Paralympiáda: Čína bude ještě více dominovat

Handicapovaní sportovci startují v sobotu.Ještě více medailí než na olympijských hrách a ještě větší dominance nad zbytkem světa. To je úkol čínských handicapovaných sportovců na nadcházející paralympiádě v Pekingu, která startuje už v sobotu.

„Přišel jsem, abych vám ukázal, že vám fandím, ještě před začátkem her a byl jsem velmi dojat, když jsem vás všechny viděl, jak se snažíte, abyste jste se stali silnějšími a trénujete proto velmi tvrdě," kasal se čínský prezident Chu Ťin-tchao při předparalympijské návštěvě národního týmu.

Kde se vzala paralympiáda

Myšlenka paralympismu se ve světě začala rozvíjet v polovině minulého století. Jejím hlavním propagátorem byl neurochirurg a zakladatel rehabilitace paraplegiků Ludwig Guttmann, vedoucí léčebně-rehabilitačního ústavu Stoke Mandeville v anglickém Aylesbury, který v roce 1944 zřídila britská vláda.

 

Součástí Guttmannovy léčebné terapie se stal i sport vozíčkářů a zanedlouho začal Guttmann na lokální úrovni pořádat soutěže bývalých pacientů. Když se roku 1948 v Londýně uskutečnily první poválečné olympijské hry, ve Stoke Mandeville se souběžně s nimi uskutečnil první ročník takzvaných Stoke-Mandevillských her, soutěží sportovců upoutaných na invalidní vozík. Šlo především o válečné veterány.

 

Guttmann chtěl založit tradici olympijských her vozíčkářů, tedy paralympiád. Sen původem německého lékaře se naplnil roku 1960, kdy byly v Římě zahájeny první letní paralympijské hry. V osmi odvětvích, z nichž šest je dodnes součástí paralympijského programu, se představilo okolo 400 sportovců z 23 zemí.

 

"Hry silné vůle" se konají pravidelně jednou za čtyři roky, vždy dva až tři týdny po skončení olympiády. Od roku 1976, kdy vznikla také jejich zimní obdoba, se paralympijských her účastní nejen vozíčkáři, ale i sportovci s různými druhy amputací nebo se zrakovým postižením.              (čtk)

Ten se posledního půl roku připravoval v Čínském tréninkovém středisku pro handicapované sportovce, které je největší svého druhu na světě. Na rozloze téměř 250 tisíc čtverečních metrů se rozkládají tréninkové plochy pro gymnastiku, plavání, goalball, cyklistiku, lukostřelbu i fotbal.

A právě zde, obdobně jako u olympijského týmu, by měl vyrůst i nejsilnější tým paralympijský. „Nikdo moc neví, co se dá od čínských sportovců očekávat. Poslední půlrok se neobjevovali na soutěžích a pouze zde společně trénovali," říká redaktorka České televize Alice Tejkalová, která je zároveň šéfredaktorkou serveru Handisport.cz. „Čínští reprezentanti zde měli ráno společnou rozcvičku, společný odchod na snídani, zpívání hymny, trénování," vysvětluje.

Cíl je jasný. Stejně jako na olympijských hrách porazit všechny velmoci v hodnocení národů. Tentokrát budou mít Číňané snazší pozici. Nejlepší byli už před čtyřmi lety v Aténách. „Už v Řecku zaznamenali ve všech disciplínách obrovský nárůst, získali zlato dokonce i v plavání," vypráví Tejkalová o předešlé paralympiádě, kde Číňané získali 141 medailí včetně 63 zlatých.

Tentokrát domácí výprava obsadila všechny sporty a bude ještě silnější. „V roce 2005 například ještě čínské družstvo na mistrovství světa v lukostřelbě vůbec nestartovalo a za dva roky přestříleli i Ćechy, kteří patří ke špičce," říká mluvčí české výpravy Daniel Pavlis.

Zopakují Češi medailové žně z Atén?

Čínští paralympionici posledního půl roku vymizeli.Ani česká výprava by se neměla v Pekingu ztratit. Z posledních her obhajuje 31 medailí (16 zlatých) a dvanácté místo v pořadí národů.

Spoléhat se bude opět na velká jména českého sportu postižených posledních let - cyklisty Jiřího Ježka i Jiřího Boušku a atlety Martina Němce, Martinu Kniezkovou, Romana Musila. Elitní vrhačská trojice může v Pekingu zvítězit již na třetí paralympiádě za sebou.

Napodobit úspěchy z Atén však nebude vůbec lehké. „Opět došlo ke slučování kategorií jednotlivých postižení. Myslím, že dvacet medailí je reálných," odhaduje Tejkalová.

Právě zařazení postižených sportovců do jednotlivých kategorií je prostorem pro časté švindlování. Odebrané medaile několik hodin po soutěži nejsou výjimkou. „Pro mnoho závodníků z východních zemí je úspěch na paralympiádě prakticky jedinou šancí, jak se uplatnit ve společnosti," vysvětluje Tejkalová.

Naopak dopingu, který je rozšířen mezi „zdravými" sportovci, se zatím na paralympiádách neholduje. „V minulosti byl pouze jeden případ," říká Pavlis. Přestože v Pekingu bude dopingových kontrol opět víc než na předešlé paralypiádě, podobný výsledek se odhaduje i nyní.

Opět bez mentálně postižených

Čína chce být nejlepší i v paralympiádě.Bohužel se ani v Pekingu na startu soutěží neobjeví mentálně postižení sportovci. Ti v programu her chybí od skandálního odhalení na hrách v Sydney 2000. Investigativní novinář Carlos Ribagorda chtěl tehdy dokázat, že španělský tým ve snaze získat co nejvíce medailí angažuje do týmu i zdravé jedince. Proto se sám tajně zúčastnil her v basketbalovém týmu a později vše sepsal.

„Podle BBC Sport vyšetřovací komise ustanovená po skandálu zjistila, že dvě třetiny! testů mentálně postižených v Sydney nebylo platných. Další věc je, že ve španělském týmu nebylo postižených hned 10 ze 12 basketbalistů, ne jen novinář Carlos Ribagorda," vysvětluje Tejkalová.

Bohužel však na to doplatili všichni mentálně postižení sportovci. Důkladnější testy, které by podobným nešvarům předešly, dosud aplikovány nebyly.

Olmypijské paralely

Stejně jako olympijské hry i má paralympiáda své velké příběhy. Jejich podobnost s těmi olympijskými občas až zaráží.

 

Nejrychlejší atlet světa

 

Stejně jako olympiáda v Pekingu našla svého atletického hrdinu v Usainu Boltovi, upoutá zraky všech diváků na paralympiádě Oscar Pistorius. Jihoafrický sprinter s podkoleními amputacemi udivuje již několik let svou rychlostí. Dlouho také živil naději na start na olympiádě. Ten musela nejprve odsouhlasit Mezinárodní atletická federace, neboť podle některých odborníků mu jeho protézy Cheetahs (gepardi - pozn. red.) dávají výhodu i proti „zdravým" sportovcům. Pistorius nicméně nakonec limit pro účast o několik desetin vteřiny nesplnil. Na paralympiádě ale bude útočit hned na tři vlastní paralympijské rekordy na tratích 100, 200 i 400 metrů. „Bude určitě nejsledovanější hvězdou her," říká Pavlis.

 

Velká lovestory


Nejlepší rodinný střelecký pár světa se jménem Emmons má svůj protějšek i u handicapovaných sportovců. Jmenují se La Bourdonnaye. Ona je Češka, on Francouz a v rukou netřímají pušky, ale pingpongové pálky. Momentálně oba žijí v Číně a doufají v medaili na místních paralympijských hrách. Totéž se jim povedlo i před čtyřmi lety. Gilles vybojoval s francouzským týmem zlato, Michala s českým stříbro. „Podobný kousek by mohli rozhodně zopakovat i v Pekingu, jsou ve výborné formě," říká Tejkalová.

 

Rekordmani z bazénu

 

Michael Phelps v Pekingu pokořil všechny možné rekordy osmi zlatými medailemi na olympijských hrách. Ačkoliv žádný z paralympijských plavců útok na rekordní počet cenných kovů neavizoval, je pravděpodobné, že nejpilnější sběratel vzejde opět z bazénu. Před čtyřmi lety se stala nejúspěšnější sportovkyní japonská plavkyně Mayumi Narita, která získala sedm zlatých a jednu bronzovou medailí. Svou úctyhodnou sbírku tak zaokrouhlila na patnáct zlatých medailí (o jednu více než má Phelps na olympiádách). Ani to však zdaleka nestačí na rekordní americkou plavkyni Trischu Zornovou. Ta má na svém kontě 55 medailí, které sbírala od roku 1980. Ze Soulu si přivezla dokonce dvanáct nejcennějších kovů. V Pekingu však bude poprvé chybět. „V tomto ohledu bude paralympiáda zajímavá, bez Trishi si ji snad nikdo nedokáže ani představit," říká Tejkalová.

Pozor, přijel Dream Team

Americký basketbalový Dream Team
před čtrnácti dny uchvátil Peking. Číňané si tým složený z hvězdných jmen NBA v čele s Kobem Bryantem a LeBronem Jamesen doslova zamilovali. Podobná situace může nastat i na paralympijských hrách. Obdobný zvuk mezi postiženými sportovci má v basketbalu sedících národní výběr Kanady. „Jsou opravdu nejlepší, každý se proti nim bude chtít na paralympiádě vytáhnout," konstatuje Tejkalová.

 

Natalie opět na scéně

  

Komu budou patřit paralympijské hry? Kromě výše zmíněných bude velká pozornost upnuta i na dvě závodnice, které se zúčastnily i olympijských her - polskou reprezentantku ve stolním tenisu Natalii Partykovou a jihoafrickou plavkyni Natalii DuToitovou. První z nich srdnatě bojovala v polském týmu. A to i přesto, že od narození končí její pravá ruka pod loktem. V jedenácti však již startovala na paralympijských hrách a od čtrnácti je nejlepší handicapovanou hráčkou světa. Nikdo nepochybuje o tom, že si tato teprve devatenáctiletá závodnice zlato přiveze i z Pekingu.

Příběh DuToitové je odlišný. V sedmnácti ji srazilo auto a lékaři jí museli amputovat nohu nad kolem. Na olympijských hrách v Pekingu přesto vybojovala v závodě na deset kilometrů šestnácté místo a porazila mnoho „zdravých" soupeřek.

 

Foto: AP, ČTK

Autor: Ondřej Suchan





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi