Hokejové drama! Češi dali vítězný gól do prázdné brány

Českým hokejistům ani výhra nemusí stačit ke druhému místu.

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa na Slovensku v závěrečném utkání ve skupině B Švýcarsko 5:4. Jsou tím pádem blízko setrvání v Bratislavě na čtvrtfinále, na jistotu umístění na prvních dvou příčkách i soupeře pro čtvrteční zápas si ale musejí ještě počkat. O všem rozhodnou další duely dnešního programu.

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa na Slovensku v závěrečném utkání ve skupině B Švýcarsko 5:4. Jsou tím pádem blízko setrvání v Bratislavě na čtvrtfinále, na jistotu umístění na prvních dvou příčkách i soupeře pro čtvrteční zápas si ale musejí ještě počkat. O všem rozhodnou další duely dnešního programu.

Švýcaři se prosadili jako první, kapitán Jakub Voráček se ale gólem a dvěma nahrávkami u zásahů Dominika Simona a Michaela Frolíka podepsal pod obrat na 3:1. Voráček zároveň stanovil nový český rekord, když za sedm zápasů nasbíral už 15 bodů díky třem gólům a 12 asistencím. Další branky Čechů zařídili Dominik Kubalík a Jan Rutta, který nakonec rozhodl při power play soupeře v čase 58:33.

Svěřenci kouče Miloše Říhy nyní potřebují výhru Švédska nad Rusy 3:0, aby vyhráli skupinu. Druhé místo jim zůstane, pokud Švédové neporazí sbornou tříbrankovým rozdílem od skóre 5:2 a výše. Pak by český tým odsouvala minitabulka na třetí místo.

Už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Kubalík, jehož vychytal Berra. Vzápětí se na druhé straně ocitl v totožné pozici Frick. V sedmé minutě moc nechybělo k tomu, aby prohřešek kapitána Voráčka potrestal zblízka zakončující Hischier. Před polovinou třetiny se hra na několik minut zastavila poté, co Jaškin při naražení Niederreitera rozbil plexisklo.

Ve 13. minutě Kovář skvěle počkal s přihrávkou Voráčkovi při přečíslení dvou na jednoho a hvězda Philadelphie nezaváhala. Další šance dokonat obrat měli ještě Vrána a Palát, ale skóre zůstalo vyrovnané.

Další jeho změna ale přišla po 38 sekundách druhé části: Haasem podražený Simon dostal puk do branky v pádu nohou. Sudí gól neuznali, ale Voráček ihned slavil. Vzápětí vybídl trenéry k výzvě a po přezkoumání na videu rozhodčí otočili - 2:1. Řepík nebyl daleko od toho, aby odrazem o Berru zvýšil.

Ve 27. minutě se dostal do sóla Frolík a chytře mezi betony přidal třetí gól. Berru v brankovišti nahradil český rodák Mayer. Scherwey po chvilce snížil, vzápětí se vyznamenal Bartošák proti Moserovi a na druhé straně Kubalík ve 29. minutě trefil přesně mezi Mayerovy betony. Poté Hischier při přesilovce minul v obrovské šanci kotouč.

Švýcaři dali hned zkraje třetí části najevo, že ještě nepovažují zápas za rozhodnutý a Scherwey druhým dnešním gólem po 107 sekundách snížil. Český tým měl po chvilce příležitost získat dvoubrankový náskok zpátky při vyloučení Josiho, jen díky Bartošákovi ale neinkasoval vyrovnávací gól z přečíslení dvou na jednoho.

Tlak Švýcarů sílil a uzamkli na dlouho český tým v pásmu i při hře pět na pět. Bertschy ale šanci nevyužil a vzápětí se provinil faulem. Haas mohl v oslabení vyrovnat, Bartošák byla ale opět proti. V 57. minutě už se Niederreiter nadvakrát přece jen prosadil, jenže Švýcaři chtěli s ohledem na tabulku a možnost zabojovat o druhé místo víc. Jejich risk s hrou bez gólmana ale potrestal Rutta.

Svěřenci kouče Miloše Říhy nyní potřebují výhru Švédska nad Rusy 3:0, aby vyhráli skupinu. Druhé místo jim zůstane, pokud Švédové neporazí sbornou tříbrankovým rozdílem od skóre 5:2 a výše. Pak by český tým odsouvala minitabulka na třetí místo.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina B (Bratislava)

ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. J. Voráček (Jan Kovář, Frolík), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 27. Frolík (J. Voráček, Simon), 29. D. Kubalík (Simon), 59. Rutta - 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Y. Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Sestavy:

ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Švýcarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora, R. Diaz - Andrighetto, Haas, Niederreiter - Fiala, Hischier, Hofmann - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Martschini, Kurashev, Scherwey - Rod. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Christian Wohlwend.

Hokejisté Německa porazili ve svém závěrečném zápase v základní skupině A na mistrovství světa v Košicích Finsko 4:2 a posunuli se na průběžně třetí místo v tabulce. Finsko, které poprvé na turnaji nebodovalo, obsadí druhou příčku. Hrdinou zápasu se stal útočník Leon Draisaitl, který ve třetí třetině nejprve v přesilové hře posunul Německo do vedení a při power play upravil na konečných 4:2.

"Myslím si, že jsme odehráli velmi dobré utkání. Všichni podali takový výkon, že jsme dokázali porazit Finsko," pochvaloval si Draisaitl po utkání. "Jsem hrdý na to, jak jsme hráli. Odvedli jsme skvělou práci a dokázali jsme, že můžeme hrát proti nejlepším," doplnil jej Dominik Kahun.

Do první šance se dostal v úvodní přesilové hře Jokiharju, trefil ale jen tyč. Seveřané byli výrazně střelecky aktivnější a do vedení šli v 16. minutě, kdy Lehtonenovu střelu od modré čáry tečoval Pesonen.

Němci vyslali v úvodní dvacetiminutovce na brankáře Lankinena jen tři střely, přesto se jim podařilo za dvě minuty vyrovnat. Zasloužil se o to po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Michaelis. Následně mohl otočit skóre Draisaitl, Lankinen si ale s jeho zakončením poradil.

Do vedení se opět dostali Finové, ve 25. minutě se prosadil Tyrväinen, který se dnes posunul do středu elitního útoku. Němci byli po přestávce mnohem aktivnější a Lankinen si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Finská jednička si poradila s první šancí Kahuna, útočník Chicaga se ale o pár sekund později přece jen prosadil.

A ve třetí třetině se Německu podařilo zápas otočit. Draisaitl v přesilové hře překonal Lankinena potřetí. Tým kouče Söderholma pak několikrát podržel na šampionátu podruhé chytající brankář Grubauer a při power play svým pátým gólem na turnaji podtrhla nečekanou výhru znovu hlavní hvězda německé sestavy Draisaitl.

"Podali jsme solidní výkon, naše hra se zlepšuje a myslím si, že jsme na správné cestě. Německo ale bylo dnes lepší. Musíme ten výsledek vzít a připravit se na další zápas," řekl finský útočník Sakari Manninen.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina A (Košice)

Finsko - Německo 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Pesonen (M. Lehtonen, Jokiharju), 25. Tyrväinen (Ojamäki) - 18. Michaelis (Plachta, Eisenschmid), 34. Kahun (Draisaitl), 45. Draisaitl (Pföderl), 59. Draisaitl. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Reneau - Hancock (oba USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 6685.

Sestavy:

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Německo: Grubauer - M. Müller, Holzer, Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper - Hager, Draisaitl, Ehliz - Eisenschmid, Michaelis, Plachta - Mauer, Kahun, Tiffels - Pföderl, Noebels, Loibl - Fauser. Trenér: Toni Söderholm.

On-line

Obnovit

  • 60:00
     

    Utkání skončilo.

  • 59:20
     

    Švýcaři opět riskují a hrají se šesti hráči v poli.

  • 58:33
     

    GÓÓÓL!!!! Risk Švýcarům nevyšel. JAN RUTTA z půlky hřiště trefil prázdnou branku a stadionem Ondreja Nepely se s radostí ozývá známý hit "Ne pětku ne!". Češi tak zřejmě nakonec porazí Švýcary těsným náskokem.

  • 58:01
     

    Poslední dvě minuty třetí třetiny. 

  • 57:20
     

    Švýcaři jdou do risku a hrají bez brankáře. 

  • 57:00
     

    Kubalík se pokusil o odpověď, ale nezamířil přesně. 

  • 56:19
     

    GÓÓÓL!!!! Švýcaři vyrovnávají a nutno podotknout, že zaslouženě. Hirschier zavezl kotouč do pásma, kde si ho přebral Josi. Jeho bekhend ještě v brance neskončil, ale dorážka NINA NIEDERRIATERA již ano. Asistence: Roman Josi, Nick Hischier.

  • 55:00
     

    Do konce základní hrací doby zbývá posledních pět minut. 

  • 54:37
     

    Češi jsou kompletní. 

  • 54:05
     

    Další vyhození. Češi hrají skvěle probíhající oslabení. 

  • 53:27
     

    Opět se česká čtyřka osvobozuje a čas utíka. 

  • 53:05
     

    Češi však hrají s kotoučem v pásmu soupeře. 

  • 52:37
     

    Tak to je zlé. Hronek se nechal zbytečně vyloučit za zdržování hry a český tým čekají hodně perné dvě minuty v oslabení.

  • 51:39
     

    Česká přesilovka končí. Mnoho odpočinku hokejistům nepřinesla. Švýcaři se celou třetí třetinu pohybují výrazně lépe. 

  • 50:00
     

    Gaëtan Haas měl na hokejce vyrovnání. Češi jej nechali na levé straně volného, švýcarský útočník si ještě vylepšil pozici zasekávačkou, ale pak nechal vyniknout Patrika Bartošáka. Česko si ale ve vlastních přesilovkách hodně koleduje.

  • 49:39
     

    Právě Berstschy zahrál vysokou holí a Češi si budou moci odpočinout při následné přesilové hře. 

  • 49.37
     

    Christoph Bertschy se dostal k dorážce u pravé tyčky a mnozí diváci už očekávali srovnávací branku, Patrik Bartošák ale stihl natáhnout k tyči beton!

  • 48:50
     

    Zámek Švýcarů se stupňuje! Se střelou Josiho si Bartošák poradil.

  • 48:36
     

    Čeští hokejisté se stáhli především do obrany, což by se jim ale mohlo také vymstít. Rozdíl ve skóre je totiž jen jednobrankový a Švýcaři vystrkují útočné růžky čím dál víc.

  • 47:40
     

    Českým hokejistům se teď pokouší dodat energii fanoušci, kteří jsou slyšet přes celou halu.

  • 46:42
     

    Neskutečný zmatek před českou bránou. Weber obkroužil bránu a velmi nebezpečně vystřelil. Puk se zřejmě od Bartošáka odrazil a zůstal v brankovišti, kde se o něj strhla velká mela. Důraznější však byla česká defenziva.

  • 45:51
     

    Švýcarsko už je v plném počtu. Oslabení zvládlo s gracií.

  • 44:29
     

    Švýcaři jeli dva na jednoho. Scherwey mohl zkompletovat hattrick, ale Bartošák jeho ránu vyrazil. následná dorážka skončila vedle.

  • 43:51
     

    Josi sekl Hronka přes ruku, který musel odjet na střídačku. Švýcarský bek už jde na trestnou lavici, kde už se jednou v zápase objevil. 

  • 42:55
     

    Na druhé straně se před brankou objevil Kovář. Nedokázal však dostat kotouč za Mayera. 

  • 41:47
     

    GÓÓÓL!!! Švýcaři jsou opět na dostřel. Weber ihned po buly přihrál mezi kruhy TRISTANOVI SCHERWEYMU, který z první překonal Bartošáka. 

  • 41:38
     

    Až teď se Švýcaři osmělili a prověřili Bartošáka střelou ze strany. 

  • 41:00
     

    Klidný začátek závěrečného dějství. Švýcaři vyčkávají za svou brankou.

  • 40:01
     

    Třetí třetina začala. 

  • 40:00
     

    Češi odskočili svému soupeři a to výrazně. Skórovali hned třikrát, zatímco Švýcaři jednou, a proto je z toho vedení 4:2. Také se na ledě přiostřuje a vzniká hodně potyček, po které jsou oba tým často vylučované. 

  • 40:00
     

    Druhá třetina skončila. 

  • 39:01
     

    Poslední minuta prostřední periody. 

  • 38:10
     

    Loeffel jen tak nahodil na Bartošáka, tn chytil puk sebejistě a bez problémů. 

  • 36:40
     

    Sklenička pořádně protáhl Mayera. Ten opět s vypětím všech sil dostal kotouč do bezpečí. 

  • 35:51
     

    Gulaš vypálil zpoza obránce. Mayer měl co dělat, aby vyazil kotouč na mantinel. 

  • 35:10
     

    Hra se rázem alespoň na chvíli uklidnila. 

  • 33:41
     

    Na druhé straně se stejného přohřešku dopustil Josi a pokračovat se bude opět ve čtyřech.

  • 33:21
     

    Faksa sice vyhrál vhazování, následně ale zbytečně udeřil Ambühla a po zásluze dostává dvě minuty.

  • 33:16
     

    Zakázané uvolnění českého týmu.

  • 32:19
     

    Češi jsou kompletní. 

  • 30:53
     

    Mela před Bartošákem po střele od modré čáry. Rozhodčí nakonec přerušili a vykázali Švýcary do středního pásma. 

  • 30:19
     

    Další vyloučení je na cestě. Tentokrát půjde na trestnou lavici osamocený Tomáš Zohorna. 

  • 29:57
     

    Bartošák musel zasahovat po akci Fialy. Český gólman situaci ustál a puk schoval do lapačky.

  • 28:40
     

    Další potyčku na ledě odnesli Weber a Jaškin. Hrát se bude tři na tři.

  • 28:27
     

    GÓÓÓL!!! Divoká přestřelka pokračuje. Chybu ve švýcarské rozehrávce využil Simon, který našel před brankou nikým nehlídaného DOMINIKA KUBALÍKA, jenž střelou po ledě překonal Mayera. Asistence: Dominik Simon.

  • 27:53
     

    Voráček ujížděl sám, ale byl v úhlu. Jeho pokus Mayer přečetl. 

  • 27:34
     

    Palátovu střelu přizvedl Niderreiter.

  • 27:10
     

    O chvíli později vznikla na ledě další bitka, ze které vyšli jako viníci Hronek a za Švýcary Bertschy.

  • 26:49
     

    GÓÓÓL!!! Švýcaři rychle odpovídají, i když šťastnou trefou. Střela TRISTANA SCHERWEYHO se odrazila od Bartošáka, tyčky a nakonec i dalšího hráče zpět do branky. Švýcarsko je tak na dostřel jedné branky. 

  • 26:20
     

    GÓÓÓL!!!! Češi odskakují Švýcarům do dvoubrankového vedení. Voráček vyslal MICHAELA FROLÍKA, který bekhendovou kličkou mezi nohy překonal Berru. Asistence: Jakub Voráček, Dominik Simon

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Šimánek Vít

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi