G1, mobil s Androidem, přichází. Jaký je?

Klávesnice se ukrývá pod výsuvným displejem.Koncem tohoto měsíce zařadí T-Mobile do své nabídky dlouho očekávaný model G1, v němž slaví svou premiéru operační systém Android. Jaké jsou naše první zkušenosti s tímto přístrojem?

Po úspěšném uvedení na americký a britský trh vstupuje T-Mobile G1 také do České republiky a několika dalších evropských zemí (Rakousko, Německo, Polsko a Nizozemí). To by nevyvolalo takovou pozornost, pokud by se nejednalo o mobil, který je svým způsobem revoluční. Používá totiž otevřený operační systém Android vyvinutý sdružením Open Handset Alliance, v němž figuruje spousta významným společností v čele s firmou Google.

ČTĚTE TAKÉ: Konkurence iPhone: Android od Googlu si odbyl premiéru
                       
Do Česka přijde v lednu G1, konkurent iPhonu

Protože je Android založen na otevřených standardech, mohou ho výrobci mobilních zařízení či operátoři používat a upravovat dle libosti. Omezeni nejsou ani vývojáři softwaru pro tuto platformu, neboť Android nerozlišuje mezi aplikacemi, jež jsou pevnou součástí systému, a programy třetích stran.

Konstrukce

V ČR bude G1 dostupný pouze v bílém provedení.T-mobile G1, jehož výrobcem je tchajwanská společnost HTC, disponuje poněkud netradiční výsuvnou konstrukcí. Oproti podobným mobilům totiž vyjíždí pouze část s displejem, kdežto spodní panel s tlačítky, který je mírně prohnutý směrem dopředu, zůstává na stejném místě. Při tomto manévru se displej nevysouvá přímočaře, ale nejprve se vyhoupne do strany.

Ačkoli se zdá být tento systém trochu komplikovaný, v praxi s ním nejsou žádné problémy. Díky pevné konstrukci a minimální vůli se zdá být odolný i vůči hrubšímu zacházení. Povrch telefonu je příjemný na dotek a díky matnému provedení na něm nejsou vidět otisky prstů. Mobil se vyrábí ve dvou variantách - černé a bílé. Zájemce o černou verzi budu ovšem muset zklamat, neboť s tou se v České republice nepočítá.

Telefon G1 u nás začne T-Mobile prodávat už koncem ledna.Pod displejem se nachází pětiřadá podsvětlená QWERTZ klávesnice, což je v současné době jediný způsob, jakým lze zadávat znaky. Tvrdá plastová tlačítka s milimetrovými rozestupy mají nízký zdvih, takže je při každém stisku slyšet mírné cvaknutí. Psaní na klávesnici nelze považovat přímo za komfortní, v každém případě jde o lepší řešení, než jakým je vyťukávání znaků na alfanumerické klávesnici. Panel s ovládacími tlačítky je přístupný v otevřeném i zavřeném režimu a kromě kláves pro vytáčení/ukončení hovoru, tlačítek domů, menu a zpět obsahuje tzv. trackball - kuličku pro rychlý pohyb po obrazovce a potvrzení dané volby.

Prostředí

Základní plochu si může uživatel přizpůsobit podle svých potřeb.Operační systém Android je plně přizpůsoben pro ovládání prsty prostřednictvím dotykové obrazovky, jež má v případě modelu G1 rozlišení 320 x 480 bodů a úhlopříčku 3,2". Displej se pyšní velmi dobrými pozorovacími úhly a dostatečným jasem, který lze regulovat.

Mezi silné stránky systému patří přívětivé uživatelské rozhraní s širokými možnostmi konfigurace. Hlavní plocha se skládá ze tří částí, mezi nimiž lze snadno přecházet tahem prstu po obrazovce nebo pomocí trackballu. Do každé této sekce je možné vložit jakoukoli položku z nabídky, dále pak zástupce libovolné aplikace, záložku, adresář či widget.

Mezi základními widgety se nacházejí například analogové hodiny, panel pro rychlé vyhledávání v Googlu apod. Práce se všemi těmito položkami probíhá obdobně jako na počítači, takže je lze snadno přesouvat, přejmenovávat, vkládat do adresářů, mazat atd.

Do samotného menu se vstupuje stiskem nebo vytažením roletky ze spodní části displeje. Zde se objevují zástupci programů řazení podle abecedy. Mezi aplikace, které běží na pozadí, se lehce dostanete podržením tlačítka Domů. Vzhledem k použitému 528 MHz procesoru a 256 MB operační paměti je práce s telefonem nesmírně rychlá. Přístroj nezbrzdila ani instalace několika desítek aplikací, zpomalení nenastává ani při jejich běhu na pozadí.

Google služby

KalendářZřejmě nikoho nepřekvapí, že systém Android je úzce provázán s internetovými službami společnosti Google. Pro plné využití přístroje je tedy nezbytná aktivace datového tarifu. Už při prvním zapnutí jste požádáni, abyste zadali své přihlašovací údaje ke GMailu. Elektronická pošta se pak automaticky stahuje přímo do telefonu. To samé platí i pro další googlovské služby - kontakty a kalendář. Jakmile provedete nějakou změnu v aplikaci na počítači, v případě povolené synchronizace se provede aktualizace i v mobilu.

V základní výbavě samozřejmě nechybí ani navigační aplikace Mapy Google, která pro určování polohy využívá integrovaný modul GPS i mobilní síť, YouTube, Google Talk a vyhledávací panel Google přístupný z hlavní plochy. Velice dobře se pracuje s webovým prohlížečem, který umí otevřít několik oken zároveň a podporuje funkci přibližování/oddalování pouhým dotykem prstu včetně náhledu celé webové stránky, odkud lze přejít do vybrané části.

Android Market

Aplikace lze stahovat prostřednictvím služby Android Market.Nejsnazší cestou, jak T-Mobile G1 zdarma či za poplatek rozšířit o nové aplikace, je návštěva Android Marketu přístupného přímo z hlavní nabídky telefonu.

Android Market čítá přes 700 programů od vývojářů z celého světa, které jsou rozděleny do několika kategorií a mohou být řazeny podle oblíbenosti nebo data.

Po zvolení libovolného programu se objeví krátký popisek, poté stačí kliknout na tlačítko Install, potvrdit a aplikace se začne stahovat a instalovat na pozadí. O úspěšném dokončení jste informováni v oznámení na hlavním panelu.

Nedodělky

Android má samozřejmě i své stinné stránky. Uživatelé budou zpočátku muset oželet synchronizaci dat s počítačovým programem (PC Suite), práci s přílohami v e-mailech či editaci kancelářských dokumentů. V raném stádiu je rovněž bluetooth, které lze využít pouze k volání s bezdrátovým sluchátkem, a prostředí fotoaparátu, jež nedisponuje prakticky žádným manuálním nastavením.

Většina těchto nedostatků bude s největší pravděpodobností odstraněna formou nové verze firmware či prostřednictvím aplikací třetích stran. Komunita okolo Androidu je obrovská a nové programy přibývají každým dnem.

T-Mobile G1 nebude zpočátku obsahovat českou lokalizaci. Ta má být hotová až koncem ledna, nejpozději v první půlce února. Její dohrání bude možné zdarma provést aktualizací přímo z telefonu. Za přenesená data nebude operátor účtovat žádný poplatek.

Foto T-Mobile, HTC, autor

Autor: Jiří Pešek





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi