Skupina H: Šutér Lewandowski, nabitá Kolumbie i rychlík Mané

Útočník Robert Lewandowski má za úkol vystřílet postup ze skupiny.

Poslední den zbývá do začátku nejsledovanější sportovní akce letošního léta - fotbalového mistrovství světa. Šampionát uspořádá Rusko, čtyři roky starý triumf z Brazílie budou obhajovat Němci. Soupeři se jim ale prestižní trofej pokusí sebrat, na slavný triumf si dělá zálusk hned několik dalších zájemců.

Pojďme si v pravidelném seriálu on-line deníku TÝDEN.CZ představit jednotlivé národní výběry, které se na světový šampionát kvalifikovaly. Ve skupině H patří k největším favoritům Polsko a Kolumbie, zhatit jim plány se pokusí Senegal s Japonskem (předchozí díly zde - skupina Askupina Bskupina Cskupina Dskupina E, skupina F, skupina G).

Polsko

Jedním z kandidátů na postup z poslední skupiny jsou Poláci. Ti jedou na svůj osmý šampionát, od toho posledního, jehož se zúčastnili, už uběhlo dlouhých dvanáct let. V Německu tehdy skončili ve skupině, na kontě už mají ale také medaile. Cenné kovy získali na MS v letech 1974 a 1982, když vybojovali bronz.

Vstupenku do Ruska si Polsko zajistilo povedenými výkony v kvalifikační skupině, kterou naprosto s přehledem ovládlo. Se ziskem pětadvaceti bodů za osm vítězství z deseti zápasů nechalo za sebou Dánsko, Černou Horu či Rumunsko. Naši sousedé dokázali nasázet soupeřům celkem osmadvacet branek.

Letošní výsledky jsou ale o poznání horší. Polsko odehrálo pouze čtyři zápasy, hned v prvním z nich dokázalo před zraky vlastních fanoušků překvapivě prohrát s Nigérií. Neporazilo ani Chile, když promrhalo dvougólový náskok a vyválčilo pouze remízu. Vítězství si naopak připsalo po přestřelce s Jižní Koreou, v generálce na MS porazilo Litvu 4:0.

Trenér Adam Nawalka bude mít k dispozici velice silný výběr. Na východ Evropy s sebou vzal spolehlivou jedničku Wojciecha Sczęsnyho, v nominaci se udržel i zraněný stoper Kamil Glick, jenž by měl nastoupit k poslednímu zápasu ve skupině. V prvních dvou jej nejspíš nahradí mladík Jan Bednarek z anglického Southamptonu. Krajní bek Lukasz Piszcek prokazuje své kvality každým rokem.

Kvalitu má i záložní řada, v níž nastoupí zkušenostmi oprášení Karol Linetty a Gregor Krychowiak. Ofenzivní hru budou tvořit především ofenzivní univerzál Piotr Zieliński z italské Neapole s Jakubem Blaszczykowskim a Kamilem Grosickim. Naprosto největší hrozbou pro soupeře ale bude útočník Robert Lewandowski, jenž už několik let patří mezi absolutní špičku. Jen v uplynulé sezoně vstřelil za mnichovský Bayern třiadvacet ligových branek, v národním týmu zaznamenal šestnáct kvalifikačních gólů.

Právě on by měl vystřílet postup do osmifinále. To je každopádně jasný cíl polského výběru.

Kolumbie

Více než tři utkání chce odehrát v Rusku také kolumbijská reprezentace. Borci z Jižní Ameriky se na vrcholové akci představí teprve popáté v historii, při poslední účasti v roce 2014 ale došli až do čtvrtfinále. To se od nich dá víceméně čekat i letos.

Kvalifikační skupinou však prošli jen s odřenýma ušima, když z desetičlenné skupiny obsadili až čtvrtou příčku. Ta jako poslední zajišťovala přímý postup na závěrečný turnaj. Za toto umístění nemohly ani tak špatné výkony jako velká konkurence. Vždyť se svěřenci Josého Pékermana střetli třeba s Brazílií, Argentinou, Uruguayí či Peru. Před tou nakonec získali jednobodový náskok, jenž rozhodl o postupu.

Letos odehrála Kolumbie jen tři utkání - zapsala si jednu výhru a dvě remízy. Vítězství přišlo paradoxně proti Francii, nejtěžšímu soupeři. Bezbrankovou "plichtou" poté skončily souboje s Austrálií a Egyptem.

Co se týče kádru, který se představí na letošním MS, tak ten nabízí velká jména. Do branky se postaví zkušený David Ospina, v obraně by měli vyčnívat Cristián Zapata (pokud se zlepší jeho zdravotní stav) a krajní bek Santiago Arias z PSV Eindhoven. Hlavní hvězdy celého týmu se ale nacházejí v ofenzivě, kde bude operovat mistr posledního ročníku Bundesligy James Rodríguez a technicky vybavená dvojice José Izquierdo - Juan Cuadrado.

Největší tahouni se nacházejí v útoku. Forvardi Radamel Falcao, Carlos Bacca a Miguel Borja se klidně můžou stát během následujících týdnů noční můrou mnoha obránců. Kolumbijci spoléhají především na prvního jmenovaného, právě "El Tigre" pravděpodobně nastoupí v základní sestavě.

Senegal

Že bude skupina H skutečně zajímavá, potvrzují i další dva výběry. O postup se totiž bude chtít poprat také Senegal. Afričané se na MS podívají teprve podruhé v historii. Od první účasti uběhlo už neuvěřitelných šestnáct let, na šampionátu v Jižní Koreji a Japonsku tehdy došla zmíněná reprezentace do čtvrtfinále.

Přestože půjde teprve o druhý start, Senegalci nejsou žádní nazdárci. O šanci zahrát si na letošní prestižní akci rozhodli suverénními výkony v kvalifikaci, když ve čtyřčlenné skupině získali pětibodový náskok na Burkinu Faso. Navíc se jim celkem daří i letos. Z pěti utkání prohráli jen s Chorvatskem, naopak si poradili s Jižní Koreou.

Velice slibně se poté jeví závěrečná nominace, kterou zvolil trenér Aliou Cissé. Celou obranu bude řídit "silák" Kalidou Koulibaly, šestadvacetiletý stoper hrající italskou ligu za ambiciózní Neapol. Oporou záložní řady je Gana Gueye, jenž odehrál v uplynulých dvou sezonách Premier League šestašedesát zápasů. Podobný počet má na kontě i Cheikhou Kouyaté, který hájí barvy londýnského West Hamu. Celkově má Senegal v nominaci pět středopolařů, přičemž všichni hrají na ostrovech.

Tam řádí také vůbec největší hvězda celého výběru Sadio Mané. Obávaný křídelník se výrazně podílel na účasti Liverpoolu v nedávném finále Ligy mistrů, v jejímž uplynulém ročníku vstřelil famózních deset gólů. V Rusku se pravděpodobně postaví doprostřed útočné řady, na křídlech ho nejspíš doplní mladá puška Rennes Ismaïl Sarr a třiadvacetiletý monacký "nástupce" Kyliana Mbappého Keita Baldé. Senegal by měl mít sílu na to, aby potrápil své soupeře.

Japonsko

Posledním představovaným týmem a zároveň papírově nejslabší reprezentací ve skupině je Japonsko. "Modří samurajové" se na světovém šampionátu představili poprvé v roce 1998, od té doby hrají na mistrovství pravidelně. Na posledním turnaji v Brazílii skončili už ve skupině.

V boji o letošní akci dostali Japonci velice příznivý los, v kvalifikaci se utkali se Sýrií či Kambodžou. I díky tomu nakonec obsadili v tabulce první místo za sedm výher a jednu remízu. Během všech osmi duelů navíc nedostali ani jednu branku.

Ty začaly padat do jejich sítě až v přípravných utkáních na šampionát. Japonsko pouze remizovalo s Mali a poté prohrálo s Ukrajinou, načež u národního týmu skončil trenér Vahid Halihodžič, kterého nahradil technický ředitel svazu Akira Nišino. Ani jemu se však příliš nevedlo, v prvních dvou utkáních si připsal prohry s Ghanou a Švýcarskem, porazit dokázal až Paraguay. Celkem Japonsko inkasovalo v tomto kalendářním roce osmkrát, což je oproti zmíněné kvalifikaci značný rozdíl.

Nišino povolal do Ruska celkem patnáct hráčů z evropských soutěží, včetně brankáře Met Eidžiho Kawašimi či obránce Southamptonu Maja Jošidy a Juta Nagatoma z Galatasaray. Ve výběru nechybějí ani zkušení záložníci Makoto Hasebe, Keisuke Honda a Šindži Kagawa. Ti se budou snažit vybízet ke skórování forvarda anglického Leicesteru Šindžiho Okazakiho.

Foto: ČTK/imago sportfotodienst/CYFRASPORT

Autor: Jan Rochovanský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi