Vztahy Slovenska a Maďarska k Ukrajině a Rusku se diametrálně liší od Západu

Vztahy Slovenska a Maďarska k Ukrajině a Rusku se diametrálně liší od Západu

Vybrané údaje o vztazích Maďarska a Slovenska k Ukrajině (šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás dnes uvedl, že Ukrajina zastavením tranzitu ropy od ruské společnosti Lukoil ropovodem Družba vydírá Maďarsko a Slovensko, které ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem prosazují příměří):

Maďarsko

- Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána navzdory ruské invazi na Ukrajinu, která vypukla v únoru 2022, jako jediná v Evropské unii udržuje vztahy s Moskvou, zejména v hospodářské oblasti. EU na Rusko kvůli agresi vůči sousední zemi uvalila tvrdé sankce, které Budapešť kritizuje. Orbán, který opakovaně vyzval k jejich zrušení, je dlouhodobě známý svými dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a je také vnímán jako Putinův nejbližší spojenec v Evropě.

- Maďarsko pod Orbánovým vedením sice odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu a přijalo ukrajinské uprchlíky, zároveň však odmítlo byť jen umožnit transport zbraní pro Kyjev přes své území. Orbán dlouhodobě vede spory se spojenci v NATO ohledně pomoci napadené zemi. Jeho vláda odmítá Kyjevu posílat zbraně s vysvětlením, že to jen prodlužuje konflikt. Maďarský premiér dal také najevo, že ruskou invazi na Ukrajinu nevnímá jako "naši válku", a proto Budapešť poskytuje Kyjevu pouze humanitární pomoc.

- Koncem letošního května Orbán přirovnal plány NATO ohledně silnějšího zapojení do války na Ukrajině ke snaze hasit požár plamenometem. Budapešť se také nechce zapojit do dlouhodobého plánu Severoatlantické aliance na poskytnutí pomoci Ukrajině, který maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó nazval "šílenou misí". Kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu Orbán postavil na slibu, že udrží zemi mimo konflikt. Orbán zdržoval balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině v objemu 50 miliard eur (více než 1,2 bilionu Kč), který byl nakonec schválen začátkem února, a blokuje další miliardové balíčky na pomoc Ukrajině.

- Koncem loňského srpna Orbán prohlásil, že Západ by měl s ruským prezidentem Putinem jednat o zajištění bezpečnosti pro Ukrajinu, součástí dohody ale nemůže být její členství v NATO ani návrat Ruskem anektovaného Krymu pod správu Kyjeva. Ukrajina však na těchto věcech trvá. Maďarsko chce podle Orbána s Ruskem udržovat racionální vztahy.

- Kritiku ze strany EU vyvolaly Orbánovy červencové mise do Moskvy a do Pekingu. Unijní činitelé zdůraznili, že Orbán jednal na vlastní pěst a neměl mandát EU. Evropský parlament Orbánovu návštěvu v Moskvě odsoudil a zdůraznil, že maďarský premiér nemůže tvrdit, že zastupuje EU, když jedná v rozporu se společnými postoji. "Z tohoto porušení by měly být vyvozeny pro Maďarsko důsledky," píše se v rezoluci, která připomíná, že bezprostředně po Orbánově mírové misi, jak předseda vlády své cesty nazval, Rusko zaútočilo na dětskou nemocnici v ukrajinské metropoli. Snahy jednat o míru s Putinem tak byly "zcela irelevantní", uvádí dokument. Moskva tvrdí, že na nemocnici nezaútočila.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno prohlásil, že Evropská unie a NATO nemusejí brát ohledy na jednotlivé lídry, kteří chtějí navštěvovat "hlavní město války" a jednat proti společnému zájmu. Zelenskyj v projevu varoval, že Putin se může pokusit tlačit na jednotlivé evropské země, aby zradily ostatní. "Pokud se někdo pokusí dojednávat věci za našimi zády nebo dokonce na úkor někoho jiného, pokud chce navštěvovat hlavní město války a mluvit a slibovat něco v rozporu s naším společným zájmem... Proč bychom na takového člověka měli brát ohled?" tázal se Zelenskyj.

- Nevole k Orbánově cestě do Číny pramení z toho, že Peking je jedním z největších spojenců Ruska. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Čína umožňuje Rusku, aby v invazi do sousední země pokračovalo, a to prostřednictvím dodávek technologií dvojího použití, především mikroelektroniky využívané v moderních zbraňových systémech.

- Začátkem července, před cestami do Moskvy a Pekingu, Orbán poprvé od ruské invaze navštívil Kyjev. Tam vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Návštěva se konala den poté, co se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví v Radě EU.

- Orbán viní Kyjev z diskriminace maďarské menšiny v Zakarpatí a i tímto tvrzením ospravedlňuje, proč odmítá poskytnout Ukrajině zbraně nebo povolit jejich převoz přes společnou hranici.

- Vzájemné vztahy nyní zasáhlo přerušení dodávek ropy od ruské firmy Lukoil ropovodem Družba. Kyjev si tuto firmu v červnu přidal na svůj sankční seznam, čímž nyní zdůvodňuje, proč tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska, ale ani na Slovensko, neumožní. Maďarský ministr zahraničí Szijjártó řekl, že ropa se do Maďarska může dostávat pouze z Ruska a pouze přes území Ukrajiny, alternativní řešení kvůli chybějící infrastruktuře neexistuje. Szijjártó v maďarských médiích řekl, že dokud se záležitost s ropou od společnosti Lukoil nevyřeší, Maďarsko bude nadále blokovat vyplacení tranše z Evropského mírového nástroje (EPF), z nějž EU vyplácí podporu Ukrajině. Ukrajina zastavením tranzitu ropy od Lukoilu vydírá Maďarsko a Slovensko, které ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem prosazují příměří, řekl dnes podle agentury MTI šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Slovensko

- Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 poskytovalo Slovensko za předchozích vlád Ukrajině vojenskou i humanitární pomoc. Kyjevu předalo různou vojenskou techniku včetně vyřazených stíhaček MiG-29 sovětské konstrukce, dále systém protivzdušné obrany S-300, bojová vozidla pěchoty, zařízení na zneškodňování min či vrtulníky, v rámci komerčního kontraktu i samohybné houfnice Zuzana 2. Přijalo také tisíce ukrajinských uprchlíků.

- Čtvrtá vláda Roberta Fica, která se k moci dostala po předčasných parlamentních volbách ze září 2023, však dosavadní postoj Slovenska vůči Ukrajině radikálně změnila. Kritizuje protiruské sankce a vojenskou podporu země. Po nástupu k moci loni na podzim podle očekávání neschválila návrh bývalého vedení ministerstva obrany poskytnout Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 40,3 milionu eur. Slovensko nově poskytuje napadené zemi už jen prostředky nevojenského charakteru, Slovensko například pomáhá dovozem elektrické energie. Materiál z armádních zásob posílat nehodlá. Podle Fica by se měla EU postupně snažit o standardizaci vztahů s Ruskem.

- Fico letos v lednu uvedl, že Ukrajina není suverénním státem. Ve videu zveřejněném na sociálních sítích řekl, že je ruský prezident Putin falešně démonizován. "Co (Ukrajinci) čekají? Že Rusové odejdou z Donbasu a Luhanska, anebo že odejdou z Krymu? Vždyť je to nereálné," prohlásil.

- Po jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem letos v dubnu ale naopak řekl, že pokračující ruská agrese proti Ukrajině nebyla vyprovokovaná, a dodal, že podporuje územní celistvost země včetně Krymského poloostrova a území Donbasu. Válka představuje podle Fica porušení mezinárodního práva, avšak podle něj začala už v roce 2014 "řáděním ukrajinských neonacistů".

- V červenci Fico řekl, že členství Ukrajiny v NATO je zárukou třetí světové války. Podle něj poslanci jeho strany ve slovenském parlamentu vstup Kyjeva do aliance nepodpoří. "Chápu přání Ukrajiny. Ale členství Ukrajiny v NATO je jen zárukou třetí světové války. Upřímně řečeno, i bez členství Ukrajiny v NATO nejsme od ní daleko, když se podíváme, jak některé vyspělé demokracie zatápí pod kotlem," řekl Fico. Dlouhodobě také tvrdí, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala a že Rusko nelze v konvenční válce porazit.

- Fico dlouhodobě prosazuje mírové řešení války na Ukrajině. Neřekl ale, jak k urovnání konfliktu na Ukrajině dospět. Kritici slovenského premiéra tvrdí, že stačí, aby se ruská vojska stáhla z Ukrajiny.

- Vzájemné vztahy nyní zasáhlo přerušení dodávek ropy od ruské firmy Lukoil ropovodem Družba. "Pokud se ta situace nevyřeší, Slovensko bude muset nějak reagovat," řekl slovenský prezident Peter Pellegrini. "To, co udělala Ukrajina ve vztahu ke Slovensku, považuji za velmi vážné. Za velmi nepříjemný zásah do našich dobrých vztahů. Pevně věřím, že se to ze strany Ukrajiny co nejrychleji podaří dát do pořádku," řekl Pellegrini. Připomněl, že Slovensko dodává Ukrajině značné objemy elektrické energie.

- Fico 20. července kvůli problémům s dodávkami ropy volal svému ukrajinskému protějšku Denysu Šmyhalovi. Slovenský premiér varoval, že problém by mohl vést k zastavení dodávek nafty ze Slovenska na Ukrajinu. "Slovensko nemíní být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů," zdůraznil Fico. Rozhodnutí Ukrajiny podle něj znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která patří maďarské petrochemické skupině MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než potřebuje.

- Intenzivní jednání s Ukrajinou na nejvyšší politické i odborné úrovni se podle úřadu slovenské vlády budou konat v nejbližších hodinách a dnech. "Fico navrhl ukrajinskému protějšku technické řešení, na kterém by muselo participovat více států včetně Slovenska," uvedl v prohlášení úřad vlády v Bratislavě. Neupřesnil ale, o jaké řešení jde.

Foto: ČTK / AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Švédský úřad pro jadernou bezpečnost vyzval ke spolupráci houbaře

Švédský úřad pro jadernou bezpečnost vyzval ke spolupráci houbaře

Švédský úřad pro jadernou bezpečnost vyzval houbaře ke spolupráci při měření radioaktivity ze spadu po havárii jaderné elektrárny...

Problémová vesmírná loď Starliner se odpojila od ISS a bez posádky míří k Zemi

Problémová vesmírná loď Starliner se odpojila od ISS a bez posádky míří k Zemi

Od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se odpojila problémová vesmírná loď Starliner americké společnosti Boeing a zamířila k...

Výši Trumpova trestu v kauze plateb pornoherečce oznámí soud až po volbách

Výši Trumpova trestu v kauze plateb pornoherečce oznámí soud až po volbách

Newyorský soudce dnes odložil na 26. listopadu stanovení výše trestu pro exprezidenta Donalda Trumpa v kauze falšování finančních...

Brit dostal devět let vězení za žhářství při protiimigračních nepokojích

Brit dostal devět let vězení za žhářství při protiimigračních nepokojích

Britský soud dnes poslal na devět let do vězení muže, který se v době srpnových protiimigračních nepokojů v zemi podílel na...

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Lesní požár, který se ve středu rozhořel na severu Kalifornie, se rychle stal jedním z největších v dějinách západoamerického...

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě...

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Evropská unie si vytyčila cíl do roku 2040 vychovat celoevropskou generaci nekuřáků. Podle tohoto plánu má za 16 let v zemích...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi