Medicínu proměňují geny i chytré technologie

Ultrazvuk aktivuje léky v mikrobublinkách přímo v místě určení.Uplynulý rok potvrdil směr, jímž se ve 21. století ubírá medicína. Neduhy lidského těla je možno zvládat pomocí vyspělých technologií a zároveň víme stále více o dějích probíhajících na úrovni genů a molekul. To otevírá cestu k léčbě šité na míru jednotlivým pacientům.

Zdaleka nenabízíme kompletní přehled novinek, vybíráme pouze několik hlavních trendů, které lze v medicíně současnosti pozorovat. Využití nanotechnologií, dálkový monitoring zdravotního stavu pacientů, čtení lidských genů, pokroky genové terapie a využití kmenových buněk.

Rozvoz léků po těle

Mnohé léky je potřeba dopravit co nejpřesněji do místa působení. Jinak nejsou tak účinné nebo působí toxicky na zdravé buňky. Platí to například pro chemoterapii při léčbě rakoviny. Technologii umožňující takovou cílenou léčbu vyvíjí mezinárodní evropský tým, který ji v červenci představil na pražské konferenci EuroNanoForum 2009.

Mikrobublinka praskne a léky se uvolní mezi nádorové buňky.Vědcům se podařilo léky uzavřít do miniaturních kapslí - jakýchsi mikrobublinek obsahujících kromě aktivních látek i molekuly plynu. Jakmile doputují do nádoru, přesně cílený ultrazvukový paprsek je „odpálí". Mikrobublinky prasknou a léky se uvolní mezi rakovinné buňky. Praktické využití této metody by mohlo být reálné přibližně za deset let.

ČTĚTE TAKÉ: Nanotechnologie slibují chemoterapii bez vedlejších účinků
                        Je to malé, zploštělé a přenáší to kyslík. Co je to?

České alternativy

Na jiné metodě cílené léčby pracují čeští vědci z Ústavu makromolekulární chemie a Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Tým pod vedením Blanky Říhové a Karla Ulbricha vyvíjí polymerní nosiče, na něž jsou navázány jak léky, tak specifické protilátky, které se dovedou napojit na bílkoviny v membránách nádorových buněk. Účinné látky se z nosiče uvolní teprve poté, co celý útvar pronikne do nádorové buňky. Do té doby jsou díky vazbě na polymer neaktivní.

Chemický robot simulující skutečnou buňku.Miniaturní částice schopné dopravit léky na místo určení vyvíjí i tým pod vedením Františka Štěpánka na Vysoké škole chemicko-technologické. Název projektu Chobotix je akronym pro chemické roboty, koncovka odkazuje na film Matrix, v němž roboti označovaní jako sentinely operují v obrovských „rojích".

Lékařský dohled na dálku

Stále více pacientů je díky technologiím i v pohodlí domova pod průběžným lékařským dohledem. Například chytré kardiostimulátory ukládají do své vnitřní paměti informace o srdečním rytmu a pacient je může kdykoli pomocí přístroje připojeného k telefonu odeslat svému ošetřujícímu lékaři. Systém od firmy Biotronik to dokonce umí automaticky a bezdrátově.

Mobilní přístroj průběžně odesílá lékaři informace o stavu pacienta.„Přístroje mohou posílat více dat o stavu pacienta - jakou má tepovou frekvenci, jak moc se pohybuje, zda nemá fibrilaci síní, jaký má obsah vody v plicích," říká Josef Kautzner, přednosta kardiologické kliniky v pražském IKEM.

Pro pacienty je to pohodlnější a bezpečnější, pro zdravotní systém výrazně levnější. Pokud se vznikající problém podaří podchytit na počátku, stačí například podat vhodný lék a vyhnout se nákladné hospitalizaci.

Luštění návodu na život

Před pouhými deseti lety vědci teprve usilovně pracovali na přečtení prvního lidského genomu, tedy kompletní dědičné informace člověka. Mezinárodní úsilí trvalo několik let a vyžádalo si investice v řádu stovek milionů dolarů. Nyní lze genom přečíst podstatně rychleji a za zlomek tehdejší ceny.

Dělící se buňky rakoviny plic.Před několika týdny tak mohl časopis Nature zveřejnit informace o přečtení genomu hned dvou typů nádorových buněk - z nádoru plic a z kožního maligního melanomu. Koncem prosince se k nim přidala i rakovina prsu.

Tam, kde dříve byla v zorném poli pouze nekontrolovatelně se množící buňka, jejíž vnitřní fungování zůstávalo do značné míry neznámé, nyní můžeme sledovat biochemickou továrnu, jejíž výrobní linku se učíme rozebrat na šroubky. Šance, že objevíme „spálený motor" nebo „špatně zapojený obvod", se tudíž zvyšuje - i když od rozpoznání problému k jeho odstranění je v živém organismu obtížnější cesta než u porouchaného stroje.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovinné buňky jsou plné mutací. Genetici je zmapovali

Podobně víme stále více o genetických předpokladech pro vznik řady dalších chorob. Přesto bude ještě dlouho trvat, než genetici odhalí a pochopí všechny důležité faktory ovlivňující průběh jednotlivých nemocí, včetně vztahů mezi geny a prostředím.

Lepší pochopení funkce jednotlivých genů otevře dveře k terapiím šitým na míru konkrétnímu člověku. „Bude se vědět, že u pana Nováka bude určitá choroba probíhat tak a tak a že v jeho případě je třeba aplikovat ten a ten lék v takové a takové dávce. A že onen lék může u pana Nováka způsobit takové a takové vedlejší účinky. To je budoucnost, ale zatím ještě velmi vzdálená," říká Petr Goetz, předseda Společnosti lékařské genetiky.

Genová terapie

Stačí upravit DNA, tělo už se postará o zbytek samo (ilustrační foto).Už sama znalost genetické příčiny nemoci představuje velkou výhodu, ale potenciální možnosti jdou ještě dál. V ideálním případě bude možno vadný gen nahradit jeho zdravou kopií a tím odstranit příčinu geneticky podmíněného onemocnění.

Genová terapie je stále v plenkách, začínají se však objevovat první úspěchy. Naději na podzim vzbudily výsledky klinické studie zveřejněné v časopise Lancet. Dvanácti dětem i dospělým trpícím genetickou mutací, která brání tvorbě pigmentů citlivých na světlo, se díky genové terapii podařilo významně zlepšit vidění.

Lékaři vložili do neškodných virů správně fungující lidský gen a vstříkli je nemocným do očí. Geny se zabudovaly do chromozomů v buňkách a začaly plnit svou funkci. Zrak se účastníkům testu nevrátil úplně, ale zlepšil se natolik, že se mohli pohybovat bez slepecké hole a vykonávat samostatně řadu činností.

Kmenové buňky

Kmenové buňky se mohou proměnit v libovolné buňky lidského těla.Embryonální kmenové buňky mají jedinečnou vlastnost - mohou se proměnit v jakoukoli buňku lidského těla. Lékaři proto pracují na tom, jak z nich vypěstovat "náhradní díly" využitelné například při léčbě poranění míchy nebo řady nemocí, třeba cukrovky nebo Parkinsonovy choroby.

V lednu umožnil americký Úřad pro potraviny a léky první klinice ve Spojených státech využívat embryonální kmenové buňky k experimentální léčbě pacientů, kteří mají po úraze poraněnou míchu.

ČTĚTE TAKÉ: První test využití kmenových buněk u lidí dostal zelenou

Administrativa Baracka Obamy také letos obnovila financování výzkumu embryonálních kmenových buněk z federálních prostředků. V uplynulých osmi letech tomu bránily zákony přijaté za George Bushe. A protože Spojené státy patří v tomto směru ke světové špičce, můžeme doufat ve zrychlení vývoje prakticky využitelných terapií.

ČTĚTE TAKÉ: Bushův zákaz padl, USA opět využívají kmenové buňky

Vědci pracují i na jiných metodách, které se bez embryonálních kmenových buněk obejdou. Jako slibné se jeví například "přeučení" kožních buněk pomocí genetických úprav, které jim dodají vlastnosti kmenových buněk. Zatím ale není jisté, která z metod se ukáže jako nejvhodnější.

Foto: profimedia.cz, Philips, VŠCHT, Biotronik, Anne Weston/LRI/CRUK, Catherine Twomey/National Academies




Čtěte dále

Studie: Na Měsíci byly aktivní sopky ještě v době, kdy na Zemi vládli dinosauři

Studie: Na Měsíci byly aktivní sopky ještě v době, kdy na Zemi vládli dinosauři

Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na...

Do Ganymeda kdysi dávno narazil asteroid větší než ten, co vyhubil dinosaury

Do Ganymeda kdysi dávno narazil asteroid větší než ten, co vyhubil dinosaury

Největší měsíc Sluneční soustavy byl kdysi dávno zasažen masivním asteroidem, který byl dvacetkrát větší než ten, který před 66...

Apple podle médií zrušil 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb

Apple podle médií zrušil 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb

Americká společnost Apple zrušila zhruba 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb. Rozhodnutí je součástí změny priorit...

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon, tentokrát kvůli počasí

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon, tentokrát kvůli počasí

Společnost Space X opět odložila start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon v rámci mise Polaris Dawn, jejíž posádka se...

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

Sociální inženýrství patří mezi nejrozšířenější typy kybernetických útoků. Patří sem hlavně phishing neboli podvodné e-maily,...

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi