Argentina splnila roli favorita, Francie přejela i díky videu Honduras

Střídání Valbueny a Girouda (vpravo).

Fotbalisté Francie zdolali ve svém prvním utkání na mistrovství světa v Brazílii outsidera skupiny E Honduras 3:0. Díky dvěma trefám Karima Benzemy a vlastnímu gólu brankáře Noela Valladarese přerušili sérii čtyř zápasů bez výhry na světovém šampionátu. Druhý gól premiérově potvrdila technologie dohlížející na to, zda míč překročil brankovou čáru. Ve druhém zápase skupiny Švýcarsko porazilo Ekvádor 2:1, když rozhodující branku vsítili v nastaveni druhého poločasu. Argentina si poradila s nováčkem z Bosny a Hercegoviny 2:1. 

Na stadionu v Porto Alegre nastala první zajímavá situace již před úvodním hvizdem, kdy hráči i fanoušci marně čekali na státní hymny. Fotbalisté si rovnou podali ruce a poté museli přibližně minutu postávat na trávníku, než nastal čas pro výkop v 21:00 SELČ. FIFA poté organizační chybu vysvětlila tím, že nefungoval audiosystém.

Svěřenci trenéra Didiera Deschampse jako by se bez vyslechnutí oblíbené Marseillaisy dostávali do tempa pomalu. Až po čtvrthodině se po standardní situaci ocitl v dobré pozici k zakončení Matuidi, jeho pokus ale vytáhl Valladares na břevno.

Horní tyč nastřelil hlavou i Griezmann osm minut nato, zanedlouho poslal míč hlavičkou po přesném centru aktivního Valbueny nad bránu Benzema. Honduras, který ve svých šesti utkáních na mistrovství světa zatím nevyhrál, se soustředil na defenzivu a brankář Lloris si na míč poprvé sáhl až v 31. minutě.

Francie od zisku titulu mistrů světa v roce 1998 do šampionátů vždy vstoupila duelem bez vstřelené branky, v neděli jí však pomohl prolomit nepříznivou sérii pokutový kop. Ten v poslední minutě před přestávkou suverénně proměnil Benzema, za penaltový faul na Pogbu navíc dostal druhou žlutou kartu záložník Wilson Palacios.

Kouč Hondurasu Luis Fernando Suárez zareagoval o přestávce dvojím střídáním, ale brzy bylo rozhodnuto. Tři minuty po pauze trefil Benzema tyč, gólman Valladares však míč srazil nepatrně za brankovou čáru. Rozhodčí Sandro Ricci by gól nejspíš neviděl a neuznal bez technologické pomoci systému GoalControl, který je v Brazílii premiérově nasazen na vrcholném turnaji a v neděli poprvé rozhodl ve sporné situaci.

Třetí gól favorita přidal v 72. minutě znovu útočník Realu Madrid Benzema, jenž zakončil akci dělovkou z úhlu. Honduras soupeřovu branku neohrozil a ve zbývajících duelech s Ekvádorem a Švýcarskem se bude snažit předčit nepříznivou bilanci z posledního šampionátu v JAR, kde neskóroval.

Nováček neuspěl

Argentinci vstoupili do turnaje v Brazílii výhrou 2:1 ve skupině F nad Bosnou a Hercegovinou. Spolufavorit na zlato se proti jedinému nováčkovi mistrovství dostal do vedení na začátku třetí minuty po nejrychlejším vlastním gólu v historii MS, který si vstřelil Sead Kolašinac. V 65. minutě přidal druhou branku Lionel Messi, v závěru už jen snížil Vedad Ibiševič. Argentina vyhrála zahajovací zápas na světovém šampionátu pošesté za sebou.

"Těší mě pouze tři body. Jinak máme hodně co zlepšovat," řekl argentinský trenér Alejandro Sabella a dokonce přiznal, že se sám dopustil chyb při zápasové taktice.

Bosna jako by v úvodu doplatila na nováčkovskou daň. Odehrány byly jen dvě minuty a devět sekund, když Messiho centr z přímého kopu lehce prodloužil hlavou Rojo a od nohy nejmladšího hráče na trávníku Kolašinace se míč odrazil do sítě balkánského celku.

Šlo o nejrychlejší vlastní gól v historii světových šampionátů, předchozí rekord držel Paraguayec Carlos Gamarra, který v roce 2006 zacílil do své branky po 166 sekundách od výkopu duelu s Anglií.

Na probíhajícím turnaji v Brazílii padly už tři vlastní góly, což je více než na celém minulém šampionát v Jižní Africe dohromady. Bosna se stala po Austrálii druhým nováčkem v historii MS, jehož prvním inkasovaným gólem na šampionátu byla trefa do vlastní sítě.

Rychlá branka zápasu paradoxně spíš uškodila. Argentina jako by se uspokojila a zdálo se, že nehraje úplně naplno. Bosňané tak s favoritem poměrně drželi krok. Po třinácti minutách měl nováček první šanci, po Misimovičově precizní kolmici ale Hajrovičovi při zpracování za obranou uskočil míč a vyběhnuvší Romero stačil zasáhnout.

Argentina se v první půli v ofenzivě překvapivě moc neprosazovala, Bosna tak mohla čtyři minuty před pauzou srovnat, ale Luličovu hlavičku k tyči Romero vyrazil. "Hlavně v prvním poločase nám scházelo hodně k tomu, jak jsme chtěli hrát," připustil Messi.

Argentinský kouč v poločase dvakrát střídal, na trávník slavného stadionu Maracaná se dostal Higuaín, který trochu nečekaně začal na lavičce. Jihoamerický gigant si vytvořil větší převahu až po hodině hry, kdy na chvíli uzamkl soupeře a brzy navýšil vedení.

Hvězdný Messi se v předchozím průběhu zápasu trápil, v 65. minutě si ale narazil s Higuaínem, obešel několik protihráčů a s přispěním tyče překonal přízemní střelou Begoviče. Kanonýr Barcelony dal teprve svůj druhý gól na světových šampionátech. Trefil se v roce 2006, od té doby neskóroval na MS 623 minut.

"Jsem šťastný z výsledku i ze vstřeleného gólu. Bosna má silný tým. Je důležité, že jsme začali šampionát třemi body, ale vítězství se nerodilo lehce," připustil Messi.

Bosenský kouč Safet Sušič zariskoval a posílil ofenzivu. Tah mu vyšel a jeden ze střídajících hráčů Ibiševič v 85. minutě střelou mezi Romerovy nohy zaznamenal první gól Bosny na MS. Šokovat favorita vyrovnáním už ale nováček nedokázal.

"Snažili jsme se klást jednomu z největších favoritů na zisk titulu co největší odpor. Měli jsme smůlu, že jsme si dali vlastní gól. Pokud hrajete s Argentinou, potřebujete i trochu štěstí," řekl Sušič.

Slavící Artur Mehmedi.Ekvádor na úvod prohrál

Švýcaři otočili na mistrovství světa v úvodním utkání skupiny E zápas s Ekvádorem a zvítězili 2:1. Výhru evropského celku v Brasílii zařídili střídající hráči. Nejprve Amir Mehmedi vyrovnal po úvodní brance Ennera Valencii na 1:1 a ve třetí minutě nastavení rozhodl Haris Seferovic.

V prvním poločase bylo k vidění nejopatrnější představní dosavadního průběhu šampionátu. Lehce navrch měli Švýcaři, ale do vedení šel Ekvádor. V 21. minutě odcentroval z přímého kopu Walter Ayoví, na malém vápně hlavičkoval zcela volný Enner Valencia a snadno si připsal čtvrtý gól v posledních pěti zápasech.

O úvodní gól přišlo několik tisíc fanoušků, kteří navzdory upozornění organizátorů dorazili těsně před výkopem a zdržely je bezpečnostní kontroly. Někteří příznivci podle agentury Reuters čekali až hodinu a pořadatelé pět minut před výkopem prohlídky omezili jen na kontroly tašek.

Švýcarsko se po inkasované brance probudilo a soupeře zatlačilo. Jediným výsledkem ale byla deset minut před přestávkou střela Inlera, kterou však gólman Domínguez vyrazil na roh.
Aktivně vstoupili Švýcaři i do druhého poločasu a už ve 48. minutě se dočkali vyrovnání. Po rohovém kopu využil na bližší tyči velmi nedůsledného ekvádorského bránění Mehmedi, který po přestávce přišel do hry místo Stockera.

Zápas poté opět upadl do průměru a ožil až v samém závěru. Po přihrávce Antonia Valencii se ocitl zcela sám ve vápně Enner Valencia. O míč ho ale včasným skluzem připravil Behrami a Švýcaři z následného protiútoku rozhodli.

První remízu na šampionátu po centru Rodrigueze odvrátil Seferovic. Bez nerozhodného výsledku po prvních devíti zápasech je mistrovství světa poprvé od roku 1934.

Mistrovství světa ve fotbale:

Základní skupina E:

Švýcarsko-Ekvádor 2:1 (0:1)
Branky: 48. Mehmedi, 90.+3 Seferovic - 21. E. Valencia. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Djourou - Paredes Diváci: 68 351

 

Francie - Honduras 3:0 (1:0)
Branky:
45. z pen. a 72. Benzema, 48. vlastní Valladares. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Evra, Pogba, Cabaye - W. Palacios, Ó. García, Garrido. ČK: 43. W. Palacios. Diváci: 40.000.

Základní skupina F:

Argentina - Bosna a Hercegovina 2:1 (1:0)
Branky
: 3. vlastní Kolašinac, 65. Messi - 85. Ibiševič. Rozhodčí: Aguilar - Torres, Zumba (všichni Salvador). ŽK: Rojo - Spahič. Diváci: 74.738.

Foto: ČTK/ZUMA/Li Ming, ČTK/AP/David Vincent

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi