Wimbledonská princezna Kvitová: Už nejsem hodná holka!

Petra Kvitová.

Může se stát další českou královnou Wimbledonu. Petra Kvitová dnes od 15 hodin nastoupí proti Marii Šarapovové ve finále nejprestižnějšího a nejslavnějšího tenisového turnaje na světě. "Na Marii si věřím, hraji tu výborný tenis. Můžu jí porazit," říká Kvitová směrem k ruské soupeřce.

Hodně se změnila. Vyhledala pomoc psychologa, chce se soustředit na vlastní hru. Nervozitu potlačuje, jak to jde. V Anglii má vynikající formu a odborníci tipují, že by mohla napodobit  jízdu Jany Novotné z roku 1998. "Říkali mi, že jsem na tenis moc hodná. Snad ukazuji opak," říká pro časopis TÝDEN v rozhovoru, který vznikl ještě před Wimbledonem.

Pro vaši odvahu riskovat skoro v každém úderu vás přirovnávají k Američance Sereně Williamsové v nejlepších letech. Jak se vidíte vy?
Já si to tolik neuvědomuju, ale asi to tak vypadá, a jsem ráda, že tyhle vlastnosti mám. Jsou v tenise hrozně důležité. A že mě srovnávají se Serenou, mi vůbec nevadí. Jestli hraju tak rychle jako ona, je to jen dobře.

Tak rychle a odvážně momentálně moc tenistek nehraje.
Nechci příliš čekat, co na mě vymyslí soupeřka. Chci si to uhrát sama. Je asi víc holek, co se snaží o podobnou hru, ale nejsou tak vysoko v žebříčku, takže o nich nevíme.

Petra Kvitová.Mimo kurt působíte skromně a tiše. Kde se ve vás bere tolik dravosti?
Když jsem byla menší, říkalo se o mně, že jsem moc hodná holka na to, abych se jednou prosadila. A vidíte, na kurtu se dokážu chovat jinak. Samozřejmě že nechci soupeřce ublížit, ale chci ji prostě vždycky porazit.

Odjakživa jste chtěla hrát agresivní tenis?
Když jsem s tátou začínala, dělala jsem to pro zábavu. Učil mě hrát technicky, švihem, ale je pravda, že už tehdy mě moc nebavilo pinkat si to na střed. Zábavnější bylo ten míč zabít.

Začínala jste na kurtech ve Fulneku. Jak to tam vypadalo?
Nic se tam nezměnilo. Nejsou tam ani záchody nebo umyvadlo. Jenom dřevěná budka, kde jsme se převlékali. Ale zkraje potřebujete jen kurt a cestu na běhání. Nijak jsem nepociťovala, že nemám bůhvíjaké zázemí.

Váš tatínek nebyl tenisový trenér, spíše velký nadšenec.

Naučil se všechno sám. Díval se na tenis v televizi, kupoval si všechny knížky, které o trénování vyšly, pak se to naučil sám o zeď. Nejdřív trénoval moje bratry, na kterých si to vyzkoušel, pak mě. A asi to nedělal úplně špatně. Musíme tatínka pochválit.

Jak potom nesl, když jste v šestnácti odešla za profesionálními trenéry do Prostějova?
Asi trochu špatně. Po lidské stránce se o mě, myslím, nebál, ale po té tenisové určitě jo. Měl strach, že mě tam zkazí. Naštěstí se to nepotvrdilo.

Kdy vám došlo, že se budete tenisem živit?
Dost dlouho jsem si to neuvědomovala. Když jsem přišla do Prostějova a viděla tam trénovat Berdycha, Šafářovou, Nováka, byl to trochu šok. Přicházelo to pozvolna, když jsem vyhrála jeden turnaj, pak druhý. Přitom jsem normálně dál chodila do školy, kterou jsem měla v záloze, kdyby mi to s tenisem nevyšlo.

Zase tak pozvolna to nepřicházelo, vždyť jste v roce 2006 vyhrála hned svůj první profesionální turnaj.
Na cestování jsme neměli peníze, až po nějaké době jsme s taťkou vyjeli do Stuttgartu. Vůbec jsem ty holky neznala, prostě jsem to rychle odpinkala, jak mě to táta naučil, a ten turnaj vyhrála. Až později mi tenisový svaz s panem Černoškem (majitel agentury Česká sportovní a tenisového klubu v Prostějově, pozn. red.) zařídili nějaké volné karty na větší turnaje v Česku, kde jsem to naštěstí také trefila.

Kvitová hraje agresivní tenis. A je úspěšná.Tomáš Berdych prozradil, že Miroslavu Černoškovi podle dohody do třiadvaceti let odevzdával zhruba pětinu turnajových výdělků. Jak to s ním máte vy?

Úplně stejně. Když jsem přišla do Prostějova, podepisoval to táta, protože jsem nebyla plnoletá. Nejdřív jsme od pana Černoška peníze dostávali, teď je vracím. A zůstane to tak ještě dva roky.

Loni ve Wimbledonu jste se dostala až do semifinále, jenomže pak jste znovu pětkrát za sebou vypadla v prvním kole. Proč?
Před tím jsem nic moc neuhrála a pak najednou takhle brutální semifinále! Sama jsem se dostávala pod tlak, začala jsem od sebe chtít víc, než na co jsem v tu chvíli měla. Myslela jsem, že teď začnu porážet úplně všechny, ale nakonec jsem neporazila ani ty, které jsem porazit měla. Až jsem si říkala, jestli má cenu vůbec hrát dál.

Teď jste ve finále Wimbledonu. Zažíváte průlomovou sezonu. Co se změnilo?
Vyhledala jsem pomoc psychologa, se kterým spolupracuju pořád. Také s kondičním trenérem jsme udělali hodně práce. A začínají se projevovat i tři roky s trenérem Davidem Kotyzou, vypilovali jsme můj styl hry. A v osobním životě mě nic netíží, jsem spokojená.

Hodně jste zhubla.
Ze začátku jsem to nijak nepociťovala, ale teď doběhnu míčky, na které jsem dříve neměla nárok. Na turnajích mám sílu až do posledních kol, vydržím dlouhé zápasy. A zpevnila jsem svaly.

Možná jste si tím zachránila kariéru. Opravdu jste toho chtěla nechat?
Vážně hrozilo, že mě ta zranění zničí. Začala jsem cvičit, změnila jsem stravu. Najala jsem si kondičního a výživového poradce.

Petra Kvitová a Lucie Šafářová, české reprezentatky.Už si to taky můžete dovolit, začínáte velmi dobře vydělávat.
Ještě loni jsme ani jednou neletěli byznys třídou. Letos jsme se rozhodli, že delší cesty a náročné přesuny už jinak létat nebudeme. Stojí to víc peněz, ale v regeneraci ušetříte až dva dny. Ukazuje se, že se rozhodně vyplatí, když se v letadle nemusím mačkat s dalšími lidmi.

Máte kromě tenisu čas i na něco jiného? Sledujete třeba českou politiku?
Pro mě je fakt složité se v tom orientovat, ale myslím, že nejenom pro mě. Hodně jsme to řešili s holkama na Fed Cupu, koho z vlády zase odvolali nebo odvolají. A musím říct, že se mi to vůbec nelíbí. Korupce je obrovská a já to neuznávám.

Říkala jste, že v osobním životě jste spokojená. Můžete to trochu rozvést?
Mám pořád problémy jako normální holky v mém věku, ale třeba nešťastnou lásku jsem ještě nezažila. Teď mám přítele, kterému se asi po mně stýská, když jsem dlouho pryč, ale co se dá dělat… Mně také chybí.

Co děláte s vydělanými penězi?
Nic extra. Platím letenky, trenéry, loni jsem si koupila byt. Jinak mi peníze leží na účtu. Spí tam a čekají, co s nimi udělám.

PETRA KVITOVÁ (21)

Rodačku z Bílovce, letošní finalistku Wimbledonu, tenisově vychovával ve Fulneku její otec, trenérský samouk Jiří Kvita. V šestnácti přešla do tenisového centra v Prostějově, o dva roky později už dokázala porazit sedminásobnou grandslamovou vítězku Venus Williamsovou. Loni se dostala do semifinále Wimbledonu, pak ale pětkrát po sobě vypadla v prvním kole; přesto v minulé sezoně získala titul Nováček roku. Letos se její forma ustálila: probojovala se do čtvrtfinále Australian Open, další tři turnaje vyhrála, začalo se o ní mluvit jako o budoucí světové jedničce. Nevydařilo se jí jen French Open, kde v boji o čtvrtfinále prohrála s pozdější vítězkou Li Na. Na turnajových odměnách si dosud vydělala téměř 2,5 milionu dolarů (přes 40 milionů korun).

Foto: Robert Sedmík

Autor: Petr Vlček





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi