Fed Cup: Šafářová překvapila, Česko vede 2:0

Lucie Šafářová oslavuje vítězný zápas proti Daniele Hantuchové

První den exfederálního fedcupového souboje ovládly české tenistky. Na bratislavské antuce porazila nejprve Lucie Šafářová slovenskou jedničku Danielu Hantuchovou 7:6 (7:1), 4:6, 6:3, druhý bod pak přidala taktéž ve třísetové bitvě Nicole Vaidišová v duelu s Dominikou Cibulkovou. K postupu do dalšího kola tak Češkám zbývá vyhrát jediný zápas. 

Úvod zápasu Šafářové s Hantuchovou byl vyrovnaný. Ani jedna z hráček výrazněji nechybovala a oběma se dařilo zahrávat vítězné míče. První důležité momenty přišly v páté a šesté hře, kdy Šafářová nejprve nevyužila dva brejkboly a vzápětí ztratila vlastní servis. Hantuchová se dostala do vedení 5:2 a zdálo se, že má vývoj sady pod kontrolou. Pak se však několika protesty proti výrokům čárových rozhodčích sama rozhodila a Šafářová toho dokázala využít k vyrovnání na 5:5.

Ve dvanácté hře si domácí jednička při podání soupeřky postupně vypracovala tři setboly, ale dvacetileté Češce se tentokrát dařil první servis a s jeho pomocí všechny odvrátila. Rozhodovalo se tak až ve zkrácené hře. Její první míček získala Šafářová v maratonské výměně, v níž se většinou bránila, a to udalo tón celého tie-breaku. Česká tenistka dokázala i z defenzivy zahrát vítězné míče, naopak Hantuchové se nedařil první servis a více chybovala. Šafářová jí povolila jediný míček a první sadu získala pro sebe.

Čtrnáctá hráčka světa se z nešťastné ztráty setu rychle oklepala a hned na úvod další sady, která se kvůli ostrým přechodům slunce a stínu už hrála pod zcela zataženou střechou, získala servis soupeřky. Nakonec se to ukázalo jako rozhodující okamžik této sady, protože Hantuchová si bez problémů podržela podání a druhý set vyhrála 6:4.
Do rozhodující sady lépe vstoupila česká tenistka. Hned ve druhé hře získala servis soupeřky, a navíc sama podávala účinněji než v předchozím průběhu zápasu. Když k tomu přidala přesné údery za své levačky, mířila k vítězství.

Už v osmé hře si při podání Hantuchové vypracovala tři mečboly, ale Hantuchová si pomohla prvním servisem a všechny odvrátila. Vzápětí se jí navíc dařily vítězné returny, takže cestu Šafářové za triumfem ještě zkomplikovala. Měla dva brejkboly na prodloužení zápasu, ale česká tenistka oba odvrátila a nakonec vítězným úderem po čáře proměnila v pořadí pátý mečbol. Dohrála ve chvíli, kdy její přítel Tomáš Berdych právě v Monte Carlu rozehrával úvodní míče semifinálového duelu se Španělem Rafaelem Nadalem.

"Vítězství chutná sladce," poznamenala Šafářová na úvod tiskové konference. Radovala se také proto, že její výhra nad domácí jedničkou může hrát důležitou roli v konečném účtování zápasu 1. kola Světové skupiny II. "Daniela je vynikající hráčka, takže jsem hrozně ráda, že se mi to právě proti ní podařilo prolomit," uvedla Šafářová.

Zápas se pro ni přitom nevyvíjel dobře, v prvním setu už prohrávala 2:5, ale ještě ho dokázala otočit. "První set byl hodně důležitý. Vyplatilo se mi, že jsem to nevzdala a bojovala," pochvalovala si. Hantuchová litovala nevyužité šance. "Začala hrát trochu agresivněji a já jsem naopak od agresivity upustila. Od stavu 5:5 se pak začínalo znovu," popsala klíčové momenty.

Vaidišová po boji získala druhý bod

Nicole Vaidišová podle očekávání získala druhý bod českých tenistek.Nicole Vaidišová podle očekávání získala druhý bod českých tenistek ve fedcupovém zápase se Slovenskem. Ve druhé dvouhře bratislavského duelu 1. kola Světové skupiny II se však trápila bezmála dvě a půl hodiny, než 123. hráčku světa Dominiku Cibulkovou porazila 3:6, 6:4 a 7:5.

Rozdíl 115 míst na světovém žebříčku nebyl na kurtu vůbec znát. Vaidišová sice získala úvodní hru, ale pak v prvním setu kupila chybu za chybou. Celkem třikrát ztratila servis a trpělivě hrající Cibulková vyhrála úvodní set 6:3.

Osmá tenistka světového žebříčku ani ve druhé sadě nepředváděla hru, která ji loni na antuce dovedla až do semifinále grandslamového Roland Garros. Česká favoritka však přece jen o něco zpřesnila údery a ve druhé hře se jí podařil brejk. Při vlastním podání však neoplývala jistotou, většinou musela čelit brejkbolům a v osmém gamu servis ztratila. Domácí tenistka tak vyrovnala na 4:4, ale vzápětí neuspěla při svém podání a Vaidišová si vynutila pokračování zápasu.

Ani třetí sada neměla tak hladký průběh, jaký se před začátkem této dvouhry očekával. Vaidišová do ní vstoupila lépe, když se hned v první hře dostala do brejku. I když se znovu nevyhnula chybám, snažila se hrát trpělivěji a počkat si na šanci zahrát vítězný úder. Cibulková se nevzdávala, v dalším průběhu si držela servis, ale dlouho se při podání soupeřky nedokázala prosadit.

Povedlo se jí to v poslední možné chvíli, v desáté hře, kdy Vaidišová podávala na vítězství v zápase. Cibulková vyrovnala 5:5 a hala vybuchla nadšením. Slovenská tenistka však další game nezvládla a čistou hrou znovu přišla o podání. Na druhý pokus už Vaidišová zápas dopodávala a vyhrála 7:5.

Vaidišová s Cibulkovou ještě nikdy nehrála žádný soutěžní zápas, ale slovenská tenistka ji nezaskočila. "Čekala jsem, že bude Dominika hrát dobře, protože neměla co ztratit. Ničím mě extrémně nepřekvapila, jenom myslím, že jsem sama začala špatně," uvedla semifinalistka Australian Open a zdůraznila, že rozhodně papírově mnohem slabší soupeřku nepodcenila.

Sedmnáctiletá Cibulková byla spokojená s hrou, kterou proti velké favoritce předvedla. "Dokázala jsem si, že když podám dobrý výkon, mohu hrát vyrovnaně s každým. Jen je škoda, že to nedopadlo opačně," uvedla. Klíčový moment přišel podle ní v závěru třetího setu, kdy se jí podařilo vyrovnat na 5:5. "Chyběly mi zkušenosti. Za toho stavu jsem si poprvé uvědomila, že bych mohla vyhrát. To byla chyba. Trochu jsem ztuhla." Větší zkušenosti z těžkých zápasů byly patrné i z vyjádření Vaidišové po utkání. "Nikdy jsem nepomyslela, že bych ten zápas měla prohrát," uvedla.

Ještě není dohráno, upozorňuje kapitán tenistek Kodat  

Kapitán českého družstva Kodat ocenil nejen výkon svých svěřenek Lucie Šafářové a Nicole Vaidišové, ale také hru jejich slovenských soupeřek Daniely Hantuchové a Dominiky Cibulkové. "Ty čtyři hráčky předvedly tak dobré výkony, že rozhodovala taktika a psychická odolnost. Opravdu ještě není hotovo," prohlásil.

I když obě slovenské tenistky prohrály, zanechaly dobrý dojem. "Daniela podle mě hrála v super formě a u Dominiky se ani nedá popsat, co předvedla. Proti tomu, co jsem jí viděl v Charlestonu, hrála mnohem líp," komentoval především výkon týmové dvojky, která nečekaně dlouho trápila nejlepší Češku Vaidišovou.

Kodat v bratislavském utkání Světové skupiny II zažívá premiéru v roli fedcupového kapitána. Kouč a nevlastní otec české jedničky hledal především cestu k Šafářové. "S Luckou je to nová zkušenost, tolik ji neznám. Tam jsem se v průběhu zápasu učil, jak na různé pokyny reaguje," uvedl.

Musí prý používat trochu jiný přístup než ke své dceři. "Řekl bych, že Lucka spíš potřebuje vyhecovat. U Nicole se to trochu přelejvá, je trochu impulzivnější. Člověk ji uklidňuje, ale ona pak někdy zase spadne do takového klidu, že si nedává pozor," popsal povahové rozdíly svých svěřenkyň.

Na lavičce působí klidněji, než když Vaidišovou jako její osobní kouč sleduje při zápasech z tribuny. "Jsem trochu nervózní před zápasem, když se ještě rozehrávají, ale pak mě to vtáhne do hry. Určitě to bude i tím, že tu hru mohu ovlivnit," dodal. 

Výsledek:

Slovensko - ČR 0:2 po prvním dnu 
Hantuchová - Šafářová 6:7 (1:7), 6:4, 3:6.                                                                   Cibulková - Vaidišová 6:3, 4:6, 5:7.

Statistika:

Hantuchová - Šafářová
Esa: 11:7. Dvojchyby: 4:5. Využité brejkboly: 2 z 10/2 z 8. Celkem získané míče: 99:105. Čas utkání: 2.37 hod.

Cibulková - Vaidišová 
Esa: 2:3. Dvojchyby: 2:3. Využité brejkboly: 5 ze 14/5 ze 6. Celkem získané míče: 90:96. Čas utkání: 2:27 hod. 
 

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi