Zelená apokalypsa podle Ivana Breziny

Zelená apokalypsa (Centrum pro ekonomiku a politiku, 2009).Centrum pro ekonomiku a politiku vydalo knihu Ivana Breziny, známého bojovníka proti environmentalismu coby ideologii stejně nebezpečné jako jiné politické -ismy. Zelená apokalypsa nabízí výběr Brezinových článků otištěných v řadě českých médií. Je to kniha poučná, zajímavá a důležitá, přesto trpí neduhy, které autor vyčítá těm, o nichž píše.

Kniha nese podtitul Průvodce eko-strachem přelomu milénia a představuje Brezinovy názory na řadu témat souvisejících s životním prostředím. Je užitečná tím, že upozorňuje na mnohé manipulace, zkreslení a tradované omyly, které se kolem životního prostředí objevují. Ať už jde o jadernou energii, geneticky modifikované organismy, klimatické změny nebo třeba recyklaci odpadu.

Brezina se odvolává mimo jiné na dánského statistika Bjørna Lomborga. Ten v knize Skeptický ekolog (Dokořán, 2006) na rozsáhlých souborech dat a vědeckých prací dokládá, že mnohé problémy životního prostředí nejsou zdaleka tak vážné, jak se při čtení novin a sledování televize může zdát.

Jedna kapitola Zelené apokalypsy je věnována roli médií, která autor viní z nekritické podpory „zelených" organizací. Ty novinářům nabízejí senzační témata vyvolávající strach či rozhořčení, přičemž racionální argumenty jsou mnohem méně sexy. „Ze samotné podstaty médií plyne, že zde dostane slovo spíše rozčilený aktivista, emotivně varující před výbuchem reaktoru, než seriozní vědec, trpělivě vysvětlující, proč k tomu už z fyzikálních příčin nemůže dojít," píše se například na straně 326.

Bez zajímavosti není ani kapitola věnovaná Straně zelených, v níž si čtenář může připomenout bouřlivý vývoj této strany od počátků v 90. letech přes éru aktivistů Jana Beránka a Jakuba Patočky po ovládnutí strany Martinem Bursíkem.

Ivan Brezina, nesmiřitelný bijec ekologistů.Ekolog, ekologista, publicista

Ivan Brezina systematicky odlišuje ekology a ekologisty. Zatímco ekolog je vědec specializující se na studium vztahů mezi organismy a jejich prostředím, ekologista je ideolog hlásající nutnost boje za ochranu životního prostředí a zpravidla postrádající přírodovědné vzdělání.

Brezina to bohužel kazí tím, že sám o sobě často píše jako o ekologovi. Za „renomovaného ekologa" ho v předmluvě označuje i Václav Klaus. Ano, Brezina ekologii vystudoval, ale už řadu let o tématech s ekologií souvisejících pouze píše a na odborné úrovni mu zákonitě dávno ujel vlak. V rejstříku informací o výsledcích české vědy (RIV) jeho jméno nefiguruje, což znamená, že minimálně od roku 1993 nepublikoval jediný vědecký článek. Je to v oboru vzdělaný publicista, nikoli vědec věnující se vlastnímu výzkumu.

Proč tolik zloby?

Brezina bohužel často používá stejné postupy, jaké vyčítá environmentalistům. Škodí sám sobě a názorům, které zastává, když debatu emocionálně vyhrocuje. Může si o zelených aktivistech myslet to nejhorší, ale tím, že jejich počínání označí za „soukromý džihád orwellovských snílků" (str. 252) nebo se posměšně zmíní o „barvotiskových kulisách hnutí milovníků křišťálových studánek" (str. 9), sotva něčemu pomůže. Nabízí originální pohled na důležitá a aktuální témata, jeho články budou vzbuzovat emoce v každém případě. Je zbytečné je přiživovat slovníkem, který by slušel spíše propagandistickým brožurkám a předvolebním mítinkům.

S emocemi Brezina pracuje stejně rád jako jeho ideologičtí soupeři.Napomáhá pouze tomu, že se oba tábory zakopou ve svých pozicích. Pokud si myslíte, že ekologisté jsou banda vykutálených podvodníků, Brezina vám možná dodá nějaké argumenty podporující váš postoj, ale svou bitvu na tomto poli beztak vyhrál už před prvním výstřelem. Pokud si naopak myslíte, že svět se řítí do záhuby a organizace typu Greenpeace jsou naší poslední nadějí, Brezina vás v prvním odstavci libovolného ze svých článků spolehlivě naštve a příště si už od něj nic nepřečtete, protože si ho zařadíte mezi „samozvance a zaprodance" nadnárodních organizací a dalších bídáků.

A pokud nepatříte ani na jedno z radikálních křídel střetávajících se kolem otázek souvisejících s životním prostředím, bude vás vypjatost Brezinova publicistického stylu prostě jen zbytečně odvádět od jádra sdělení.

Čtenář je na některých místech přesvědčován, že ekologisté jsou prostoduší snílci, kteří kvůli svým naivním ideálům páchají více škody než užitku, jinde se mění ve vypočítavé manipulátory, kteří sice vědí, že svět je v naprostém pořádku, ale protože sledují své vlastní zájmy, přesvědčují veřejnost o opaku. (První interpretace si je Brezina vědom, druhou hned v úvodu odmítá, nicméně v řadě článků zařazených do knihy ekologisté figurují coby filutové cynicky sledující vlastní mocenské a ekonomické zájmy.)

Manipulace z druhé strany

Brezina není nestranný bojovník za pravdu, pracující pouze s tvrdými daty a řídící se principem "padni, komu padni", i když se do této role rád stylizuje. V souvislosti s šumavským kůrovcem například píše, že „vědecky podložený obraz objektivní reality má větší vypovídací hodnotu než subjektivní bláboly laických všeználků" (str. 234). Proti tomu nelze nic namítat. Škoda jen, že proti odborníkům na lesní hospodářství staví teatrologa Vladimíra Justa a Hnutí Duha, místo aby dal slovo četným biologům, kteří stojí na stejné straně barikády jako Just, ale jejichž názory jsou nesrovnatelně fundovanější.

Když už se o nich Brezina zmiňuje, mávne nad nimi rukou s tím, že botanici a entomologové nemají pro posouzení vývoje šumavských lesů dostatečnou kompetenci - tu podle něj mají pouze lesní inženýři. Čtenář se tak nemůže ubránit pocitu, že také Ivan Brezina si vybírá pouze ty argumenty, které se mu hodí, a míří pouze na snadné cíle. (Únorové vyjádření jihočeských biologů k situaci na Šumavě najdete ZDE.)

Klimatické třeštění

Podobným neduhem trpí kapitola o klimatických změnách. Brezina netvrdí, že ke změnám klimatu nedochází, ale že „to zaprvé nelze přičítat vlivu člověka a zadruhé to vlastně nic neznamená" (str. 60). To je legitimní názor, pro který lze najít řadu argumentů - stejně jako pro názor přesně opačný.

Klimatická změna představuje komplextí téma, které se často zneužívá.Klimatická změna je módní téma, kolem kterého se rozpoutal neuvěřitelný cirkus. Kdekdo se na něm snaží vytřískat politický či skutečný kapitál - počínaje Al Gorem a konče některými vědci, kteří své výzkumy nejrůznějších přírodních a společenských jevů uměle šroubují na téma globálního oteplování, protože tak snadněji získají výzkumný grant.

Klimatická změna dnes může prakticky za cokoli, včetně zvýšeného výskytu ledvinových kamenů nebo zmenšování skotských ovcí. Existuje dokonce ironicky pojatá internetová stránka shromažďující odkazy na novinové články, jež o  nejrůznějších důsledcích globálního oteplování informují.

Jenomže Ivan Brezina si opět vybírá jen ty studie, které se mu hodí, a stává se tak ve své argumentaci snadno zranitelný, jak dokládá například reakce klimatologa Ladislava Metelky z Českého hydrometeorologického ústavu na jeden z jeho článků.

Zajímavé, ale...

Je škoda, že Zelená apokalypsa je pouze souborem starších textů publikovaných jinde. Probíraná témata i argumentační postupy se často opakují a čtenář se brzy začne nudit. Trocha editorské práce by knihu zmenšila možná na polovinu, aniž by z ní něco podstatného zmizelo.

Zelená apokalypsa rozhodně stojí za přečtení, je v mnohém inspirativní. Není však radno číst ji nekriticky. Jinak se čtenář snadno stane obětí stejné manipulace jako té, před kterou autor varuje, jen v opačném gardu.

Foto: profimedia.cz, NOAA, archiv





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi