Bosna zaváhala s Nigérií. Spasitel Messi zařídil vítězství

Lionel Messi svou trefou, která padla až v prodloužení, zajistil týmu postup ze skupiny.

Fotbalisté Argentiny na světovém šampionátu vydřeli vítězství 1:0 nad Íránem. Jihoamerický favorit si tak s předstihem zajistil postup ze základní skupiny F. Argentina se proti outsiderovi trápila, od blamáže ji zachránil gólem v první minutě nastavení kapitán Lionel Messi. Fotbalisté Německa remizovali s Ghanou 2:2 a na mistrovství světa v Brazílii poprvé ztratili body. Svou patnáctou brankou na MS, kterou dostihl střeleckého rekordmana šampionátů Ronalda, vyrovnal na 2:2 Miroslav Klose. Němci vedou tabulku skupiny G o bod před USA, které čeká v neděli duel s Portugalskem.

Írán navzdory porážce stále ještě může pomýšlet na postup. Argentina doplnila již jisté osmifinalisty Nizozemsko, Chile, Kolumbii a Kostariku.

"Pokud máte ve svém mužstvu Messiho, všechno je možné. Máme velké štěstí, že je Argentinec," prohlásil po zápase argentinský trenér Alejandro Sabella.

Ten podle očekávání od začátku zvolil ofenzivnější pojetí. Změna rozestavení na tři útočníky pomohla ke zlepšení v druhé půli úvodního utkání s Bosnou, proti Íránu to ale jihoamerickému gigantovi vůbec nešlo.

Po Brazílii druhý největší favorit turnaje pokračoval ve vlažném výkonu z prvního zápasu. Sice držel míč tři čtvrtiny času, postrádal ale pohyb a kombinace byly zdlouhavé a průhledné.

Brankář Haghíghí musel v první půli jen dvakrát vážněji zasahovat, proti Higuaínovi i Agüerovi si poradil. Pak zahrozili Argentinci už jen dvakrát ze vzduchu, Roja i Garay ale hlavou minuli.

Íránce jako by povzbudilo, že na den přesně před šestnácti lety dosáhli proti USA na své jediné vítězství na světových šampionátech v historii. Působili bojovnějším dojmem než soupeř a ve 42. minutě mohli jít to vedení, kdyby Hosejní po rohu nemířil těsně nad.

Argentina se nezlepšila ani po přestávce a Írán vycítil, že by mohl dosáhnout na šokující výsledek. Ghúčanedžhád využil nedůrazu v soupeřově obraně a brankář Romero musel na zem. Pak upadl ve vápně po souboji se Zabaletou Dadžágá, sudí Mažič ale proti favoritovi penaltu nepískl. "Doufám, že nebudu potrestán, ale byla to jasná penalta," zlobil se portugalský kouč Íránu Carlos Queiroz.

Po hodině se pokusil tápajícího favorita, který je na žebříčku FIFA o 38 míst výš než Írán, spasit hvězdný Messi, po individuální akci ale mířil vedle. V 68. minutě mohli Argentinci děkovat Romerovi, že neprohrávali. Dadžagá mířil hlavičkou pod břevno, ale gólman míč vyškrábl na roh.

"Díkybohu, že jsem při tom zákroku dosáhl rukou na míč a neskončilo to v brance. Pak Messi vykouzlil gól, v poslední chvíli nás zachránil," oddychl si brankář Romero.

Argentina na MS vyhrála všechny tři předchozí souboje s asijskými týmy, s dobře bránícím Íránem ale málem o tuto sérii přišla. Po dvojím střídání a příchodu čerstvých Lavezziho a Palacia sice Jihoameričané zvýšili tlak, ale v 87. minutě mohl nejprve rozhodnout z brejku Ghúčanedžhád, který napálil argentinského gólmana.

Když už se zdálo, že se zrodí největší překvapení turnaje, uvolnil se za vápnem Messi a střelou k tyči rozhodl. Navázal tak na svůj vítězný gól z úvodního duelu s Bosnou, trefil se poosmé za posledních sedm reprezentačních startů.

"Když jsem uviděl, že je míč v síti, byl jsem strašně moc šťastný," řekl Messi. "Té jeho gólové střele by nezabránili ani dva brankáři," doplnil kouč Sabella.

Naopak Queiroz neskrýval naštvání. "Pro naši porážku byly na konci zápasu klíčové dvě osoby. Lionel Messi a rozhodčí. Všechny sporné situace rozhodl v náš neprospěch," zlobil se trenér Íránu.

Německo poprvé ztratilo body, Ghana drží šance na postup

Skóre v zápase Německa s Ghanou otevřel po pauze Mario Götze, africký tým ale vývoj otočil góly Andreho Ayewa a Asamoaha Gyana. Svou patnáctou brankou na MS, kterou dostihl střeleckého rekordmana šampionátů Ronalda, vyrovnal na 2:2 Miroslav Klose. Němci vedou tabulku skupiny G o bod před USA, které čeká v neděli duel s Portugalskem.

Německý trenér Joachim Löw věřil stejné jedenáctce, která v úvodním utkání potupila 4:0 Portugalsko, zato jeho protějšek Kwesi Appiah postavil do branky Daudu a nahradit musel zraněného beka Opareho.

Ghana remizovala s Německým týmem a udržuje naději na postup.Stejně jako na předchozím šampionátu proti sobě nastoupili nevlastní bratři obránce Německa Jerome Boateng a záložník Ghany Kevin-Prince Boateng. Právě starší ze sourozenecké dvojice Kevin-Prince připravil první vážnější šanci pro Atsua, který ve 13. minutě prověřil z dálky Neuera.

Podobně to zkusil dvacet minut nato Muntari, ale i jeho střelu brankář Bayernu Mnichov vyboxoval. Více ze hry měli Němci, jenže jejich snaha o pohledné kombinace končila zkaženými přihrávkami a obětavými zákroky ghanské obrany, takže nejvíc zahrozil nepřesně z dálky Kroos.

Jubilejní 800. utkání v historii MS ve vysilujícím horku a jednašedesátiprocentní vlhkosti vzduchu ve Fortaleze se i po změně stran chvíli neslo v podobném duchu, ospalou atmosféru ale zcela změnila ve vzrušující podívanou první přesná akce Němců. Müller šest minut po přestávce nacentroval na Götzeho, který sice hlavičkou mířil do vlastního kolena, ale od něj se míč odrazil do sítě.

Vzápětí na druhé straně nacentroval Afful, záložník Andre Ayew srovnal na 1:1 a svým druhým gólem ve druhém zápase jako první hráč na turnaji prostřelil Neuera. Po Lahmově ztrátě se navíc v 63. minutě dostal k míči Muntari, s jehož přihrávkou si trefou na zadní tyč poradil Gyan.

Povzbuzení Ghaňané začali před Neuera posílat jeden centr za druhým a trenér Löw zareagoval nasazením Schweinsteigera a Kloseho. Ten se kouči vzápětí odvděčil, když se prosadil na zadní tyči zblízka po rohu, který prodloužil Höwedes.

Historicky nejlepší střelec Německa dal 70. gól v národním týmu a na MS se prosadil popatnácté. Klose se rovněž se stal jedním ze tří hráčů, kteří dali gól na čtyřech světových šampionátech. Dosud se to podařilo jen Brazilci Pelému a jinému Němci Uwemu Seelerovi.

Bosna ztratila

Fotbalisté Nigérie porazili ve skupině F na mistrovství světa Bosnu a Hercegovinu 1:0 a přiblížili se postupu, zatímco soupeři naději na osmifinále sebrali. Jedinou branku zápasu v Ciuabě dal v 29. minutě Peter Odemwingie, ještě před tím však rozhodčí neuznali Edinu Džekovi regulérní gól.

"Vyhráli jsme velmi důležitý zápas, takže máme radost, protože tři body nás vrátily do hry o osmifinále," řekl trenér Nigérie Stephen Keshi.

Bosna nastoupila k zápasu s vědomím, že ve hře o postup ji udrží jen výhra. V prvním poločase tak byla aktivnější a vidět byl zejména Džeko, který se dostal do několika slibných příležitostí. Ve 21. minutě dokonce dal gól, rozhodčí ale branku kvůli chybně posouzenému ofsajdu neuznal. "Měli jsme štěstí, ale myslím, že jsme ukázali charakter a měli jsme i dost šancí, takže jsme mohli vyhrát i tak," uvedl Keshi.

O devět minut později už se skóre měnilo. Postaral se o to Odemwingie, který zužitkoval přihrávku Emenikeho a poslal Nigérii do vedení. Záložník Stoke navíc překonal svého klubového spoluhráče v bosenské brance Begoviče.

"Doufám, že výhra nám pomůže k postupu," řekl Odemwingie. "Po prvním zápase nás hodně lidí kritizovalo, ale my jsme dokázali zabrat. Díky této výhře jsme se snad odrazili," dodal.

Po přestávce hrály obě strany opatrněji a na první výraznou šanci se čekalo do 60. minuty. Nejprve zpoza šestnáctky vystřelil Babatunde a vzápětí se sám na malém vápně objevil Emenike, jenže Begovič byl v obou případech připraven.

Bosna s postupujícím časem stupňovala tlak, do šance se však dlouho nedostávala. Podařilo se jí to až v nastavení, jenže Džeko nejprve po rohu hlavičkoval přímo do brankáře Enyeamy a krátce na to zamířil z malého vápna pouze do tyče.

Nigérie se tak po devíti zápasech a poprvé od roku 1998 dočkala na šampionátu vítězství, naopak nováček mistrovství Bosna prohrála i druhý zápas v Brazílii a přišla o šanci na postup. "Bude těžké najít motivaci pro poslední zápas. Ale musíme sebrat síly, protože je naší povinností rozloučit se s dobrým dojmem," řekl trenér Bosny Safet Sušič.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina F:

Argentina - Írán 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Messi. Rozhodčí: Mazič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.). ŽK: Nekúnam, Šodžáí (oba Ír.). Diváci: 57.698.

Nigérie - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)
Branka: 29. Odemwingie. Rozhodčí: O'Leary - Hintz, Rule (všichni N. Zél.). ŽK: Mikel - Medunjanin. Diváci: 40.499.

Základní skupina G:
Německo - Ghana 2:2 (0:0)
Branky:
51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Muntari (Ghana). Diváci: 60.000.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi