Ferrari 430 Scuderia: splněný sen

Na první pohled scuderia nevypadá nijak zvlášť agresivně, skoro by mohla být příkladem líbivého, až nekonfliktního supersportu.Jen několik Čechů řídilo první silniční ferrari, na jehož vývoji se podílel sám Michael Schumacher. Zrozené pro okruhy, ale na horších silnicích nejrychlejší ze všech vozů slavné italské značky. Redaktor serveru TÝDEN.CZ měl tu čest.

Svézt se ve ferrari je snem snad všech automobilových fandů. V Česku se to kromě majitelů vozu a jejich přátel nepoštěstí dokonce ani motoristickým novinářům, protože zdejší dovozce auta nepůjčuje, neb žádná předváděcí nemá. Ani nemusí. Poptávka po ferrari převyšuje nabídku, i na nejméně žádaný model si zákazníci počkají půl roku a na nejatraktivnější typy, jako například 430 Scuderia, se doba prodlužuje až na dva roky po složení zálohy.

Scuderia se obejde bez nevkusných přítlačných křídel, přesto jí propracovanou aerodynamiku může většina divoce „okřídlených“ aut jen závidět. Při rychlosti 300 km/h vytvoří toto Ferrari přítlak 310 kilogramů.Je jen jedna možnost. Být jedním z mála pozvaných a svézt se v Itálii továrním testovacím autem. A ne ledasjakým. Jsem v maranellské továrně a tiskový mluvčí slavné značky mi předává placaté Ferrari 430 Scuderia s motorem uprostřed. Ostřejší verzi nejprodávanějšího modelu F430, přímého nástupce dřívějšího 460 Challenge Stradale nazvaného podle šampionátu, kterého se účastnily závodní verze výchozího 360 Modena. Zavedené jméno bylo opuštěno ve prospěch nového Scuderia, italsky „stáj“. Nejspíš aby bylo jasné, že již nejde jen o silniční verzi okruhového speciálu. Schopnosti scuderie jsou totiž mnohem širší.

Dveřní čalounění nahradil v rámci diety karbon, zbytek interiéru je pečlivě obšitý umělým semišem alcantara.Usedám do karbonové sedačky čalouněné umělým semišem Alcantara a nasávám atmosféru. Doby, kdy se ve ferrari nedalo pořádně usadit, jsou dávno pryč. Za obousměrně nastavitelným volantem scuderie si našla optimální pozici i moje téměř dvoumetrová maličkost. S připitomělým úsměvem dítěte nadšeného z vytoužené hračky se poutám do čtyřbodových závodních pásů, nadechnu se a zmáčknu startovací tlačítko na karbonovém volantu. Následuje delší zavrčení startéru, vyštěknutí osmiválce číhajícího za mými zády a kabinu zaplní hlasité chraplavé dunění. Tak jedem...

Erb se skákajícím koníkem byl původně výsadou závodních Ferrari, dnes ho jde přiobjednat na jakýkoliv model značky. Odlehčená Scuderia má z karbonu i pouzdra zpětných zrcátek.S kolegou z jiného časopisu vyrážíme do hor poblíž maranellské továrny Ferrari. Nejprve projíždíme několika městečky a vesnicemi, kde mě čeká první, možná největší překvapení. Mám zapnutý automatický režim řazení a scuderia se v něm chová, jako by ani neměla robotizovanou manuální převodovku. Řadí nezvykle hladce a při změně převodů neškube jako většina jiných aut vybavených podobnými rychlostními skříněmi (včetně slabých městských vozítek), jen se lehce zhoupne. Popojíždění v zácpách je překvapivě pohodlné. Ani podvozek není přehnaně tvrdý. Jistě, mám nastavený komfortní režim, ale také jedu ve ferrari...

Orchestr přímo za zády: uprostřed uložený osmiválec omráčí nejen výkonem, ale také širokou škálu podmanivých zvuků měnících se od temného dunění až po jekot ve vysokých otáčkách. V rozletu ho zarazí až omezovač nastavený na 8640 otáček.Konečně jsme se proploužili vesnicemi. Přišel čas povolit uzdu italskému plnokrevníkovi. Motor je zahřátý, šlapu na plyn, přepínám na manuální režim sekvenční převodovky a nechávám scuderii ukázat, co umí. Dunění motoru zostří a promění se přes jakési troubení až po naléhavé vytí. Vše pěkně hlasité. Ty zvuky se těžko popisují, už díky nim by bylo svezení s tímto autem zážitkem. Připomínají závodní auta, ke kterým má toto ferrari blízko. Koncert perfektně doplňuje dechberoucí akceleraci. Scuderia je s výkonem 510 koní/375 kW o dvacet koní silnější a se suchou hmotností jen 1250 kilogramů o sto kilo lehčí než výchozí Ferrari F430. Jedna koňská síla má tedy na práci jen 2,45 kila. A je to znát. Na 100 km/h se supersport katapultuje během 3,6 sekundy, sprint na dvojnásobnou rychlost mu trvá jen 11,6 s a zrychlovat přestane, až když tachometr mine číslici 320.

To nejlepší přijde, když ručička otáčkoměru přejde pětku a moje hlava je zrychlením přimáčknuta do sedačky. Maximální točivý moment 470 Nm se přihlásí v 5250 otáčkách, Na karbonovém volantu není jen startovací tlačítko, ale také přepínač nastavení vozu nazvaný „manettino“ podobný těm ve formuli a diodový pás signalizující dosažení vyšších otáček. Nejde o parádu. Scuderia je tak rychlá, že na sledování otáčkoměru není čas.výkon vrcholí v osmi a půl tisících. Řadící diody na horní straně volantu mi původně připadaly přehnané, na efekt. Ale po chvíli jsem moc rád, že tu jsou. Otáčkoměr přímo za volantem je sice velký a přehledný, ale scuderia nabírá otáčky a rychlost tak devastujícím způsobem, že se lze snadno dostat na omezovač zasahující v 8640 otáčkách. Motor ječí, periferně vnímám rozsvícení diod, zatáhnu za řadící pádlo za volantem, ozve se kovová rána a je tam další rychlost. Hned. Převodovka s odpovídajícím jménem F1 Superfast dokáže přeřadit za 60 milisekund (stejně rychle jako ta v Schumacherově monopostu z roku 2004), čímž se nemůže pochlubit žádné jiné sériové auto. Ještě efektnější je podřazování. Změna převodů skoro ani není znát. Prásk, prásk, zvuk motoru se jen okamžitě změní jako ve formuli. Při podřazování z vysokých otáček motor krásně vyštěkne.

Přestože „kufírek“ v přídi vozu nevypadá moc objemně, Scuderia pojme 250 litrů zavazadel, jen o deset méně než minulá generace škody fabia. To z ní činí jeden z nejpraktičtějších supersportů.Konečně jsme v horách, kde se scuderia naplno projeví. Na volantu otočným ovladačem „manettino" (insipirovaným ovladači z volantů F1) zapínám režim „race", který zrychlí reakce již tak rychlé převodovky a vlastně i celého auta. S každou zatáčkou je to lepší. Přesnost, vyváženost a fantastickou stabilitu jsem čekal, je to přeci ferrari. Fascinuje mě rychlost reakcí a hlavně, jak spolupracuje. Není to zákeřná bestie jako dřívější italské supersporty, ale auto, se kterým může být rychlý snad každý. Na tom má jistě svoji zásluhu elektronicky řízený diferenciál s omezeným prokluzem odvozený od těch, které se používají ve formuli 1, a trakční systém F1-Trac, které zlepšují akceleraci ze zatáček až o 40 % ve srovnání s běžně používanými systémy. Toto ferrari se nepřetočí, ani kdyby jeho řidič z nějakého pošetilého důvodu zadupl pedál plynu v ostré zatáčce. Tedy pokud si „manettinem" nevypne stabilizační systém.

Ferrari 430 Scuderia má standardně brzdy s karbonkeramickými kotouči, které nejsou tolik „kousavé“ zastudena jako obdobné systémy. Když se ohřejí, jejich výdrž je téměř nekonečná. Po chvíli jako bych se stal součástí tohoto stroje. Scuderia se dokáže propojit s řidičem, vše má vynikající odezvu. Připadám si v ní jako v neskutečně rychlé a hlasité motokáře. Tak je mrštná. Řízení nadšeně informuje o každém kamínku pod předními koly, pedály jsou precizně tuhé a sedačka mě nejen skvěle drží v zatáčkách, ale díky ní také mohu odhadnout, kdy se auto blíží k vysokým limitům své přilnavosti. Jako bych s ním splynul. Situaci jistí standardní karbonkeramické brzdy, které dokáží vůz neúnavně zpomalovat celý den, známky únavy nejevily ani po sjezdech z hor plných serpentin.

Scuderia má ostřejší příď než výchozí F430. Pokud ji zahlédnete ve zpětném zrcátku, kliďte se z cesty, závodit nemá cenu.Tento supersport je navíc neobvykle přizpůsobivý. Dvanáctiválcová ferrari by v horských silničkách tak rychlá nebyla. Na dálnici jsme se za dopoledne vyhrazené k vyzkoušení scuderie nedostali, proto nelze tento článek považovat za plnohodnotný test. S jakou jistotou se tam bude chovat, však napoví fakt, že v třísetkilometrové rychlosti vytváří vůz přítlak 310 kilogramů. Bez ošklivých spoilerů, na tomto impozantním čísle má zásluhu propracovaná aerodynamika.

Vývoj scuderie ovlivnil sedminásobný mistr světa ve formuli 1 Michael Schumacher. Právě on se prý zasadil o možnost zkombinování sportovního režimu vozu s komfortním nastavením tlumičů. Ideálním pro horší silnice, kde by tuhý podvozek omezoval přilnavost jinak fantastického vozu v zatáčkách. Ostrá scuderia je podle testů západních kolegů dokonce komfortnější a přizpůsobivější než výchozí Ferrari F430.

Zažité pojmenování silničních verzí okruhových Ferrari „Challenge Stradale“ vystřídalo jednodušší „Scuderia“. Nejspíš i proto, že schopnosti nové scuderie jsou mnohem širší.Ferrari 430 Scuderia působí jako dokonale vyladěný celek, žádné zásadní slabé místo nemá. Snad kromě ceny, přesahující pět milionů korun. Ano, je drahá, ale nabízí unikátní kombinaci být okruhovým nářadím a současně denně použitelným autem, které se vyrovná s nekvalitními silnicemi a ve městě je přiměřeně komfortní. A také rychlost. Na testovacím okruhu Fiorano zajela stejný čas jako extrémní Ferrari Enzo, které se před pěti lety prodávalo za ekvivalent pětadvaceti milionů korun. Pravda, technický okruh hraje pro mrštnější scuderii, ale již tento fakt leccos vypovídá o jejích schopnostech. Radost, kterou bude dávat svým majitelům, však vyčíslit nelze. S kolegou vysedáme s úsměvy a veselou náladou, která nám vydrží až do večera. Radost, kterou bude toto auto dávat svým majitelům, vyčíslit nelze.

 Ferrari 430 Scuderia versus konkurence

modelFerrari 430 Scuderia
Lamborghini Gallardo
LP560-4 E-Gear
Porsche 911 GT3 RS
délka (mm)451243454460
šířka (mm)1923 19001852
výška (mm) 1199 11651280
rozvor (mm) 2600 2560 2360
zavazadlový prostor (l) 250 110 105
max. výkon (kW)375,4
412
305
max. točivý moment (Nm)470
540
405
max. rychlost (km/h) 320
325
310
0-100 km/h (s) pod 3,6
3,74,2 
prům. spotřeba (l/100 km) 15,7
14
12,8
základní cena (Kč)5 177 988**4 581 500* 3 401 000 
*cena počítána dle kursu 25 CZK za 1 EUR, **včetně dopravy za 2000 EUR+DPH

Foto: Jan Stacha

Inzertní auto-moto server s ojetými vozy: Autobazar EU

Autor: Jan Stacha





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi