Obhájci Španělé jedou domů! Nizozemci i Chorvaté vyhráli

Fotbalisté Chile senzačně porazili obhájce titulu Španěly 2:0.

Fotbalisté Španělska prohráli na mistrovství světa s Chile 0:2 a po druhé porážce přišli o šanci na postup ze základní skupiny. O vítězství jihoamerického týmu nad obhájci titulu a úřadujícími mistry Evropy rozhodli už v prvním poločase Eduardo Vargas a Charles Aránguiz. Chilané doprovodí do vyřazovacích bojů rovněž stoprocentní Nizozemce, kteří vydřeli těsnou výhru 3:2 nad Austrálií. Spolu si v závěrečném vzájemném duelu zahrají o první místo. V souboji "brazilské skupiny A" porazili Chorvaté Kamerun jasně 4:0 a utkají se o postup do další fáze s Mexikem.

Trenér Vicente del Bosque po výprasku 1:5 s Nizozemskem nechal v brance kapitána Casillase, zato ve stoperské dvojici nahradil Piquého Martínezem a místo záložníka Xaviho nasadil pohyblivějšího Pedra. Jeho protějšek Jorge Sampaoli vyztužil zadní řadu třetím stoperem Franciscem Silvou.

Jihoamerický tým zahrozil už v první minutě, jenže Vargas prováhal možnost k zakončení a jeho tým kopal jen roh. Španělé poté začali ovládat hru, největší závar v 15. minutě ale nevyřešili dobře Costa a David Silva, zakončujícího Alonsa pak zblízka vychytal Bravo. Za pět minut předvedli Chilané vynikající akci, na jejímž konci předložil Aránguiz míč Vargasovi. Útočník Valencie obelstil Casillase, poslal míč do sítě a prokázal, že se mu proti Španělům daří. V posledním vzájemném utkání (2:2) jim v přípravě loni v září dal hned dva góly.

Těsně před přestávkou prohloubil bídu staticky hrajících Španělů druhým gólem Aránguiz. Záložníkovi Internacionalu vyboxoval míč zbytečně přímo na nohu po přímém kopu Sáncheze Casillas. Brankář Realu Madrid v Brazílii lovil míč ze sítě už posedmé, přitom na cestě za titulem světových šampionů před čtyřmi lety a vítězstvími na ME v letech 2008 a 2012 dostala "La Roja" dohromady jen šest gólů.

Španělé před nepřátelsky naladěným publikem na stadionu Maracaná po přestávce zvýšili aktivitu, ale ke gólu to nevedlo. Po nůžkách Costy v 53. minutě zblízka minul odkrytou branku Busquets, jinak ale končily útoky evropského celku většinou před velkým vápnem.

Chilany v cestě za historicky prvním vítězstvím nad dnešním soupeřem nerozhodilo ani střídání zraněného Aránguize. Nejnadějnější pokusy na korekci výsledku předvedli Iniesta a Cazorla, jejich rány z dálky ale vytěsnil Bravo. Obhájci zlata Španělé napodobili výsledek Italů na posledním MS v Jihoafrické republice, kde "Squadra azzura" rovněž skončila cestu za obhajobou titulu ve skupině.

Fotbalisté Nizozemska udolali výhru nad Austrálií a postup mají na dosah.Robben a Van Persie znovu u pádla

Fotbalisté Nizozemska se na mistrovství světa protrápili k výhře 3:2. Favorizované svěřence Louise van Gaala poslal v Porto Alegre do vedení ve 20. minutě Arjen Robben, na jeho gól ale za minutu odpověděl Tim Cahill. Na začátku druhé půle dokonce otočil skóre z penalty Mile Jedinak, ale Robin van Persie a Memphis Depay poté rozhodli o triumfu favorita.

Nizozemci, kteří na úvod deklasovali 5:1 úřadující šampiony ze Španělska, se zpočátku moc nepouštěli do ofenzivy a přenechávali iniciativu soupeři, ve 20. minutě však z první velké šance udeřili. Robben se na polovině hřiště protáhl okolo chybujícího Wilkinsona a sólo zakončil umístěnou přízemní střelou. Na turnaji zaznamenal třetí gól a dotáhl se na německého spoluhráče z Bayernu Mnichov Müllera v čele tabulky střelců.

Austrálie se bleskově vzpamatovala a už za 70 vteřin vyrovnala. Cahill dostal od McGowana dlouhý míč do šestnáctky a zavěsil výstavním volejem, který se ještě od břevna odrazil za čáru. Čtyřiatřicetiletý útočník New Yorku navázal na trefu proti Chile a zaznamenal pátý z dosavadních deseti gólů Austrálie na MS. Za deset minut mohli aktivnější "Socceroos" přidat druhý zásah, ale nepokrytý Bresciano ranou z první tentokrát zamířil nad branku. Nizozemsko se proti houževnatému soupeři trápilo a nedařilo se mu kombinovat.

Těsně před pauzou navíc evropský tým přišel o zraněného obránce Martinse Indiho, jenž byl odnesen na nosítkách a musel střídat. Cahill dostal za tvrdý zákrok druhou žlutou kartu na turnaji a vynechá poslední duel skupiny se Španělskem. Hned po změně stran byl podruhé na MS napomenut také nizozemský kapitán Van Persie, jenž si nezahraje proti Chile.

Austrálie v 54. minutě nakročila k velké senzaci. Bozanic trefil ve vápně ruku Janmaata a nařízenou penaltu s přehledem proměnil australský kapitán Jedinak. Ani tentokrát však vedoucí tým náskok dlouho neudržel. V 58. minutě našel střídající Depay v pokutovém území Van Persieho a ten vyrovnal ranou do horního růžku. Kanonýr Manchesteru United podobně jako Robben skóroval potřetí na MS a zaznamenal jedenáctý gól z posledních deseti startů v reprezentaci.

Depay si deset minut po asistenci připsal i první gól v národním mužstvu. Dvacetiletý hráč Eindhovenu z dálky napřáhl a zaskočil australského brankáře Ryana. Favorit už si v závěru náskok pohlídal a Austrálii na čtvrtý pokus poprvé porazil.

Chorvatsko slaví nejvyšší výhru na MS

Fotbalisté Chorvatska rozstříleli v druhém vystoupení na světovém šampionátu v Brazílii Kamerun 4:0 a slaví svou nejvyšší výhru na MS. Skóre duelu v Manaus otevřel v úvodu Ivica Olič, po vyloučení Alexandreho Songa ze 40. minuty pak evropský tým přidal další tři branky. Trefili se Ivan Perišič a dvakrát Mario Mandžukič.

Chorvaté získali první tři body na turnaji a v posledním duelu skupiny A se s Mexikem utkají o postup. Kamerun naopak prohrál na mistrovství světa jako první tým od roku 1982 šestý zápas po sobě a ztratil naději na účast ve vyřazovacích bojích. Kamerunci se museli obejít bez nejlepšího střelce Eto'a a ztráta kapitána byla znatelná. Afričané hráli solidně jen v samém úvodu, než v jedenácté minutě inkasovali. Perišic ve vápně křížným pasem našel na zadní tyči Oliče a ten otevřel skóre.

Ve 34 letech a 277 dnech se stal nejstarším chorvatským střelcem na světových šampionátech, o 27 dní překonal nynějšího kouče národního celku Kovače. Chorvatsko skórovalo ve třetím duelu na MS poprvé od roku 1998 a tehdejšího senzačního tažení za bronzem. Balkánský celek se uklidnil a v dalším průběhu navázal na dobrý výkon z prvního duelu s domácí Brazílií, s níž smolně prohrál 1:3. Navýšit skóre mohl brzy Perišič, ale vychytal ho brankář Itandje.

Kamerunci znovu potvrdili, že mívají velké problémy s disciplínou. Alexandre Song pět minut před pauzou nesmyslně praštil na půlce do zad Mandžukiče a sudí Proenca ho bez váhání vyloučil. Kamerun od své premiéry na MS v roce 1982 dostal už osmou červenou kartu, od té doby jich na šampionátech neobdržel žádný tým více, jen Argentina stejně. Bratranci Alexandre a Rigobert Song posbírali tři z osmi kamerunských červených karet.

Po změně stran si už Chorvaté proti oslabenému soupeři dělali, co chtěli. Ve 48. minutě vystihl Perišič špatný odkop brankáře, vřítil se ze strany do vápna a střelou na přední tyč zvýšil. Stal se už šestým hráčem na tomto šampionátu, který si v jednom zápase připsal gól a asistenci.

Vzápětí z úniku těsně minul Mandžukič, ale útočník Bayernu Mnichov se přesto branky dočkal, když v 61. minutě hlavou skóroval po rohu. Unavení Kamerunci odpadli a Mandžukič se pak jako první Chorvat na MS trefil v jednom duelu dvakrát. Jeho tým poprvé v historii vstřelil na mistrovství světa v jednom utkání čtyři góly. Přijít mohly ještě i další, na druhé straně zabránilo Kameruncům v čestném úspěchu břevno.
pha slm

Mistrovství světa ve fotbale

Skupina B:
Austrálie - Nizozemsko 2:3 (1:1)
Branky: 
21. Cahill, 54. Jedinak z pen. - 20. Robben, 58. Van Persie, 68. Depay. Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: Cahill - Van Persie. Diváci: 42.877.

Španělsko - Chile 0:2 (0:2)
Branky: 20. Vargas, 43. Aránguiz. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: Alonso - Vidal, Mena. Diváci: 74.738.

Skupina A:
Kamerun - Chorvatsko 0:4 (0:1)

Branky: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Eduardo (Chorv.). ČK: 40. Song (Kam.). Diváci: 39.982.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi