Rok královny Koukalové. Křišťálové glóby i pohádková svatba

Vítězka celkového pořadí Světového poháru 2015/2016 v biatlonu Gabriela Koukalová.

Byl to neuvěřitelný rok Gabriely Koukalové. Nejen po sportovní, ale i po té osobní stránce. Poprvé v životě dokázala jako teprve druhá Češka historie ovládnout celkové hodnocení Světového poháru, v létě si pak po dvouleté známosti vzala českého reprezentanta Petra Koukala. Český národ ji miluje a Koukalová se mu snaží oplatit sympatie skvělými výkony. Sama přiznává, že by ráda založila rodinu, ve svůj návrat mezi elitní biatlonistky po mateřské dovolené ale moc nevěří.

Je to skutečně velice zajímavý příběh. Po úspěšné zimní olympiádě v Soči 2014, kde tehdy ještě Gabriela Soukalová získala dvě stříbrné medaile, se hovořilo o tom, že je budoucí královnou biatlonu. Vzhledem k tomu, že Běloruska Maria Domračeovová odcházela na mateřskou dovolenou, trůn královny byl neobsazen. Jenže Koukalová začal pochybovat.
Prala se sama se sebou, hledala motivaci. Není to puritánka, která by si odepřela alkohol celou sezonu, hlídala si diety a krotila se v osobním životě. Věděla sice, že pokud tyto věci neomezí, nemůže být nejlepší. Omezovat se ale nechtěla, sama říkala: "Peru se sama se sebou, hledám motivaci."

Jenže Koukalová svoji cestu dokázala najít. Motivaci našla, a to tak, že v další sezoně začala bojovat o celkové prvenství. Do nového ročníku Světového poháru 2015/2016 navíc vstupovala jakožto čerstvě zasnoubená, což jí prý dodalo určitou pohodu. "Bylo to romantické překvapení na Žižkovské věži v Praze. Jeden z nejhezčích večerů v mém životě. Celý Světový pohár jsem tak jezdila jako zasnoubená slečna. Možná i proto se mi tak dařilo," uvedla později v létě tehdy čerstvá novomanželka.

Koukalová vstoupila do poháru výborně. Ve švédském Östersundu vyhrála svůj první sprint sezony, ve stíhačce byla pátá a stejnou pozici zopakovala i v individuálním vytrvalostním závodu. Ve smíšené štafetě čeští biatlonisté získali bronzové pozice a vstup to byl z pohledu české královny biatlonu úspěšný.

Poté přišla další dvě pódiová umístění v závodech Světového poháru. V rakouském Hochfilzenu skončila Koukalová v individuálu osmá (sprint), v následném stíhacím závodě vylepšila pozici na třetí místo. Důležité tak bylo, že si držela umístění v první desítce. Na Slovinsku v Pokljuce to bylo druhé místo v závodu s hromadným startem, do Mekky biatlonu v německém Rupholdingu jela Koukalová ve skvělé pohodě.

Čtvrtý díl SP zavítal tedy do Rupholdingu, kam byl ovšem přesunut u Oberhofu kvůli nedostatku sněhu v tomto areálu. Koukalová zde získala parádní dvě místa ve sprintu i ve stíhačce, a pojistila si tak první místo v průběžném pořadí. Další pokračování bylo opět v německém Rupholdingu, tentokráte však již plánovaně. Zde Koukalová porazila ve fantastickém hromadném závodě svoje konkurentky v boji o celkový křišťálový glóbus, domácí Franzisku Hildebrandovou a především Marii Dorin-Habertovou, druhou závodnici v celkovém pořadí seriálu.

Na poslední střelbu ve stoje přijížděla Koukalová až jako třetí, její konkurentky jí trošku ujely. Nicméně Dorin-Habertová fatálně chybovala, když minula terč až čtyřikrát, svou poslední ránu netrefila ani Hildebrandová. Koukalová byla naprosto bezchybná a jako jediná z osmadvaceti biatlonistek neminula terč ani jednou. Dokonce ustála i ošemetnou situaci, kdy jí právě Hildebrandová po prvních dvou položkách při předjíždění přišlápla a zlomila hůlku. Koukalové ji ale ochotně podal italský servisman, po pár metrech ji vyměnila za svou.

"Je to skvělé. Měla jsem tady celou rodinu a je to neuvěřitelné," radovala se. "Po minulém závodu jsem byla strašně unavená a moc jsem nevěřila, že bych mohla dnes vyhrát," uvedla tehdy pro Českou televizi Koukalová, která se s deseti výhrami dostala na dělené 16. místo v historii Světového poháru.

Rychlá a přesná střelba - klíč k vítězství Gabriely Koukalové v minulém ročníku SP

Perfect shooting from Soukalova 🇨🇿

If she skis fast she will take 1st! https://t.co/VqPwOxIrMZ

- Eurovision Sports (@EurovisionSport) 17. března 2016

Pro Koukalovou to bylo druhé vítězství v sezoně a její náskok před Dorinovou-Habertovou byl v tu chvíli 73 bodů. Sedmadvacetiletá biatlonistka měla v dosavadním průběhu Světového poháru fenomenální statistiky ve střelbě, a právě díky tomu držela své největší konkurentky stále za sebou. Její čísla se do sedmého podniku SP v italské Anterselvě dostaly jen jednou pod hranici 90 %. Zajímavé je, že v americkém Presque Isle, kde se konal další díl seriálu, měla podruhé v sezoně Koukalová horší bilanci střelby než 90 %, konkrétně 88 %, stejně však dokázala největší úspěch své kariéry. Ve sprintu, stíhacím závodu ani ve štafetě nedokázala najít konkurenci a udělala obrovský skok pro to, aby získala nejen velký křišťálový glóbus pro celkovou vítězku, ale i tři další pro vítěze jednotlivých individuálních disciplín.

"Jsem hrozně moc šťastná. Je to dvanácté vítězství. Moc to pro mě znamená a hlavně mi to pomůže v celkovém pořadí. Je to spousta bodů, takže skvělý zážitek," řekla Koukalová ČT po závodě.

Na MS bez medaile, nakonec však štěstím bez sebe

Jediná kaňka na poli sportovním byla pro českou biatlonistku účast na mistrovství světa v Oslu. V tamním lyžařském středisku Holmenkollen totiž skončila dvakrát čtvrtá a medaile jí vždy utekla jen o malý kousek. Kromě toho se umístila ještě jednou na pátém a dvakrát na šestém místě. Byl to další bodový přídavek do celkového pořadí, ale medaile z MS byla blízko a Koukalovou jistě návrat bez ní mrzel. Především sprint na 7,5 km, kdy po jediné chybě na první střelbě předvedla úchvatnou stíhací jízdu, ale od třetího místa ji nakonec dělilo osmnáct vteřin.

"Zbytečně jsem na to při té střelbě začala spěchat. Po výstřelu jsem nepochybovala o tom, že by to mělo jít vedle. Už jsem skoro házela flintu na záda, ale právě ta rychlost mě dneska stála tu chybu," uvedla Koukalová v rozhovoru pro Českou televizi.

Výsledky z mistrovství světa se započítávaly i do celkového pořadí Světového poháru, a tak bylo jasné, že před posledním závodem sezony v ruském Chanty-Mansijsku může Koukalovou připravit o titul už jen Francouzka Dorinová-Habertová. A to navíc pouze v případě, že sama vyhraje a Koukalová skončí hůř než devátá.

Ve sprintu dojela česká reprezentantka druhá, ve stíhačce nenechala nic náhodě a čtvrté místo jí definitivně zajistilo triumf ve Světovém poháru. Úžasnou sezonu korunovala i ziskem malých křišťálových glóbů za sprint, stíhací závod i závod s hromadným startem.
"Tady jsou všichni nadšený, celý tým tím žil. Musím Gábinu pochválit, celou sezonu jezdila stabilně a dneska to potvrdila. Bylo vidět, že není ve své kůži, ale dobojovala to. Fantazie!" řekl trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi.

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová a její radost po zisku křišťálového glóbu.

V létě se pak pohádka o Gabriele Koukalové skončila jak jinak než "happy endem". Za muže si vzala osminásobného mistra ČR a účastníka olympijských her, badmintonistu Petra Koukala. Stylově se tak u dívčího jména královny světového biatlonu smazalo jen jedno písmeno.
Sama tvrdí, že její sportovní kariéra se pomalu blíží ke konci. Její definitivní konec má prý již promyšlený. Ukončit ji chce po zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

T-30: overall WC-winnares Gabriela SOUKALOVA is getrouwd met Petr KOUKAL en gaat sindsdien door het leven als KOUKALOVA. #biatloncountdown pic.twitter.com/VaO3y5LuSQ

- Herbert Cool (@CoolHerbert) 27. října 2016

"Po nich bych chtěla mít rodinu a dítě. Už na sobě cítím, že bych o tyhle radosti chtěla svůj život obohatit," řekla. "Třeba mi pak bude biatlon chybět a stejně jako některé jiné závodnice se po mateřské pauze vrátím. I když o tom nejsem úplně přesvědčena," uvedla pro iDnes dnes již sedmadvacetiletá česká biatlonistka.

Foto: ČTK

Autor: Adam Mašek





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi