Hyundai IONIQ 5 N vstupuje do poslední fáze testování sportovních jízdních vlastností na závodním okruhu Nürburgring

Hyundai IONIQ 5 N vstupuje do poslední fáze testování sportovních jízdních vlastností na závodním okruhu Nürburgring
  • IONIQ 5 N, první elektromobil značky N, absolvuje před svou světovou premiérou poslední testování v domácím prostředí divize Hyundai N na závodním okruhu Nürburgring
  • IONIQ 5 N bez kompromisů přenáší do elektrifikovaného modelu tři pilíře sportovních výkonů N - dravec do zatáček, připravenost na závodní okruhy a sportovní vůz pro každodenní provoz
  • IONIQ 5 N posouvá značku N na ještě vyšší úroveň a vášnivým řidičům díky novým technologiím nabízí mimořádně výhodně opravdu podmanivé výkony
  • Vysokovýkonný elektromobil podporuje vyspělým softwarem hardware vyvinutý v motoristickém sportu, čímž zajišťuje ještě vyšší odolnost, mimořádné brzdné výkony a emocionální vzrušení z jízdy
  • Značka N zveřejnila svou třetí a poslední upoutávku, která značí dokončení vývoje nového modelu a přípravu na jeho globální debut
  • IONIQ 5 N bude představen na Festivalu rychlosti v Goodwoodu v exkluzivní expozici značky N a při ukázkových jízdách do vrchu

Značka Huyndai testuje sportovní vlastnosti svého elektromobilu IONIQ 5 N - prvního modelu značky N s výhradně elektrickým pohonem - na náročném závodním okruhu Nürburgring v Německu, a dokončuje tak přípravy na jeho světovou premiéru v červenci.

Hyundai propojil pro model IONIQ 5 N svou globální modulární platformu pro elektromobily E-GMP (Electrified-Global Modular Platform) s technologiemi značky N, vyvinutými v motorsportu, a jejím know-how. Cílem bylo maximalizovat výkony elektromobilu a zajistit, aby splňoval požadavky značky N v podobě tří pilířů sportovních výkonů N: dravec do zatáček, připravenost pro jízdu na závodním okruhu a sportovní vůz pro každodenní provoz.

Hyundai dosáhl náročného cíle využitím kombinace silných stránek výzkumného a vývojového centra v jihokorejském Namyangu a jeho evropského testovacího centra na Nürburgringu, které je pobočkou evropského výzkumného a vývojového centra Hyundai v německém Rüsselsheimu, v němž mají od roku 2003 své zázemí evropské týmy designérů a konstruktérů. Tým inženýrů divize Hyundai N může díky závodnímu okruhu poblíž vyhodnocovat a vyvíjet odolnost a jízdní dynamiku svých vozidel efektivněji a častěji.

"Nürburgring je místem, kde je každý model N laděn na N-tou, takže zde se musí osvědčit i náš první zcela elektrický vysokovýkonný model N," řekl Till Wartenberg, viceprezident a vedoucí značky N a motorsportu v Hyundai Motor Company. "IONIQ 5 N právě dokončil svůj vytrvalostní test odolnosti ujetím 10 000 km na Severní smyčce, což je významným milníkem, který potvrzuje vysokou odolnost tohoto vozu i jeho připravenost pro jízdu na závodním okruhu. I tak jsme právě začali náš druhý test na 10 000 km, abychom posunuli limity modelu IONIQ 5 N ještě výš."

Hyundai IONIQ 5 N vstupuje do poslední fáze testování sportovních jízdních vlastností na závodním okruhu Nürburgring

Maximální odolnost v podmínkách závodního okruhu

Značka Hyundai N již dlouho používá Severní smyčku Nürburgringu k ověřování technologií z motoristického sportu ve vozech značky N a IONIQ 5 N není žádnou výjimkou navzdory technickým výzvám, které jsou pro elektromobily jedinečné. Vytěžit maximální výkon z elektromobilu vyžaduje přísnou disciplínu v řízení provozní teploty v porovnání s vozy poháněnými spalovacími motory, a k tomu je nezbytné implementovat vyspělý software. To znamená, že každé vylepšení hardwaru je umocněno zvýšením úrovně sportovních výkonů na základě vyspělého softwaru.

Systému řízení provozní teploty prostřednictvím chlazení je v modelu IONIQ 5 N věnována mimořádná péče, protože chlazení je v elektromobilech náročnější než v předchůdcích se spalovacími motory. Větší chladicí plocha se specifickým efektivním uspořádáním chladiče N, vylepšený chladič motorového oleje a chladič sady akumulátorů završují výčet hardwarových vylepšení podobných těm, která jsou realizována u vozů se spalovacími motory. Tyto metody hardwarového chlazení jsou dále umocněny novými řešeními pro řízení provozní teploty, například N Battery Preconditioning a N Race.

Funkce N Battery Preconditioning předem nastavuje takovou teplotu akumulátorových článků, při níž lze efektivně využívat maximální výkon. Funkce pro zajištění optimální provozní teploty sady akumulátorů je rozdělena do dvou režimů - "Drag" a "Track" - vhodných pro odlišné scénáře sportovní jízdy. V režimu "Drag" je nastavena optimální teplota pro okamžité využití maximálního výkonu, zatímco v režimu "Track" je nejnižší možná teplota sady akumulátorů optimalizována pro absolvování většího počtu kol.

Funkce N Race poskytuje řidiči přímější kontrolu nad spotřebou energie. Na výběr má přitom režimy "Sprint" a "Endurance". "Sprint" je výchozí nastavení modelu IONIQ 5 N, kde je prioritou maximální výkon, jakmile ho řidič potřebuje. "Endurance" je nastavení, které maximalizuje dojezd modelu IONIQ 5 N na závodním okruhu. Toho je dosaženo omezením náhlých výkonových špiček, které zpomaluje nárůst teploty a zvyšuje odolnost.

Funkce N Battery Preconditioning a N Race jsou přímým výsledkem přístupu značky N, který má své kořeny v motorsportu. Řidiči si tak mohou zvolit strategii pro spotřebu elektrické energie s cílem maximalizovat výkon, nebo dojezd. Zatímco tento druh změny nastavení by normálně vyžadoval tým mechaniků a výbavy, v modelu IONIQ 5 N je pohodlně dosažitelný několika stisknutími tlačítka.

Vynikající brzdný výkon s nejlepší rekuperací v automobilovém průmyslu

Zpomalování pomocí rekuperace elektromotory je primárním zdrojem brzdné síly. V případě nutnosti poskytuje dodatečnou brzdnou sílu hydraulická brzdová soustava. Inženýři divize Hyundai N zkonstruovali jedinečnou rekuperační brzdovou soustavu speciálně pro IONIQ 5 N. Jen prostřednictvím rekuperačního brzdění lze dosáhnout zpomalení až 0,6 g, což je nejlepší hodnota v automobilovém průmyslu. Rekuperační brzdění zůstává zapojeno dokonce i při aktivovaném ABS, a přispívá maximálním zpomalením 0,2 g.

Hydraulická brzdová soustava modelu IONIQ 5 N je vylepšena většími kotoučovými brzdami s průměrem 400 mm, novým lehkým materiálem a optimalizovaným přívodem chladicího vzduchu. Menší závislost na kotoučových brzdách prodlužuje jejich životnost v porovnání s vozy poháněnými spalovacími motory. Hladké přechody mezi rekuperačním a hydraulickým brzděním jsou pro řidiče nepostřehnutelné.

Nová definice zvuku a řazení

Mnoho nadšených vyznavačů sportovní jízdy otevřeně vyjadřovalo své rozčarování z mnoha elektromobilů, protože jim za volantem chyběla zpětná vazba. Inženýři značky N proto vyvinuli N Active Sound + a N e-Shift, aby řidič dostával od vozu větší odezvu, která mu umožňuje preciznější kontrolu nad dynamickými jízdními vlastnostmi vozu. Jedinečný důraz značky N na precizní zpětnou vazbu pro řidiče se odlišuje od dosavadních přístupů ke zvukovému projevu elektromobilů.

N Active Sound + využívá systém 10 reproduktorů (osm vnitřních, dva vnější), který řidičům nabízí tři různé akustické motivy: Ignition, Evolution a Supersonic. Ignition napodobuje přeplňovaný dvoulitrový spalovací motor vozů N včetně zvukového efektu "prskání do výfuku", zatímco Evolution je charakteristický elektronický zvuk N inspirovaný studiemi N 2025 Vision Gran Turismo Concept a RN22e. Supersonic simuluje stíhací letadlo, aby řidiči mohli prožívat pocity stíhacího letce. Veškeré varianty zvuku si řidiči mohou individualizovat a přizpůsobit svým vlastním preferencím.

N e-Shift úzce spolupracuje s funkcí N Active Sound +, protože napodobuje osmistupňovou dvouspojkovou převodovku (DCT) vozů N poháněných spalovacími motory. N e-Shift simuluje řazení regulací točivého momentu elektromotoru, a to včetně trhnutí v průběhu řazení. Cílem je umožnit řidičům hladký přechod na elektromobilitu zachováním zaběhlého způsobu řízení vozu se spalovacím motorem. Výsledkem jsou ještě podmanivější zážitky z jízdy, které jsou pocitově blíž k automobilům se spalovacím motorem než k elektromobilům.

V souvislosti s testováním na Nürburgringu zveřejnila značka N video "Hyundai N | Upoutávka na IONIQ 5 N - epizoda 3", v němž hrají hlavní roli schopnosti modelu IONIQ 5 N pro jízdu na závodním okruhu. Video ukazuje IONIQ 5 N při intenzivních vytrvalostních testech na ikonické Severní smyčce Nürburgringu, při nichž vůz překonal milník 10 000 ujetých zkušebních kilometrů. IONIQ 5 N dokončí další vytrvalostní test o délce 10 000 km před zahájením výroby, jehož cílem bude potvrdit vynikající mechanickou odolnost vozu a ověřit dokonalou funkčnost jeho inteligentního softwaru.

Premiéra v srdci automobilové kultury na Festivalu rychlosti v Goodwoodu

IONIQ 5 N zažije debut na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, v rámci první účasti divize Hyundai N na této ikonické akci. Světová premiéra modelu IONIQ 5 N se uskuteční 13. července v exkluzivní expozici divize Hyundai N, která osloví veřejnost i řadou dalších atraktivních aktivit. Ikonické jízdy do vrchu se navíc zúčastní několik vozů N včetně studie N Vision 74 s pohonem na vodík.

Více informací bude zveřejněno s blížící se světovou premiérou modelu IONIQ 5 N.

Foto: Hyundai





Čtěte dále

Vědci letos pozorovali zatmění Slunce z USA, Mexika i z letadla NASA

Vědci letos pozorovali zatmění Slunce z USA, Mexika i z letadla NASA

Mezinárodní tým vědců Solar Wind Sherpas letos poprvé využil k pozorování zatmění Slunce letadlo Národního úřad pro letectví a...

Populární remoska byla vynalezena před 60 lety

Populární remoska byla vynalezena před 60 lety

Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska je malá přenosná elektrická pečící mísa...

Neil Armstrong udělal před 55 lety pověstný "velký skok pro lidstvo"

Neil Armstrong udělal před 55 lety pověstný "velký skok pro lidstvo"

Americký astronaut Neil Armstrong se před 55 lety stal prvním člověkem, který se prošel po Měsíci. Někdejší zkušební pilot byl...

Čeští vědci poprvé zobrazili povrchovou strukturu chromozomu v přirozeném stavu

Čeští vědci poprvé zobrazili povrchovou strukturu chromozomu v přirozeném stavu

Čeští vědci jako první na světě zobrazili povrchovou strukturu chromozomu v přirozeném stavu. Na nové zobrazovací metodě s...

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

Sociální inženýrství patří mezi nejrozšířenější typy kybernetických útoků. Patří sem hlavně phishing neboli podvodné e-maily,...

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi