako sportovní verze hatchbacku než klasické otevřené auto. Má vyvážené řízení předávající do volantu tolik informací, jako by ani nemělo elektromechanický posilovač, neúnavné brzdy a skvělý podvozek. Tuhý jako dříve, ale jakmile zrychlíte, zjistíte, že se umí mnohem lépe vyrovnat s nerovnostmi. Mini pořád trochu připomíná mrštnou motokáru, nicméně na rozbitých silnicích už tolik neposkakuje. Karoserie kabrioletu se logicky trochu více kroutí, ale nijak dramaticky. Auto se chová předvídatelně a nadšenějším řidičům dovolí bezpečné průlety zatáčkami trochu rozevlátějším stylem. V zatáčkách při přidání plynu silný Cooper S trochu tahá za volant. Naštěstí snesitelně, někomu to může přijít jako součást hravé povahy mini. Tohle není změkčilé auto pro slečinky, užije si s ním i náročnější řidič.

Mini myslí také na ekologii. Mění brzdnou energii v elektrickou a při zastávce na křižovatce samo vypne motor, aby jej opět nastartovalo, až šlápnete na spojku. Když se budete hlídat, můžete s ním klidným tempem jezdit za nějakých šest či sedm litrů. Jenže to dlouho nevydržíte.

ČTĚTE TAKÉ: Za volantem prvního elektrického Mini

Také skládací větrná clona se dodává za příplatek. S ní může být jízda v otevřeném mini příjemná i v dálničních rychlostech. Dozadu se pak už nikdo nevejde, ale to by se nevešel ani bez tohoto deflektoru.Spotřebu zájemci o otevřené mini asi moc řešit nebudou, protože autem pro sociální případy není. Nejlevnější verze stojí přes 600 tisíc a nemá ani manuální klimatizaci, připlatit je třeba i za palubní počítač nebo kožené obšití volantu, věci obvyklé v autech mnohem levnějších. Mini ovšem těží z výhody, že nemá žádného přímého konkurenta - takhle rychlý malý kabriolet nikdo nevyrábí. Za originál se zkrátka vždy platilo. Naopak kdo si bude chtít mini přizpůsobit svým náročným požadavkům, rozsáhlý katalog příplatkové výbavy mu vyhoví.

JAK JE NA TOM KONKURENCE? Testy malých aut podle TÝDEN.CZ

Navíc podobně rychlé hatchbacky nepředstavují o moc výraznější zářez do bankovního konta. A mini se povedlo. Dospělo, přesto umí být nadále roztomilé a uspokojí náročné řidiče. Kabriolet možná není tak přesný a rychlý jako hatchback, ale jízdu s otevřenou střechou si v něm více užijete. Jestliže vás baví řídit, tím lépe.

Mini Cooper S Cabrio versus konkurence

modelMini Cooper S
Cabrio
Mazda MX-5
2,0i Roadster
Volkswagen Eos
2,0 TSI
délka (mm)37144020 4407
šířka (mm)1683 1720 1791
výška (mm) 1414 1245 1443
rozvor (mm) 2467 23302578
zavazadlový prostor (l) 125-660150205-380
max. výkon (kW)128118147
max. točivý moment (Nm)240188240
max. rychlost (km/h) 222 213 232
0-100 km/h (s) 7,47,67,8
prům. spotřeba (l/100 km) 6,47,68,2
základní cena (Kč)682 125*808 590864 900
*cena dle kursu 25,5 CZK za EUR

Foto: Mini 

Inzertní auto-moto server s ojetými vozy: Autobazar EU

Autor: Jan Stacha





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi