Sběratelé automobilů: volant místo srdce

Toto nejsou žádné „obyčejné“ postarší Jaguary.Rodina, zdraví, práce. Životní priority většiny lidí jsou podobné. Existují ale fanatici, v jejichž žebříčku hodnot figurují stejně vysoko i automobily. Luxusní, sportovní, historické - ale hlavně unikátní.

Typické vrnění britské chlouby z roku 1988 se odráží od zbraslavských skal u Vltavy. Stačí malé šlápnutí na plyn a týl hlavy se prudce zaboří do sedadla. Upravený speciál Jaguar JanSpeed Bi-Turbo ukazuje sílu. „Docela táhne, co?" říká majitel Filip Turek. „Na světě jsou jenom tři černé janspeedy, z toho jeden s manuální převodovkou. Ten můj," říká třiadvacetiletý sběratel a očima hladí naleštěný černý vůz s tmavými skly. „Říkáme mu Rusák. Mafiánský styl, chybí jen kufr plný kalašnikovů. Přede mnou ho měl černošský kulturista."

Nejsem žádný synek

Filip Turek se opírá o svého černého janspeeda a říká: „Původní cena v roce 1988 byla 23 tisíc liber. Úprava přišla na 25 tisíc.“Hledání jaguárů z konce osmdesátých let se stalo Turkovým posláním. Krátce poté, co koupil první „jágo", jak své vozy -šelmy důvěrně nazývá, založil český Jaguar klub. Jsou v něm sběratelé i fandové, Češi i Němci, Poláci nebo dokonce Arabové. Turek rovněž plánuje čtyřdílný seriál závodů. „Je to docela rarita. Angličané nejsou zvyklí, aby se něco takového dělalo mimo jejich zemi."

ČTĚTE TAKÉ: Deset nejkrásnějších aut světa 

Hodnotu prvního vyrobeného Jaguaru XJR-S lze jen těžko vyčíslit.Za dva roky prošlo Turkovi rukama osmnáct jaguárů. Nyní jich má šest. Jak si dokáže na tak drahého koníčka vydělat? „Zprostředkovávám prodej luxusních aut. Sháním vozy, které jen tak sehnat nelze," říká a dodává: „Fakt nejsem žádný synek, žádná zlatá mládež. Od malička mám tvrdou výchovu a na všechno si vydělávám sám." Většina Turkových peněz míří právě do „tlamy" černé šelmy. „Žere to peníze. Totálně. Ale i kdybych vydělal třeba milion, tak si stejně koupím další jágo." Kromě janspeedu má i auto, které je součástí Britského národního dědictví: jaguár XJR-S se sériovým číslem 001 - historicky první vyrobený R typ z roku 1988. „Bylo v jaguářím muzeu, je opravdu nesmírně cenné," říká Turek. „První majitel premiérové ´erko´ vyhrál v soutěži anglického deníku Daily Mail."

Takovou výzdobu prahů nemá žádný jiný Jaguar XJR-S na světě.Částky, za která auta kupuje, Turek ze zásady neříká. „Jsou to statitisíce, s XJR-S jsem měl hrozné štěstí. Našel jsem ho náhodou na úplně neznámém serveru a hned druhý den jsem letěl do Anglie. Přitom mi jeho majitel nejdřív tvrdil, že prý už ho prodal. Jenomže já to auto chtěl alespoň vidět, sáhnout si na něj. No a když pak ten chlápek viděl, že jsem nadšený jak malé dítě, prodal mi ho," vypráví. „Nešlo mu o peníze, v garáži měl třeba Ferrari. On to auto hlavně nechtěl prodat někomu, kdo by s ním hned dál obchodoval." A tak Turek nasedl do vysněného unikátu a odjel s ním do Čech.

Dnes je z vozu poklad, zlato budoucnosti. „Za deset, dvacet let za něj můžu dostat fantastické částky." A teď? „Kolem milionu eur, možná víc - kdyby se utrhl nějaký Arab. Třeba brunejský sultán má asi dvacet jaguárů, a kdoví, co by nabídl, kdyby dostal tenhle tip." Turek však opakuje, že svoje nejmilejší „jágo" prodat nechce. „Jsem přece sběratel, ne obchodník."

Boule vpředu, boule vzadu

Automobiloví sběratelé o svých kouscích mluví skoro jako o vlastních dětech. Před setkáním s nimi je však třeba zapamatovat si několik pravidel. 1. Neptat se, jestli „si to můžete vyzkoušet" - sběratelé auta nepůjčují. 2. Netvářit, že jejich vozům rozumíte - jen se ztrapníte. 3. Nesahat na lak, ani na další nablýskané součástky a nejlépe vůbec na nic - auto je svaté.   

„Co je ferrari? Vždyť je akorát červené,“ glosuje závodní konkurenci Karel Procházka. „S corvettou na závodech porážím ve své třídě ferrari či lamborghini.“Dvaašedesátiletý Karel Procházka působí jako přísný univerzitní profesor, promýšlí každou větu. Jeho firma vyrábí speciální podlahové krytiny a patří mu ohromující sbírka chevroletů značky Corvette - americká klasika. „Mám jich asi dvanáct, patnáct, přesně nevím. Všechny řady až do série C6." Jeho kancelář zdobí desítky pohárů, plakátu, espézetek nebo například hodiny, které vždy v celou zavrní jako motor. „V dětství jsem si natloukl zadek na pionýru a motorky pro mě skončily. Jako první auto jsem si koupil embéčko, postupně jsem přešel k mercedesům," vypráví Procházka a listuje v albu, kde má všechny svoje kousky vyfocené.

Jeden z nejzásadnějších designů automobilové historie. Třetí generace Corvette zavedla typickou siluetu, která je přirovnávána k lahvi od Coca-Coly.Mercedesy pak vystřídaly corvetty. „Dovedla mě k nim kolegyně. Hledal jsem něco nového a ona mě hecovala, že když změnu, tak corvettu - bouli vepředu, bouli vzadu," směje se a přibližuje důvody k závislosti na těchto sexy sporťácích: „Výkon, klasika - všechno se přenáší zadní nápravou - těžký předek, pocit z jízdy. Úplně tomu propadnete, je to až šílené."

Neprodejné krasavice

Také Procházka je, podobně jako „jaguár" Turek, prezidentem: založil český Corvette klub. „Ona je to u nás spíše taková legrační funkce, kluci mi říkají ´Presidento mio´." Ale když prý přiletěl do Ameriky a tam zjistili, že je šéfem českých „corvettářů", okamžitě byl váženou osobou. „Na letišti v Los Angeles mi imigrační úředník povídá: ´Vy máte i hodinky Corvette, co to má znamenat?´ Když jsme mu to vysvětlil, začal se mnou jednat s nesmírnou uctivostí. Corvetty jsou v Americe ohromně populární."

Americká klasika. Většinu corvett pohání velké osmiválcové motory s nenapodobitelným zvukem.Vozy má Procházka v garážích po celé Praze, několik jich skladuje v prostorách své firmy. Třeba závodní modely řady C3 z let 1970 a 1979 nebo modrou krasavici z roku 1969. „Ta mě hodně baví," říká. Svá auta rád prohání - jezdí na srazy, závodí. „Proč ne? To se mám na ně jenom koukat?" Aut se dotýká, jako kdyby to byly ženy. „Každé auto, které jsem prodal, jsme společně s onou kolegyní, která mě ke corvettám přivedla, obrečeli. Teď už neprodávám. Občas dám inzerát, ale zájemcům stejně neodpovídám." Sbírku naopak rozšiřuje. „Dá se říct, že teď už všechno vrážím do aut. Děti mám velké, tak co." Třeba legendami opředená corvetta Split Windows jej stála zhruba dva a půl milionu korun.

Veteráni od faráře

Petr Landsmann, který jej má mimo jiné vzácný Chrysler Imperial ve své sbírce, říká: „Ani v Americe mnohdy netuší, co je to za auto.„Ameriky" shromažďuje i Petr Landsman ze Srnojed u Pardubic. Jeho auta vynikají extrémní velikostí a mohutností. „Do těch se nenastupuje, ale vchází," říká spolumajitel firmy na montáž elektrických rozvodů.

Ke sbírání šestimetrových legend jej přivedl otec, přesněji řečeno „svatý otec". „Táta byl tehdy elektrikář a jako melouch opravoval kostel. No a pan farář měl na dvoře dva chevrolety z roku 1939 a oba mu dal. Ta jejich velikost mě hned nadchla, vzadu nás sedělo třeba osmnáct dětí."

Nyní Landsmann vlastní pět amerických obrů, jednou z největších chloub je Imperial z roku 1963. Jeho výbava je na tu dobu neuvěřitelná: duální klimatizace, elektrické ovládání oken, tempomat. „Má třeba i automatické rozsvěcování dálkových světel, což tady nikdo nezná do dneška," říká sběratel.

Imperial už se nevyrábí. Luxusní unikát z roku 1963 lidé prostě nekupovali. Imperialem projel i legendární americkou Route 66. „Skvělá jízda. Vedle mě ležela manželka - u spolujezdce je místa jako v posteli. Jednou nám tam sto dvaceti upadlo kolo, auto začalo hořet. Ale uhasil jsem to a dnes už to není vůbec vidět," ukazuje na neposkvrněný americký „držák".

 

 

Chcete veterána? Tak opatrně

Pokud si veterána vyberete správně, může to být finanční sázka na jistotu. Na rozdíl od obyčejných aut se poptávka neřídí trendy globální ekonomiky. „Promyšlená koupě zachovalého starého vozu v současné situaci představuje dobrou investici," tvrdí Angus Forsyth, ředitel britské pojišťovací společnosti Hagerty.

Na květnové aukci Leggenda e Passione pořádané společnostmi RM Auctions a Sotheby's v italském Maranellu se objeví Ferrari 250 Testa Rossa z roku 1957. Předpokládá se, že legendární závodní vůz pokoří sumu, za níž bylo loni na dražbě RM Auctions prodáno Ferrari 250 GT SWB California Spyder - s cenovkou sedmi milionů eur představuje dosud nejdražší auto prodané v aukci.

Atraktivní koupi by představovalo rovněž loni objevené šasi Lamborghini Miura. Podvozek s motorem se poprvé předvedl na autosalonu v Turíně v roce 1965 a představuje něco jako svatý grál supersportů. Letos v létě má být po dlouhých letech opět odhaleno na veřejnosti, nicméně o prodeji zatím jeho nynější majitel prý vůbec neuvažuje.

Kdo chce investovat do veteránů, měl by procházet výstavy a aukce, aby si dobře promyslel, do jakých vozů chce vlastně investovat. I pak by měl ovšem kupovat spíš stroje, které si oblíbil pro jejich povahu, nikoli kvůli možnému profitu. Jestliže jejich cena dočasně klesne, je tak možné vyhnout se zklamání.

Nutností je rovněž studium technických podrobností a detailní prohlídka - odchylky od původního stavu snižují cenu. A v neposlední řadě je užitečné vyvarovat se myšlenek na to, že je možné si vůz nalezený někde ve stodole restaurovat ve vlastní režii. Rekonstrukce bývají mimořádně nákladné a mohou se snadno stát bezednou propastí, do níž budou osobní úspory padat po dlouhá léta.

Tomáš Pohanka

Foto: Robert Sedmík, Karel Šanda, Lucie Pařízková

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

•	Charge myHyundai nabízí více než 500 000 nabíjecích přípojek ve 30 evropských zemích.

Charge myHyundai překonal významný milník v podobě půl milionu nabíjecích bodů v Evropě

Nabíjecí služba Charge myHyundai překonala významný milník a nyní nabízí více než 500 000 nabíjecích bodů ve 30 zemích po celé...

Ženy mají v oblibě červená auta.

Ženy s přibývajícím věkem kupují červená auta, muži hnědá

Češi jsou při výběru auta konzervativní, vybírají si většinou nevýrazné barvy. S postupem věku ženy častěji kupují červené...

Design modelu i20 je oceňován pro svůj emocionální a dynamický styl.

Faceliftovaný Hyundai i20 přitahuje pozornost elegantním a sportovním designem

Značka Hyundai odhalila inovovaný model i20, který na silnice vyjede se svěžím, elegantním designem. Model i20 se svými...

Automobilové klenoty vás ohromí

Automobilové klenoty opět zazáří

Poslední dubnovou sobotu 29. 4. 2023, 10-17 hodin se v areálu Galerie Golf Hostivař Praha opět představí top výběr vzácných...

Ilustrační foto.

Prototyp sportovního elektromobilu Hyundai IONIQ 5 N odolává i extrémním arktickým podmínkám v -30 °C

Hyundai N testuje elektromobil IONIQ 5 N s pohonem všech kol v extrémních podmínkách arktické zimy ve švédském Arjeplogu. IONIQ 5...

Ilustrační foto.

Prodejce ojetin: Zájem o dieselové motory pomalu klesá, drží se jich hlavně firmy

Na naftu jezdí 65 procent nově pořízených firemních vozů. Běžní zákazníci volí tento typ motoru v 46 procentech, živnostníci jen...

Ilustrační foto.

Jak ošetřit automobil po zimě

Automobily v zimním období dostávají dost zabrat, což s sebou přináší zvýšené nároky na jejich následné ošetření a péči. S...

Ilustrační foto.

Fakta a mýty o elektromobilech aneb Jak to s nimi skutečně je

I přesto, že jsou elektrické vozy nějaký ten pátek na českém trhu, ještě stále se jedná v podstatě o nový druh mobility, kolem...

Ilustrační foto.

Zimní počasí zvýšilo zájem a startovací kabely a nabíječky o 210 procent

Zájem o startovací kabely, nabíječky a startovací boxy na internetu vzrostl v posledním týdnu proti listopadu o 210 procent....

Ilustrační foto.

Jak může inovativní technologie "Vehicle-to-Grid" podpořit budoucnost založenou na energetice z obnovitelných zdrojů

Elektromobily vybavené inovativní technologií V2G (Vehicle-to-Grid) mohou sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů....

Ilustrační foto.

Jenom pneumatiky nestačí. Na co si dát u auta před zimou ještě pozor?

Zima už je za rohem a pro mnoho řidičů to znamená čelit posolené a namrzlé vozovce, mrazu a hustému sněhu. Jak udržet své vozidlo...

Hyundai N Vision 74.

Hyundai N Vision 74 získal v anketě "TopGear.com Awards" ocenění "Instant Icon"

Koncept Hyundai N Vision 74 si z vyhlášení výsledků ankety TopGear.com Awards odnesl prestižní ocenění. První vysokovýkonný vůz s...

Auto na zasněžené vozovce (ilustrační foto).

Zimní měsíce řidiče prověří. Jak se postarat o vůz a jezdit bezpečně?

V zimě se z cesty autem může stát adrenalinový zážitek. Stačí podcenit počasí, stav vozovky nebo samotnou přípravu auta a můžete...

Nová vlajková loď značky Hyundai, čistě elektrický sedan IONIQ 6.

IONIQ 6 přichází na český trh s cenami od 1 159 990 Kč

IONIQ 6 je k dispozici se dvěma kapacitami baterie a třemi výbavovými stupni. Volit lze pohon zadních nebo všech kol. Standardem...

Ilustrační foto.

Počet nabízených ojetých vozů v Česku v říjnu stoupl o 2,5 procenta na 101 453

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101...

Ilustrační foto.

Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta

Ceny nových osobních aut na českém trhu vzrostly v červenci meziročně o 8,7 procenta. Za poslední půlrok se zvýšily o 3,3...

Model čínské automobilové značky MG (ilustrační foto).

Na český trh vstoupila čínská automobilová značka s britskými kořeny MG

Na český a slovenský trh ve středu vstoupila čínská automobilová značka MG. Dva modely od MG v podobě malého a středně velkého...

Ilustrační foto.

Pět nejčastějších mýtů o carsharingu

Sdílení aut získává stále větší popularitu nejen mezi mladou generací. Výhody této varianty dopravy postupně poznává stále více...

Práce mechanika v autoservise (ilustrační foto).

Co neopomenout při přípravě auta na jarní sezonu

Jaro už pomalu klepe na dveře a zima bude brzy minulostí. Po jejím odchodu ale nestačí jen vyměnit zimní pneumatiky za letní. Pro...

Mytí auta.

Jak auto připravit na jarní sezonu a jezdit co nejúsporněji?

Příprava auta na jarní sezonu zřejmě ještě nevyžadovala takovou pozornost a pečlivost, jak by tomu mělo být letos. Nejde však jen...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi