Obrovská senzace! Rusové prohráli s "trpaslíkem" Francií

První a zároveň poslední radost Rusů proti Francii.

Hokejisté Francie se na mistrovství světa postarali o jedno z největších překvapení posledních let, když porazili obhájce titulu Rusko 2:1. Sborná přišla v Helsinkách o sérii 13 výher na šampionátech i přesto, že vedla po gólu Alexandra Pěrežogina. Francouzi, jejichž hlavním cílem je setrvání mezi elitou, ale skóre otočili, když se trefili Damien Fleury a Antoine Roussel. Lotyši následně přehráli Slovensko a domácí Švédové podlehli Kanadě jednoznačně 0:3.

Francouzi byli zpočátku překvapivě aktivnějším týmem a několikrát vyzkoušeli Košečkina, který se jako třetí gólman na turnaji postavil do ruského brankoviště. Brzkou přesilovku při vyloučení Denisova ovšem nevyužili. Stejně dopadl na druhé straně i soupeř, který působil hodně ospalým dojmem. Úvodní třetinu dokonce prohráli Rusové na střely 6:7.

V první polovině druhé dějství to vypadalo, že se zápas začíná vyvíjet očekávaným směrem, jenže gólman Hardy stále držel čisté konto. A uhájil ho i v situaci, kdy Hecquefeuille zahákoval unikajícího Radulova a sudí nařídili trestné střílení. Radulov zkusil zakončení bekhendovým blafákem, puk však skončil v Hardyho lapačce.

Uběhlo pouhých 15 vteřin a sborná šla v končící 27. minutě přece jen do vedení záslouhou Pěrežogina. Zvýšit mohl vzápětí Mozjakin, jenže neuspěl a jako by tím předznamenal velký pád favorita. V polovině zápasu napřáhl od hrazení Fleury a propálil Košečkina.

Hardy vzápětí vychytal ostrostřelce Kovalčuka a ve 35. minutě ho zachránila po Pěrežoginově lehkém nahození tyč. O chvilku později už přišla velká chvíle dalšího  hrdiny ve francouzském dresu - Roussel získal puk u mantinelu, namířil si to k brance a poslal tým do vedení. Ještě před druhou přestávkou mohl smazat náskok Petrov, Hardy byl ovšem znovu proti.

Rusové sice vyhráli třetí třetinu na střely 11:5, jenže do optimálního tempa už se nedostali a se skóre nepohnuli. Naopak zvýšit mohl Raux. V závěru se proti Hardymu neprosadil Soin a při závěrečné power play ani Radulov.

Francouzi ve čtvrtek slavili mimořádný zápis do historie. Z dosavadních pěti vzájemných zápasů s Rusy, které na MS sehráli od roku 1992, neměli na kontě jediný bod při celkovém skóre 8:31. "Je naprosto fantastické porazit obhájce titulu a ty nejlepší hráče na světě. Pro francouzský hokej je to něco obrovského, těžko to lze vůbec popsat," uvedl kouč Dave Henderson.

Poraženým naopak hodně zhořkl den, který Rusko slaví jakožto Den vítězství. "Jsem zklamaný s naší hrou po všech stránkách. Ta porážka je velmi nepříjemná a jen těžko hledat odpověď, zda je na ní možné najít něco pozitivního. Dostali jsme každopádně lekci," prohlásil kouč Zinetula Biljaletdinov.

Lotyšská radost.Slovensko nestačilo na Lotyšsko 

Hráči Slovenska prohráli ve skupině hrané v Helsinkách s Lotyšskem 3:5. Obhájci stříbra vedení českým koučem Vladimírem Vůjtkem třikrát inkasovali již v průběhu první třetiny, kterou prohráli 1:3, a zkomplikovali si tak boj o postup do čtvrtfinále. Lotyši, kteří byli do dnešního zápasu jediným účastníkem turnaje bez bodového zisku, své naděje naproti tomu oživili. Hattrick v dresu vítězů zaznamenal útočník Lauris Darzinš.

Začátek duelu byl hodně divoký, neboť již v čase 1:23 nemohl ani jeden z gólmanů pomýšlet na vychytání čistého konta. Skóre otevřel po pouhých 15 vteřinách Cipulis. Radost Lotyšů z teprve pátého gólu na šampionátu trvala ale jen velmi krátce, neboť Záborský potvrdil svou herní pohodu na turnaji a střelou bez přípravy pokořil Gudlevskise. V další šanci neuspěl Miklík.

Přesně po 13 odehraných minutách dostali Lotyši příležitost strhnout vedení opět na svoji stranu a Darzinš po technickém prohřešku Mezeie nabídnuté trestné střílení perfektně využil. Nedlouho poté se Slováci museli bránit přes minutu pouze ve třech proti pěti a přestože nepříjemné chvilky ustáli, klasickou početní výhodu už poté využil Girgensons.

Od druhého dějství zaujal pozici ve slovenském brankovišti Janus místo Stani. V polovině zápasu čelili loňští poražení finalisté další téměř minutové přesilovce soupeře pět na tři, v níž Janus vychytal Cipulise. Ve 37. minutě sice snížil Surový, jenže chvilku poté Darzinš přihrával před branku a bránící Ďaloga si nešťastně o tyč srazil puk do vlastní sítě. Konstrukce branky stála vzápětí v cestě za úspěchem Ölveckému.

Jestliže do třetí části vstupovali Slováci s odhodláním nepříznivý duel zvrátit, dostal jejich plán už po 25 sekundách pořádnou trhlinu, když úspěšně dorážející Darzinš završil hattrick. Ve 48. minutě mohli snížit Bližňák a Kopecký, jenže neuspěli. Překonat znovu Gudlevskise se povedlo až v poslední minutě opět Surovému, ale na obrat bylo již hodně pozdě.

Kanada byla nad síly Švédska

Domácí Švédové již podruhé prohráli, když po Švýcarsku dnes nestačili na Kanadu. Zámořský výběr zvítězil 3:0 a přeskočil je v tabulce skupiny ve Stockholmu na druhou příčku za vedoucí Švýcary. Branky Kanady vstřelili Steven Stamkos, Luke Schenn a Jordan Staal, jenž skóre už po 33 minutách uzavřel. Čisté konto vychytal Mike Smith.

První příležitosti sice měli domácí, ovšem Tallinder a po něm Hjalmarsson nedokázali Smithe překonat a otěže zápasu uchopila pevně Kanada. Brodie sice ještě proti Enrothovi neuspěl, vzápětí švédského gólmana zachránila v přesilovce po Campbellově ráně tyč, ale pár vteřin nato už nezadržitelně zacílil z kruhu pro vhazování Stamkos a poslal kanadský celek do vedení.

V 16. minutě uháněl Duchene sám na Enrotha, zkusil zakončení mezi betony, strážce domácí branky však jeho úmysl dostatečně rychle přečetl. Na druhé straně se vyznamenal Smith proti Lundqvistovi, ale podobně skvěle odpověděl Enroth při Stamkosově zakončení do poloodkryté branky a chvilku poté, kdy se na něho řítil Eric Staal.

Ze druhé části uběhlo jen 55 vteřin a Kanada byla přece jen pevněji v sedle, neboť Schenn trefil přesně horní růžek branky a Enroth neměl šanci zareagovat. Další příležitost spálil Giroux, jenže Švédové pouštěli svého soupeře až příliš často do přečíslení a to se jim stalo osudným nedlouho po polovině zápasu, kdy přesnou souhru dvou na jednoho završil gólovou trefou kapitán Eric Staal.

Švédská střídačka si vyžádala oddechový čas, ale na obrazu hry se toho do druhé přestávky příliš nezměnilo a domácí mohli pouze děkovat Enrothovi, že rozdíl ve skóre nebyl ještě o něco vyšší.

Kanada ve třetí dvacetiminutovce přece jen ubrala z tempa, ale Smithovu nulu se snažila pečlivě střežit. I když pustila Seveřany do několika příležitostí, ti se ani snížení nedočkali. Jejich situace se navíc zhoršila zraněním gólmana Enrotha, za něhož dochytal duel Markström.

Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina A (Stockholm):
Švédsko - Kanada 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky:
9. Stamkos (Campbell, Schultz), 21. Schenn (Read, E. Staal), 33. J. Staal (O'Reilly, Read). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Olenin - Šeljanin (oba Rus.), Woodworth (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.500.

 

 

Skupina B (Helsinky):

Rusko - Francie 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Pěrežogin (Popov, Bělov) - 30. Fleury (Bellemare, Hecquefeuille), 37. Roussel. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Rantala (Fin.) - Hunnius (Něm.), Morrison (USA). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 3173.

 

Slovensko - Lotyšsko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Záborský (Kukumberg, Miklík), 37. Surový (Mezei, Daňo), 60. Surový (Vydarený, Jurčina) - 1. Cipulis (Sprukts), 13. Darzinš z tr. střílení, 18. Girgensons (Kulda), 39. Darzinš, 41. Darzinš (Sprukts). Rozhodčí: Zalaski (Kan.), Vinnerborg - Käck (oba Švéd.), Blümel (ČR). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 3124.

Foto: ČTK , ČTK/AP/Heikki Saukkomaa

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi