Kanada byla půl vteřiny od vypadnutí. V semifinále je i Rusko

Švýcarský brankář Genoni inkasuje od Kanady 0,4 vteřiny před koncem zápasu vyrovnávací gól.

Hokejisté Kanady porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Košicích Švýcarsko 3:2 v prodloužení a popáté za sebou postoupili do semifinále. V čase 65:07 rozhodl svým druhým gólem v zápase útočník Mark Stone. Kanaďané přitom odvrátili vyřazení z turnaje až při power-play. Obránce Damon Severson vyrovnal čtyři desetiny sekundy před koncem normální hrací doby.

Zámořským hráčům se vydařila odveta za porážku v semifinále loňského světového šampionátu, na kterém Švýcarsko získalo stříbrné medaile.

"Při hře pět na pět jsme zápas kontrolovali, ale Švýcaři dokázali dvakrát skórovat v přesilových hrách. A na tomto turnaji jsou přesilovky i hra v oslabení hodně důležité. Nakonec jsme ale dokázali vyrovnat a při hře tři na tři jsme hru kontrolovali," řekl Stone, jenž si vedle dvou branek připsal i asistenci.

Švýcaři se do první šance dostali již po 49 sekundách, brankář Murray ale dokázal puk po Niederreiterově zakončení zastavit před čárou. Potvrdil to i videorozhodčí.

Kanaďané, v jejichž sestavě chyběl potrestaný nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč týmu Mantha, byli poté střelecky aktivnější, do vedení se ale dostal soupeř. V 17. minutě byl vyloučen McCann a Andrighetto prostřelil oporu Pittsburghu.

Následně si premiérovou přesilovou hru zahráli i zámořští hráči, ale přestože v měli v základní skupině ve hře v početní převaze nejvyšší úspěšnost, Genoniho překonat nedokázali. Ve 26. minutě se ale Kanaďanům vyrovnat podařilo, poté co Stone tečoval Fabbrovu střelu od modré čáry.

Švýcarsku ale do vedení pomohla další přesilovka, vyloučení Marchessaulta potrestal tři sekundy před koncem druhé třetiny pohotově dorážející Hischier.

Až do úplného závěru základní hrací doby se zdálo, že gól vycházející hvězdy New Jersey zápas rozhodne. Kanaďané se sice snažili vyrovnat, Genoni ale chytal výborně. Svůj tým držel i při dlouhé power play soupeře, čtyři desetiny sekundy před koncem ale za jeho záda prošla střela Seversona.

"Jediné, co vám k tomu můž říct, je, že jsem viděl puk v brance. Nevěděl jsem, kolik času zbývá. Věděl jsem, že se blíží konec, a nakonec to skončilo gólem 0,4 sekundy před koncem, což bylo úžasné," řekl Severson, jenž podle oficiálního záznamu videorozhodčího skóroval 0,073 sekundy před koncem normální hrací doby.

"Po inkasovaném gólu v závěru bylo těžké hrát prodloužení. Je těžké ztratit takhle zápas, na konci jsme měli šanci dostat puk ven, ale nedokázali jsme to. Snažili jsme se, blokovali střely, ale prostě to nestačilo," uvedl švýcarský útočník Nino Niederreiter.

Zápas se tak musel prodlužovat a nejlepší tým skupiny A v nastaveném čase dokonal obrat. Po rychlém protiútoku si sedmý gól na turnaji připsal Stone a posunul favorita do bojů o medaile.

"Byl to bláznivý zápas, ale my jsme si zasloužili vyhrát. Po takovém vítězství budeme ještě silnější," radoval se útočník Jonathan Marchessault.

Sbornou dotáhli k postupu Gusev a Sergačov

Rusko porazilo Spojené státy americké 4:3 a po loňském šestém místě se dostalo popáté za posledních šest let mezi nejlepší čtyři týmy. Jejich soupeře pro sobotní semifinále určí až večerní čtvrtfinálové zápasy, s jistotou to nebudou Kanada a Česká republika.

Shodně třemi body za gól a dvě asistence k výhře přispěli útočník Nikita Gusev a obránce Michail Sergačov. Američané, kteří nastoupili bez zraněného útočníka Dylana Larkina, bronz z loňského šampionátu v Dánsku neobhájí. V semifinále budou chybět teprve podruhé za pět let.

"Máme spoustu hvězd a superstar, které hrají v NHL a KHL. A také kvalitního brankáře. Všichni pracují pro tým. Není to tak, že by velké hvězdy hrály na sebe. Všichni hrajeme za Rusko," řekl Sergačov oficiálnímu webu MS.

Sborná, která jako jediná na turnaji v základní skupině neprohrála a neztratila ani bod, se ujala vedení už po 67 sekundách hry. Po Sergačovově střele se puk odrazil do brankoviště a do prázdné branky jej doklepl Gusev.

V páté minutě mohl zvýšit Dadonov, ale z dorážky bekhendem trefil horní tyč. V polovině úvodní části vytěsnil Schneider lapačkou opět na horní tyč střelu Guseva a Werenski puk odvrátil z brankoviště. V další příležitosti se ocitl Kovalčuk.

V 15. minutě už Rusové při Gaudreauově vyloučení zvýšili. Směr Sergačovovy střely změnil nešťastně hokejkou Eichel a puk zapadl k pravé tyči do americké branky. Zvýraznit náskok mohl Ovečkin, ale na Schneidera nevyzrál. Na druhé straně prověřili Vasilevského Kane a vzápětí Jack Hughes. V přečíslení se podařilo zastavit Kaneovu přihrávku Gavrikovovi.

Američané ve druhé třetině otevřeli hru a gólman Schneider měl napilno, ale všechny šance ruského výběru dokázal zlikvidovat. Navíc už ve 23. minutě vystřelil Skjei a jeho tečovaná rána skončila v síti.

Chvilku na to jeli DeBrincat s Kanem dva na jednoho, jenže slibnou situaci nedokázali zakončit. Schneider na druhé straně zachránil proti Ovečkinovi a Orlovovi.

Výborný zákrok krátce po polovině zápasu předvedl i Vasilevskij při Eichelově ráně. Zvýšit mohli také Dadonov a znovu Ovečkin, Schneider byl ale opět připraven. Po výborné akci Američanů ještě před druhou přestávkou zakončoval do odkryté branky Keller, ale Vasilevskij se bleskově přesunul.

Po 91 sekundách třetí třetiny vrátil Rusku dvoubrankový náskok v přečíslení po Gusevově přihrávce Kaprizov. Další gól sborné mohl přidat po individuální akci Kučerov.

Ve 46. minutě našel Jack Hughes Hanifina, který z pozice mezi kruhy zamířil přesně nad levé rameno Vasilevského. Za 69 sekund ale vrátil sborné dvoubrankové vedení Grigorenko, který se dostal sám před Schneidera a zamířil přesně k levé tyči. Další příležitost Američanů nevyužil Eichel, na druhé straně mohl pojistit náskok Grigorenko.

Necelé tři minuty před koncem snížil po Kaneově přihrávce DeBrincat. Gól platil i po prohlídce videa po trenérské výzvě Ruska kvůli předešlému kontaktu Kreidera s Vasilevským. Sborná ale už těsný náskok udržela.

"Je to zklamání, protože jsme měli vysoké ambice a turnaj pro nás skončil tak rychle. Oni měli velice dobrý tým. My jsme ale věděli, že máme také kvalitní mužstvo a můžeme je porazit. Myslím si, že jsme na to měli," prohlásil obránce Brady Skjei.

Gólman Cory Schneider ocenil Gusevův výkon. "Byl dnes na ledě u všeho. Tato lajna byla jejich nejlepší. Vytvořila si hodně přečíslení a dobrých šancí," uvedl Schneider.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensko:

Čtvrtfinále (Bratislava):

Rusko - USA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 2. Gusev (Sergačov, Kučerov), 16. Sergačov (Gusev), 42. Kaprizov (Gusev, Sergačov), 48. M. Grigorenko (Malkin, Dadonov) - 23. Skjei (P. Kane, J. Gaudreau), 46. Hanifin (J. Hughes), 58. DeBrincat (P. Kane, J. Hughes).

Kanada - Švýcarsko 3:2 (0:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Stone), 66. Stone (Dubois, Theodore) - 19. Andrighetto (R. Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter).

On-line

Obnovit

  • 66
     

    To je z úvodních čtvrtfinále vše, budeme se těšit od 20:15 u zápasu českého týmu s Německem. Děkujeme za pozornost.

  • 66
     

    GÓL! Dubois poslal nahrávku před bránu a Mark Stone svým druhým gólem v zápase dokonal senzační, až neskutečný kanadský obrat. Kanada - Švýcarsko 3:2 po prodloužení.

  • 65
     

    Polovina prodloužení je za námi a viděli jsme první kanadský pokus z hole Couturiera.

  • 64
     

    Fiala vybruslil až před bránu, jeho bekhendové zakončení znovu lapil Murray.

  • 63
     

    Na Kanaďanech jako by byla patrná úleva po neuvěřitelném vyrovnávacím gólu a vůbec nejsou nebezpeční ani aktivní směrem dopředu.

  • 63
     

    Švýcaři jsou v prodloužení zatím aktivnější, Kanada ještě nevystřelila na bránu.

  • 62
     

    Martschiniho dělovku dorážel před bránou Ambühl, Murray byl opět pozorný.

  • 62
     

    Na to, že se hraje tři na tři, sledujeme hodně opatrnou hru. Dá se to ale samozřejmě pochopit.

  • 61
     

    Niederreiterovu prudkou střelu vyrazil Murray.

  • 61
     

    Kanada - Švýcarsko: Desetiminutové prodloužení tři na tři právě začalo.

  • 60
     

    Utkání Kanada - Švýcarsko jde do prodloužení, zbytek zápasu budeme sledovat podrobně.

  • 60
     

    GÓL! V Košicích Kanada vyrovnala čtyři desetiny sekundy před koncem utkání! Seversonova rána doskotačila včas za čáru Genoniho brány.

  • 60
     

    Konec zápasu. Rusko vítězí nad USA 4:3 a postupuje do semifinále.

  • 59
     

    Oddechový čas USA.

  • 59
     

    Zakázané uvolnění Američanů, Schneider bude muset zpět mezi tři tyče. Zbývá 23 sekund do konce.

  • 59
     

    Orlovův oblouček mířící do brány na poslední chvíli dojel Hanifin a zabránil gólu.

  • 59
     

    Rusové už dvakrát vyhodili ze svého pásma, prázdnou klec ale neohrozili. Poslední minuta.

  • 58
     

    Schneider podruhé v zápase opustil svou bránu a posílá do hry dalšího útočníka.

  • 58
     

    Van Riemsdyk se řítil do šance, byl mu ale zapískán ofsajd, což se Američanům vůbec nelíbí.

  • 57
     

    Pravidla porušena nebyla, branka platí.

  • 57
     

    Ruská střídačka využila možnosti přezkoumání gólu, řeší se postavení útočícího hráče v brankovišti.

  • 57
     

    GÓL! Kane našel luxusním pasem na zadní tyči DeBrincata a ten vystřelil svému týmu naději. Rusko - USA 4:3.

  • 57
     

    Schneider doklouzal na střídačku a Američané to zkusí se šesti bruslaři v poli.

  • 56
     

    Posledních pět minut mají Američané na velký obrat. K zakončení se ale příliš nedostávají.

  • 55
     

    Andronov se obtáčel kolem Schneiderovy brány a snažil se zasunout puk pod betonem amerického gólmana, ten se ale nenechal nachytat.

  • 54
     

    Zdá se, že Rusové přepnuli do udržovacího módu a už se nikam moc hnát nebudou.

  • 53
     

    Dlouhá pasáž bez přerušení, bohužel pro USA ale také bez šancí.

  • 51
     

    Zápas nabral obrovské tempo, a pomáhá tomu i minimum vyloučení. Za celé utkání pykaly oba týmy za nedovolený zákrok jen jednou. Nicméně Američanům se čas na vyrovnání nebezpečně krátí.

  • 50
     

    Eichel zakončoval v podřepu, Vasilevskij byl pozorný. Na druhé straně zakončoval Grigorenko jako přes kopírák při třetím gólu, tentokrát se Schneider stihl přesunout.

  • 49
     

    Hraje se nahoru a zase dolů, USA se opět snaží o kontaktní branku, naopak Rusové by evidentně nejradši ještě navýšili vedení, aby nepřipustili žádné drama v závěru.

  • 48
     

    Mohlo to být znovu jen o gól! Kanea ale při zakončení do odkryté klece na poslední chvíli vyrušil Sergačjov.

  • 48
     

    GÓL! Znovu smrtící ruský protiútok, na jeho konci se nezmýlil Grigorenko. Rusko - USA 4:2.

  • 46
     

    GÓL! Ještě to bude drama! Mladičky Jack Hughes šikovně připravil puk Hanifinovi do palebné pozice a obránce Calgary se trefil pod horní tyčku. Rusko - USA 3:2.

  • 44
     

    Hrdina utkání Gusev předložil puk Kučerovovi a nejproduktivnější muž základní části NHL se proháčkoval až před Schneidera. Americký brankář měl štěstí, že Kučerov těsně neuklidil puk pod břevno.

  • 43
     

    Závěrečné dějství začalo stejně jako to první - brzkou trefou sborné, na kterou Rusové navázali herní pohodou.

  • 42
     

    GÓL! Američané ztratili puk ve středním pásmu a Gusev předložil puk před poloprázdnou bránu Kaprizovovi. Rusko - USA 3:1.

  • 41
     

    Třetí třetina právě začala.

  • 40
     

    Konec druhé třetiny. Američané přišli z kabin jako vyměnění a postupně vyrovnali hru, navíc se vrátili do zápasu i gólově zásluhou Skjeie. Rusko - USA průběžně 2:1. Kanada po Hischierově gólu z poslední minuty prohrává se Švýcarskem 1:2.

  • 40
     

    GÓL! Nico Hischier využil tři vteřiny před koncem třetiny přesilovou hru a Švýcaři znovu vedou! Kanada - Švýcarsko 1:2.

  • 39
     

    Eichel našel krásnou křižnou přihrávkou Kellera, Vasilevskij se proti střele z první bleskurychle přesunul.

  • 38
     

    Tečovaná Hughesova rána od modré prosvištěla kolem ruské levé tyčky. Elitní americká formace zavřela soupeře v obranné třetině.

  • 37
     

    Rusko otupilo americké vzedmutí z úvodní desetiminutovky druhé třetiny a momentálně je opět aktivnějším týmem.

  • 36
     

    Kučerov našel před bránou Anisimova, další nevyužitá tutovka sborné.

  • 34
     

    A do třetice ruská šance na navýšení vedení! Ovečkin se ocitl úplně osamocený před bránou, zamíchal pukem, vykoupal Schneidera, ale bránu minul.

  • 34
     

    Přečísleni dva na jednoho vyřešil Gusev střelou, Schneider si se střelou pod ruku poradil.

  • 33
     

    Dadonov si sjel mezi kruhy, sám před Schneiderem ale netrefil bránu. 

  • 33
     

    Vasilevskij předvedl pohotový zákrok proti Gaudreauově ráně z mezikruží.

  • 32
     

    Američané předvedli dobrou pasáž hry, kromě Eichelovy střely se sice do vážnější šance nedostali, ale drží svého soupeře v obranném pásmu.

  • 30
     

    Rusové potvrdili bilanci nejlepšího týmu na oslabení a už jsou bez újmy v plném počtu.

  • 29
     

    Američané se brzy usadili před ruskou bránou, je to ale zatím bez zakončení.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , AP/Petr David Josek

Autor: - mor -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi