Češi si s chutí zastříleli. Itálii potupili osmi góly

Češi jdou na outsidera skupiny. Italové by neměli klást odpor.

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Bratislavě nováčka mezi elitou Itálii vysoko 8:0. Mají tak blízko k postupu do čtvrtfinále. Potvrdit ho může už v sobotu porážka Lotyšů v základní době s Ruskem.

Při prvním startu na šampionátu v kariéře skóroval třiatřicetiletý útočník Milan Gulaš, jenž otevřel skóre v první třetině. Ve druhé části Češi rozhodli čtyřmi góly, které vstřelili Radko Gudas, Michael Frolík, Jan Kovář a Dmitrij Jaškin. Ve třetím dějství se prosadili ještě Dominik Simon a podruhé Jaškin s Frolíkem.

Čisté konto vychytal při prvním startu na letošním MS Pavel Francouz, stačilo mu 15 zákroků. Italové zůstávají v Bratislavě bez gólu, jejich čekání na radost z úspěšné střely v nejvyšším patře světového hokeje se protáhlo na více než 415 minut.

Další utkání čeká výběr kouče Miloše Říhy v neděli, kdy nastoupí od 16:15 proti Rakousku, které zatím na turnaji rovněž nebodovalo.

Do české sestavy naskočil zpátky Chytil a vypadli bratři Zohornové. Francouz byl překvapivě prvním, kdo musel z obou gólmanů vytáhnout vážnější zákrok, když ho brzy prověřil Ramoser. Jinak měl ale obrovský favorit výrazně navrch - Češi vyhráli první třetinu na střely mezi tyče 15:2 a často to i při hře pět na pět vypadalo, že hrají přesilovku.

Ve třetí minutě Italové špatně vystřídali, ale trest v přesilovce nepřišel. Na začátku osmé minuty už padla vedoucí branka, když si Gulaš vyměnil puk s Kubalíkem a z kruhu parádně zavěsil pod horní tyčku. Chvilku nato přenechal Voráček puk rozjetému Moravčíkovi, ale toho vychytal strážce italské branky De Filippo Roia.

Kovář nabídl další příležitost po parádní stahovačce Kubalíkovi, ten ihned pálil, ale jen do levého betonu italského gólmana. Jihoevropané si pak málem dali vlastní gól. Na konci 15. minuty vyhrál De Filippo Roia další minisouboj s Kubalíkem. Při přesilovce provětral Vrána jeho lapačku a Řepík sestřelil bombou Marchettiho.

Druhá třetina začali opět šancemi Italů v podání Insama a Gandera, na druhé straně nevyužil Voráčkovu nahrávku Simon. Druhý gól přišel jako rána z čistého nebe: Gudas napřáhl ještě za červenou čárou, puk se před De Filippem Roiou odrazil a skončil překvapivě v síti. Následovala povedená pasáž Italů, kdy Delucův pokus tečoval na spojnici Jaškin.

Voráček pak sice nedosáhl na dlouhou hůl na puk a zakončil jen mimo, ale přišla skvělá pasáž, kdy se během 130 sekund prosadili Frolík po povedeném výpadu beka Moravčíka, Kovář a Jaškin. O vítězi zápasu tak bylo rozhodnuto. Další možnost měl ještě Řepík, ale italský brankář byl proti dalšími gólu za svými zády.

Ve třetí dvacetiminutovce Češi hodně polevili a skóre se změnilo až v samém závěru, kdy se v necelých dvou minutách prosadili ještě Simon, Jaškin a Frolík.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina B (Bratislava)

ČR - Itálie 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Gulaš (D. Kubalík), 28. Gudas (Jaškin), 33. Frolík (Moravčík, Simon), 34. Jan Kovář (J. Voráček, Frolík), 35. Jaškin (Chytil, Řepík), 57. Simon (J. Voráček, Frolík), 58. Jaškin (D. Musil, Řepík), 58. Frolík (Kolář). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 9082.

Sestavy:

ČR: Francouz - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Zámorský, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Palát - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Jaškin, Chytil, Řepík. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Itálie: De Filippo Roia - L. Zanatta, Tauferer, Trivellato, A. Hofer, McMonagle, Helfer, Marchetti - Gander, Andergassen, Traversa - Miceli, D. Kostner, Insam - Bardaro, Rosa, Ramoser - Deluca, Lambacher, S. Kostner - Hochkofler. Trenéři: Clayton Beddoes, Riku-Petteri Lehtonen a Giorgio de Bettin.


Hokejisté Finska porazili ve svém pátém zápase na mistrovství světa v Košicích Velkou Británii 5:0, s třinácti body vedou tabulku skupiny A a mají jistý postup do čtvrtfinále. Británie, nováček mezi elitou, nadále čeká na premiérový bodový zisk.

Finsko o výhře rozhodlo ve druhé třetině, ve které si vypracovalo tříbrankový náskok. Gólman Jussi Olkinuora udržel při premiéře na světovém šampionátu čisté konto.

Seveřané byli jednoznačnými favority zápasu, střelecky se však dokázali prosadit až ve druhé třetině. V úvodní dvacetiminutovce totiž žádnou ze slibných šancí neproměnili.

K vedení Finsku pomohla přesilová hra, ve které brankáře Bownse prostřelil v čase 20:24 Rajala. Z podobné vzdálenosti za hranicí kruhů se prosadil i druhý střelec Suomi Ohtamaa.

Přestože i Britové měli několik šancí skórovat, i potřetí inkasoval jejich gólman. V 35. minutě ještě vice favorita uklidnil pohotově dorážející Kiviranta.

Ve třetí části mohli Britové duel zdramatizovat v přesilovkách, avšak Olkinuoru, kterému k nule stačilo jen 12 zákroků, nepřekonali. A navíc sami ještě dvakrát inkasovali: nejprve při power play, poté v oslabení.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku

Skupina A (Košice)

Finsko - Velká Británie 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Rajala (M. Lehtonen, Olkinuora), 26. Ohtamaa (Tyrväinen, Savinainen), 35. Kiviranta (M. Koivisto, Tyrväinen), 58. Kuusela (Savinainen). 60. M. Lehtonen (Jokiharju). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Reneau (USA) - Leermakers (Niz.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 5618.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Luostarinen, Kuusela - Kiviranta, Tyrväinen, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Velká Británie: Bowns - O'Connor, D. Phillips, Richardson, Lee, Mosey, Billingsley, Ehrhardt - Shields, Perlini, Lake - Dowd, Hammond, Farmer - J. Phillips, Lachowicz, Betteridge - Lewis, Davies, Kirk - Ferrara. Trenér: Peter Russell.

On-line

Obnovit

  • 60:00
     

    Konec utkání.

  • 57:58
     

    GÓÓÓL!!! O pouhých šestnáct sekund později se trefil přízemní střelou MICHAEL FROLÍK a Italové už dostávají tradiční příděl na letošním šampionátu. Asistence: Jan Kolář.

  • 57:42
     

    GÓÓÓL!!! Další branku přidává DMITRIJ JAŠKIN, který se opět prosadil z hranice kruhu a Češi už mají luxusní náskok. Asistence: David Musil, Michal Řepík.

  • 57:19
     

    Famózní zákrok si nyní připsal De Filippo. Kovář našel ideálně Gulaše, na kterého čekala prázdná branka. Italský gólman však stihl přemístit svůj beton. 

  • 56:02
     

    GÓÓÓL!!! V závěru zápasu přidávají Češi šestý gól. Po nádherné kombinaci se sice napoprvé DOMINIK SIMON neprosadil, ale z dorážky dostal kotouč mezi nohy De Filippa do branky. Asistence: Jakub Voráček, Michael Frolík.

  • 54:55
     

    Řepík z otočky našel pouze beton italského brankáře. 

  • 53:25
     

    Kovář si najel do nadějné pozice mezi kruhy, De Filippo vyáží puk do rohu. 

  • 51:28
     

    Kubalík v další obrovské příležitostí, v zápase již třetí. Kotouč se dostal k němu před brankoviště, český útočník však nedokázal zvednout kotouč a trefil opět De Filippa.

  • 50:50
     

    Češi dominují na kotouči a soupeři ho poslední dvě minuty nepůjčili, do zakončení se jim ale moc nechce. 

  • 48:45
     

    Češi jsou kompletní, navíc se hraje ve středním pásmu.

  • 46:45
     

    Také Češi si nepohlídali střídání a poprvé v zápase půjdou do čtyř. 

  • 46:14
     

    Češi jeli dva na jednoho. Chytil ale pokazil přihrávku a z akce tak sešlo. 

  • 44:25
     

    Vrána hledal před brnakou Faksu, ten se pokoušel nasměrovat puk na De Filippa, nicméně italský gólman výborně zasáhl.

  • 43:20
     

    Nebezpečná teč Italů, kterou musel Francouz likvidovat betonem. 

  • 42:50
     

    Češi se ani napotřetí nevyvarovali slabšího vstupu do třetiny. Italové zatím moc pod tlakem nebyli.

  • 41:10
     

    Palát se dral před branku, ale kotouč se k němu nedostal. 

  • 40:01
     

    Třetí třetina začala. 

  • 40:00
     

    Začátek prostřední části byl z české strany vlažný, od gólu Gudase se ale otřepali a začali dominovat. Výsledkem je z toho průběžné vedení 5:0 po čtyřiceti minutách a dalších dvacet před námi. Třetí třetina začne ve 21:50.

  • 40:00
     

    Konec druhé třetiny.

  • 38:16
     

    Řepíkův pokus ze strany De Filippo s obtížemi zlikvidoval. 

  • 36:07
     

     Po dlouhé době si zachytal i Francouz, jehož lapačku našel Traversa. 

  • 34:17
     

    GÓÓÓL!!! Hned vzápětí Češi vstřílí pátý gól. Ke kotouči mezi kruhy se dostal DMITRIJ JAŠKIN, který propálil italského gólmana a skóre 5:0 v průběhu druhé třetiny už vypadá slibně směrem k očekávanému vysokému vítězství. Asistence: Filip Chytil, Michal Řepík.

  • 33:43
     

    GÓÓÓL!!! Poprvé v zápase Češi využívají přesilovku. Voráčkovu střelu vyrazil De Filippo pouze před JANA KOVÁŘE, který ihned poslal kotouč do branky a Česko už tak vede 4:0. Asistence: Jakub Voráček, Michael Frolík.

  • 32:38
     

    Další možnost pro český tým, zahraje si totiž přesilovku.

  • 32:07
     

    GÓÓÓL!!! Češi odskakují Italům. Moravčík dlouho držel puk, aby přesltil všechny soupeře. Následně přihrál před branku MICHAELU FROLÍKOVI, který se štěstím dostal touš do branky. Kotouč se od zadku italského brankáře odrazil za čáru. Aistence: Michal Moravčík, Dominik Simon.

  • 30:45
     

    Italové byli blízko snížení, ale nedokázali trefit prázdnou branku a Francouz tak nadále drží čisté konto.

  • 29:30
     

    Probudili se i čeští fanoušci, kteří jsou poprvé v zápase trochu více slyšet.

  • 27:09
     

    GÓÓÓL!!! Češi se probudili. RADKO GUDAS překvapil italského gólmana střelou od střídačky. Skákavý puk skončil překvapivě až v italské brance a Češi vedou 2:0. Asistence: Dmitrij Jaškin. 

  • 26:15
     

    Dmitrij Jaškin vjel v plné rychlosti do útočného pásma a nikým neatakován vypálil z levého kruhu. Mířil však těsně nad a Marco de Filippo Roia nemusel zasahovat.

  • 24:30
     

    Voráček zůstal chvíli ležet na ledě po střetu, český kapitán se ale po chvilce oklepal a dojel na střídačku.

  • 24:17
     

    Italský tlak se stupňuje. Češi se paradoxně brání a jejich soupeř mel v krátké době několik slibných příležitostí. 

  • 22:02
     

    Zanatta měl dvě slibné příležitosti a Francouz musel předvést své umění. 

  • 20:56
     

    Stejně jako na začátku zápasu, tak i teď se hraje překvapivě zkraje třetiny před Francouzem.

  • 20:01
     

    Druhá třetina začala.

  • 20:00
     

    Po dvaceti minutách vedou Češi nad Italy "pouze" 1:0. Mají jednoznačně herní převahu, ale vázne koncovka. Dominiku Kubalík spálil dvě velké šance. Nicméně s outsiderem skupiny hráli Švédové po první třetině také stejným výsledkem a nakonec si připsali vysoké vítězství. Prostřední dějství začne ve 21:01.

  • 20:00
     

    První třetina skončila. 

  • 19:01
     

    Poslední minuta úvodní části. 

  • 18:34
     

    Italové přežili i druhé oslabení.

  • 18:14
     

    Kubalík z první netrefil vzdálenější tyč a Češi se sami vyhazují z pásma. 

  • 17:06
     

    Řepík tvrdou ranou z voleje sestřelil Marchettiho, který se ihned složil k zemi. Bude však v pořádku.

  • 16:34
     

    Tauferer podrazil za brankou Frolíka a musí pykat. Češi budou hrát podruhé v zápase přesilovku.

  • 14:55
     

    Gudas od modré, jeho sražená střela dopadla přímo na Kubalíkovu hůl Kubalíkovu, který byl sám před bránou. Opět však trefil pouze Marca de Filippa.

  • 14:14
     

    Faksa se už dostával za obranu soupeře, Italové mu však nedovolili dokončit bekhendový blafák a český útočník se dostal s pukem za branku. 

  • 12:40
     

    Dlouho už jsou Češi v útočném pásmu. Vážnější ohrožení italského brankáře ale zatím nepřichází.

  • 10:46
     

    Kovář našel před brankou Kubalíka, ten však ve vyložené příležitosti nechal vyniknout De Fillipa.

  • 10:15
     

    Přihrávka zpoza branky na Jakuba Vránu před italskou branku neprošla hloučkem obránců. Italové získávají poměrně jednoduchým způsobem puk a můžou se vypravit do rychlého protiútoku.

  • 08:20
     

    Francouz si jen tak lehce procvičil lapačku po slabší italské střele.

  • 07:04
     

    GÓÓÓL!!! Češi se dostávají Kubalík našel na hranici kruhu MILANA GULAŠE, který se při premiéře na velkém turnaji prosazuje a Česko vede nad Itálií 1:0. Asistence: Dominiku Kubalík.

     

  • 06:33
     

    Zámorský nahodil na branku, Faksa jeho střelu netečoval a De Fillipo zachytil puk. 

  • 05:40
     

    Italové se alespoň na chvíli osvobozují a dostávají české soupeře do středního pásma. 

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Šimánek Vít

Autor: - red -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi