Češi urvali výhru nad Kanadou, nájezdovou loterii rozhodl Kovář

V brance českého týmu se znovu objeví Pavel Francouz.

Čeští hokejisté porazili ve svém druhém vystoupení na olympijském turnaji v Pchjongčchangu Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Udělali tak důležitý krok k prvenství ve skupině A a k přímému postupu do čtvrtfinále. Dramatický duel rozhodl útočník Jan Kovář. Poslední zápas ve skupině odehraje národní tým v neděli od 8:40 SEČ proti Švýcarsku. Mužstvo ze země helvétského kříže rovněž vyhrálo, když doslova rozstřílelo Koreu 8:0.

Svěřenci kouče Josefa Jandače v utkání dvakrát prohrávali. Poprvé inkasovali už po 73 vteřinách hry, ale na branku Masona Raymonda z přesilovky odpověděl Dominik Kubalík. Druhý kanadský gól zařídil René Bourque, v úvodu druhé třetiny vyrovnal Michal Jordán.

Trenéři sáhli k několika změnám: Vitáskovo místo v obranných řadách zaujal Kundrátek, jen z tribuny sledoval duel forvard Vondrka. Nově byli nasazeni do hry útočníci Dominik Kubalík a Martin Růžička.

Právě Kubalík načal svou premiéru pod pěti kruhy velmi nešťastně, když už po 42 sekundách putoval na trestnou lavici. A už po půlminutě ji navíc opustil, neboť Raymond zůstal nepokrytý uprostřed trojice českých hráčů a snadno tak přesměroval Veyovu nabídku mezi Francouzovy betony. Češi byli blízko rychlé odpovědi, jenže Sekáčova dorážka při přesilovce po závaru před Scrivensem skončila pouze na tyči.

V sedmé minutě už bylo ale vyrovnáno. Lee nedokázal odpálit poskakující puk, zmocnil se ho Kubalík a odčinil svůj počáteční prohřešek, když z úhlu našel mezeru u bližší tyče. Červenka pak obral před Scrivensem o puk Raymonda, ale zakončil jen do kanadského gólmana.

Ve 14. minutě zužitkovali Kanaďané těsně před Nakládalovým návratem do hry z trestné lavice i druhou přesilovku. Bourque se dostal k dorážce a pohotově zametl puk do branky. Francouz ještě do přestávky s dávkou štěstí zachránil tým v těžké situaci, kdy kotouč zamířil mezi jeho betony po Kundrátkově teči.

Po přestávce přišel výborný nástup českého výběru, po Birnerově šanci se odrazil puk přímo před Jordána a bylo vyrovnáno. Otevřená partie pokračovala, v 26. minutě vypálil nebezpečně Nakládal. Kanaďané však nadále rychle přistupovali k českým hokejistům a ti měli s napadáním velké problémy.

Výjimku přinesla 34. minuta, kdy se Růžička v přesilovce protáhl až před gólmana Scrivense, jenže nezakončil bekhendem tak důrazně, jak by si představoval. Na druhé straně Gragnani v signalizované početní výhodě bez přípravy vypálil, ale Francouz se nenechal zahanbit.

Kanadský bek Lee se pak v 38. minutě ocitl na české střídačce, kam ochotně napochodoval při střídání Jandačova týmu, Jordán dostal kuriózní trest za nedovolené bránění a Češi museli na 33 vteřin do tří. Když už první z hříšníků Kolář skočil na led, Vey napálil tyč.

V úvodu třetí třetiny předvedli pěknou akci Řepík se zakončujícím Birnerem, jenže Scrivens byl pozorný. Na konci 48. minuty přestál český tým krizovou chvilku, kdy se Kanaďané dostali do přečíslení tří na jednoho, ale Kozun z velkého úhlu odkrytou branku minul o velký kus.

Dvě minuty před vypršením základní hrací doby měl rozhodnutí na hokejce Sekáč, jeho povedenou ránu ale zastavila za bezmocným Scrivensem horní tyč a i proto dospěla vyrovnaná bitva až do prodloužení. V něm střídala jedna slibná příležitost druhou, ty největší na straně českého týmu měli Radil a Červenka. Na druhé straně jel sám na Francouze bek Robinson, vracející se Koukal ho ale stihl dostatečně rozhodit.

Nájezdy začala Kanada: Lapierre a Růžička nedali, Wolski se trefil, Koukal vyrovnal. Roy neuspěl, Jan Kovář ano. Bourque i Červenka byli neúspěšní, Noreau musel dát a trefil tyč.

Ve svém posledním zápase se Češi střetnou se Švýcarskem, které deklasovalo Koreu a připsalo si tak první body. Hattrick vstřelil útočník Pius Suter. Brankář Jonas Hiller jako třetí na turnaji po Švédech Viktoru Fasthovi a Jhonasu Enrothovi udržel čisté konto.Právě i Švýcaři mohou promluvit do pořadí na prvních dvou místech. Jsou třetí o bod za Kanadou, kterou čeká Korea, a o dva za výběrem kouče Josefa Jandače.

 

Hokejový turnaj XXIII. zimních olympijských her - skupina A:

 

ČR - Kanada 3:2 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. D. Kubalík, 21. Jordán (Birner, Horák), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 2. Raymond (Vey, Gragnani), 14. R. Bourque (Noreau, Brulé). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Lazarev (oba Rus.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 6731.

Sestavy:

ČR: Francouz - Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Kanada: Scrivens - Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Elliott - Brulé, Roy, R. Bourque - Thomas, Kelly, Raymond - Wolski, Ebbett, Kozun - Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Vey. Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.

 

On-line


  •  

    Dobré ráno, vítejte u on-line přenosu.


  •  

    Hezké brzké ráno,

    vítámé Vás u textového online přenosu ze zápasu Kanada - Česko. 

    Úvodní sestavy:

    Kanada: Scrivens (Poulin) – Lee (A), M. Robinson, Ch. Genoway, Noreau, Gragnani, Goloubef, Elliott – R. Bourque (A), Brulé, Roy – Raymond, Kelly (C), Thomas – Wolski, Ebbett (A), Kozun – Klinkhammer, O'Dell, Lapierre – Vey. Trenér: Willie Desjardins.

    Česko: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Jordán, Kundrátek, O. Němec – D. Kubalík, Jan Kovář (A), M. Erat (C) – Červenka, Mertl, Martin Růžička – Sekáč, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – T. Zohorna. Trenér: Josef Jandač.

    Rozhodčí: Roman Gofman (RUS), Anssi Salonen (FIN) – Gleb Lazarev (RUS), Judson Ritter (USA).


  •  

    Hokejisty vyrazili podpořit i další čestí olympionici. Hlavně medalistky Eva Samková a Martina Sáblíková. 

  • 01
     

    VYLOUČENÍ. Hned na začátku česká Kanadu hra v početní výhodně. Menší trest za sekání vyfasoval Kubalík. 

  • 02
     

    GÓL. Kanada začala zápas hodně zostra a hned v úvodu se ujímá vedení. Na začátku 2. minuty otevřel skóre zápasu RAYMOND, který využil přesilovou hru. Kanaďan po střele z kruhu šikovně tečoval puk, jenž zapadl až za brankovou čáru. 

  • 04
     

    Velká šance ze strany českého národního týmu. Po závaru před kanadskou brankou však nikdo nedokázal dopravit kotouč do sítě. 

  • 05
     

    Růžička prudce vypálil z vrcholu levého kruhu, Scrivens však byl na místě. 

  • 06
     

    Čechy při přesilovce zastavuje v cestě dopřed ofsajd. 

  • 06
     

    Kanaďanům se podařilo vyhodit a Češi musejí zakládat útok zpoza vlastní branky. Kanaďané se mezitím vracejí do plného počtu. 

  • 07
     

    Erat projel po levé straně hřiště a chtěl zpoza branky přihrávat, Kubalíkovi puk přeskočil hokejku. 

  • 07
     

    GÓL. DOMINIK KUBALÍK využil chyby Leeho a p o zisku puku v blízkosti brankoviště ranou z těsné blízkosti našel mezírku mezi Scrivensovou výstrojí a tyčkou. 

  • 08
     

    Jeden z kanadských hráčů si zpracoval kotouč v mezikruží a vypálil, před branko čekal opět Raymond, na jeho teč ale stačil Francouz zareagovat. 

  • 09
     

    Českému národnímu týmu je pískáno postavení mimo hru. 

  • 10
     

    Po souboji za kanadsko brankou se zmocňují puku "javorové listy", následně se Kanaďané dopouštějí zakázaného uvolnění. 

  • 10
     

    Kolář to zkoušel od modré, Scrivens se střelou neměl problém. 

  • 11
     

    Koukalova formace teď dvakrát zahrozila, po přihrávce zpoza branky nejprve pálil z mezikruží vedle Kundrátek, následně ho napodobil ranou mimo také Sekáč. 

  • 12
     

    Červenka skvěle vystihl kanadskou nepřesnou přihrávku a vyrazil na Scrivens, tváři v tvář kanadskému brankáři ale nedokázal ani nadvakrát dopravit kotouč za brankovou čáru.

  • 12
     

    Proti střele od modré měl Francouz zakrytý výhled, puk na něj ale neprošel. 

  • 12
     

    VYLOUČENÍ. Kanada si zahraje přesilovku. Nakládal inkasoval dvě minuty za držení. 

  • 13
     

    Francouz si poradil s Bourqueovou ranou z úhlu. 

  • 13
     

    Následně dostal Bourque přihrávku z pravé strany přímo na brankoviště, ani tentokrát ale z těsné blízkosti českého brankáře nepřekonal. 

  • 13
     

    Mozík vypálil kotouč do bezpečí. 

  • 14
     

    Další jistý zákrok Francouze. Projektil takřka od modré ukryl ve výstroji. 

  • 14
     

    GÓL. BOURQUE nejprve tečoval střelu od modré, kterou se Francouzovi podařilo vyrazit. Kanadský hráč ale následně rychle dosáhl na vyražený puk a poslal střelou od odkryté svatyně Kanadu do vedení. 

  • 15
     

    Francouz musel dvakrát zasahovat. Kanaďané na českého gólmana ale nevyzráli. 

  • 16
     

    Icing českého týmu. Vhazovat se bude před Francouzem. 

  • 17
     

    Kanaďané kombinují v českém obranném pásmu, k žádné větší šanci to ale nevede. 

  • 17
     

    O'Dell po odpískání ofsajdu ještě hodně popstrčil Jordána a na ledě vypukla menší potyčka mezi oběma hráči. Rozhodčí ji včas uklidnili. 

  • 18
     

    Sudí zastavují i akci Čechů. Svěřenci trenéra Jandače se dopustili postavení mimo hru. 

  • 19
     

    Řepík chtěl před brankou najít Birnera, kanadská obrana ale dobře zapracovala. 

  • 20
     

    Na ledě probíhá poslední minuta první třetiny. 

  • 20
     

    Růžička předvedl dobrý forčeking, Kanada opět chybovala v rozehrávce, čehož následně chtěl využít Červenka. Koncovka se mu nepovedla. 

  • 20
     

    První třetina je u konce. Kanaďané odcházejí do kabin s jednobrankovým vedení. Nejprve se hned ve druhé minutě trefil Raymond, Češi následně zásluhou Kubalíka vyrovnali. Javorové listy si ale po zásahu Bourquea vzali vedení zpět. Český národní tým tak bude muset dohánět manko. 

  • 21
     

    GÓL. Druhá třetina začala pro Čechy parádně. Závaru před kanadskou brankou využil MICHAEL JORDÁN, který přijel z druhé vlny, dostal se ke kotouči a nekompromisně propálil Scrivense. 

  • 23
     

    Po vhazování před Francouzem vedou Češi útok  po levé straně. 

  • 24
     

    Birner pálil z vrcholu pravého kruhu, Scrivens kryje. 

  • 25
     

    Francouz si poradil s nepříjemnou tečí. Kanada tlačí. 

  • 25
     

    Mertl přihrál na Růžičku nepřesně a k puku se dostávají Kanaďané. Následně se puk ocitá v hledišti. 

  • 26
     

    Krásná střela Nakládala. Ten dostal kotouč do středu pravého kruhu, odkud nebezpečně zacílil k bližší tyči. Scrivens byl připravený. 

  • 28
     

    Kozun to zkusil rychlou střelou, nad Francouze si ale nepřišel. 

  • 29
     

    Gragnani vyslal dělovku z levého kruhu, Nakládal jeho střelu zblokoval. 

  • 29
     

    Řepíkovi se přihrávka nepovedla a útok zakládají Kanaďané. 

  • 30
     

    Rozhodčí ponechali bez odezvy faul na Kováře.

  • 31
     

    Kanada momentálně skvěle napadá a je celkově aktivnější. 

  • 32
     

    Francouz dobře zakročil proti střele z otočky z oblasti levého kruhu. 

  • 32
     

    Bourque před brankou nenašel Brulého, jeho pobídka byla příliš dlouhá. 

  • 32
     

    Následně Francouz pomocí vyrážečky zneškodnil další střelu z levého kruhu. Puk šel po jeho zákroku nad branku. 

  • 33
     

    Zakázané uvolnění ze strany Kanady. Buly bude vhozeno před Scrivensem. 

  • 33
     

    VYLOUČENÍ. Goloubef odpyká dvě minuty za sekání. Čechy čeká přesilovka. 

  • 34
     

    Erat přihrál Nakládalovi do oblasti mezi modrou čarou a mezikružím, ten pálil nepřesně. 

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP/Matt Slocum

Autor: - mkr -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi