Bernal je vítěz Tour de France. Ve Val Thorens byl nejdříve Nibali

Egan Bernal (v bílém) během stoupání při 19. etapě.

Kolumbijský cyklista Egan Bernal zůstal ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po předposlední 20. etapě a od triumfu ho dělí jen nedělní dojezd do Paříže, kdy se tradičně o celkové pořadí nezávodí. Dvaadvacetiletý člen týmu Ineos se tak s největší pravděpodobností stane prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu světa a třetím nejmladším v historii.

Jediný český účastník 106. ročníku "Staré dámy" Roman Kreuziger skončí v celkovém pořadí šestnáctý.

Sobotní etapu z Albertville do Val Thorens, jež byla už v pátek kvůli hrozbě sesuvu půdy na původní trase zkrácena na 59,5 km, vyhrál po nástupu v kopci Ital Vincenzo Nibali. Vítěz Tour z roku 2014 přijel po necelých dvou hodinách do cíle ve výšce 2365 metrů nad mořem s náskokem 10 sekund před mistrem světa Alejandrem Valverdem.

"Trpěl jsem, ale vyhrát je skvělé. Chtěl jsem tady jet na celkové pořadí, ale nevyšlo to. Po únavě z Gira d'Italia to nebylo jednoduché," uvedl Nibali, jenž na první letošní Grand Tour v Itálii skončil celkově druhý za Ekvádorcem Richardem Carapazem. "Bylo tu hodně kritiky a uvažoval jsem o tom, že pojedu domů. Ale kvůli Tour jsem bojoval. Poslední dny jsem se cítil lépe, tak jsem to zkusil," řekl čtyřiatřicetiletý Sicilan.

Třetí byl s odstupem 14 sekund další Španěl Mikel Landa. O další tři sekundy později projeli ruku v ruce cílem Bernal s loňským šampionem Geraintem Thomasem z Británie, jenž tak symbolicky svému mladému týmovému kolegovi předal štafetu.

"Teď už se dá říct, že jsme hodně blízko celkovému vítězství. Ještě je jedna etapa a snad se nic nestane," uvedl Bernal, jenž se stane nejmladším vítězem Tour od roku 1909. "Umím si představit, že všichni v Kolumbii šílí. Tohle je pro naši zem historický okamžik, splněný sen. Díval jsem se na Tour v televizi a představoval si, jak ji vyhrávám. A nyní se to skutečně povedlo," rozplýval se bývalý juniorský vicemistr světa na horských kolech.

V celkovém pořadí vede Bernal před druhým Thomasem o 1:11 minuty. Na třetí pozici se posunul Nizozemec Steven Kruijswijk, jenž na lídra ztrácí 1:31 minuty. Tento rozdíl mezi prvním a třetím v konečném pořadí bude nejmenší v historii Tour.

Pozici na stupních vítězů neudržel francouzský hrdina Julian Alaphillipe, který jel ještě v pátek ve žlutém. Elitní klasikář, jenž se na Tour nečekaně dlouho držel s nejlepšími vrchaři, odpadl z hlavní skupiny ve stoupání zhruba 14 km před cílem a v celkovém pořadí klesl na pátou pozici. Kromě Kruijswijka ho předstihl ještě Němec Emanuel Buchmann.

Třiatřicetiletý Kreuziger dojel do cíle na 62. místě s desetiminutovou ztrátou a v celkovém pořadí si o jednu příčku pohoršil na 16. pozici.

Bernal potvrdil na Tour pozici jednoho z favoritů, do níž se pasoval vítězstvím v tradiční červnové generálce Kolem Švýcarska. Do žlutého trikotu se přitom oblékl poprvé až po páteční etapě, v níž dojel první na vrchol Col de l'Iseran. Etapa musela být poté kvůli bouřce s krupobitím a zanesené trati předčasně ukončena.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Albertville - Val Thorens, 59 km):

1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 1:51:53, 2. Valverde -10, 3. Landa (oba Šp./Movistar) -14, 4. Bernal (Kol./Ineos), 5. Thomas (Brit./Ineos) oba -17, 6. Urán (Kol./EF Education First), 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -23, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -25, 9. Poels (Niz./Ineos), 10. Quintana (Kol./Movistar) oba -30, ...62. Kreuziger(Dimension Data) -9:56.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 79:52:52, 2. Thomas -1:11, 3. Kruijswijk -1:31, 4. Buchmann -1:56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -3:45, 6. Landa -4:23, 7. Urán -5:15, 8. Quintana -5:30, 9. Valverde -6:12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7:32, ...16. Kreuziger -35:49.

Průběh 20. etapy jsme sledovali podrobněji níže: 

To je pro dnešek vše, děkujeme za pozornost.

Romain Bardet už také projel cílem. Puntíkovaný dres nakonec udržel!

Fenomén letošního ročníku Julian Alaphilippe nakonec končí na celkové páté pozici.

A těsně za nimi ruku v ruce Egan Bernal a Geraint Thomas. Mladší z nich tak s přehledem udržel žlutý trikot a stává se nejlepším jezdcem v celkovém pořadí letošní Tour de France.

Druhý projel cílem Valverde, za ním stájový kolega Landa.

Cíl: Vincenzo Nibali je vítězem etapy! 

0,5 km do cíle: Dlouho očekávaný útok se nekoná, žádnému jezdci už nezbyla síla na zvednutí ze sedla a zapresování zbylých závodníků.

1,5 km do cíle: Nibaliho vítězství v etapě nejspíše nic nebrání. Soupeři o stupně vítězů se hlídají navzájem a nechávají ho v poklidu.

2,2 km do cíle: Alaphilippe definitivně vypadl z top4 a bude rád, když udrží páté místo.

3 km do cíle: Nibali jede výborně a atak odvrací. Na čele má náskok 40 sekund.

4 km do cíle: Stájový kolega Buchmanna se do toho opírá a snaží se vyvést svého lídra.

4,5 km do cíle: Skupina kolem žlutého Bernala zrychlila, od Nibaliho je méně než 30 sekund.

5 km do cíle: Yatesovi stačí na zisk trikotu pro nejlepšího vrchaře dnes druhé místo.

5,5 km do cíle: S. Yates, Barguil a Soler zvýšili tempo a ujeli skupině hlavních favoritů na pořadí.

7 km do cíle: A stále je ve hře puntíkatý dres. Simon Yates, Quintana i Bernal o něj stále usilují a mají na něj reálnou šanci.

8 km do cíle: Favorité jako Bernal, Thomas, Kruijswijk, Buchmann nebo Landa ztrácí na vedoucího Nibaliho jednu minutu. Souboj o pořadí v top ten stále pokračuje.

9 km do cíle: Nibali jede skvěle, na pronásledovníka Zakarina má náskok 23 sekund.

11 km do cíle: Na čele závodu se osamostatňuje Vincenzo Nibali. Alaphilippe je v současné chvíli ve virtuálním pořadí najednou až na čtvrtém místě!

12 km do cíle: Další rána pro Francouze. Romain Bardet, hlavní adept na zisk puntíkatého trikotu, také dost ztrácí a jeho pozice na čele vrchařské soutěže se začíná bortit. 

13 km do cíle: Ale pozor! Julian Alaphilippe ztrácí kontakt na skupinu pronásledovatelů z celkového pořadí. Enric Mas na něj zkouší počkat a pomoci mu, ale bude to mít velice těžké. 

15 km do cíle: Peloton ztrácí na čelo něco málo přes minutu. Pomalu odpadá Porte, desátý jezdec celkového pořadí, ten je za skupinou hlavních cyklistů už půl minuty.

17 km do cíle: Kdo si myslel, že Julian Alaphilippe dnes nebude stíhat, tak se mýlil. Zatím jede fantasticky a drží se u Kruijswijka, Thomase i Bernala.

18,5 km do cíle: Problémy pro Kruijswijka, jeho vrchní domestik George Bennett totálně odpadl. Dá se říci, že jeho smrtelné tempo ho odvařilo.

21 km do cíle: Dnes se nejede pouze o zisk žlutého trikotu, ale o celkové složení na stupních vítězů. Proto se očekává útok jak Kruijswijka, tak Buchmana. Oba jezdci zatím jedou velmi dobře.

23,5 km do cíle: Team Jumbo Visma stále zvyšuje galaktické tempo, ale team Ineos mu je stále v patách. Vedoucí skupina má náskok už jen pouhé 2 minuty.

28 km do cíle: Roman Kreuziger bohužel nestíhá tempo, jak by si představoval. Nachází se u konce pelotonu a nevypadá to příliš dobře. Spolu s ním i Peter Sagan.

29 km do cíle: Peloton teď táhne tým Jumbo Visma, které se pokouší vytvořit pozici pro svého lídra Stevena Kruijswijka (aktuálně 4. v celkovém pořadí). 

33 km do cíle: Cyklisté začínají poslední horské stoupání. Peloton ztrácí 2 minuty a 40 sekund na skupinku na čele. Z pelotonu se odpoutal i Wellens, který dává najevo, že ještě chce zabojovat o puntíkatý dres.

37 km do cíle: Stoupání do Val Thorens začne za 4 kilometry.

40 km do cíle: Peloton ztrácí na vedoucí šestici už dvě minuty. Nutno dodat, že nikdo z čela nemá šanci na úspěch v celkové klasifikaci.

44 km do cíle: Aktuální zprávy hovoří o tom, že v cílové oblasti je krásných 25 stupňů, ale místy přeháňky.

48 km do cíle: Krásné gesto Juliana Alaphilippea, který popřál štěstí Eganu Bernalovi.

52 km do cíle: Peloton se nikam nežene, favorité zatím vyčkávají. V úniku je několik jezdců, mezi nejznámějšími jmény jsou Nibali, Teuns nebo Costa.

Na vrcholu Val Thorens, kde je dnešní cíl, nepanuje dobré počasí, dokonce jsou tam místy i bouřky. Doufejme, že se dnes muset opět předčasně ukončovat.

Tříkilometrová neutrální zóna je projetá, může se začít naplno závodit.

Poslední horská etapa letošní Tour de France byla zahájena!

Díky nepřízni počasí a obavám ze sesuvu půdy se start dnešní etapy, která začíná v Albertville, odkládá na 14:30.

Dobrý den, je před námi poslední etapa, ve které se bude bojovat o celkového vítěze letošní Tour de France. Zkrácením trasy můžeme čekat o to intenzivnější závodění.

Foto: ČTK/ZUMA/David Stockman

Autor: - onp -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi