Slováci přehráli Francii a drží naději, Norsku pomohl hattrick beka

Slovensko v důležitém zápase porazilo o tři góly Francii.

Hokejisté Slovenska porazili na mistrovství světa v Košicích Francii 6:3, s šesti body se posunuli na páté místo tabulky skupiny A a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Francie je nadále s jedním bodem předposlední. Gólem a dvěma asistencemi se na výhře domácí reprezentace podílel útočník Richard Pánik.

Všichni jsme rádi, že jsme vyhráli. Škoda desetiminutovky ve druhé třetině, kdy jsme přestali hrát a Francouzi nám dali po rychlých přečísleních góly. V kabině jsme si ale řekli, že musíme opět přidat, vrátit se ke své hře, a podařilo se nám to," řekl Pánik po utkání.

Slováci ztratili předešlé dva zápasy v samém závěru a porážky ovlivnily i úvod jejich dalšího utkání. Byli sice mírně aktivnější, gólové šance si však nevytvářeli.

"Nebylo lehké se po prohrách s Kanadou a Německem oklepat. Jsem ale rád, že jsme to dokázali. Teď musíme vyhrát dva zbývající zápasy a věřit, že se k nám přikloní štěstí," uvedl obránce Erik Černák.

K vedení Slovákům nakonec pomohly přesilové hry. První dva fauly Francouzů sice nepotrestali, ve 14. minutě se ale již dostali do vedení, když skóre otevřel Pánik. V 19. minutě mohl zvýšit vedení Slovenska Lantoši, samostatný nájezd ale gólově nezakončil. Na druhé straně v podobné šanci selhal Fleury.

Když v závěru první třetiny přidal druhou branku Sukel a v 25. minutě zvýšil na 3:0 hezkou akcí v přesilovce Hudáček, zdálo se, že je rozhodnuto. Francii se ale podařilo duel zdramatizovat. Nejprve v signalizované početní výhodě snížil Manavian a v 35. minutě přidal další branku v přesilovce Texier, jenž dokázal využít zakrytého výhledu gólmana Rybára.

Tým kanadského kouče Ramsayho se ale se složitou situací dokázal vyrovnat. Příležitosti v závěru druhé části ještě domácí hráči nevyužili, ale po 16 sekundách třetí části je uklidnil Černák. "Za stavu 3:0 jsme si asi mysleli, že to půjde samo. Důležité bylo, že jsme hned na začátku třetí části zvýšili vedení a netrápili jsme se do konce," oddechl si Matúš Sukel.

Navíc o dvě minuty později přidal dokonce v oslabení další gól Čajkovský a bylo rozhodnuto. Na rozdělení bodů už nic nezměnily ani další dvě branky, které diváci ve vyprodané Steel areně viděli.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina A (Košice)

Francie - Slovensko 3:6 (0:2, 2:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 33. Manavian (Hecquefeuille, Bertrand), 36. Texier (Chakiachvili, Fleury), 58. Rech (Texier, Dame-Malka) - 14. Pánik (Lantoši, Sekera), 20. Sukel (Fehérváry, Tatar), 26. L. Hudáček (Pánik, Černák), 41. Černák (Pánik, Tatar), 43. Čajkovský (Buc), 46. Nagy (Daňo, Marinčin). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies (Něm.) - Lhotský (ČR), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 6:2. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 7440.

Sestavy:

Francie: Hardy (46. Buysse) - Chakiachvili, Thiry, Hecquefeuille, Crinon, Manavian, Janil, Dame-Malka - Rech, Guttig, Texier - Fleury, Claireaux, T. Bozon - Bertrand, Valier, Treille - Leclerc, Ritz, Perret - Berthon. Trenér: Philippe Bozon.

Slovensko: Rybár - Černák, Sekera, Čajkovský, Marinčin, Fehérváry, Koch - Pánik, L. Hudáček, Tatar - Nagy, Krištof, Studenič - Daňo, Sukel, Lantoši - Liška, Buc, Lunter, od 46. navíc Zigo. Trenér: Craig Ramsay.



Hokejisté Norska zdolali na mistrovství světa v Bratislavě Rakousko 5:3 a připsali si v pátém vystoupení na turnaji první body. Hattrickem zazářil v dresu vítězů obránce Christian Bull. Rakušané stále ve skupině B zůstali bez bodu stejně jako poslední Itálie.

"Je to důležité vítězství, ale nehráli jsme dnes nejlepší zápas. Pokaždé, když soupeř skóroval, jsme dokázali dát další gól. Ukázali jsme sílu a bojovali jsme. Musíme v tom pokračovat," řekl norský kapitán Jonas Holös oficiálním stránkám MS.

Norové se ujali vedení po 121 vteřinách, kdy po Lindströmovu vyhraném vhazování v levém kruhu zamířil Bull přesně nad Starkbaumovu vyrážečku. Odpovědět mohl Herburger, v sedmé minutě se po chybě Rakušanů dostal sám před Starkbauma Olden, ale místo zakončení ještě hledal zadovkou Patricka Thoresena. Na druhé straně měl dvě příležitosti Komarek. Zvýšit náskok Norska mohli Mathis Olimb, Olden či Lesund.

Rakušané se ve 23. minutě při vyloučení Mathise Olimba dočkali vyrovnání, když se z levého kruhu trefil Schneider. Otočit stav mohl po sólu Michael Raffl. V 37. minutě vrátil Norsku náskok Johannesen, který po zadovce Valkvae Olsena překonal rakouského gólmana bekhendovým pokusem.

V úvodu závěrečné části měli možnosti Pallestrang a Rauchenwald, náskok Norů mohl pojistit Patrick Thoresen. V 50. minutě Rakušané smazali ztrátu. Atakovaný Pallestrang ještě neuspěl, ale akci úspěšně zakončil Komarek. Hned za 56 sekund se ale trefil z pravého kruhu exsparťan Reichenberg a Norové znovu vedli.

V 54. minutě po přihrávce Mathise Olimba zamířil do odkryté branky Bull, ale Rakušané ještě 51 sekund před koncem díky Heinrichovu gólu od modré čáry při power play vykřesali naději. Za osm sekund při pokračující hře bez gólmana ale zamířil do prázdné branky Bull a završil tak svůj výjimečný střelecký výkon.

"Usnadnili jsme to Norům a nabídli jim velké šance. Nehráli jsme v defenzivě tak, jak jsme chtěli. Dopředu jsme si vytvořili dobré šance, ale nedokázali jsme je proměnit," uvedl rakouský útočník Thomas Hundertpfund.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina B (Bratislava)

Rakousko - Norsko 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 23. P. Schneider (Heinrich, Komarek), 50. Komarek (Pallestrang, P. Schneider), 60. Heinrich (P. Schneider, Zwerger) - 3. Bull (T. Lindström), 37. Johannesen (Valkvae Olsen, Martinsen), 51. Reichenberg (Haga, Holös), 54. Bull (M. Olimb, Reichenberg), 60. Bull (T. Lindström). Rozhodčí: Hribik (ČR), Rantala (Fin) - Goljak (Běl.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 8196.

Sestavy:

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Strong, Schlacher, Wolf - Herburger, T. Raffl, P. Schneider - Komarek, F. Hofer, M. Raffl - Rauchenwald, Haudum, Zwerger - Baumgartner, Hundertpfund, Ganahl - Obrist. Trenér: Roger Bader.

Norsko: H. Holm - Holös, Bonsaksen, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull, Nörstebö, Kasastul - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Haga, Trettenes - Martinsen, Reichenberg, T. Lindström - Roest, K. Forsberg, Röymark. Trenér: Petter Thoresen.

Foto: ČTK , DPA/Monika Skolimowska

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi