Finové nadělovali, Slovensko se trápilo a Korea stále bez bodu

Michal Krištof radující se z gólu.

Hokejisté Slovenska si podle papírových předpokladů poradili s Rakouskem. Lotyši nasázeli Koreji pět branek a drží čtvrtou příčku ve skupině. Večerní program doplní zápasy Čechů proti Švýcarům a Finska s Norskem.

Rakousko - Slovensko

Hokejisté Slovenska porazili ve svém třetím zápase na mistrovství světa v Kodani Rakousko 4:2 a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Aktuálně mají v tabulce skupiny A čtyři body, Rakušané dosud získali jen jeden bod.

"Odehráli jsme lepší zápas, než se může podle výsledku zdát. V některých fázích nás soupeř zatlačil a v tu chvíli nás podržel brankář Patrik Rybár i hráči, kteří se poctivě vraceli dozadu," řekl trenér Slovenska Craig Ramsay.

Pro Rybára, který se v brance i kvůli nemoci Marka Čiliaka objevil poprvé na turnaji, přitom zápas nezačal dobře. Již po 93 sekundách za jeho zády skončila střela Leblera, kterou nešťastně tečoval obránce Sekera.

Slováci se z nepříjemného momentu ale rychle oklepali a Haščák po rychlém protiútoku vyrovnal. Tým kanadského kouče Ramsayho si poté vytvořil převahu, gólově se však prosadil až ve 23. minutě krátce po návratu z trestné lavice po krásné Fehérváryho přihrávce Jurčo.

"Viděl jsme Laca Nagye na útočné modré, tak jsem mu poslal puk. Byl to pěkný moment, ale v první řadě jsme rád, že jsme vyhráli za tři body. To je podstatné," řekl osmnáctiletý obránce Martin Fehérváry.

Před polovinou utkání zvýšil na 3:1 Jaroš, který využil menšího zaváhání brankáře Starkbauma. Rakušané, v jejichž sestavě byla poprvé i posila z NHL Raffl, si ale v závěru druhé třetiny vytvořili převahu a ve třetí části i snížili. Rybára překonal Schneider.

Přes zjevnou pasivitu nakonec Slováci výhru udrželi. Autorem poslední branky byl při rakouské power play Krištof, jehož střelu si za čáru srazil Zwerger. "Ve třetí třetině jsme si to zkomplikovali, ale naštěstí jsme výhru udrželi," oddechl si Ramsay.

Skupina A (Kodaň):
Rakousko - Slovensko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Lebler (Hofer), 42. Schneider (Raffl) - 5. Haščák (Hovorka, Ďaloga), 23. Jurčo (Nagy, Fehérváry), 26. Jaroš (Fehérváry), 60. Krištof. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Sjöqvist - Malmqvist (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 6094.

Rakousko: Starkbaum - Schumnig, Unterweger, Ulmer, Viveiros, Schlacher, Heinrich, Peter, Altmann - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Raffl, Lebler - Haudum, Komarek, Zwerger - Rauchenwald, Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.

Slovensko: Rybár - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Korea - Lotyšsko

Hokejisté Lotyšska porazili na mistrovství světa v utkání základní skupiny B Koreu jednoznačně 5:0. Lotyši v Herningu podruhé ze tří utkání vyhráli a polepšili si na pět bodů, Korejci naopak zůstávají bez bodového zisku, navíc vyšli podruhé za sebou střelecky naprázdno a mají hrozivé skóre 1:23. Dva góly dal Roberts Bukarts, tři asistence nastřádal Rodrigo Abols.

I když se Lotyši - stejně jako Korejci, kteří podlehli Kanadě 0:10 - museli zvedat po předchozí drtivé porážce, na ledě na rozdíl od duelu s Finy (1:8) dominovali. Bylo tak jen otázkou času, kdy svou převahu promítnou také do skóre.

"Věděli jsme, že poslední zápas musíme hodit za hlavu, i když to ve vaší mysli samozřejmě pořád zůstává," připustil Rodrigo Abols, že myšlenky na debakl s Finy nebylo snadné vytěsnit. "Tušili jsme, že potřebujeme dobře bruslit a celkově to odpracovat, protože Korea je dobrým týmem, jež tady není nějakým nedopatřením," doplnil Abols.

První velkou možnost měl v osmé minutě Keninš, gólman Dalton se však vyznamenal. Pak sice Lotyši nevyužili přesilovku, během níž Balcers minul z dorážky branku, ale ve 12. minutě už se mohli radovat, když se ranou o horní tyč prosadil z mezikruží Meija.

Při ojedinělé příležitosti Korejců zakončoval nebezpečně Radunske, jenže gólman Merzlikins vytáhl ze svého repertoáru výborný zákrok lapačkou a udržel těsné vedení na straně Lotyšska. Ještě před první přestávkou navíc Balcers po objetí branky naservíroval nádherně kotouč Keninšovi a pro toho nebylo nejmenším problémem zvýšit na 2:0.

"Soupeř dobře bruslil a navíc jsou jeho hráči v mnoha ohledech šikovní, takže jsme se museli mít na pozoru. Čekali na modré čáře na naše chyby a snažili se chodit do protiútoků tři na dva," všiml si Abols.

Favorizovaní Lotyši se tak dostali do pohody a snažili se definitivně rozhodnout, jenže v cestě jim mnohdy překážel gólman Dalton. Druhou třetinu vyhráli na střely mezi tyče drtivě 18:4, ale gól přidali pouze jediný zásluhou první dnešní trefy Robertse Bukartse, který byl v posledních dvou sezonách jednou z klíčových opor extraligového Zlína.

Zkraje třetího dějství navíc využil přesilovku Balcers a Lotyši mohli začít šetřit síly. Málem se jim to vymstilo při slibných situacích, v nichž se ocitli Kim Sang-uk a Kim Ki-song, ale Merzlikins nakonec čisté konto, k němuž mu stačilo 16 zákroků, uhájil. Ještě vteřinu před sirénou završil výsledek z další početní výhody Roberts Bukarts.

Skupina B (Herning):

Korea - Lotyšsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Meija (Rubins), 19. Keninš (Balcers, Abols), 29. Roberts Bukarts (Karsums, Sotnieks), 42. Balcers (Indrašis, Abols), 60. Roberts Bukarts (Abols, Indrašis). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Mayer (USA) - Kilian (Nor.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 9:2. Využití: 0:2. Diváci: 5227.

Korea: Dalton - Plante, O Hjon-ho, I Ton-ko, Regan, Young, Kim Won-čon, So Jong-čon - I Jong-čon, Pak Čin-kjo, Šin Sang-hun - Swift, Čo Min-ho, Radunske - Kim Sang-uk, Kim Ki-song, An Čin-hi - Kim Won-čong, Pak U-sang, Šin Sang-u - Čon Čong-u. Trenér: Pek Či-son.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Rihards Bukarts, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Finsko - Norsko

Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa Norsko vysoko 7:0 a i ve třetím vystoupení na turnaji zvítězili rozdílem sedmi branek. Finové se tak v základní skupině B posunuli opět do čela, když jako jediný tým v Herningu ještě neztratili ani bod. Norsko naopak vyšlo poprvé naprázdno. Tři body za gól a dvě nahrávky si připsal útočník Mikael Granlund, gólman Harri Säteri vychytal čisté konto, k němuž mu stačilo pouhých 10 zákroků.

Finové hned od úvodu potvrzovali roli velkého favorita. Na začátku páté minuty otevřel skóre Savinainen, asistenci a tím i jedenáctý bod na turnaji si připsal Aho. Navzdory sedmi vstřeleným brankám týmu šlo však zároveň i o jeho poslední zápis do kolonek gólů a nahrávek, ale zastoupili ho jiní. V osmé minutě udělal obrovskou chybu Roest a Anttila přidal druhou trefu Finů.

Už po 61 sekundách druhé části zvýšil Teräväinen, ve 24. minutě se protáhl mezi dvěma soupeři do zakončení Kapanen a zakončil přesně pod horní tyč. Finové se pak na delší dobu odmlčeli, před druhou pauzou však znovu zapnuli. Granlund napálil tyč, Nutivaara přidal úspěšnou dorážkou pátou branku a pak už slavil gól i Granlund.

Z branky tak vyprovodil Haugena, pro něhož zápas skončil a od třetího dějství ho nahradil Haukeland. I když ho na ledě přivítali zahráním na tyče Kapanen a chvilku po něm Pesonen, dlouho držel čisté konto. Nakonec mu ho však pokazil po pěkné kombinaci Mäenalanen, ačkoliv na trestné lavici seděl v tu chvíli jeho spoluhráč Rantanen.

Skupina B (Herning):
Finsko - Norsko 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Savinainen (Aho, Nutivaara), 8. Anttila, 22. T. Teräväinen (Mikael Granlund, Koivisto), 24. K. Kapanen (Heiskanen, Rantanen), 39. Nutivaara (Rantanen, Mikael Granlund), 40. Mikael Granlund (T. Teräväinen, Honka), 58. Mäenalanen (Manninen). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Olenin (Rus.) - Jensen (Dán.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4617.

Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen - od 41. navíc Palola. Trenér: Lauri Marjamäki.

Norsko: Haugen (41. Haukeland) - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland, od 21. navíc Sveum - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Valkvae Olsen, Bastiansen, Salsten - K. Forsberg, S. Thoresen, Hoff - Kristiansen, Roest, Röymark - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

 

Foto: ČTK , Deml Ondřej

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi