Sportovní "zlato" anebo Který z klubů je nejhodnotnější?

Bývalý americký baseballista Mark Teixeira (vlevo) a Joe Espada.

Sport se stal v posledních několika desetiletí obrovským fenoménem, který doslova hýbe světem. Slavní sportovci jsou V.I.P. podobného ražení, jako herci či přední politici a mají velký vliv a spoustu peněz. Ze sportu se stal mohutný byznys, v jehož ozubených kolech se točí doslova miliardy dolarů. Tyden.cz vám nabízí přehled těch nejhodnotnějších sportovních značek v současnosti, na základě seznamu, který vydal prestižní časopis Forbes.

10. Los Angeles Dodgers, baseball. Hodnota klubu: 405 milionů dolarů

Japonský baseballista Kante Meada z Los Angeles Dodgers (v popředí).Americký baseballový tým LA Dodgers se umístil na desáté pozici. Klub byl založen roku 1883 v Brooklynu, v New Yorku, do Los Angeles se tým přesunul začátkem sezóny 1958. Původním stadionem bylo Los Angeles Memorial Coliseum, v roce 1962 se Dodgers stěhovali do svého současného domova, Dodger Stadium. Ten má kapacitu 56 000 diváků. Tým hraje Major League Baseball v západní divizi. Světovou sérii Dodgers vyhráli zatím šestkrát, poslední triumf se datuje do roku 1988. Majitelem klubu je australský mediální magnát Rupert Murdoch.

9. Bayern Mnichov, fotbal. Hodnota klubu: 425 milionů dolarů

Německý fotbalista Thomas Müller.Nejúspěšnější německý klub v historii je značka skutečné německé kvality. Pojem, který má obrovský zvuk. Dvacet šest titulů v domácí soutěži, pět pak v Poháru mistrů evropských zemí, respektive Lize mistrů. Více jich má jen Real Madrid (11) a AC Milán (7). Klub byl založen roku 1900, kromě titulů v lize získal i osmnáctkrát domácí pohár. V posledních letech patří k naprosté světové špičce, konkurovat nabitému kádru může v Evropě jen Barcelona a Real Madrid. Poslední čtyři ročníky německé Bundesligy patřily právě bavorskému velkoklubu. Mezi největší hvězdy současnosti můžeme jmenovat mimo jiné Roberta Lewandowskiho, Arjena Robbena, Jeroma Boatenga nebo Thomase Müllera. Německý útočník je navíc i třetím nejlépe placeným hráčem světa. Více si vydělá už jen dvojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi.

8. New England Patritos, americký fotbal. Hodnota klubu: 431 milionů dolarů

Hráč týmu New England Patriots Jamajčan Patrick Chung (vpravo).Jeden ze dvou týmů amerického fotbalu, který se umístil mezi deseti nejhodnotnějšími sportovními kluby současnosti. Založen byl roku 1959 v Bostonu a hraje americkou NFL (National football league), východní divizi. Název Boston Patriots si klub změnil po přesídlení do Foxborough v roce 1971, předměstí, které leží zhruba 35 kilometrů do Bostonu. Patriots jsou zakládajícím členem ligy, nicméně do roku 1985 postoupily jen čtyřikrát do play-off a to navíc bez valného úspěchu. Ve stejném roce hráli poprvé prestižní Super Bowl, tedy finálovou sérii. Tu ale prohráli, stejně jako v roce 1996. Obrovský úspěch tým zaznamenal po přelomu tisíciletí. Mezi lety 2001-2005 tým získal celkově tři tituly během čtyř let (2001, 2003, 2004). To se kromě nich podařilo jen Dallasu Cowboys. Zároveň se stali osmým týmem v historii, který dokázal Super Bowl obhájit. Mezi nedávné legendy klubu patří jeden z nejslavnějších hráčů NFL v historii, quarterback Tom Brady či trenér Bill Belichick.

7. New York Knicks, basketbal. Hodnota klubu: 447 milionů dolarů

Americký basketbalista New Yorku Knicks Carmelo Anthony (vlevo).Americký basketbalový tým New York Knicks, hrající národní basketbalovou ligu NBA, byl založen roku 1946. Stejně jako jejich hokejoví kolegové, své domácí zápasy hrají v Madison Square Garden. Multifunkční hala má kapacitu téměř 20 000 diváků pro basketbal, což je nejvyšší počet v rámci této haly napříč všemi sporty, které se tu hrají. Knicks patří k jednomu ze dvou týmů, společně s Bostonem Celtics, který hraje doposud ve svém původním městě, kde byl klub založen. V padesátých letech minulého století se probojovali třikrát za sebou do finále NBA. Poté přišel menší úpadek, ze kterého se Knicks vzpamatovali až v letech sedmdesátých. Svůj první titul získali v roce 1970, o tři roky později se radovali z druhého. Další dekádu se dostali šestkrát do play-off, finálová účast z toho ale nebyla. A tak přišla 90. léta, která znamenala další renesanci. V čele s budoucím členem basketbalové síně slávy Patrickem Ewingem se dostali dvakrát do finále NBA - v letech 1994 a 1999. Ani jednou však nedokázali udělat poslední krok. Po přelomu tisíciletí však přišel další výkonostní úpadek. Teprve v sezóně 2012-2013 získali Knicks po devatenácti letech titul ve své divizi. V následném play-off však vypadli už v druhém kole a většího úspěchu se tak opět nedočkali.

6. Manchester United, fotbal. Hodnota klubu: 500 milionů dolarů

Fotbalisté Manchesteru United Paul Pogba (vpravo) a Zlatan Ibrahimovič."Rudí ďáblové", jak se Manchesteru United patří v současnosti mezi nejbohatší fotbalové kluby na světě. Větší hodnoty klubu dosahuje jen Barcelona a Real Madrid. Klub byl založen roku 1878, jako tým pracovníků Lancashierských a Yorkshirských drah v depu Newton Heath. V roce 1902 byl změněn název klubu z Newton Heath LYR FC na dnešní Manchester United. Domovský stánek klubu je Old Trafford, stadion, jemuž se přezdívá "Divadlo snů". Ten má kapacitu zhruba 75,6 tisíc diváků a patří tak k jednomu z největších na Britských ostrovech. Klub má neskutečně bohatou historii, dvacetkrát opanoval nejvyšší anglickou ligu, z toho dvanáct titulů má z éry Premier League (od roku 1992). To z něj dělá nejúspěšnější anglický tým historie. Na evropské scéně dokázal třikrát vyhrát Pohár mistrů evropských zemí, respektive Ligu mistrů (1968, 1999, 2008). Mezi legendární éry klubu patří tzv. "Busbyho děti", tým který vyhrával s mladíky a navíc se dokázal vzpamatovat z největší tragédie klubu z roku 1958, kdy nad Mnichovem explodovalo letadlo. Osm hráčů týmu a patnáct dalších pasažérů zemřelo, jen zázrakem vyvázl trenér Matt Busby a kapitán týmu Bobby Charlton. Druhou největší érou byla bezesporu ta Sira Alexe Fergusona. Dlouhých pětadvacet let vedl skotský manažer Manchester United a vypracoval je až k nejúspěšnějšímu týmu anglické historie. Dva tituly v Lize mistrů a 15 vítězství v nejvyšší anglické soutěži. V United v té době nastupovali hráči jako Eric Cantona, Ryan Giggs či Cristiano Ronaldo. Po jeho odchodě v roce 2013 klub tápal. Před touto sezónou je převzal portugalský manažer José Mourinho a fanoušci doufají, že jim vrátí tituly a sportovní úspěchy. Finančně jsou na tom ale United paradoxně nejlépe v celé své historii.

5. FC Barcelona, fotbal. Hodnota klubu: 509 milionů dolarů

Argentinský fotbalista Lionel Messi.Pravděpodobně nejúspěšnější fotbalový klub posledních deseti let. Založen byl roku 1899 a jako klubové barvy si členové zvolili červenou a modrou, odtud také přezdívka "Blaugranas" (modročervení). Barvy zvolil Joan Gamper, švýcarský podnikatel a zakladatel klubu. Prý tak učinil podle vzoru FC Basilej, jeho oblíbeného klubu ve Švýcarsku. Celkem čtyřiadvacetkrát vyhrál klub španělskou ligu, pětkrát pak PMEZ či Ligu mistrů. V posledních letech je tým poskládán kolem dle mnohých nejlepšího fotbalisty světa Lionela Messiho. Argentinec je symbolem úspěchu Barcelony, je také jejím nejlepším střelcem v historii. Tým pod vedením Pepa Guardioly zavedla svůj vlastní styl hry, takzvané "tiki-taka". To spočívá v rychlé výměně balonů mezi spoluhráči, kteří si pomocí krátkých a rychlých přihrávek vytvoří šanci, která vede často k brance. Barcelona hodně sází na své odchovance, mezi ty nejslavnější v posledních letech patří nebo patřily kromě Messiho určitě Xavi Hernandez, Andrés Iniesta, bývalý kapitán Carles Puyol, obránce Gerard Piqué či Francesc Fabregas. Poslední vítězství Barcy se datuje do sezóny 2014/2015, kdy porazili italský Juventus Turín. Klub nastupuje ke svým domácím zápasům na stadionu Camp Nou, který má kapacitu 99 354 diváků. Nejvěším rivalem klubu je Real Madrid.

4. Real Madrid, fotbal. Hodnota klubu: 521 milionů dolarů

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo.Druhý ze španělských klubů a v žebříčku nejhodnotnějších sportovních značek je mezi fotbalovými týmy na úplném vrcholu. "Bílý balet", přezdívka klubu, kterou zná snad úplně každý fotbalový fanoušek. Klub byl založen roku 1902, avšak právo nosit titul Real, neboli královský, udělil klubu až roku 1920 španělský král Alfons XIII. Zajímavostí je, že kromě fotbalu má Real Madrid také sekce pro basketbal, tenis, vodní pólo a stolní tenis. Klub nastupuje na stadionu Santiaga Bernabeu, který má kapacitu lehce přes 81 tisíc diváků. Současným trenérek Bílého baletu je francouzský bývalý fotbalista Zinedine Zidane, který v klubu působil a získal s ním kromě domácích titulů i ten v Lize mistrů. V sezóně 2015/2016 se mu to povedlo i jako trenérovi. Real Madrid vede od ledna tohoto roku. Real Madrid se pyšní dlouhodobě nálepkou nejbohatšího fotbalového klubu na světě. Navíc je i nejúspěšnějším týmem na scéně PMEZ a Ligy mistrů. Celkově totiž vyhrál nejprestižnější klubovou soutěž světa jedenáctkrát, což je nejvíc ze všech týmů. V jeho kádru najdeme fotbalisty jako Gareth Bale, Karim Benzema, Sergio Ramos či James Rodriguez. Největší hvězdou týmu je ale jednoznačně Cristiano Ronaldo, který je také nejlepším střelcem klubové historie. Jeho rivalita s Lionelem Messim rozděluje fotbalový svět na dvě poloviny. Každá ze stran tvrdí, že právě Messi či Ronaldo jsou nejlepšími fotbalisty na světě.

3. Los Angeles Lakers, basketbal. Hodnota klubu: 546 milionů dolarů

Legenda a bývalý hráč Los Angeles Lakers Kobe Bryant.Jeden z nejúspěšnějších týmů v historii NBA byl založen roku 1947 a za svou šedesáti devítiletou historii dokázal celkově šestnáctkrát získat titul v NBA. Tým nastupuje v západní konferenci, v pacifické divizi. Svůj poslední titul získali Lakers v roce 2010, nejúspěšnější éra klubu se datuje do osmdesátých let 20. století, kdy Los Angeles získali celkem pět titulů (1980, 1982, 1985, 1987 a 1988). V letech 1947-1960 se tým jmenoval Minneapolis Lakers, podle přezdívky státu Minnesota, kterému se říká "země 10, 000 jezer" (lake=jezero). V sezóně 1960-1961 se tým přestěhoval do Los Angeles. Domácí palubovku s Los Angeles Clippers v Staples Center Arena. Ke svým domácím utkáním zde nastupuje i hokejový klub Los Angeles Kings. Mezi nejslavnější hráče historie patří například Kareem-Abdul Jabbar, Magic Johnson, Kobe Bryant nebo Shaquille O'Neill. Všichni tito hráči získali minimálně jednou cenu pro nejužitečnějšího hráče celé NBA a jsou i basketbalové síni slávy NBA.

2. Dallas Cowboys, americký fotbal. Hodnota klubu: 577 milionů dolarů

Fotbalisté Dallasu Cowboys se radují z touchdownu.Druhý a poslední tým amerického fotbalu, který se objevuje v tomto žebříčku. Dallas Cowboys byli založeni roku 1960 a do NFL vstoupili jako další tým, který rozšířil řady této nejvyšší ligy amerického fotbalu v USA. Od roku 2009 hrají Cowboys své domácí zápasy na stadionu Cowboys Stadium v Arlingtonu. Na svém kontě mají pět titulů v Super Bowlu a osmkrát byli ve finále. Stejný počet finálových účastí má už jen Pittsburgh Steelers. Dallas má jednu z nejlepších fanouškovských zázemí na světě, na svém kontě mají neuvěřitelnou sérii 160 vyprodaných utkání v řadě. 79 domácích utkání na předchozím stadionu Cowboys, Texas Stadium, a 81 utkání venku. V letech 1966-1985 se jen dvakrát (1974 a 1984) nedostali Cowboys do play-off a navíc ve dvaceti po sobě jdoucích sezónách měli kladný počet vítězství, což pravděpodobně jedna z nejvíce ojedinělých sérií napříč profesionálním sportem. Poslední titul získali Cowboys v roce 1995. Jejich vůbec nejúspěšnější období se datuje právě do 90. let minulého století, kdy získali tři ze svých pěti titulů (1992, 19993 a 1995).

1. New York Yankees, baseball. Hodnota klubu: 660 milionů dolarů

Bývalý americký baseballista Mark Teixeira (vlevo) a Joe Espada.Jestliže baseballový tým tento žebříček začal, baseballový tým ho také uzavírá. Jedná se o nejhodnotnější tým v celém sportovním odvětví dle časopisu Forbes a jsou jimi New York Yankees. Tým hraje východní divizi americké ligy a patří mezi nejúspěšnější a nejslavnější týmy historii této soutěže. Tým byl založen roku 1901, původní název byl Baltimore Orioles. Tento klub dnes rovněž existuje, ovšem má zcela jinou historii. Již v roce 1903 byli Orioles přesunuti do New Yorku a přejmenování na New York Highlanders, v roce 1913 se stanovil dnešní název Yankees. Celkově devětadvacetkrát vyhráli Yankees American League, i následnou světovou sérii, což je název pro finále play-off americké národní ligy. Ve finále Světové série se utkají vždy vítězové American League a National League. Tým v současnosti vede bývalý catcher Joe Girardi, generálním manažerem je pak Brian Cashman. Několik hráčů a pozdějších manažerů New York Yankees bylo uvedeno do baseballové síně slávy jako například Babe Ruth, Lou Gehrig, Joe DiMaggio, Mickey Mantle nebo Yogi Berra. Joe DiMaggio se proslavil mimo jiné také tím, že byl manželem Marilyn Monroe.

Foto: ČTK

Autor: Adam Mašek





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi