Zlatý hoch i terč v palbě odpadků. Jágr v národním týmu

Jaromír Jágr ukončil reprezentační kariéru.

Zažil bolestivé pády i pulsující atmosféru nadšeného Staroměstského náměstí. Tečka reprezentačního příběhu Jaromíra Jágra se však nesla ve smutném duchu a ublížené zášti vůči hlasitým kritikům. Jedno však Jágrovi nikdo nemůže upřít. Ať už byla jeho poslední etapa v národním dresu jakákoliv, vzpomínat se bude hlavně na nezapomenutelné úspěchy v Naganu, Vídni a Kolíně nad Rýnem.

"Končím, nedá se nic dělat," řekl po prohrané bitvě s Finy Jaromír Jágr. Čeští fanoušci se s Jágrovým koncem v reprezentaci nechtějí jen tak smířit. Na sociální síti Facebook, virtuálním domově českého forvarda, vytvářejí "petici", aby své rozhodnutí přehodnotil a zahrál si na domácím mistrovství světa, které budou příští rok hostit arény v Praze a Ostravě (více ZDE).

Jaromír Jágr v roce 1990.

Desetitisíce zúčastněných lidí nechtějí připustit, aby bohatá reprezentační pouť Jaromíra Jágra končila takto rozpačitým způsobem. Českému hráči přejí důstojnější tečku za obdivuhodnou kariérou v národním týmu. Jágrovu čtyřiadvacetiletou cestu mezinárodním hokejem si můžete připomenout v přehledu on-line deníku TÝDEN.CZ.

Debut v Reichlově stínu

Jágrův mimořádný příběh v národním dresu se začal psát na mistrovství Evropy v roce 1989, o rok později již s Robertem Reichelem a Bobbym Holíkem proháněl jako člen čtvrté útočné formace obrany soupeřů.

Zaznamenal tři trefy, z toho jedna rozhodla zápas proti Finsku. Jeho celkových pět bodů tehdy trumfl parťák Reichel. Jedenáct zápisů v kanadském bodování ho vystřelilo do all-star výběru. Teprve osmnáctiletý Jágr odjel z prvního šampionátu s bronzovou medailí na krku.

Hubená léta

Kladenský odchovanec patřil v letech 1994 - 1996 k nejzářivějším hvězdám Pittsburghu Penguins. Vždyť se již mohl chlubit dvěma prsteny pro vítěze Stanleyova poháru. S reprezentací ale dvakrát po sobě tvrdě narazil.

Do italského dějiště šampionátu dorazil v roce 1994 jako velká posila z NHL, společně s Martinem Strakou po vyřazení z play-off. Mátožnému týmu, který skončil až na sedmém místě (za domácími Italy), příliš nepomohl. Neúspěch následoval také o dva roky později na Světovém poháru. "Tým snů", v němž nechyběly největší zámořské hvězdy ani hrdinové ze zlaté vídeňské party, prohrál všechny tři zápasy evropské skupiny.

Jaromír Jágr s Martinem Strakou v roce 1994.

Po drtivé závěrečné porážce 1:7 s Němci v Garmisch-Partenkirchenu Jágr se spoluhráči utíkal do šatny před salvou odpadků, které na led vrhali nespokojení čeští fanoušci. Ti označili za hlavního viníka neúspěchu právě Jaromíra Jágra. "Potřebovali to na někoho hodit, tak prostě ukázali na mě," mrzelo jej tehdy.

Pohádka v Naganu

Nejlepší hráči světa spolu opět změřili síly už za dva roky, když NHL povolila jejich účast na olympijských hrách v japonském Naganu. Zde již Jágr nastupoval v elitní formaci, po boku kapitána Vladimíra Růžičky a letitého parťáka Martina Straky. 

Jágr zažíval jednu ze svých nejlepších sezon v dresu Pittsburghu, jeho pohoda se bez větších potíží přenesla i na širší led v dějišti olympiády. Na první gól si však musel počkat až do čtvrtfinále. V něm po jeho přihrávce kapitán Růžička vyrovnal skóre zápasu a za necelou minutu Jágr nezapomenutelnou střelou z mezikruží dokázal otočit vývoj utkání. Ač v penaltovém rozstřelu v semifinále proti Kanadě skončil jeho pokus jen na tyčce legendárního brankáře Patricka Roye, po finálové výhře proti Rusku se už mohl ohlížet jen na zaplněné Staroměstské náměstí a největší hokejovou extázi v českých dějinách. 

Konec zlaté éry

U vítězného hattricku Jaromír Jágr kvůli povinnostem v NHL chyběl a přišel tak o zlaté medaile z Norska, Ruska a Německa. Pořádně našlapaný tým se poté sešel na olympijských hrách v americkém Salt Lake City. Jenže jedinou zlatou medaili tehdy domů přivezl akrobatický lyžař Aleš Valenta. Jaromír Jágr jako kapitán dovedl tým pouze do čtvrtfinále, kde čeští hokejisté vypadli po jednobrankové výhře Ruska. Vůdčí roli poté zastával i na šampionátu ve Švédsku, jenže také zde skončila česká pouť na ruské čtvrtfinálové hradbě. 

Tyčka a české slzy

Kolem pražské O2 arény ještě ani nestihla vyrůst zeleň, když v novotou zářící hale rozehrála svůj part na jaře roku 2004 česká reprezentace. Slibně rozjetý domácí šampionát zbrzdila až nájezdová loterie se Spojenými státy. Brankář Ty Conklin odolával českým pokusům, tyč mu pomohla při pokusu Výborného i Jaromíra Jágra. Drama rozsekl až jediným úspěšným nájezdem Američan Andy Roach a Češi zůstali bez medaile. Jágrovi náladu nemohla spravit ani semifinálová účast na Světovém poháru. Zlatá pocta tragicky zesnulému trenérovi Ivanu Hlinkovi se nekonala. Není divu, že tento rok by Jágr ze svého hokejového životopisu nejraději vymazal. 

Triple Gold Club

Co nevyšlo v Praze, to se povedlo o rok později ve Vídni. Během celosezonní výluky Jágr válel v Kladně i ruském Omsku, i proto neměl spolu s největšími hvězdami potíž obléknout po sezoně národní trikot. Češi úspěšně složili reparát v dalších samostatných nájezdech ve čtvrtfinále s USA a za vydatné Jágrovy pomoci, jenž odehrál šampionát se zlomeným malíčkem na ruce, dokráčeli až k titulu mistrů světa. Tehdy třiatřicetiletý český útočník zkompletoval svou sbírku největších hokejových úspěchů a stal se členem prestižního Triple Gold Clubu.

První znechucení

Navzdory zisku bronzové olympijské medaile končily pro Jágra hry v Turíně rozpačitě. Čechům se pod trenérem Aloisem Hadamczikem nedařilo podle představ. V týmu to příliš neklapalo. "Když hraju houby, tak hraju houby," posteskl si a dodal, že reprezentovat bude jen v případě, že by sezonu strávil v Evropě. "Musím mít sebevědomí, abych mužstvo mohl něco dát," prohlásil.

Od líbání zadků ke zlatu

Proroctví se částečně vyplnilo. Od roku 2008 hrál Jágr v ruském Omsku a podmínka pro účast v národním týmu byla splněna. Vrátil se na mistrovství světa 2009 ve švýcarském Bernu, kde však Češi vypadli ve čtvrtfinále. Úspěch přišel až o rok později, kde Jágr velel podceňovanému týmu, složenému převážně z evropských hokejistů. 

Většina kádru, který neuspěl na únorové olympiádě ve Vancouveru, zůstala v květnu kvůli nejrůznějším důvodům doma. "Ti, co nepřijeli, by měli líbat prdel hráčům, jako Reichel a Dopita," vytýkal tehdy laxním mladíkům, kteří postrádali chuť reprezentovat svou vlast. Nakonec se přesto mohl podrážděný Jágr smát. Jako mistr světa.


Poslední medaile a trpké loučení

O rok později, v roce 2011, Jágr výrazně pomohl k další medaili, tentokrát už s výběrem staronového kouče Aloise Hadamczika. Odepisovaný tým v boji o bronz znemožnil ambiciózní Rusy a výsledná medaile tak chutnala ještě lahodněji. Byla navíc Jágrovou poslední. Neúspěch na olympiádě v Soči a mistrovství světa v Minsku přehlušil tradičně pozitivní myšlení hokejového mohykána trudomyslnou skepsí. "Odevzdal jsem maximum, spadlo to ze mě. Nejsem smutný, život jde dál," prohlásil v závěru své čtyřiadvacetileté reprezentační kariéry.

Anketa:

Měl by dvaačtyřicetiletý Jaromír Jágr pokračovat v české hokejové reprezentaci?

 

Foto: ČTK , Facebook

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi