Rakušané si ani neškrtli, Češi předvedli gólovou smršť. Slováci končí

Český kapitán Jakub Voráček se raduje z branky v síti Itálie.

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Bratislavě ve skupině B pátý zápas ze šesti, když porazili Rakousko vysoko 8:0. Bodově se tak dotáhli na dosud stoprocentní Rusko a díky lepšímu skóre svého jediného přemožitele přeskočili. Rakušané zůstávají bez bodu, mají skóre 6:36 a v posledním duelu ve skupině je v pondělí večer čeká boj o udržení s Italy. Poražený celek sestoupí.

Skóre otevřel Radek Faksa, ještě v první třetině ho následoval Dominik Kubalík. V průběhu druhého dějství se prosadili další útočníci Dominik Simon, Michal Řepík a Michael Frolík. Pak mezi 43. a 46. minutou skórovali ještě jednou Řepík, bek Jan Kolář a Jakub Vrána. Čisté konto vychytal Pavel Francouz, jenž nedopřál soupeři ani gól rovněž v předchozím utkání s Italy (8:0). Faksa, Kubalík a Kolář zaznamenali po třech bodech (1+2).

"Vyhráváme takovým rozdílem nad papírově slabšími soupeři, protože dobře bruslíme. Nezažil jsem takový pohyb na mistrovství nikdy. I když mají týmy v první třetině třeba sílu a vydrží s námi bruslit, tak od druhé třetiny většinou odpadávají a je to vidět," uvedl kapitán Jakub Voráček.

Posledním soupeřem výběru kouče Miloše Říhy ve skupině bude v úterý od 12.15 Švýcarsko. Ve hře bude vedle určení čtvrtfinálového soupeře také místo konání zápasu a hrozba cesty za bojem o první čtyřku do Košic.

Českou branku střežil opět Francouz, do hry se dostali Tomáš Zohorna s bratrem Hynkem, v sestavě naopak nebyli bek Moravčík a útočník Chytil. Rakušané ve snaze o to, aby ušetřili co možná nejvíce sil na klíčový duel s Italy, nasadili do hry brankářskou trojku Herzoga, nechali odpočívat několik opor a duel odehráli jen se 17 hráči.

Zápas měl od začátku jasný průběh. Bylo jen otázkou, kolik gólů Češi neškodnému sokovi nastřílejí. Tečující Kubalík sice neuspěl, ale Faksa z kruhu ranou zápěstím pod horní tyčku otevřel v polovině osmé minuty skóre. Tomáš Zohorna jel v oslabení sám, zkusil blafák do bekhendu, ale gól nedal.

V 15. minutě se Kubalík protlačil přes Petera do zakončení a zvýšil. Jedinou vadou na kráse byly čtyři menší tresty na straně favorita už do první přestávky, zatímco Rakušané nefaulovali. I proto si mohli od konce 18. minuty zahrát 85 vteřin pět na tři, cestu do vyložené šance však najít ani za této situace nedokázali.

Už po 41 sekundách druhé části přišla rychlá souhra, kdy Hronek od modré čáry našel Voráčka, jenž okamžitě nastřelil hůl čekajícího Simona a bylo to 3:0. Rutta musel po faulu opět pykat, ale šanci měl Řepík. Na konci 24. minuty neproměnil Simon samostatný únik.

Pak dostali rovněž 85 sekund hry v pěti proti třem k dispozici Češi a Řepík v polovině zápasu zvýšil na 4:0. Peter ho navíc při oslavě gólu krosčekoval, pokračovalo se tedy pět na tři, ale jen krátce, neboť Frolík přidal pátý gól. Další šance Obrista, Kubalíka a Rauchenwalda už stavem nepohnuly.

Na začátku třetího dějství spálil velkou možnost Thomas Raffl, jehož vychytal Francouz. "Francik tady chytá výborně. Znám ho už dlouho, pár turnajů jsme spolu už odehráli. A je fakt jistý, zatím mu to tady jde skvěle," ocenil zkušený bek Jan Kolář.

Po chvilce čelil Herzog třetímu sólu v utkání a Řepík ukázal neúspěšným spoluhráčům návod, jak s ním naložit - rychlou střelou pověsil puk přesně do horního růžku.

Odstartoval tím smršť českého týmu. Symbolicky o 100 sekund později ve 100. reprezentačním utkání ozdobil své jubileum nechytatelnou bombou na bližší tyč obránce Kolář, jemuž nachystal puk Voráček. Za dalších 55 vteřin se trefil ještě Vrána a trenéři na rakouské střídačce sáhli k oddechovému času.

V polovině třetiny se zranil jeden z hlavních sudích, ale po ošetření zápas dořídil. Příliš práce už s kolegy neměl, jelikož zápas se zcela v poklidu dohrál a ve hře bylo jen Francouzovo čisté konto.

"Nic jsme jim nedarovali a sehráli jsme to perfektně, takže velký dík týmu, jak k tomu kluci přistoupili, že jsme jim v podstatě nedali šanci," řekl novinářům Francouz.

Německo - USA 1:3

Hokejisté Spojených států amerických porazili ve svém šestém zápase na mistrovství světa v Košicích Německo 3:1 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Dnešní výsledek zároveň znamenal konec postupových šancí pro domácí Slovensko. Američané o páté výhře v řadě rozhodli dvěma góly vstřelenými ve třetí třetině.

Němci v sobotu utrpěli debakl s Kanadou, dnes ale odehráli mnohem lepší utkání. Ve 12. minutě se dostali do vedení, když otevřel skóre Tiffels. Američané byli mírně střelecky aktivnější a o necelé dvě minuty později se jim podařilo vyrovnat, když Van Riemsdyk chytře tečoval Kellerovo nahození od modré čáry.

V 25. minutě byl blízko vedoucímu gólu Eichel, brankář Niederberger ale jeho samostatný nájezd zlikvidoval. Šance ale měli také Němci, které ve Steel areně mocně podporovali slovenští fanoušci. Plachtova střela ale skončila jen na tyčce.

Klíčový moment přišel v 50. minutě, kdy se Van Riemsdyk změnil v nahrávače a krásnou přihrávkou našel najíždějícího Larkina, jenž posunul tým USA do vedení. Výhru favorita podtrhl gólem v přesilové hře Eichel.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Skupina B (Bratislava):

ČR - Rakousko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. Faksa (Kolář, Gudas), 15. D. Kubalík (Gudas), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 31. Řepík (Faksa, D. Kubalík), 31. Frolík (Gulaš, Hronek), 43. Řepík (D. Kubalík, Kolář), 45. Kolář (J. Voráček, Frolík), 46. J. Vrána (Jaškin, Faksa). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Jensen (Dán.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 8:5. Využití: 2:0. Diváci: 9072.

Sestavy:

ČR: Francouz - Hronek, D. Musil, Rutta, D. Sklenička, Gudas, Kolář, Zámorský - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rakousko: Herzog - Schlacher, Pallestrang, Schumnig, Unterweger, Peter, Strong - Haudum, Herburger, T. Raffl - Zwerger, Rauchenwald, Hofer - Ganahl, Hundertpfund, Baumgartner - Obrist, Cijan. Trenéři: Roger Bader, Alexander Mellitzer, Markus Peintner.

On-line

Obnovit

  • 60:00
     

    Loučím se s Vámi, přeji příjemný zbytek večera a budu se těšit u dalších online přenosů.

  • 60:00
     

    Ve skupině B dnešní výhrou český tým odsunul doposud vedoucí sbornou a vede tabulku!

  • 60:00
     

    Popáté na letošním mistrovství zní bratislavskou arénou píseň nejkrásnější, česká hymna. 

  • 60:00
     

    Michal Řepík hattrick nezkompletoval, nicméně dobře zvládnutý zápas od českého týmu. Branky dodali hráčům potřebné sebevědomí, Frolík s Voráčkem svým bodovým hodnocením ukazují, proč jsou tahouny letošního mančaftu sestaveného Milošem Říhou. Jedinou výtkou může být vysoký počet vyloučení, které by kvalitnější mužstvo potrestalo mnohem přísněji. 

  • 60:00
     

    Přesilovka končí bez větších šancí, o dvě sekundy později končí i dnešní utkání!

  • 57:00
     

    Michael Frolík už je na ledě, vyloučen je naopak na druhé straně Hofer, který českého útočníka při aktivním forčekingu podrazil.

  • 55:00
     

    Velká šance Markuse Schlachera byla těsně před Francouzem ztečována, český brankář měl kliku, puk vyskákal vedle tyčky!

  • 54:00
     

    Trestná lavice dlouho prázdná nezůstala, zahřívat ji půjde Michael Frolík. Trochu hraniční zákrok, píská se nedovolené bránění. 

  • 53:00
     

    Vidíme trochu rozházenou fázi hry bez větších šancí na obou stranách.

  • 51:00
     

    Největší brankovou nálož na letošním mistrovství udělili Rakušanům Švédové, kteří je vyprovodili poměrem 9:0. Češi jsou tomuto skóre velmi blízko, téměř celá hala navíc skanduje: "Pojďme hoši, dáme gól".

  • 50:00
     

    Puk se teď pohyboval v našem brankovišti a ne a ne ho vyhodit. Nakonec situaci zachránit Pavel Francouz, který uklidnil situaci.

  • 50:00
     

    Hlavní rozhodčí byl nepříjemně podražen, musí být ošetřován. Bohužel to vypadá na vazy v koleni, na pomoc přišel i lékař českého týmu.

  • 49:00
     

    Rakousko bude mít možnost s ostudným stavem něco udělat, na trestnou lavici usedne Dmitrij Jaškin. Dvě minuty za sekání. 

  • 48:00
     

    Fabio Hofer teď v zajímavé šanci, vytáhl jedovatou pumelici z první. Francouz se pro něj natahoval, kotouč však skončil u zadního mantinelu. 

  • 48:00
     

    V Košicích vede USA nad Německem 2:1.

  • 47:00
     

    Češi jsou v téhle fázi zápasu natlačeni v rakouském útočném pásmu. Do gólových statistik se chtěl zapsat i Milan Gulaš, jeho šanci však mířila těsně nad branku.

  • 46:00
     

    A další branka, neuvěřitelnou ofenzivní silu teď předvádí český tým! Zlomení Rakušané museli skousnout sousto v podobě osmé branky z hokejky Jakuba Vrány.  

  • 45:00
     

    Gólová parádička pokračuje, další branku zaznamenává Jan Kolář! Po skvělé souhře Voráčka s Frolíkem, kteří mu puk naservírovali téměř na zlatém podnose. 7:0 pro Čechy.

  • 44:00
     

    Centimetry teď chyběly Řepíkovi k hattricku!

  • 43:00
     

    Z střídačky naskočil Michal Řepík, na něhož obrana Rakouska úplně zapomněla. Využil nabídnuté šance i dobré rychlosti a suverénně zakončil! 6:0 pro Čechy.

  • 41:00
     

    Raffl hned v úvodu třetího dějství vypálil na Francouze, ten však v utkání drží čisté konto. Přihrávka na útočníka byla nepřesná, chybělo pár centimetrů a šance by byla výrazně vyšší. 

  • 40:00
     

    Právě skončila druhá třetina. Trefili se Dominik Simon, Michal Řepík a nejproduktivnější hráč českého týmu Michael Frolík. V Košicích se hraje stále 1:1, zápas je velmi důležitý pro Slováky, kteří fandí Nemcům na úkor USA.

  • 39:00
     

    Gudasovo nahození před branku tečoval Dominik Kubalík jen do boční sítě. Vzápětí se k puku dostal Řepík, byl však rakouskou obranou obehrán. 

  • 38:00
     

    Tři na jednoho teď mířili hráči Rakouska na Francouze, jenže první branka soupeřů nepřichází. Herburger vystřelil neškodně. 

  • 36:00
     

    Voráček mohl opět navýšit skóre, jenže jeho přihrávka pozbyla přesnost. Mířila přesně mězi Hronka  a Frolíka, kteří sprintovali z pravé strany.

  • 35:00
     

    Hundetpfund vystřelil z forhendu, chtěl se pokusi upravit skóre, jenže Francouz s jeho pokusem neměl sebemenší problém. 

  • 33:00
     

    Čeští hráči byli při přesilovce více na puku, velkou šanci měl Dominik Kubalík, který od modré trefil levé rameno rakouského brankáře. 

  • 32:00
     

    A další oslabení pro Rakušany, na trestnou lavici tentokrát usedá Manuel Ganahl za hákování. 

  • 31:00
     

    Takhle se využívají přesilovky! "Baby Jágr!" neboli Michael Frolík přidává další branku, 5:0 pro Česko!

  • 30:00
     

    Zároveň další komplikace pro Rakušany, při oslavách branky byl potrestán dvouminutovým trestem Patricka Petera.

  • 30:00
     

    A přesilovku využívá Michal Řepík! Ten dostal parádní přihrávku od Faksy, kterou už jen usměrnil do branky. 4:0 pro Česko

  • 29:00
     

    I český mančaft si zahraje přesilovku a to dokonce pět na tři! Hundertpfund s Rauchenwald usedli těsně po sobě na trestnou lavici, velká šance na navýšení náskoku. 

  • 29:00
     

    Do šancí se dostali následně po sobě Zámorský s Kovářem. Rakouský brankář se rozhodně nenudí, ze smršti střel však většinu likviduje. 

  • 29:00
     

    Dominik Kubalík končí s přeseknutou hokejkou, o níž se postaral jeden z Rakušanů. Jenže rozhodší zůstává klidný, pískat se nebude. 

  • 28:00
     

    Češi ustáli šesté oslabení. Na kostce jsou k pobavení diváků promítány grimasy kouče Říhy, jak reaguje na jednotlivá vyloučení. 

  • 27:00
     

    Rauchenwald poslal nahrávku od modré před branku, naštěstí nenašla cíl. 

  • 26:00
     

    Svěřencům kouče Říhy se dnes velmi daří samostatné úniky v oslabení, jenže za zády rakouského brankáře šance nekončí. Tentokrát se obranou soupeře prosmýkl Jan Kovář, jenže promáchl.

  • 25:00
     

    Tak to je neuvěřitelné, další trest pro Čechy, hříšníkem je tentokrát Filip Hronek

  • 24:00
     

    Závar před českou brankou obránci zlikvidovali a dnes podruhé zahrozili nájezdem! Uvolnil se Dominik Simon, který se řítil sám na rakouskou svatyni. Jenže smůla, Herzog si pohlídal jeho střelu i dorážku Voráčka.

  • 24:00
     

    Úmyslné postavení mimo hru, vhazovat se bude před Pavlem Francouzem. Sedm sekud chybí do naskočení Jana Rutty na led. 

  • 23:00
     

    Řepík mohl skórovat ve vlastním oslabení! Chybělo málo, jedovatá střela z první měla nepřesný směr, trefila gólmana Rakušanů do ramene. 

  • 22:00
     

    Opět vyloučení a opět zbytečné. Rutta spíše brnkl do hokejky svého protihráče, což sudí vyhodnotil jako nedovolený zákrok. Příšné vyloučení pro českého obránce. 

  • 22:00
     

    Český kapitán právě pokořil hranici deseti bodů, nahrávkou na gól Kubalíka se ještě před vyřazovací částí dostává na číslo jedenáct. 

  • 21:00
     

    Dominik Simon přidává třetí branku! Po geniální přihrávce od kapitána Voráčka, který přesně našel hůl svého spoluhráče. Simon už jen nasměroval puk mezi tři tyče. 

  • 21:00
     

    Druhá třetina právě začala.

  • 20:00
     

    V Košicích hraje Německo s USA nerozhodně 1:1.

  • 20:00
     

    V první třetina už se stav nezmění. Češi potvrzují roli favoritů, brankáře Herzoga překonal Radek Faksa a Dominik Kubalík. Varovným signálem by však mělo být oslabení, Češi byli za prvních dvacet minut čtyřikrát vyloučeni.

  • 19:00
     

    Český tým zvládl dvojnásobné oslabení. 

  • 18:00
     

    Zwerger poslal puk na Francouze, jeden z bránících Rakušanů clonil českému brankáři. Ten však přesto přededl zákrok lapačkou a nepříjemný kotouč zlikvidovat.

  • 18:00
     

    Filip Hronek míří téměř vzápětí za svým spoluhráčem na lavici viníků. Kapitán Voráček ještě míří za rozhodčím, nicméně ten zůstává neoblomný, Češi jdou na 85 vteřin do tří.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Vít Šimánek

Autor: - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi