Česko - Dánsko 10:1. Pohodlný postup do semifinále MS

Radost českých florbalistů po vstřelené brance.

Čeští florbalisté zvítězili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Praze nad Dánskem bez potíží 10:1 a v boji o finále je čeká v sobotu od 16:00 vítěz duelu mezi favorizovaným Finskem a Německem. Čtyřmi body za tři branky a jednu asistenci k tomu přispěl kapitán Matěj Jendrišák.

"Jsem rád, že to bylo ve čtvrtfinále, ale že bych to více řešil, to ne. Pro mě jako kapitána je upřímně úplně jedno, jestli body dělám já, Adam Delong nebo Tom Ondrušek. Počítá se jenom to, co bude na konci. Beru to tak, že po zápase jsem ve větším klidu, ale zítra zase budu nervózní ze semifinále. Ten hattrick nic nemění," řekl Jendrišák.

Duel v O2 areně sledovalo 5073 diváků a padl při něm celkový rekord v návštěvnosti na jednom šampionátu. Organizátory oficiálně stanovený rekordní počet 104.406 fanoušků z Göteborgu z roku 2014 posunul turnaj v Praze už na 106.694 příznivců.

Český tým nastoupil stejně jako v úterý proti Švýcarsku v brance se Součkem, který si připsal třetí start ze čtyř utkání na turnaji. Od začátku měl favorit jasnou převahu, kterou brzy zúročil.

V páté minutě jako první překonal Mikea Trolleho střelou od levého mantinelu Rýpar a hned za 14 sekund po přihrávce kapitána Jendrišáka zvýšil první trefou na turnaji Šebek. "Trošku mi to možná odlehčí ruce. Je důležité, že se naše lajna rozjela a doufám, že nám to pomůže do dalších bojů," prohlásil Šebek, který nastupuje v útoku s Jendrišákem a Curneym.

Při Suchánkově vyloučení se domácí výběr bez problému ubránil, ale v 11. minutě prostřelil Součka Glass. Za 139 sekund vrátil Čechům dvoubrankový náskok Dóža. "Jsme rádi, že jsme to tak zvládli. Povedla se první třetina a hrálo se pak jednodušeji ve zbytku zápasu," doplnil Šebek.

Pátý tým minulého šampionátu z roku 2016 z Rigy v druhém dějství už nestačil odolávat. Ve 24. minutě se prosadil z dorážky po Němečkově střele Jendrišák. Za 133 sekund našel Curney zpoza branky Kisugiteho, který se na premiérovém MS radoval z prvního bodu.

V polovině utkání se trefil z půlky další obránce Veltšmíd. V závěru druhé části se znovu prosadil přesnou střelou nad levou ruku dánského gólmana Jendrišák, který pak ve 44. minutě při Odfeldtově vyloučení i za přispění nešťastné teče Kobberupa dovršil hattrick.

V 51. minutě po Rýparově asistenci zamířil do odkryté branky Delong a trefil se i ve čtvrtém utkání na premiérovém MS. Vylepšil svou bilanci na osm gólů a jen dva jej dělí od vyrovnání českého rekordu na jednom šampionátu, který drží z roku 2004 Radim Cepek. Osmou výhru z osmi soubojů s Dány zpečetil ještě dorážkou 33 sekund před koncem bek Němeček.

"Nejsme spokojení s první třetinou, kdy si kluci po dvou gólech mysleli, že můžeme hrát složitě nějaké křížné nahrávky, na což Dánové čekali. Měli pár útoků, to jsme o přestávce zarazili. Bylo to o nás, jak budeme hrát s balónkem, jak si budeme vytvářet šance a dávat góly. Pro Dány to bylo složité, měli pátý zápas v pěti dnech. Energie už tam nebyla," uvedl asistent trenéra Radek Sikora.

Mistrovství světa florbalistů v Praze - čtvrtfinále:

ČR - Dánsko 10:1 (3:1, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 5. Rýpar (Suchánek), 6. Šebek (Jendrišák), 14. Dóža (M. Pražan), 24. Jendrišák (Němeček), 26. Kisugite (Curney), 31. Veltšmíd (Marek Beneš), 38. Jendrišák (Kisugite), 44. Jendrišák (Rýpar), 51. Delong (Rýpar), 60. Němeček (Curney) - 11. Glass (Eldholm). Rozhodčí: Söderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 5073.

ČR: Souček - Kisugite, Němeček, M. Pražan, J. Bauer, Suchánek, Veltšmíd, Garčar - Curney, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - Marek Beneš, Langer, Rýpar - M. Krbec, Tomašík. Trenéři: Petri Kettunen, Milan Fridrich, Radek Sikora a Akseli Ahtiainen.

Dánsko: M. Trolle - J. W. Trolle, Dalkvist, Schmidt, Nygaard Moerup, Holm, Kobberup, Krogsgaard - Lauridsen, Odfeldt, Skov Nielsen - Eldholm, Roland Bückner, Glass - Kleczewski, Koehler, Parbo - Velgaard, Handgaard. Trenéři: Mikael Karlberg a Anders Mork.

Švýcarsko - Norsko 3:2 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)

O 9.-12. místo:

Austrálie - Slovensko 3:12 (2:2, 0:4, 1:6), Kanada - Estonsko 2:9 (1:4, 1:1, 0:4).

O 13.-16. místo:

Singapur - Thajsko 3:4 (1:0, 1:3, 1:1), Polsko - Japonsko 6:2 (3:0, 1:1, 2:1).

On-line


  •  

    Vítejte u on-line přenosu.


  •  

  •  

    Sestavy:

    ČR: Souček (L. Bauer) - Kisugite, Němeček, Garčar, M. Pražan, J. Bauer, Garčar, Veltšmíd - Curney, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - Marek Beneš, Langer, Rýpar

    Dánsko: Trolle (de Fries) – Krogsgaard, Wede, Nygaard Mørup, Schmidt, Kobberup, Holm – Glass, Odfeldt, Eldholm – Skov Nielsen, Roland Buckner, Lauridsen – Dalkvist, Køhler, Kleczewski – Parbo, Velgaard, Handgaard.

  • 01
     

    Utkání mezi Čechy a Dány právě začalo!

  • 02
     

    Filip Langer měl ve svém prvním střídání hned dvě veliké šance, bohužel ztroskotal na výborném Trollem.

  • 04
     

    Osmělili se i hosté, Eldholm se dostal ke střele, ale Souček ho vychytal.

  • 05
     

    Góóól! Z ničeho nic kousek za půlící čárou vypálil Josef Rýpar a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. 1:0 Česko.

  • 06
     

    Góóól! A hned další! Jendrišák našel na středu volného Šebka, který si připisuje první branku na mistrovství. 2:0 Česko.

  • 08
     

    První přesilovou hru si zahrají Dánové. Na dvě minuty je vyloučen obránce Patrik Suchánek. 

  • 10
     

    Skvěle odehrané oslabení. Domácí hráči drželi míč na svých holích a nechali se u hrazení faulovat. Dánsko se k ničemu nedostalo. 

  • 12
     

    Gól! Dánové snižují. Glass dostal nabito a z první překvapil Součka, který se omlouvá českému týmu za nepovedený zákrok. 2:1.

  • 14
     

    Góóól! Krásná rána Patrika Dóži! Český útočník si natáhl míček ke středu hřiště a trefil přesně. 3:1. 

  • 17
     

    Hosté se po třetím inkasovaném gólu trochu probudili, ale české obraně starosti nenadělali.

  • 20
     

    Češi dohráli třetinu tak, jak odehráli její většinu - s míčkem na holi. Střela Dóži ani Ondruška však cestu do sítě nenašla, a tak vedeme po první části 3:1.

  • 21
     

    Začala druhá třetina.

  • 23
     

    Obraz hry vypadá stále stejně. Držíme balonek, kombinujeme, soupeř brání ve všech hráčích na své polovině a snaží se chodit do protiútoků. 

  • 24
     

    Góóól! Češi navyšují vedení! Němečkovu štiplavou střelu Trolle pouze vyrazil před sebe, kde pohotově dorazil ze vzduchu Matěj Jendrišák. 4:1.

  • 27
     

    Góóól! Martin Kisugite a jeho první trefa na turnaji po krásné přihrávce zpoza branky od Curneyho. Dánsko neví kudy kam. 5:1.

  • 30
     

    Až za tohoto stavu se hosté osmělili a snaží se podívat také na naši půlku hřiště. 

  • 31
     

    Góóól! Tak to byla bomba! Lukáš Veltšmíd vyslal ránu jako z děla z poloviny hřiště a zamířil přesně k Trolleho tyči. 6:1. 

  • 34
     

    Po dlouhé době se dostali ke střele také Dánové, Souček byl u tyče pozorný. 

  • 38
     

    Český tým dostal také šanci v přesilové hře, ale stejně jako jeho protivník ji nevyužívá.

  • 38
     

    Góóól! Po matnější pasáži českých barev se prosazuje znovu Matěj Jendrišák, který z levého křídla trefuje přesně. 7:1.

  • 40
     

    Sedmá branka do sítě Trolleho uklidnila utkání a druhá třetina se dohrála v poklidu. Český tým přidal další čtyři branky a řítí se vstříc semifinále.

  • 40
     

    Druhá třetina skončila.

  • 41
     

    Začala třetí třetina.

  • 42
     

    Tom Ondrušek už do utkání nezasáhne. Trenér českého Petri Kettunen týmu se rozhodl, že ho pošetří na semifinále. 

  • 44
     

    Góóól! Odfeltovo vyloučení z přesilové hry trestá Matěj Jendrišák a kompletuje tak hattrick. 8:1. 

  • 48
     

    Dánsko už rezignovalo na jakoukoli útočnou hru a pouze odpočítává sekundy do konce. Češi v klidu kombinují na útočné polovině a nikam se nehrnou.

  • 51
     

    Góóól! Dočkal se i Adam Delong. Český snajpr střílí branku i ve čtvrtém utkání na turnaji poté, co mu Rýpar narýsoval pas před práznou svatyni. 9:1.  

  • 55
     

    Dóža se odhodlal k ráně ze svého oblíbeného místa na pravém křídle, těsně přestřelil.

  • 58
     

    Lukas Endholm se vydal na českou branku, ale Souček je i přes vysoké vedení koncentrovaný.

  • 60
     

    Góóól! Diváci si žádali desátý gól a dočkali se. Ondřej Němeček dorazil střelu Curneyho do prázdné branky. 10:1.

  • 60
     

    Konec zápasu. Český tým ovládl duel s Dány a postoupil do semifinále!

  • 60
     

    Nejlepším hráčem utkání z české strany byl zvolen Matěj Jendrišák - autor hattricku.

  • 60
     

    Děkujeme za pozornost, hezký zbytek večera.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Autor: - onp -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi