PORAŽENÍ ´08: Košťál, vězení za doping i trefa vedle

Vlastimil Košťál mluví s novináři po volbě reprezentačního trenéra.Vyhrát nemůže každý. Naopak poražených je vždy daleko víc. Nejinak v roce 2008. Některé porážky jsou však nečekané a o to bolestivější. Třeba když s vámi zúčtuje život za hříchy z minulosti jako v případě sprinterky Marion Jonesové, která skončila dokonce ve vězení.

On-line deník TÝDEN.CZ vybral 16 největších sportovních porážek roku 2008.

Fotbalová SPARTA PRAHA
Rok 2008 byl pro Spartu zatím nejhorší v samostatné české historii. Už téměř jasný ligový titul odevzdala v posledních jarních kolech největšímu rivalovi Slavii. Na podzim to byla pro letenské fanoušky doslova tragédie. Sparťanský pád načala potupná domácí porážka se Slavií a nepostup do skupiny Poháru UEFA. Následovaly mizerné výkony v lize, které způsobily, že Sparta přezimuje na čtvrtém místě s desetibodovým odstupem na vedoucí Slavii.

Herní obraz byl však jen výsledkem dlouhodobé nekoncepční práce, která se projevuje například častými změnami trenérů, výběrem hráčů a jejich přeplácením. Sparta ztratila na domácí scéně výsadní postavení. Už tři roky postrádá příjem z Ligy mistrů. Šéf klubu Daniel Křetínský přiznal bankovní úvěry ve výši 400 milionů korun. Sparta navíc nadále přešlapuje na místě. Avizované změny nepřicházejí, kouč Josef Chovanec stále nepředložil žádnou vizi, jak svůj celek oživit. Vyhlídky na rok 2009 zůstávají chmurné.

Vlastimil KOŠŤÁL
(Česko, fotbalový funkcionář)
Místopředseda fotbalového svazu byl svým vystupováním u veřejnosti i odborníků už tak nenáviděnou osobou, až ho hodili přes palubu i jeho kolegové a spojenci z výkonného výboru. Stalo se tak v předvečer volby nástupce Karla Brücknera u reprezentace. Košťálův kandidát Josef Chovanec (současný kouč Sparty) byl jasným favoritem před nedávným Brücknerovým asistentem Petrem Radou. Večer před volbou se však sešli „ligoví" zástupci výkonného výboru a pod vedením šedé eminence českého fotbalu Jaroslava Vacka se domluvili na volbě Rady. Košťál tak utrpěl těžký direkt a od té doby na veřejnosti za svaz nevystupuje. Dva dny před koncem roku navíc rezignoval na post místopředsedy svazu.

Roger FEDERER
(Švýcarsko, tenis)
Jeden z nejlepších tenistů všech dob má za sebou rok, kdy po čtyřech letech přišel o post neotřesitelné světové jedničky jak v ročním bodování, tak i v dlouhodobém žebříčku. Stalo se to v srpnu, několik týdnů poté, co utrpěl zvlášť bolestnou prohru ve finále Wimbledonu od Rafaela Nadala. Španělský tenista znemožnil Federerovi získat rekordní šestý titul v řadě a byl to pak právě on, kdo usedl na trůn jako nová jednička. Přesto Švýcar dokázal sezonu ještě zachránit tím, že popáté za sebou vyhrál US Open a uhájil druhé místo před dotírajícím Novakem Djokovičem.

tenistka Nicole Vaidišová si nespravila náladu ani na olympiádě.Nicole VAIDIŠOVÁ
(Česko, tenis)
To byl rok hrůzy! České tenisové pávici nevyšlo téměř nic, kromě účasti ve čtvrtfinále Wimbledonu. Během roku klesla z 12. místa na 41. a odborný časopis Tennis Reporters ji za to „odměnil" titulem propadák roku. Spíše změnou k horšímu, aspoň co se výsledků týče, byla změna trenéra, kdy jejího nevlastního otce Aleše Kodata nahradil David Felgate. Vaidišová jen těsně uhájila post nejvýše postavené Češky v žebříčku, nicméně v anketě Zlatý kanár pro nejlepší českou tenistku ji po čtyřech letech vystřídala Iveta Benešová.

PRAHA 2016
Snaha Prahy o získání olympiády v roce 2016 byla neúspěšná. Podle očekávání se nedostala ani mezi kandidátská města. Společnost Praha olympijská přitom v rámci příprav kandidatury utratila 25,5 milionu korun, z toho 15 milionů z městského rozpočtu. Dalších 11 milionů přiklepla rada hlavního města v prosinci. Společnost za ně zaplatí své závazky. Na příští rok rozpočet hlavního města počítá pro Pražskou olympijskou s 15 miliony korun. To všechno na projekt, který má reálně jen minimální šanci na úspěch. Přesto chce společnost kandidovat i na olympiádu 2020.

Fotbalisté ČESKÉ REPUBLIKY
Reprezentační výběr nepostoupil na evropském šampionátu ve Švýcarsku a Rakousku ze základní skupiny. Přitom v rozhodujícím zápase proti Turecku ještě dvě minuty před koncem vedl 2:1 a postup měl ve svých rukou. Pak ale předvedl Petr Čech v brance u něj nevídanou hrubici a Nihat Kahveci vyrovnal. Tentýž hráč hned nato zkoprnělé Čechy dorazil a z postupu se radovali Turci. Ani na podzim reprezentace, už pod vedením nového trenéra Petra Rady, který nahradil Karla Brücknera, nijak nezářila. V kvalifikaci na mistrovství světa prohrála v Polsku a remizovala v Severním Irsku. Postup z vyrovnané skupiny bude ještě složitou záležitostí.

Marion JONESOVÁ
(Spojené státy americké, atletika)
Bývalá americká sprinterka si v roce 2008 sáhla až na úplné dno. Začátkem března nastoupila na půl roku do vězení, kam byla v lednu poslána soudem za křivou výpověď před vyšetřovateli ohledně své dopingové minulosti. Rovněž jí bylo prokázáno spolupachatelství na finančním podvodu expřítele Tima Montgomeryho, také bývalého sprintera. Pětinásobná zlatá medailistka z olympiády v Sydney během své kariéry systematicky užívala zakázané látky z produkce laboratoře Balco. Jonesovou v následujících dvou letech čeká ještě 400 hodin veřejných prací.

Později vyloučený žokej Stromský projíždí cílem Velké pardubické.Marek STROMSKÝ
(Česko, dostihový sport)
Žokej na koni Amant Gris nebude na letošní 118. ročník Velké pardubické vzpomínat vůbec v dobrém. Cílem proběhl sice jako první a chvíli se radoval z triumfu, ale pak byl diskvalifikován za neobjetí jednoho z točných bodů. Vítězství tak obhájila jediná klisna ve startovním poli, bělka Sixteen v sedle s žokejem Bartošem. Stromského chyba stála majitele Amant Grise dva a čtvrt milionu korun, která byla za výhru vypsána.

Rallye DAKAR
Pouhý den před startem 30. ročníku slavné pouštní soutěže vyslyšeli její organizátoři varování francouzské vlády, která měla informace o teroristické hrozbě na účastníky závodu. Podle ministerstva zahraničí chystali teroristé z al-Kajdy úder na konvoj na území Mauretánie, kde se měla odehrát stěžejní část rallye. Celoroční přípravy organizátorů i účastníků Dakaru tak přišly vniveč. Později se rozhodlo o přemístění rallye na území Argentiny a Chile.

Tomáš ROSICKÝ
(Česko, fotbal)
Kapitán české reprezentace a opora londýnského Arsenalu by jistě rok 2008 nejraději úplně vymazal z paměti. V lednu minulého roku odstoupil z pohárového utkání poté, co se mu zanítila před týdnem nakopnutá podkolenní šlacha. Zprvu banálně vypadající zranění ho dodnes nepustilo zpět do hry, přestože od té doby prodělal dvě operace. Několikrát již ohlásil návrat do přípravy, jenže zranění mu nikdy nedovolilo větší zátěž. Naposledy Rosický před Vánocemi označil jako nejbližší termín návratu březen.

Střelec Matt Emmons (vpravo) a jeho žena Kateřina na OH v Pekingu.Matthew EMMONS
(Spojené státy americké, střelba)
Prohrál. Přesto - ač Američan - zůstane pro české fanoušky hrdinou. Na olympiádě v Pekingu nejprve jeho manželka, česká střelkyně Kateřina Emmons, vyhrála zlatou a stříbrnou medaili. Z velké části také díky jeho psychické podpoře. Pak měl přijít jeho čas. Měl dokázat, že je jeden z nejlepších střelců současnosti a především odčinit fatální chybu, kvůli níž před čtyřmi lety v Aténách přišel o jasné zlato. Poslední střelou tehdy trefil terč soupeře a skončil až osmý. Zprvu to šlo dobře. V malorážce vleže bral stříbro. Pak přišla jeho nejsilnější disciplína, libovolná malorážka na 3x40ran. Před poslední ranou opět jasné vedení. Jenže Emmons se s ranou ukvapí a trefuje pouze 4,4 bodu. Zůstává znovu bez medaile a historie se neuvěřitelně opakuje.

John TERRY
(Anglie, fotbal)
Stoper Chelsea měl v penaltovém dramatu finále Ligy mistrů na kopačce vítězství. V páté sérii mohl londýnskému týmu jako kapitán zajistit triumf. Jenže na mizerném moskevském trávníku při nápřahu podklouzl a nekontrolovaným nákopem trefil jen tyč. Po této „ráně osudu" se průběh penaltového rozstřelu otáčí a z vítězství v nejprestižnější klubové soutěži se raduje Manchester United. Plačícího Terryho utěšuje i český brankář a velký kamarád v dresu Chelsea Petr Čech.

Felipe MASSA
(Brazílie, formule 1)
Brazilský pilot formule 1 z italské stáje Ferrari bojoval do poslední chvíle s Lewisem Hamiltonem o první titul mistra světa. A o jediný bodík prohrál. V dramatickém dojezdu závěrečného podniku šampionátu v Brazílii sice suverénně vyhrál a chvilinku se s týmem radoval z titulu. Jenže Hamilton s mclarenem se pár zatáček před cílem prosmýkl kolem Tima Glocka a nakonec dojel na pátém místě. To mu v celkovém součtu stačilo. Massa měl na nejvyšším stupínku při vyhlášení vítězů jen oči pro pláč stejně jako statisíce fanoušků na okruhu v Interlagosu i v celé Brazílii.

Zklamaná Štěpánka Hilgertová v cíli olympijského závodu.Štěpánka HILGERTOVÁ
(Česko, vodní slalom)
Čtyřicetiletá kajakářka, která má ve své sbírce dvě zlata z her v Atlantě a Sydney, svojí poslední olympijskou jízdu nezvládla. Přitom v pekingském kanálu stačilo zajet průměrnou jízdu a brala by medaili. Po semifinále byla třetí, ale ve finálové jízdě se jí stala osudnou kombinace protivodných branek 3 a 4. Zkušená Češka se ocitla při nájezdu do "čtyřky" hlavou ve vodě, a než se jí podařil eskymácký obrat, voda ji odnesla dál. Jízdu dokončila, ale připsala si 150 trestných sekund a na svých pátých olympijských hrách neměla šanci na medailové umístění. Skončila devátá.

Roman ŠEBRLE
(Česko, atletika)
Fenomenální desetibojař a držitel světového rekordu v roce 2008 zřejmě definitivně předal vládu mladším. V posledních letech častými zraněními sužovaný atlet na hrách v Pekingu navíc bojoval více s kašlem než se soupeři a po doběhu závěrečné patnáctistovky patřilo olympijskému vítězi z Atén celkově šesté místo. Přesto chce Šebrle dál závodit na té nejvyšší úrovni a myslí i na další olympiádu v Londýně.

Liou SIANG
(Čína, atletika)
V případě čínského překážkáře nejde o porážku, ale rovnou o osobní tragedii. Tři měsíce před domácí olympiádou v Pekingu Siang nezávodil kvůli zranění stehenního svalu. Nikdo v Číně si však nepřipouštěl, že by se na stadionu Ptačí hnízdo" nepopral o zlato. Zejména pak čínští funkcionáři, kteří z aténského olympijského vítěze udělali hlavní mediální a marketinkovou tvář her. Na Siangova bedra tak vložili obrovskou zodpovědnost a tlak, aby startoval. Jenže jeho zdravotní stav mu neumožnil více, než s bolestivou grimasou a se slzami v očích odkulhat po ulitém startu jednoho ze soupeřů.

Foto: Robert Sedmík

Autor: Petr Vlček





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi