Chilané potvrdili roli favorita, Holanďané zostudili Španělsko

Radující se Peralta.

Fotbalisté Španělska v repríze finále posledního mistrovství světa s Nizozemskem utrpěli debakl 1:5. Obhájci titulu v úvodním duelu skupiny B šampionátu v Brazílii vedli díky penaltě Xabiho Alonsa, v závěru první půle ale vyrovnal Robin van Persie. Po přestávce se trefili dvakrát Arjen Robben, Stefan de Vrij a znovu Van Persie. Úřadující mistři světa a Evropy zahájili turnaj porážkou stejně jako před čtyřmi lety v Jihoafrické republice. Mexičané ve skupině A porazili Kamerun 1:0 díky brance Oribeho Peralty. Chilané zvítězili po zásluze nad Austrálií 3:1. 

Španělé začali tradičním opatrným držením míče, ale už v osmé minutě soupeře pustili do velké šance. Robben vysunul Sneijdera, záložník Galatasaraye však nastřelil jen brankáře Casillase.

Svěřenci trenéra Del Bosqueho měli i dál víc ze hry, jenže si vytvářeli jen náznaky šancí. Ve 13. minutě prováhal příležitost Costa, chvíli předtím přestřelil Iniesta.

Gólu se Španělé dočkali v 27. minutě, kdy Costa upadl po souboji s De Vrijem a Ital Rizzoli odpískal penaltu. Brankář Cillessen sice vystihl směr Alonsova pokusu, ale střelu nezastavil. Alonso se v národním týmu trefil poprvé od čtvrtfinále ME 2012, kdy proti Francii skóroval z pokutového kopu nařízeného rovněž Rizzolim.

Těsně před pauzou mohl zvýšit Silva, ale zvolil lob a brankář Cillessen stačil zakročit. Trest přišel hned z protiútoku. Blind prakticky od půlicí čáry našel rozběhnutého kapitána Van Persieho, který předvedl parádní rybičku a jako první Nizozemec skóroval na třech mistrovstvích světa.

Brankář Casillas přišel o neprůstřelnost na MS, která trvala 476 minut. V platnosti tak zůstává rekord Itala Zengy, který v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut. V úvodu druhé půle navíc lovil náhradní gólman Realu Madrid míč ze sítě podruhé, když si další Blindův centr zpracoval Robben, pohrál si se stoperem Piquém a poslal míč do středu branky.

V 60. minutě mohl přidat třetí gól Van Persie, jeho dělovka se ale odrazila od břevna. "Tulipány" se však dočkaly zanedlouho, když De Vrij na zadní tyči poslal do branky Sneijderův centr ze standardní situace. Španělům pak rozhodčí správně neuznali Silvův gól kvůli ofsajdu.

V debakl proměnil duel v 72. minutě Van Persie, když na hranici vápna obral o míč Casillase a zakončil do prázdné branky. Nešťastného brankáře pak potupil ještě jednou Robben, který předběhl Ramose, položil si Casillase a po kličce v pokutovém území přidal pátý gól. Podobný debakl utrpěli Španělé na MS jen v roce 1950, kdy podlehli Brazílii 1:6.

Radující se Peralta.Mexiku neuznali dvě branky

Stejně jako úvodní utkání šampionátu v Brazílii se ani druhý zápas ve skupině A v Natalu neobešel bez vážných chyb rozhodčích, kteří v prvním poločase neuznali Mexiku dva regulérní góly.

Mexičané, kteří měli v hustém dešti od začátku jasně navrch, se poprvé mohli na sudího zlobit ve 12. minutě. Giovani dos Santos dostal od Aguilara míč za obranu, jeho branka ale po chybně odmávaném ofsajdu neplatila.

Podruhé se Dos Santos prosadil po půlhodině hry po tečovaném rohu, ale kolumbijský rozhodčí Wilmar Roldán opět pro neexistující ofsajd gól neuznal. Navázal tak na nepovedené vystoupení japonského kolegy Juičiho Nišimury, který ve čtvrtek přispěl spornou penaltou k výhře Brazílie nad Chorvatskem 3:1.

Do šance se dostal také Márquez, který jako první hráč nastoupil s kapitánskou páskou na čtyřech šampionátech. Mexický stoper však historický zápis gólem neoslavil, protože se při zakončení srazil se spoluhráčem.

Mexiko se dočkalo až po hodině hry, kdy Peralta dorazil do sítě Dos Santosovu střelu. Napravil tak zaváhání z úvodu druhého poločasu, kdy šel sám na brankáře Itandjeho, a v sedmém soutěžním utkání si připsal už devátý gól.

Kamerun zahrozil za celý zápas jen třikrát a ve dvou případech u toho byl kapitán Eto'o. V prvním poločase po průniku Assoua-Ekotta střílel těsně vedle, v závěru zápasu se pak sám dostal do vápna, jeho zpětnou přihrávku ale na poslední chvíli odvrátila obrana.

Přesto mohl Kamerun bodovat, protože obrovskou možnost měl v nastaveném čase Moukandjo. Po centru Assoua-Ekotta hlavičkoval zcela sám, jenže s jeho pokusem si skvěle poradil brankář Ochoa.

Mexiko se tak na čtvrtý pokus dočkalo na mistrovství světa prvního vítězství nad africkým soupeřem. Naopak černá série Kamerunu pokračuje, z posledních čtrnácti zápasů na šampionátech dokázal vyhrát jediný.

Austrálie nepřekvapila

Reprezentace Chile zvítězila ve svém úvodním utkání skupiny B mistrovství světa v Brazílii nad Austrálii 3:1. O výhře jihoamerického týmu rozhodli slepenými góly ve 12. a 14. minutě Alexis Sánchez a Jorge Valdivia. Tim Cahill před pauzou snížil, ale v nastavení přidal třetí trefu Jean Beausejour. Chilané potvrdili, že na australský celek umějí, v pátém vzájemném zápase počtvrté vyhráli. Navíc poprvé od roku 1962 dali na MS v jednom duelu tři góly.

Austrálie z předchozích deseti zápasů na světových šampionátech udržela čisté konto jen v roce 1974 s Chile, tentokrát ale rychle dvakrát inkasovala. Jihoamerický tým jako by chtěl dokázat, že v předešlých šesti soutěžních zápasech právem neprohrál, začal velkým náporem a už ve dvanácté minutě udeřil.

Aránguiz vrátil míč před branku, Vargas ho hlavou přiťukl Sánchezovi a ten se prosadil na bližší tyč, byť si gólman Ryan na střelu sáhl. Kanonýr Barcelony skóroval pošesté v posledních osmi reprezentačních zápasech.

Za dvě minuty Chilané přidali druhou branku, když se přesně pod břevno trefil Valdivia. Z gólu v národním týmu se radoval po více než čtyřech letech. Na přesný zásah mu nabil Sánchez, jenž se stal prvním Chilanem, který si v jednom utkání světového šampionátu připsal branku a asistenci.
Zdálo se, že jihoamerický tým naprosto kontroluje průběh. Australané, kteří letos ještě nevyhráli, působili slabším dojmem, pak ale hned z první vážné akce snížili.

Cahill v 35. minutě využil, že má Chile nejnižší průměrnou výšku na turnaji a hlavou po centru ze strany překonal Brava. Nejlepší australský střelec dal 33. gól za národní tým a skóroval posedmé v posledních devíti reprezentačních duelech. Outsider ožil a vzápětí mohl Cahill srovnat, z úhlu ale Brava nepropálil.

Po změně stran Australané zjednodušili hru a hlavně po centrech několikrát zahrozili. Radost z vyrovnávací trefy zkazil Cahillovi ofsajd, v 57. minutě pak brankář Bravo skvěle vyrazil Brescianův volej.

Chilané už v druhé půli neměli tak velkou převahu, i tak mohli přidat třetí gól, Vargasův pokus ale z brankové čáry odvrátil obránce Wilkinson. Rozhodující třetí gól zaznamenal až v nastavení přízemní střelou k tyči střídající Beausejour.

Mistrovství světa ve fotbale:

Základní skupina A:

Mexiko-Kamerun 1:0 (0:0)
Branka: 61. Peralta. Rozhodčí: Roldán - Clavijo, Díaz (všichni Kol.). ŽK: Moreno - Nounkeu. Diváci: 39.216.

Základní skupina B:
Španělsko-Nizozemsko 1:5 (1:1)
Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48.173.

Chile - Austrálie 3:1 (2:1)
Branky: 12. Sánchez, 14. Valdivia, 90.+2 Beausejour - 35. Cahill. Rozhodčí: Doue - Yeo (oba Pobřeží sl.), Birumushanu (Burundi). ŽK: Aránguiz - Cahill, Jedinak, Milligan. Diváci: 40.275.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi