MMA, sport opravdových tvrďáků s mentalitou šachistů

André Reinders.

Není tvrdšího bojového sportu. Bojovníci MMA musí ovládnout hned několik bojových sportů, aby dokázali v kleci obstát. Své o tom ví třiatřicetiletý André Reinders, profesionální mistr České republiky i Evropy. Absolvent vysoké školy a viceprezident asociace MMAA bude v neděli pozorně sledovat amatérské talenty, kteří by se jednou rádi vydali v jeho stopách. I diváci se budou moct v pražském Edenu přesvědčit o tom, že MMA není jen bezmyšlenkovitým bojem plným krve a krutosti.

V čem je podle vás hlavní kouzlo MMA?


Přirovnáváme ho k bojovému desetiboji. Bojovníci musí ovládat nejen fyzické, ale také mentální a technické způsobilosti zápasu. Zvlášť musí trénovat různé složky, od té kondiční, a zároveň pak i specializované činnosti, jako jsou tréninky boxu, thai-boxu, jiu-jitsu, zápasu či wrestlingu. Důležitá je i psychická stránka, aby bojovník během zápasu dokázal přemýšlet a rozhodovat se jako při šachové partii.

Jak stará je historie smíšených bojových umění?

Počátky moderního MMA se datují k roku 1993, kdy v USA vznikla současná největší profesionální organizace UFC. Chtěla ukázat, který z bojových je nejefektivnější. Postavila proti sobě šampiony různých bojových sportů, jako bylo jiu-jitsu, karate, kung-fu, savate apod. Zvítězil Brazilec Royce Gracie, zástupce brazilské školy jiu-jitsu.

Od té doby došlo k obrovskému boomu tohoto sportu, protože se ukázalo, že tito bojovníci jsou nejkomplexnější ze všech zástupců bojových sportů. I díky tomu, že mají povoleno nejvíce úderů a technik boje. Je to jako partie šachu, kdy zápasník přemýšlí o tom, jakou techniku použije a jak jeho soupeř zareaguje. Musí ovládat boj v postoji, na zemi a v klasickém zápasu.

Co je to MMA
Historie MMA (známého též jako Vale-tudo, Free-Fight, Ultimate-Fighting) sahá až do 7. století před naším letopočtem. Tehdy Řekové zavedli na Olympijských hrách sport zvaný Pankration. Šlo o drsnou směs boxu a zápasu, kde bylo povoleno doslova cokoliv, včetně lámání končetin, vypichování očí a dalších drsných praktik. Několikahodinové zápasy často končily smrtí. 

Novodobá verze, jejíž vznik se datuje k roku 1993, je o poznání civilizovanější a postavena na přísných pravidlech (viz box Tabu v MMA). Komplexní bojové umění vede zápasníky k efektivnímu vedení útoky i obrany a získání převahy nad protivníkem vlastní myslí. Jde o jeden z fyzicky nejnáročnějších sportů světa a mnozí jej přirovnávají k bojovému triatlonu či dokonce desetiboji.

Lidé se často na tento sport dívají skrz prsty...

Mýtus veřejnosti je, že jde o rvačku bez pravidel. Tak to není. Díky tomu, že je tento způsob boje tak tvrdý, mají k sobě zápasníci obrovský respekt a uznání. V žádném jiném sportu jsem neviděl tak obrovské fair-play. Každý ví, co je za tímto sportem dřiny. V Čechách nikdy nedošlo k zásadním úrazům, žádný smrťák tady nikdy nebyl a snad ani nebude.

Máte potíže sehnat kvůli předsudkům sponzory?

Těžko komerční společnost, orientující se například na rodinu, přesvědčíte k tomu, že má podporovat MMA. Přestože jsou zápasníci z bojových sportů z nejlepších sportovců vůbec, společnosti se s nimi často bojí spojit svou značku. Snažíme se je bořit třeba naší spoluprací s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, kde máme podepsanou smlouvu na školení trenérů.

Kdy je nejlepší s tímto sportem začít?

Ti nejlepší se rekrutují z dětských hvězd, co začali sportovat brzo. Techniky se člověk musí naučit. Musí umět box, zápas, jiu-jitsu a další sporty - a měl by v nich být nejlepší, aby byl i nejlepší v MMA. Máme i juniorské kategorie, kde jsou děti od šesti, sedmi let, které trénují převážně obratnost a základní techniky. Samozřejmě s vyloučením úderů na hlavu, protože dětská lebka ještě není dostatečně pevná.

Tabu v MMA
Pravidla obsahují 31 zakázaných technik boje, mezi nimiž nechybí například:
Úder hlavou
Píchání do očí
Kousání
Plivání na soupeře
Tahání za vlasy
Útoky na genitálie
Strkání prstů do tržných ran soupeře
Manipulace s malými klouby
Údery na páteř a do zátylku, páteře a krku
Škrábání, štípání a kroucení kůže
Používání nadávek a jiné (více ZDE)

Mohou se rodiče o své potomky oprávněně bát, nebo jim naopak umění tohoto sportu může v životě pomoci?

Například prezident naší asociace má sedmiletou dceru. Vedle tradičních sportů jako gymnastika či atletika chtěl vybrat sport, který by jí vedle rozvoje pohybových schopností pomohl v jiném ohledu. Přihlásil jí na bojové sporty. Už ve školce jsou děti často atakovány dalšími spolužáky. Nejde o to, že by se rovnou fyzicky napadaly, ale řeší mezi sebou různé problémy. Je však třeba dětem dostatečně vysvětlí, jaké své nově naučené schopnosti nemají používat. Jde spíš o to, aby dokázaly váhu soupeře odklonit a vyhnuly se případnému střetu. Viděl jsem pak, že i holčičky dokážou klukům utéct, vymanit se z jejich sevření a dát jasně najevo, že se s nimi nechtějí prát. Lidé by si měli na vlastní kůži vyzkoušet, jak to dokáže pomoci.

Trvá dlouho, než se začátečník poprvé bude moct utkat s opravdovým soupeřem?

Než zápasníky pustíme do klece, měli by mít za sebou minimálně dva roky přípravy. Když je někdo šikovný a má už nějaký základ v jiném bojovém sportu, tak třeba již po roce. Profesionálem v České republice se pak může stát v rozmezí tří až pěti let. Je to hodně o výběru prvního zápasu. Již tuto neděli se koná finále amatérské ligy MMA, která probíhala po celý loňský rok v deseti kolech. Účastnit se jí mohli bojovníci s nulovým počtem zápasů, maximem bylo pět. Samozřejmě by nešlo proti sobě postavit absolutního amatéra, proti klukovi, který má za sebou třeba pět profesionálních zápasů. Ten rozdíl je obrovský a pro začátečníky by mohl být demotivující. I v tomto ohledu se snažíme stavit soupeře proti sobě.

FINÁLE MISTROVSTVÍ ČR V MMA ČESKÉ ASOCIACE SMÍŠENÝCH BOJOVÝCH UMĚNÍ (MMAA)
Kde: Hala Slavie, Vladivostocká 1460/10, Praha 10 - Vršovice
Kdy: neděle 15. února, od 18.00 hodin
Vstupenky: v předprodeji na místě od 15.00 hodin za 240,- Kč.
Finálové zápasy doplní další talentovaní bojovníci amatérské ligy a v každé váhové kategorii bude také vyhlášen nejlepší juniorský bojovník za rok 2014.

Musí mít v sobě bojovníci něco speciálního?

Psychika, mentální připravenost i samotný důvod, proč člověk začíná s bojovými sporty má každý nastavený jinak. Pro někoho jde o postavení ve společnosti, pro jiné o nástroj síly, ale pro většinu to je spíš relax. Můžu jmenovat jeden případ z praxe. Jedna z českých legend, stále bojující Luboš Vrňata, byl ve svých mladých létech ortodoxní fanoušek Sparty a chodil na zápasy i za jiným účelem, než pouze sportovním utkáním. Postupem času, kdy začal s tréninkem bojových sportů, přešel do totální opozice, na druhou stranu. Teď dělá ve sparťanské ochrance. Říká, že to změnilo život, a přestal se prát na ulici. Už neměl touhu dokazovat si s někým na ulici, jak je dobrej. Tento sport vede k tomu, že se chcete poměřovat s lidmi, které sami vnímáte, že jsou pro vás dobří. Dnešní motivace lidí je dělat svůj sport s láskou a s tím, že se dostanou do dobré fyzické kondice.

Jak velká je v České republice základna bojovníků MMA?

V naší asociaci je zhruba 650 lidí, potenciální divácká základna je kolem deseti tisíc lidí.

Na co se mohou diváci na nedělním finále mistrovství ČR v MMA těšit?

Budou moct pochopit tento sport, ne jen vidět, že občas teče krev z nosu. Začínající bojovníci, kteří nejsou placení, budou bojovat o svou čest, aby ukázali, kdo z nich je nejlepší. Z osmi váhových kategorií uvidí hned šest, takže se mohou těšit hned na několik finálových bojů, včetně superfightu juniorské kategorie.

Foto: ČTK , Josef Adlt

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi