Lotus: „přidejte trochu lehkosti“

Lotus Seven nevážil ani půl tuny.Historii britské značky Lotus neprovází jen průkopnictví, závodní úspěchy a skvělá silniční auta, ale také finanční potíže a kolísající kvalita. Přesto se od ní budou dnešní automobilky učit.

Jen málo automobilkám se podařilo překonat zažitá pravidla. Značce Lotus hned několikrát. Díky svým inovacím vyhrála spoustu závodů a s nabitými zkušenostmi postavila silniční auta, která změnila svět sportovních vozů. Její historie se začala psát před šedesáti lety. Historie, která ukázala cestu automobilům budoucnosti.

Colin Chapman patřil mezi nejgeniálnější automobilové konstruktéry.Značku Lotus založil mladý Anthony Colin Bruce Chapman. Syn hostinského, který si už během univerzitních studií přivydělával obchodováním s ojetinami. Spolu se dvěma kamarády kupovali a opravovali zubožená auta, aby je pak se ziskem prodali.

Své první auto postavil dvacetiletý Chapman při univerzitních studiích, v roce 1948. Vycházelo ze starého austinu seven, pro který nemohl najít kupce. Tak se zavřel u rodičů své přítelkyně a upravil ho na závodní speciál. Údajně jen za pomocí vrtačky, což potvrzují i oficiální webové stránky značky Lotus. Hlavní náplní colinovy práce bylo totiž odlehčování. Stejně jako po zbytek života...

Chapman dokončil studia a narukoval do služeb královského letectva RAF. Na plný úvazek, který mu však nezabránil stavět další závodní speciály. Tato krátká životní kapitola měla zásadní vliv na další budoucnost chapmanových aut. Zde si přiučil leteckému inženýrství, jehož techniky mohl zužitkovat ve svých vozech.

Deriváty převratného lotusu Seven z roku 1957 dodnes vyrábí firma Caterham, která má na výrobu „sedmičky“ jako jediná licenci.V roce 1952 Chapman založil firmu Lotus, která měla vyrábět závodní speciály. Proč zrovna Lotus? Existuje několik teorií, ale žádná potvrzená. Každopádně má toto jméno souvislost s chapmanovou snoubenkou. Podle jedné teorie chtěla, aby se jeho auta jmenovala originálně, dle jiné toto jméno vymyslel Chapman na její počest. V soukromí jí prý říkal „lotosový kvítek“. V roce 1953 Chapman postavil šestý a první skutečně sériový Lotus Mk 6, kterého se udala asi stovka kusů. Z daňových důvodů se prodával jako stavebnice, kterou si zákazníci museli doma sestavit. Nebýt omezené výrobní kapacity, možná by jich bylo víc.

První silniční Lotus Elite měl unikátní samonosnou karoserii z laminátu. Byla lehká, úhledná a s aerodynamikou lepší než měla auta o dvacet let mladší, ale moc zákazníků jí nedůvěřovalo.Již svá první auta stavěl Chapman jinak, než ostatní. Místo aby do nich dával co nejsilnější velké a těžké motory, odlehčoval je. Již jako mladý věděl, že největším nepřítelem rychlého auta je obezita. Že není důležitý jeho výkon, nýbrž poměr výkonu vůči váze. Čím bude auto lehčí, tím bude rychlejší a mrštnější. Colin Chapman měl památnou větu „přidejte více lehkosti“. Jeho auta byla vždy postavena z co nejméně dílů, zato maximálně efektivně využitých.

Repliky lotusu seven staví také česká firma Kaipan.Dokonalým příkladem budiž převratný Lotus Seven z roku 1957. Kompaktní „formulka“ s karoserií z lehkých hliníkových panelů, které stačily malé čtyřválce k tomu, aby byla rychlejší než mnohem výkonnější a dražší auta. Celý vůz totiž nevážil ani pět set kilogramů. Netahal s sebou žádné zbytečnosti přímo nesouvisející s jízdou, jako samostatné sedačky, stěrače nebo palivoměr. Zato měl jízdní vlastnosti na úrovni závodních aut a jejich charisma. Repliky „sedmičky“ dodnes vyrábí několik firem, včetně české značky Kaipan.

Elan, který se vyráběl jako otevřený roadster i kupé, se stal nejprodávanějším lotusem všech dob.Ve stejném roce 1957 Chapman na londýnském autosalonu šokoval svět dalším převratným modelem Elite. Šlo o první Lotus, konstruovaný jako silniční vůz. První automobil na světě se samonosnou karoserií z laminátu, jejíž výroba vyšla levněji než pořízení lisů na výrobu ocelové karoserie nebo ručně vyklepávané panely na prostorovém rámu. Samotný Elite již levný nebyl, dokonce stál více než Jaguar XK150. Ale díky muší váze jen lehce přesahující šest set kilogramů mu stačila dvanáctistovka Coventry-Climax s výkonem pětasedmdesáti koní, původně vyvinutá pro válečnou přenosnou hasičskou pumpu, k prohánění mnohem silnějších sportovních aut. Dvoumístný Elite měl skvělou aerodynamiku na úrovni nejlepších aut o dvě dekády poté a nezávislé zavěšení všech kol, vybavených kotoučovými brzdami. Zákazníci ale laminátové konstrukci moc nevěřili a přesvědčivá nebyla ani jeho spolehlivost. Za šest let se prodala asi jen tisícovka kusů.

Lotus Europa s motorem uprostřed si za své nezvyklé tvary vysloužil přezdívku „nejrychlejší rakev na světě“.Úspěch měl až o pět let mladší roadster Elan, kvůli pevnosti karoserie bez střechy postavený na páteřovém podvozku. Za jeho dvanáctiletou kariéru se prodalo přes dvanáct tisíc kusů, čímž se stal nejprodávanějším lotusem všech dob. Elan se dočkal i zavřené karoserie kupé. Úspěšný byl také Lotus Cortina z příštího roku 1963, závodní verze sedanu Ford Cortina. V prodejnách i soutěžích. Závodní technologie dokázal Chapman zužitkovat ve svých silničních autech. Proto v roce 1966 vznikl první Lotus Europa s motorem ne vpředu, ale za posádkou. Lehký vůz si kvůli svérázně hranaté zádi vysloužil přezdívku „nejrychlejší rakev na světě“.

Lotus Esprit se vydržel vyrábět osmadvacet let. Byl několikrát modernizován a vystřídalo se v něm mnoho motorů, od původního čtyřválce s výkonem 160 koní až po více než dvakrát silnější dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec.Pak se stalo něco naprosto nečekaného. Chapman se rozhodl konkurovat značkám jako Ferrari, Lamborghini nebo Porsche. V roce 1974 představil překvapivě velké a luxusní čtyřmístné kupé se staronovým názvem Elite, které zákazníci nepřijali. Podobně jako sourozence Eclat se splývavou zádí, prý první spolehlivý Lotus. Dva roky poté byl konečně dotažen do sériové výroby nový Esprit s motorem uprostřed a nadčasovou klínovitou karoserií, kterou navrhl slavný designér Giorgetto Giugiaro. Chapman si pro svoji firemní revoluci nemohl vybrat horší načasování. Nové modely se představily uprostřed ropné krize. Výroba malých a již zastaralých předchůdců byla ukončena a neúspěšná nová řada přivedla značku Lotus na hranici krachu. Při životě ji udrželo jen oddělení zabývající se vývojem a konzultacemi pro jiné automobilky.

Lotus Carlton, mimo Británii prodávaný jako Lotus Omega, byl ve své době nejrychlejším sériově vyráběným sedanem na světě.Další rána přišla v roce 1982. Colin Chapman umřel na infarkt ve věku 54 let. Část lotusu koupila Toyota, o čtyři roky později převzal celou značku americký koncern General Motors, při jehož šestiletém vládnutí vznikl nový Elan s nepatřičným pohonem předních kol a také Lotus Omega, nejrychlejší sedan své doby, poháněný dvěma turbodmychadly přeplňovaným šestiválcem 3,6 litru o výkonu 380 koní. V roce 1990, kdy měly nejrychlejší německé sedany maximální rychlost omezenou na 250 km/h, jel 280.

Lehký a kompaktní Lotus Elise se před třinácti lety stal prvním autem na světě s prostorovým rámem slepeným z vytlačovaných hliníkových profilů.Záchrana přišla až v roce 1995, kdy se s modelem Elise, prvním autem na světě s lepeným prostorovým rámem z tlačených hliníkových profilů, firma Lotus vrátila k tomu co umí nejlépe. Minimalistická, lehká a rychlá sportovní auta.

Po výměnách majitelů dnes majoritní podíl firmy patří malajské automobilce Proton. Lotus je jednou z nejrenomovanějších konzultačních společností pro vývoj nových automobilů. Téměř třetina aut jezdících po dnešních silnicích má v sobě alespoň něco, co zde vymysleli. Ať už je to konstrukce motoru, karoserie, nastavení podvozku či něco jiného.

ČTĚTE TAKÉ: Lotus ochrání chodce před tichými hybridy

Současné plány do budoucna počítají s alternativními palivy a hybridními pohony. Podobně jako u mnoha dalších automobilek. Na rozdíl od nich však značka Lotus měla vždy lehká auta. Základ, který budou ostatní „tlouštíci“ teprve dohánět. Své konkurenty Lotus předběhl již před šedesáti lety.

Lotusy na závodní dráze

Značka Lotus měla jeden z nejúspěšnějších závodních týmů v historii F1. Značka Lotus založila již v roce 1954 jeden z nejúspěšnějších závodních týmů v historii. Sbíral vavříny v klubových soutěžích, okruhových závodech včetně vytrvalostních a také soutěži nejslavnější – formuli 1. První použil motor jako nosný prvek konstrukce vozu, skořepinovou karoserii nebo přítlak vytvářený ne obrovskými křídly, ale podtlakem pod speciálně tvarovaným podvozkem monopostu. Ve formuli Lotus vyhrál devětasedmdesát velkých cen, sedm pohárů konstruktérů, a šest Mistrů světa zvítězilo na jeho strojích. To vše do roku 1994, od kdy se britská značka šampionátu F1 již nezúčastní.

Foto: Lotus, Newspress, Kaipan

Autor: Jan Stacha





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi